En orijinal tarihi yolculuklardan birini gerçekleştirmek ister misiniz? Neredeyse hiç bozulmamış denilebilecek kadar güçlü şekilde dokusunu koruyan Safranbolu, sizi gerçek bir nostaljinin ve sımsıcak duyguların içine çekiyor.

Tarihi mirasını binlerce yıldır koruyan Safranbolu zamana karşı direnen ve Osmanlı mimarisini en zarif şekilde taşıyan ilçelerden biri. 1994 senesinden beri UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde bulunan bu şirin ilçede çok sayıda koruma altına alınan yapı ve eser bulunuyor.

Meşhur evleri, sokakları, çarşısı, insanları, tarihi ve kültürel değerleri, Arnavut kaldırımlı yolları ve doğal güzellikleri ile Safranbolu sizi bekliyor.

⇒ Safranbolu Otellerini İnceleyin

Safranbolu Nerede?

Safranbolu Karabük’e bağlı bir ilçe ve Batı Karadeniz’de yer alıyor. Aynı zamanda Anadolu’nun kuzeybatı bölümünde kalıyor. İlçe Karabük’ün merkezine de yakın ve ortalama 8-10 km uzaklıkta. Bölgenin etrafı dağlarla çevrili ve tipik bir Anadolu yamaç yerleşimini yansıtıyor.

Safranbolu Ulaşım

Safranbolu’ya nasıl gidileceğini merak edenler için belirtelim; ilçeye en yakın havalimanları Kastamonu ve Ankara Esenboğa. Uçakla gidecekseniz Kastamonu Havaalanı’ndan önce otogara ulaşabilir ve oradan Safranbolu’ya giden minibüslere binebilirsiniz.

Ankara Esenboğa Havaalanı’ndan da özel araçla birkaç saat içinde bu tarih dolu turistik ilçeye ulaşmanız mümkün. Ayrıca terminalden (AŞTİ) Safranbolu’ya otobüsler de kalkıyor. İlçenin konumu birçok şehirden otobüs ya da özel araçlarla ulaşım için oldukça elverişli.

Safranbolu’nun Meşhur Safranı

Safranbolu’ya ismini veren safran çok eski zamanlardan beri gıda boyası ve baharat olarak tüketiliyor. Osmanlıların 19. yüzyılda yoğun şekilde yabancı ülkelere sattığı safranın çoğu Safranbolu’da üretiliyor. Bu nedenle de bu şirin kasabaya Safranbolu ismi verilmiş.

Safranbolu’ya geldiğinizde safranlı yöresel yiyecekleri denemeden ve hatta safrandan yapılmış hediyelik eşyalardan almadan dönmeyin. Peki, safranlı neler var? Sabun, parfüm, kolonya, losyonlar, lokum, pilav, çay seçenekleriniz arasında.

Safranbolu Gezilecek Yerler

Safranbolu sokakları, ilçenin muazzam yerleşim planı ve çok sayıda medeniyetin buralarda yaşamış olmasının da etkisiyle tek tek görülmeye değer. Yani Safranbolu’da ünü dünyaya yayılmış ev ve konaklar dışında da gezebileceğiniz birçok yer var.

Safranbolu gezilecek yerler listesi ilçenin tarihi ve kültürel zenginliğine yaraşır bir şekilde oldukça kabarık. Doğal güzellikleri, hamamları, cam terası, müzesi, köyleri ve daha birçok yeri ile ülkemizin en güzel turistik merkezlerinden birinde olmanın tadını çıkarabilirsiniz.

Safranbolu Evleri

İlçenin sembolü haline gelen Safranbolu evleri her yönüyle hayranlık uyandıracak kadar güzel. 18. ve 20. yy. arasında Osmanlı Dönemi’nde inşa edilen yaklaşık 2000 kadar geleneksel ev var Safranbolu’da. Birçoğu da koruma altına alınmış ancak ziyarete açık olan konaklar ve evler merakınızı fazlasıyla gideriyor. Kaldı ki bu evlerin içine girmeseniz bile dışarıdan da ince ustalık işi detaylarını incelemeniz mümkün.

Tipik Safranbolu evlerinin giriş bölümleri taştan; üst kısımları ise ahşaptan yapılmış. Yüzyıllardır Osmanlı mimarisinin zarif bir örneği olarak öne çıkıyorlar. Evlere baktığınızda ne kadar iyi bir şekilde yerleştirildiklerini ve birbirlerinin ışığını, manzarasını kesmediklerini görebilirsiniz. Bölgeye özgünlüğünü kazandıran Safranbolu evlerinin iç kısımları da oldukça etkileyici.

