Yaşadığınız çağın çok daha öncesini merak ediyorsanız, Akdeniz Bölgesi’nin en önemli antik kentlerinden biri sizi bekliyor. Perge Antik Kenti yüzlerce hatta binlerce yıl önceki insanların yaşamlarının nasıl olduğuna dair izler barındırıyor.

Perge Antik Kenti’nde eşsiz stildeki mimari yapılar özel ve ince ustalık örnekleri arasında. Kent sadece mimari açıdan üstün özellikleri ile değil çok etkileyici heykelleri ile de anılıyor. Hatta Antalya Müzesi’nin daha çok heykelleri ile anılmasında Perge Antik Kenti’nden çıkarılan birbirinden güzel eserlerin payı büyük.

Perge Antik Kenti Otelerini İnceleyin

Perge Antik Kenti Nerede?

Perge Antik Kenti Antalya şehrine bağlı Aksu ilçesinde yer alıyor. Antalya şehir merkezi ile antik kentin arasındaki mesafe ise yalnızca 17 km. Tarihi kente Antalya merkezin doğu yönüne doğru giderek ulaşabilirsiniz.

Perge Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Tarihi kent merkeze çok yakın olduğu için turistler konforlu bir şekilde bölgeye erişebiliyor. Perge Antik Kenti’ne özel aracınızla gidebileceğiniz gibi otobüs ve dolmuşlarla da ulaşım sağlayabilirsiniz.

Antalya merkezden Aksu ilçesine sık sık otobüs seferleri düzenleniyor. Aynı zamanda Antalya-Aksu dolmuşları da diğer ulaşım seçenekleri arasında yer alıyor.

Özel aracınızla seyahat ediyorsanız, Antalya’nın doğusunda kalan Aksu ilçesine D-400 yolu üzerinden ulaştığınızda karşınıza Perge Antik Kenti tabelası çıkar. Yönlendirmeler doğrultusunda kısa bir mesafe sonrasında tarihi bölgeye ulaşabilirsiniz.

Perge Antik Kenti Tarihi

Perge Antik Kenti’nin hangi yıllarda kurulmuş olduğu konusu gizemini korumaya devam ediyor. Farklı görüşler olsa da tarihçiler genellikle antik kentin kuruluş zamanının M.Ö 2.000 yıllara denk geldiği konusunda hemfikir. Öte yandan M.Ö 700’den öncesine dair elde edilmiş pek bir kanıt da bulunmuyor.

Perge Antik Kenti’nin M.Ö 2.000 yıllarda kurulduğu tahminini güçlendiren unsur ise Hititlerle ilişkilendiriliyor. Hititlerin bölgedeki egemenliği zamanında Perge’nin bulunduğu Pamfilya alanında Parha isimli bir kentin yer aldığı belirtiliyor. Parha’nın Perge ile aynı kent olduğuna dair görüşler ağırlık kazanıyor.

Perge Antik Kenti’ni kimin kurduğuna dair de net bir kanıt bulunmuyor. Ancak tarihi kentin kuruluş döneminin Truva Savaşı sonrasına denk geldiği tahmin ediliyor. Kenti kuranların Helen ya da Argoslu koloniler olduğu üzerinde duruluyor.

Tarihi boyunca Persler, Büyük İskender, Roma, Bizans, Osmanlı gibi çok farklı kültürler ile ilişki içine girmiş Perge Antik Kenti. Tahmin ettiğiniz gibi stratejik konumu ve verimli toprakları bu durumda büyük bir rol oynuyor. Kent alanı Osmanlılara dair pek bir iz taşımıyor. Özellikle Roma ve Bizans örnekleri ön plana çıkıyor. Yine de Perge için tipik bir Roma kenti demek mümkün.

Perge Hristiyanlar için Neden Önemli?

Perge tarihin bir döneminde Hristiyanlar için de oldukça önemli bir kent haline gelmiş. Belirttiğimiz dönem M.S 43 yılını işaret ediyor. O dönem Perge Antik Kent Pamfilya bölgesi ile beraber Kilikya’ya bağlanmış. Hristiyanlık dini için önemli bir kişi olan Aziz Paul’un kente o dönemde Aksu Nehri üzerinden ulaştığı ve misyonerlik çalışmaları gerçekleştirildiği belirtiliyor.

İncil’de de antik kentten bahsediliyor olması Perge’ye Hristiyanlar açısından kutsallık kazandırmış. Hatta sadece tarihi şehre değil Aksu Nehri’ne de kutsal bir anlam yüklenmiş. Antik kentte görebileceğiniz çoğu mimari yapı (Agora, hamam, stadyum, tiyatro vb.) bu dönemde yapılmış. Bizans dönemi ile birlikte ise dini yapıların arttığına dair bulgular elde edilmiş.

Perge Antik Kenti Tarihi Yapıları

Perge Antik şehrindeki tarihi yapılar Türkiye’deki en iyi ören yeri kalıntıları arasında bulunuyor. Antik kentte dolaşırken özellikle tarihi yapıların eşsiz güzellikteki mimari detayları çok sayıda ziyaretçi için tam anlamıyla büyüleyici. Tarih ve arkeoloji tutkunları için heyecan verici diğer bir unsur da antik kentteki bazı yapıların büyük oranda korunarak günümüze gelebilmiş olması.

