Dört mevsimin bir arada yaşandığı Türkiye'de yeşilin maviyle buluştuğu en güzel koylardan biri olan Palamutbükü Plajı, masmavi denizi ve sıcak güneşiyle benzersiz bir tatil fırsatı sunuyor. Popüler tatil merkezleri arasında yer alan Muğla’nın Datça ilçesinde bulunan koy, akvaryumu hatırlatan tertemiz sularıyla hem ruhunuzu hem de bedeninizi dinlendiriyor.

Bir tarafta olabildiğince yeşil bir orman bir tarafta ise uçsuz bucaksız masmavi deniz olan plaj, doğanın muhteşem uyumuna hayran bırakıyor. Huzurlu ve sakin bir tatil arayışı olanlar için eşsiz bir seçim olan Palamutbükü, pırıl pırıl denizi ile keyifli bir yüzme deneyimi sunuyor. Yıl boyu yorulan vücudunuzu koyun eşsiz sularına bırakabilir, her kulaçta huzuru hissedebilirsiniz. 

Bük; akarsu, göl kıyısı veya ovada yer alan ve oldukça geniş yer kaplayan içine girilmesi zor saz, diken ve çalı topluluğuna deniyor. Datça oldukça çalılık bir yer olduğu için genellikle tüm koylara bük adı veriliyor. Palamutbükü adı da bu bölgede yetişen palamut ağaçlarından geliyor. Şimdilerde ise yörede palamuttan çok badem ve zeytin ağaçları yetiştiriliyor.

Datça koyları arasında en uzun sahile sahip plajlardan biri olan Palamutbükü, rüzgârı önleyen dağ ve tepeleri sayesinde oldukça durgun ve berrak bir deniz sunuyor. Sahil boyunca neredeyse her adımda restoran, kafe ve bar gibi yeme-içme mekânları barındıran koy, göz kamaştıran manzarasının yanı sıra konforlu bir tatil deneyimini de sizlere sunuyor.

palamutbuku-plaji

Yeşilin her tonunu barındıran orman ile çevrili Palamutbükünün soğuk denizinde serinleyebilir, bir şeyler içmek için deniz kenarındaki mekânlara gidebilirsiniz. Bu mekânlarda Datça’ya özgü yöresel lezzetleri de deneyebilirsiniz. Akşamları ılık rüzgâr eşliğinde limanda yürüyüşler yapabilir, canlı müzik dinlemek isterseniz sahil kenarındaki mekânları tercih edebilirsiniz.

⇒ Plamutbükü Otellerini İnceleyin

Palamutbükü Nerede?

Palamutbükü Plajı, Ege Bölgesi’nin turizm merkezi olarak kabul edilen Muğla iline yaklaşık 120 kilometre mesafedeki Datça ilçesinde yer alıyor. Sessizliği ve sakinliği ile ünlü bir ilçe olan Datça şehir merkezine 25 kilometre uzakta yer alan koy, bir yarım ada olan Datça’nın Akdeniz kıyısında bulunuyor.

palamutbıuku-nerede

Plaj, Yaka Köyü ve Cumali Köyü olmak üzere iki köyün sınırları arasında yer alıyor. Palamutbükü Plajı’nın önemli bir bölümü Yaka Köyü sınırları içinde, Liman bölgesi ise Cumali Köyü muhtarlığına bağlı bulunuyor. Muğla’nın en çok sevilen tatil merkezlerinden biri Marmaris’e ise 70 kilometre mesafede yer alan Palamutbükü, günübirlik tatilcilerin de uğrak yeri.

Pamutbükü’ne Nasıl Gidilir?

Palamutbükü’ne özel aracınızla gitmek isterseniz öncelikle Datça’ya ulaşmanız ve daha sonra Datça’dan Yaka Köyü’ne ve ardından da koya ulaşabilirsiniz. Datça’ya Marmaris üzerinden de gidebilirsiniz. Datça’dan Palamutbükü Plajı’na belirli aralıklarla kalkan minibüs ve otobüsleri de kullanabilirsiniz. Ayrıca Marmaris- Datça arasında sefer yapan minibüs ve otobüsleri kullanabilir, buradan da servisler aracılığı ile Palamutbükü Plajı’na ulaşabilirsiniz.

Palamutbükü Plajı’na gitmek için kullanabileceğiniz bir diğer seçenek de Datça-Bodrum arası sefer yapan feribotlardır. Datça-Bodrum arası yılın her günü feribot seferleri düzenliyor. Yaz sezonu dışında seferler günde iki, yaz sezonunda ize karşılıklı günde 4 feribot seferi düzenleniyor Ortalama 1.5 saat süren feribot yolculuğunun oldukça keyifli olduğunu da vurgulamakta fayda var.

Palamutbükü Halk Plajı

Son yıllarda en çok ilgi çeken koylardan biri olan Palamutbükü, yaz aylarında nüfus yoğunluğu ile karşı karşıya kalabilir. Ancak sahilin geniş ve uzun olması nüfus artışının üstesinden gelmesini sağlıyor. Plajın sahil kısmı ufak çakıl taşlarına sahi, ancak bu taşlar yürürken rahatsız etmiyor. Çakıl taşları, denizin bulanmasını önleyerek berrak ve cam gibi bir suya girme fırsatı yaratıyor.