Kristal Cam Terası

Safranbolu cam teras ayaklarınızın altındaki 80 metrelik uçurum ve önünüze serdiği yemyeşil Tokatlı kanyonu manzarası ile ilçede mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Bir uçurumun üzerinde cam hatta biraz da sallanan bir alanın üzerinde olmak büyüleyici bir his. Belki kimileri için biraz korkutucu ancak terasın çok sağlam olduğunu söyleyebiliriz. Tonlarca ağırlığı taşıyabilecek bir kapasitesi var.

Safranbolu’nun en sembolik ve popüler yerlerinden biri olan kristal cam teras yerli-yabancı çok sayıda turist tarafından ziyaret ediliyor. Böyle güzel bir atmosferin içinde bulunmak, bol bol fotoğraf çekilip dinlenmek gezinin en unutulmaz anları arasına girmeye aday. Ayrıca çevrede bir şeyler atıştırıp içebileceğiniz kafeterya da var.

Cinci Hanı ve Hamamı

Safranbolu’nun hikayeleriyle ünlü ve görkemli eski kervansarayı Cinci Hanı ilçenin en önemli yerleri arasında. Cinci Hoca olarak bilinen ve padişaha şifa verdiği dilden dile dolanan Hüseyin Efendi tarafından kurulmuş. Eski çarşıda bulunan görkemli Cinci Hanı günümüzde kafe/bar ve restoran olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Handa çok çeşitli yöresel lezzetleri tatma imkanınız da var.

Cinci Hoca tarafından çarşıda kurulan bir diğer yer de Cinci Hamamı. Hamam çeşitli restorasyon çalışmalarından geçtikten sonra hala hizmet veriyor. Otantik bir ambiyansta hamam keyfi yapabilirsiniz.

Safranbolu Kent Tarihi Müzesi

Safranbolu’yu ziyaretçilere etkileyici ve çok yönlü olarak sunan kent tarihi müzesi gezip keşif yapabileceğiniz yerler arasında bulunuyor. Kalenin olduğu tepede bulunan hükümet konağı sonradan tarihi kent müzesine dönüştürülmüş. Müzenin bahçesinde ise Anadolu’nun ilk saat kulesi var. Şu anda hala çalışan kule saatinin ilginç bir özelliği de Londra’dan getirilmiş olması.

Zeminle birlikte 3 katlı olan tarihi müzenin içinde ise Safranbolu tarihi ile ilgili çok sayıda belge, fotoğraf ve eşya sergileniyor. Ticari yaşam ve geleneksel el sanatları hakkında da birçok öğeyi müzede görmeniz mümkün. Ayrıca bölgede yaşayan zanaatkarların geçmişteki çalışma ortamları da ilginç bir tarzda canlandırılıyor. Müze kart geçmiyor. Pazartesi hariç 09.00-19.00 kış sezonunda ise 09.00-17.30 saatleri arası açık.

Kaymakamlar Gezi Evi

Kaymakamlar Gezi Evi Safranbolu’nun birbirinden güzel ev ve konakları arasında en popüler olanı. Anadolu Türk kültürünü bütünüyle yansıtan bir ev. Her yer yöresel öğelerle donatılmış. Mimarisi, iç oda ve bölümlerin tasarımı, kullanılmış orijinal eşyalar kısacası her şey 18-19. yy Türk kültürüne ait.

Safranbolu kışla kumandanı Hacı Mehmet Efendi’nin evi olan bu konak kalabalık ve o dönemlere ait bir ailenin yaşam tarzına göre dizayn edilmiş. 3 katlı ve 7 odalı konağı gezerken mankenler, tarihi bilgilendirmeler eşliğinde etkileyici bir sunum da yapılıyor. Evin bahçesinin güzelliğine ise hayran kalmamak mümkün değil. Üstelik burada çay-kahve de içebiliyorsunuz.

Kaymakamlar Gezi Evi kış döneminde 09.00-17.30 ve yaz aylarında ise 09.00-19.00 saatleri arasında her gün ziyarete açık.

