Akdeniz’in incisi, Türkiye’nin gül bahçesi Isparta bulunduğu bölgenin barındırdığı tarihi mirasları, çiçek kokulu vadileri ve birbirinden güzel doğal güzellikleri ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaya devam ediyor. Yaklaşık 5000 yıllık tarihi ile şirin bir şehir merkezine, masallardan çıkmış gibi bir estetik güzellikteki uçsuz bucaksız çiçek tarlalarına ve ünlü bir kayak merkezine sahip olan şehir, yılın her sezonu ziyaretçilerine huzurlu bir tatilin kapılarını açıyor. İster yaz mevsiminde çiçek tarlaları arasında gezintiye çıkmak isteyen bir doğasever ister kayak sezonunda farklı bir kayak merkezi arayan bir sporsever olun, Isparta sizin için en doğru adres olacak. Tarihin doğa ile birleştiği bu mis kokulu şehre doğru yapacağınız gezi öncesi aklınızda olması gereken önemli detayları sizler için derledik. İşte gezilecek yerlerden geleneksel yemeklere, yapılması gereken aktivitelerden alışveriş tüyolarına kadar pek çok detayı içeren Isparta gezi rehberi:

Gezilecek Yerler

Köklü tarihinin kalıntıları binlerce yıldır ayakta duran Isparta’da görmeniz gereken en önemli noktalardan biri Antiocheia Antik Kenti. Devasa amfi tiyatrosu halen ayakta olan antik kentin tarihi milattan önce 3. Yüzyıla dayanıyor. Sütçüler ilçesine bağlı olan ve tarihi binlerce yıl geriye dayanan Adada Antik Kenti de görülmesi gereken noktalar arasında bulunuyor. Mağaraları ile ünlü şehirde Eğirdir ilçesinde yer alan İnönü mağarası, Aksu ilçesinde yer alan Zindan mağarası ve Sütçüler ilçesinde yer alan Kuz Mağarası görülmesi gereken diğer noktalar arasında bulunuyor. Ayrıca Sütçüler ilçesinde yer alan Yazılı Kanyon da doğasever gezginler için eşsiz bir uğrak noktası.

Son yıllarda popülerliği hızla artan Lavanta Kokulu Köy, Isparta gezinizde kesinlikle gezmeniz gereken noktalar arasında bulunuyor. Akdeniz’de görkemli Toros Dağları’nın eteğinde Isparta merkeze yaklaşık 50 km uzaklıkta sıra sıra dizilmiş mor topaklar halindeki lavantaların sardığı tarlalar sizleri bekliyor. Lavanta Kokulu Köy’ün alabildiğine geniş lavanta tarlaları arasında insan mis kokulu eflatun bir örtüye sarılmış gibi hissediyor. Peri masallarından çıkmış gibi bir görsel şölene sahip olan köyün tek özelliği lavanta tarlaları da değil. Masalsı bir dünyaya yolculuk yapmak, Lavanta Kokulu Köy’de rüya gibi bir tatilin kapılarını aralamak için Isparta otelleri arasından seçiminizi hemen şimdi yaparak rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Bu masalsı köyün sosyal yaşamı da tıpkı doğası kadar huzurlu ve güzel. Köy merkezinde yalnızca kadınların yönettiği bir Kadın Kooperatifi bulunuyor. 250 kişilik nüfusu, misafirperver ve huzurlu insanları, mor boyalı kerpiç duvarlı şirin köy evleri ve uçsuz bucaksız lavanta tarlaları ile Lavanta Kokulu Köy ziyaretçilerini bekliyor. Lavantaların sergilediği muhteşem manzarayı çiçek verme ve hasat dönemleri arasında yakalayabilmek için köye temmuz ayında uğramanız gerektiğini unutmayın. Uzun sazlıkları ve tertemiz suyu ile Kovada Gölü Milli Parkı da şehirde görülmesi gereken el değmemiş doğal güzellikler arasında yer alıyor. Kovada Gölü Milli Parkı sakin ve huzurlu vakit geçirmek için en uygun noktalardan biri.

Yapılacak Aktiviteler

Isparta’ya yolunuz düşmüşken Keçiborlu ilçesinde bulunan Lavanta Vadisi’ne uğramalı ve Kuyucak Köyü’nde bulunan Lavanta Kokulu Köy’de mis gibi çiçek kokusunu içinize çekmelisiniz. Vadi içerisinde lavanta üretimi yapılan köyler birbirinden eşsiz fotoğraflar çekmek için de bulunmaz adresler. Şehirde yapmanız gereken bir diğer aktivite gül bahçelerinde mis kokulu Isparta güllerinden toplamak. Gül ürünleri arasında bulunan yiyecekleri, içecekleri ve parfümleri denemeli, mis gibi çiçek kokusunu yanınızda götürmek için onlarca farklı çeşidi olan gül ürünleri arasından dilediğinizi edinmelisiniz.

