Ülkeler eserlerinin bir kısmını Unesco listesine sokmak ve bu sayede hem kültürel varlıklarını korumak hem de ülkeye gelen turist sayısını artırmak istiyor.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü çalışmalar neticesinde toplamda 15 varlığın yer aldığı listeye ilk olarak 1985'te İstanbul'un tarihî alanları, Göreme Millî Parkı ve Kapadokya ile Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası listeye dâhil edildi. Son olarak da geçtiğimiz yıl içerisinde Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri ile Efes de dahil edildi.

Unesco Dünya Mirası listesinde şu anda İstanbul'un Tarihi Alanları, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Hattuşa, Nemrut Dağı, Xanthos-Letoon, Safranbolu Şehri, Troya Antik Kenti, Selimiye Cami ve Külliyesi, Çatalhöyük, Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı, Bursa ve Cumalıkızık, Diyarbakır Kalesi ve Surları ve Efes kültürel; Göreme Milli Parkı ve Kapadokya ile Pamukkale-Hierapolis hem kültürel, hem de doğal miras olarak yer almakta.

Gelin bu eserlerden en önemlilerini tanıyalım.

Pamukkale - Hierapolis

Denizli'ye yaklaşık 2 km. uzaklıkta bulunan Pamukkale, kalsiyum oksit içeren suları ile her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti bölgeye çekmektedir. Büyük İskender'in Anadolu'ya girmesi ve bölgeye gelmesi ile yaşanan Helenistik ve sonrasında da Hristiyanlık dönemlerine ait kalıntılar içeren Hierapolis antik kenti bu özellikleri ile UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır.

Otelz'nin Pamukkale otelleri listesine göz atabilirsiniz.

Selimiye Camisi - Edirne

İstanbul’un fethinden önce Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olan Edirne, başkentin İstanbul'a taşınmasından sonra da Osmanlı padişahlarının zarif eserler bıraktığı yer olarak önemini korudu. Kanuni Sultan Süleyman döneminde önemli eserlerde imzası olan Mimar Sinan, Kanuni öldükten sonra da Sultan II. Selim döneminde baş mimar olarak eserlerine devam etti ve ustalık dönemim dediği mimarlık hayatının en görkemli başyapıtını da bu dönemde sundu, Selimiye Camii ve Külliyesi.

4 minareli ve geniş kubbesi, eşsiz iç tasarımı ve dönemin en önemli mermer, ahşap, sedef ve çini motiflerini yansıtan cami ve külliyesi 2011 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edildi.

Otelz'nin Edirne otelleri listesine göz atabilirsiniz.

Kapadokya

Kapadokya bölgesi Kalkolitik Dönemden beri insanların yerleşim noktası olmuştur. Özellikle 7 - 13. yüzyıllar arasında Bizans baskılardan kaçan Hristiyanların yerleşmesiyle önemli bir Hristiyanlık merkezine dönüşmüştür.

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Kapadokya, Derinkuyu, Ihlara kanyonu ve en önemlisi peri bacaları ile Anadolu’nun geleneksel lezzetlerinden testi kebabını, ayva dolmasını, çömlek fasulyesini tadabileceğiniz muhteşem bir bölge.

Otelz'nin Kapadokya otelleri listesine göz atabilirsiniz.

İstanbul

Tarih boyunca Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlaması nedeniyle birçok medeniyetin göz bebeği olmuş, Doğu Roma ve Osmanlı İmparatorluğu gibi büyük devletlere başkentlik yapmış İstanbul; farklı dinlerin, kültürlerin ve toplulukların buluştuğu kozmopolit bir şehirdir.

1985 tarihinde UNESCO Dünya Miras Listesi'ne giren İstanbul'da şu anda Sultanahmet meydanı olan Eski Hipodrom, Ayasofya, Aya İrini, Küçük Ayasofya Camisi ve Topkapı Sarayı ile Tarihi Surlar koruma altındadır.

Otelz'nin İstanbul otelleri listesine göz atabilirsiniz.