Hıdırlık Tepesi

Safranbolu’nun şahane manzarasını izleyebileceğiniz çok güzel bir seyir yeri Hıdırlık Tepesi. Buranın tarihi açıdan önem kazanma nedenlerinden biri bölgeye ilk gelen Türklere ev sahipliği yapması. Hıdırlık Tepesi günümüzde cazibesi yüksek turistik bir yer olarak yerli-yabancı çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor.

Tepenin manzarası zamanı unutturacak kadar keyifli anlar vadediyor. Peki, bu harika manzarayı seyretmek dışında burada neler yapılır? Bazı ünlü tarihi kişiliklerin türbelerini ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda bu tepede çay bahçesi de bulunuyor.

Yörük Köyü

Safranbolu’da görenlerin adeta açık hava müzesi olarak tanımladığı Yörük Köyü geçmiş yüzyıllardan kalma Osmanlı havasını hiç bozmamış. Bu yönüyle çok ilgi çekici ve tarihi bir yer. Cumbalı evleri, konakları, taşlarla döşeli daracık sokakları ve geleneksel köy yaşamı öğeleri ile bir müze olarak görülmesi son derece doğal.

Dünya mirasları listesinde da yer alan Yörük Köyü’nde yöresel ve organik yiyecekleri tatmanız da mümkün. Böyle tarihi ve tertemiz havası olan bir köyde güzel bir tur attıktan sonra geleneksel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.

Tokatlı Kanyonu

Eski çarşı ile Tokatlı Köyü arasında uzanan Tokatlı Kanyonu Safranbolu’nun doğal güzellikleriyle en çok iç içe olabileceğiniz yerleri arasında. Tam bir doğa harikası olan kanyonda özellikle nehir kıyısındaki patikada yapılan yürüyüş eşsiz anlara sahne oluyor. Şelalelerin görüntüsü, suların rahatlatıcı sesleri, yemyeşil ve tertemiz bir ortam canlandırıcı etkisini kısa sürede gösteriyor.

Ayrıca Tokatlı Kanyonu’nda turistlerin sevdiği favori aktiviteler arasında ata binmek, piknik yapmak, sevimli hayvanları görmek ve kafede çay/kahve içmek de bulunuyor. Her gün 08.30-20.30 saatleri arasında açık olan kanyona giriş ücreti ise 5 TL.

İncekaya Su Kemeri

Tokatlı Kanyonu ve çevresinde kristal cam teras gibi görebileceğiniz birçok değerli yapı var. Bunlardan biri olan İncekaya Su Kemeri Sadrazam İzzet Mehmet Paşa’nın imzasını taşıyor. Tarihi dokusu ve mimari özellikleri ile görenleri etkileyen kemerin yüksekliği 60 uzunluğu ise 112 metre.

Safranbolu’ya su getirebilmek amacıyla yaptırılmış olan su kemeri ilçenin en güzel turistik yapıları arasında yerini almış. 17. yüzyıldan kalma olduğu tahmin edilen 5 gözlü İncekaya Su Kemeri 6 tane kemerden meydana geliyor. Kanyona gitmişken mutlaka buraya da uğramanızı öneririz.

Bulak Mencilis Mağarası

Bulak Köyü-Safranbolu arasında yer alan Bulak Mencilis Mağarası ışıklandırmalarıyla ve içindeki doğal oluşumuyla büyüleyici bir atmosfere sahip. Oluşumunun milyonlarca yıl öncesine dayandığı söylenen Bulak Mencilis Mağarası aynı zamanda ülkemizdeki en uzun mağaralar arasında bulunuyor.

Mağaraya girmek için öncelikle 150 basamaklı bir merdiveni çıkmanız gerek. Duvarlar, damlataşlar, sütunlar, dikitler, sarkıtlar ışıklandırmaların da etkisiyle şahane görünüyor. Mağaranın ilk 400 metresini gezebiliyorsunuz ancak sonrası ekstra ücrete tabi ve rehberli. Mağara 08.00-21.00 saatleri arası ziyarete açık.

Görmeden Dönmeyin

Safranbolu’da gezilebilecek en popüler yerleri sıraladık. Eğer zamanınız ve koşullarınız uygunsa gezi planınızı genişletebilir, yeni durakları da keşfedebilirsiniz. İşte Safranbolu’ya yakın diğer tatil ve gezi yerleri:

  • Bartın
  • Amasra
  • Kastamonu
  • Karabük Kent Ormanı
  • Çamlık Tabiat Parkı
  • Demirciler Çarşısı
  • Yemeniciler Arastası