Deniz kimi yerlerde aniden derinleşebilir, yüzme bilmeyenlerin bu konuda dikkatli olmasında fayda bulunuyor. Ancak iyi bir yüzücüyseniz derin ve berrak mavi suda yüzmenin keyfini çıkarabilirsiniz. Plajı konforlu hale getiren önemli bir detay da yeme içme yerlerinin bol olmasının yanı sıra hemen her adımda rastlayabileceğiniz şezlong ve şemsiyeler. Güneşten korunmak için plaj boyunca kimi yerlerde ücretsiz olan şemsiye ve şezlongları da kullanabilirsiniz.

palamutbükü plajı

Plaj genellikle çakıl taşlarıyla kaplı olduğu için yanınızda terlik ya da deniz ayakkabısı ile gitmek gerekiyor. Gerekli önlemleri aldıktan sonra kendinizi Palamütbükü Plajı’nın soğuk sularına bırakarak sıcak yaz günlerinde serinlemenin keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz. Palamutbükü aynı zamanda bir liman olarak da kullanılıyor. Dilerseniz teknelerin uğrak noktası olan limanda keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz.

Limanda aynı zamanda tur tekneleri de bulunuyor. Tatilinizde tur için zaman ayırarak yakın plajları ve koyları da gezebilirsiniz. Datça merkezine de yakın olması hafta sonları tekne ya da özel araç veya minibüslerle şehir merkezinden gelen günübirlik tatilcilerin akınına uğruyor.

Palamutbükü Akvaryum Plajı

Doğa harikası eşsiz plajlarıyla Ege ve Akdeniz’in buluşma noktasında yer alan Datça, Gerence Koyu olarak da bilinen Palamutbükü Plajı’yla berrak ve temiz bir denizde yüzme deneyimi sunuyor. Yunanistan’a oldukça yakın bir konumda yer alan plaj, bu yakınlıktan olsa gerek Yunanistan plajlarına oldukça benziyor.

Palamutbükü Akvaryum Plajı (Gerence Koyu), adından anlaşılacağı üzere o kadar temiz ki denizin derin yerlerinde bile dibini görmeniz mümkün. Akvaryum suyuna benzer berraklığı sayesinde deniz canlılarını rahatça izleyebilmenizi sağlıyor. Bu nedenle yanınızda mutlaka şnorkel, deniz gözlüğü gibi malzemeleri de mutlaka götürmelisiniz.

Rengârenk taşlarıyla canlı bir görünüme ev sahipliği yağan sahil, kırmızı ve pembe renkli taşlarıyla tatilinize ekstra bir enerji getiriyor. Akvaryum koyunun en önemli özelliği suyunun gerçekten soğuk olması. Sahil denize doğru uzanan iki burun arasında kalıyor ve bu burunlar arasında mağaraya benzeyen oyuklar yer alıyor. 

Uzaktan bakıldığında rengârenk taşlarla bezeli büyük bir akvaryumu andıran koyda herhangi bir işletme bulunmuyor. Palamutbükü Akvaryum Koyu, Datça şehir merkezine 30 kilometre mesafede yer alıyor. Tekne ya da kara yoluyla ulaşım sağlayabileceğiniz Akvaryum Koyu, Palamutbükü Koyu’nun yaklaşık 1 kilometre doğusunda yer alıyor. Akvaryum Koyu’na ulaştıktan sonra sahile inmek için patikayı kullanabilirsiniz.

Plajın etrafı ormanlık bir alanla kaplı ve genellikle özel araçlarla ulaşım sağlandığı için bu alan park yeri olarak da kullanılıyor. Ayrıca ormanlık alanda piknik yapmak ve çadır kurmak için oldukça elverişli. Ağaçların arasına hamak kurabilir yüzmekten yorulduğunuz anlarda keyifle dinlenebilirsiniz. Plaja en yakın market koyun 3-4 kilometre ötesinde yer alıyor, bu nedenle plaja gelmeden önce  alışveriş yapmanız gerekiyor. 

El değmemiş bir koyda yüzmek ve doğallığın tadını çıkarmak istiyorsanız, Gerence Koyu tam size göre. Serin sularında rahatlayabilir, deniz gözlüğü ve şnorkel ile rengârenk balıkları ve deniz altındaki ilginç canlıları gözlemleyebilirsiniz. Plaja yakın bir yerde konaklamak isterseniz 45 kilometre uzağında yer alan otel, motel ve pansiyonları deneyebilirsiniz.

Palamutbükü Ücretli mi?

Palamutbükü Plajı’na giriş ücretsizdir. Halk plajı niteliği taşıyan plaj boyunca sayısız yeme-içme mekânları bulunur. Dilerseniz buradaki mekânlarda yemeğinizi yiyebilir karşılığında ücretsizi şezlong ve şemsiye kullanma fırsatından yararlanabilirsiniz. Dilerseniz kendi yiyeceklerinizi, şezlongunuzu ya da şemsiyenizi yanınızda götürebilirsiniz.

Görmeden Gelme

  • Eski Datça ve Can Yücel Sokağı
  • Knidos Antik Koyu
  • Kızlan Köyü
  • Kumluk Plajı
  • Karaincir Plajı
  • Ovabükü Plajı
  • Hastanealtı Plajı
  • Kızılbük Plajı
  • Hayıtbükü Plajı