Yeme İçme

Isparta mutfağı hamur işinden et yemeğine, sebzesinden tatlısına geniş yelpazede bir yemek çeşitliliğine sahip. Isparta’ya ünlü ana yemekler arasında ilk sırada kebaplar geliyor. Şehre özgü tandır kebabı ve fırın kebabı şehirde tadılması gereken lezzetler arasında bulunuyor. Balık seven gezginler için şehirde denenmesi gereken en önemli lezzet ise Isparta’ya özgü sazan dolması. Diğer yörelerin balık yemeği çeşitlerinden oldukça farklı bir tarife sahip olan sazan dolmasını denemeyi unutmayın. Gül kokulu şehir Isparta’da bu mis kokulu çiçek mutfak kültüründe de yerini almış durumda bulunuyor. Isparta’da kahvaltı sofranızı süsleyen mis kokulu gül reçeli ile güne başlayabilir, kahvenizin yanında gül lokumu yiyebilir, yemeklerden sonra gül çayı içebilir ya da gül şerbetinin tadına bakabilirsiniz. Siz de her şey yerinde güzel diyenlerdenseniz, e bir de Isparta lezzetlerini merak ediyorsanız, o zaman buyurun Isparta otelleri sayfasına!

Konaklama

 

Isparta otelleri arasında kısa süreli konaklama ihtiyacınızı giderecek oda pansiyonlardan yüksek konfor standartları sunan çok yıldızlı otellere kadar pek çok seçenek mevcut. Geceliği ortalama 100 TL ile 300 TL arasında değişen fiyatlarla konaklamanız mümkün. Isparta merkezde bulunan Barida Hotels oda kahvaltı seçenekleri ile konforlu bir tatil imkânı sunuyor. Eğirdir ilçesinde bulunan Nis Otel ise eski bir taş konakta nostaljik bir tatilin kapılarını açıyor. Kısa süreli konaklama için Isparta merkezde bulunan Esgüven Suit’in sunduğu fiyat avantajından faydalanabilirsiniz. Basmacıoğlu Hotel ve Koç Otel de merkezde bulunan diğer alternatifler arasında.

Alışveriş

Gülü ile meşhur Isparta’dan alınabileceklerin başında tabii ki gül ürünleri geliyor. Şehirde neredeyse her yerde gülden yapılmış sabunlara, kolonyalara, lokumlara hatta gül kokulu seccadelere rastlamak mümkün. Isparta aynı zamanda el dokuması halıları ile meşhur. Kendine has desenlere ve canlı renklere sahip el dokuması Isparta halıları minyatür seçenekleri ile şehre uğrayan gezginlerin hediyelik eşya alışverişleri arasında yer alıyor.

Eğlence ve Gece Hayatı

Özellikle şehirde bulunan üniversitenin katkısı ile genç ve canlı bir şehir olma özelliğine sahip olan Isparta’da renkli bir gece hayatı mevcut. Şehirde pek çok pub ve kafe bulunuyor. Şehir merkezinde belirli akşamlarda canlı müzik yapan mekânlardan sakin bir müzik eşliğinde geç saatlere kadar eğlenebileceğiniz mekânlara kadar pek çok farklı nokta sizleri bekliyor.

Ulaşım

Isparta kendine ait bir havalimanına sahip olduğundan İstanbul’dan seyahat edecek olan yolcular için şehre ulaşım oldukça kolay. Diğer şehirlerden hava yolu ile şehre ulaşmak isteyen yolcular İstanbul aktarmalı olarak Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’na ulaşabiliyor. Havalimanından şehir merkezine servislerle ulaşılabiliyor. Çevre ilçelere gitmek isteyen yolcular kiralık araç hizmetinden faydalanabiliyor. Karayolu ile seyahat edecek olan yolcular için Ankara’dan 390 kilometre uzaklıkta bulunan şehir yaklaşık 5 saatlik bir yolculuk gerektiriyor. İstanbul’dan ise 573 kilometrelik, yaklaşık 7 saatlik bir yolculuk sonunda Isparta’ya ulaşmak mümkün. Ekonomik bir tatil planlamak için şimdiden Isparta otellerine göz atabilirsiniz.