Perge Antik Kenti ziyaretinizde görmeden dönmemeniz gereken önemli tarihi yapılar şunlar:

Perge Antik Tiyatro

Antik yerlerin vazgeçilmez görkemli yapıları arasındaki tiyatrolar Perge’de de karşınıza çıkıyor. Çeşitli eğlence ve kutlamaların yapıldığı, gösterilerin sergilendiği Perge Antik Tiyatro’nun tarihi ise milattan sonra 1.yy’a dayanıyor.

Özellikle sahne dekoru son derece dikkat çekici. Genel olarak mimari stilinde Greko-Romen detaylarının öne çıktığı antik tiyatro 14.000 kişilik kapasiteye sahip.

Helenistik Kuleler ve Surlar

Perge Antik Kenti’ndeki Helenistik Kuleler şehir surları ile beraber bölgede en iyi korunmuş yapıları oluşturuyor. Ayrıca tarihsel açıdan bakıldığında kulelerin ve surların en eski (M.S 2) yapılar olduğu da tahmin ediliyor. Helenistik stil kapının iki yanındaki 4 katlı kuleler yuvarlak formda inşa edilmiş. Kentin her tarafından görülen kuleler ve surlar aynı zamanda antik şehrin sembolleri.

Stadyum

Roma tipindeki tiyatronun hemen yakınlarında antik kentin önemli yapılarından biri olan stadyum yer alıyor. Tiyatro ile kent surları arasındaki stadyum günümüze kadar iyi korunmuş. Yapının genişliği 34 uzunluğu ise 234 metre. Stadyumu incelediğinizde U biçiminde olduğunu hemen fark edebilirsiniz.

Agora

Kare formlu Agora antik kentte en çok ilgi çeken yapılar arasında. Agoraya dört taraftan giriş yapılabiliyor. Helenistik kulelere göre doğu yönünde kalan Agora’nın ortasında ise bir pazar yer alıyor. Macellum olarak da isimlendirilen bu alanda ticaret yapılır, çeşitli kokular satılırmış. Çevresi sütunlarla çevrili Agora’da mozaiklerin korunması adına koyulan çakıl taşları da ziyaretçilerin dikkatinden kaçmıyor.

Sütunlu Cadde

Helenistik kuleler ile akropol etekleri arasındaki Sütunlu Cadde antik kentin ana yollarını oluşturuyor. Ortalama 300-350 metre uzunluktaki caddenin ortasından ise bir su kanalı geçiyor. Bu caddeyi dikkatle incelerseniz asırlar öncesinden kalma at arabası izlerini de fark edebilirsiniz.

Akropol

Antik kentin kuzeyine doğru yürüdüğünüzde karşınıza akropol geliyor. 60 metrelik bir tepe üzerinde yer alıp bir nevi iç kale özelliği taşıyor.

Hamamlar

Roma tipi hamamlar kulelerin batısında kalıyor. Ayrıca antik kente ait en sağlam yapı olma ünvanına da sahipler. Spor/soyunma odaları, soğuk/sıcak havuzlar hamam sınırları içinde yer alıyor. Antik kentteki hamamların ilginç bir özelliği de insanların buraları sadece yıkanmak için değil havuzlarında siyasi sohbetler edip, spor yapmak için de kullanıyor olmaları.

Tapınaklar

O dönemlerdeki çok Tanrılı din inancı nedeniyle antik kentlerden irili ufaklı tapınaklar da pek eksik olmuyor. Perge Antik Kenti’nde de Dor tapınağı kalıntılarına ulaşılmış. Tapınak kalıntıları merkezin yaklaşık 850-900 metre güneyinde yer alıyor. Henüz kesin bir kanıt bulunmasa da Artemis Tapınağı’nın da Perge Ören Yeri’nde olduğu tahmin ediliyor.

Perge Antik Kenti Eserleri Nerede Sergileniyor?

Perge Antik Kenti’ndeki kazılardan çıkarılan çok sayıda eser; özellikle de birbirinden değerli heykeller Antalya Müzesi’nde sergileniyor. Antalya Müzesi’nde Perge Antik Kenti eserlerine geniş bir yer ayrılmış durumda.

Perge Antik Kenti Ziyaret Saatleri

Perge Antik Kenti 08.00 ile 20.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık. Yaz ve kış saatleri farklı olabildiği için gitmeden önce ören yerinin resmi web sitesinden güncel bilgileri buradan kontrol edebilirsiniz.

Perge Antik Kenti Giriş Ücreti

Perge Antik Kenti’ne Müze Kart ile ücretsiz giriş yapılabiliyor. Kartınız yoksa da uygun bir ücret karşılığında bu tarihi alanı gezme imkanı bulabilirsiniz. Güncel ücret bilgileri antik kentin web sitesinde yer alıyor.

Görmeden Dönme

Perge Antik Kenti’ne gelmişken ören yerinin yakınlarındaki başka turistik yerleri de gezmek ister misiniz? İşte sizin için bazı öneriler:

  • Kurşunlu Şelalesi
  • Zindan Mağarası
  • Sorgun Yaylası