Romalılar tarafından inşa edilen Aspendos Antik Kenti, en iyi biçimde korunan antik tiyatrolardan biridir. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağında olan Aspendos’ta keyifli anlar yaşayabilirsiniz. Etkileyici mimari yapısı ve geniş bir alana yayılan konumu görülmeye değer bir yer olarak öne çıkmasını sağlar. Antalya’nın Serik ilçesinde yer alan Aspendos Antik Kenti’ni yılın her zamanında ziyaret edebilirsiniz.

Milattan sonra 2. yüzyılda yapılan Aspendos Antik Kenti’nin mimarının Aspendoslu Theodorus'un oğlu Zenon olduğu bilinir. Hem mimari açıdan hem de korunma biçimi ile Antik tiyatrolar arasındaki en seçkin örneklerden biri olma özelliği de taşır. 

⇒ Aspendos Otellerini İnceleyin

Aspendos Antik Kenti Nerede?

Türkiye’nin en çok ziyaretçi çeken Antik kentlerinden biri olan Aspendos Antalya ilinde bulunur. Antalya’nın Serik ilçesine bağlı olan Aspendos, Belkıs köyü sınırları içindedir. Antalya şehir merkezine uzaklığı 50 kilometredir. Ulaşımı son derece kolay olan Aspendos Antik Kenti yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeridir. Her mevsim ziyaret edebileceğiniz özel tarihi miraslardan biridir.

Köprüçay civarına kurulan Aspendos Antik Kenti liman ticareti yapıldığına dair izler de taşır. Konum açısından oldukça iyi bir alanda yer aldığını görebilirsiniz. Köprüçay’ın antik ismi Eurymedon olarak da geçer. Aspendos Antik Kenti’nin en iyi korunan bölümü tiyatro alanıdır. Kentin diğer kalıntıları tiyatro bölümünün arkasında kalan düzlükte bulunur. 

Aspendos Antik Kenti

Aspendos’un Mitolojik Hikayesi

Aspendos ile ilgili farklı hikayeler bulunsa da en bilindik olanlarından biri Aspendos kralını kızını evlendirmek istemesi ile başlar. Kızı ile evlenmeye layık olan genci bulmak isteyen kral bir ilan verir. Bu ilanda, “Kentimiz ile ilgili en faydalı işi yapanla kızımı evlendireceğim” ifadeleri yer alır. Bu ilanı gören mimar iki kardeş işe koyulur.

Kardeşlerden biri su kemerlerini inşa ederek kentin suya kavuşmasını sağlar. Uzak yerlerden su taşıyan bu kemerler kente büyük kolaylık getirir. Diğeri ise en görkemli yapılardan biri olan tiyatroyu yapar. Sahnede yere attığı bozuk paranın tiyatronun her yerinde duyulması için büyük çaba harcar. Kral kızını su kemerlerini yapan mimara vermek istese de son kararını akustik harikası tiyatroyu inşa eden mimardan yana kullanır.  

Aspendos Antik Kenti

Aspendos Antik Kenti’nde Görülmesi Gereken Yerler

Aspendos Yunan efsanelerine göre Truva Savaşı’nın hemen ardından Pamphylia’ya ulaşan Mopsos önderliğinde Argive kolonicileri tarafından kurulmuştur. Hem kara hem de deniz ticaret yolları üzerinde kurulu olduğu bilinir. Köprüçay aracılığı ile limana bağlandığı için ticaret açısından uygun bir konumda yer alır. Aspendos, kendi adına madeni para bastıran sayılı şehirlerden biridir. 

Aspendos Antik Kenti, açık hava tiyatrosu ile özdeşleşmiş olsa da görülmesi gereken başka alanlara da sahiptir.  Tiyatronun yanında bir patika yol bulunur. Bu yolu takip ettiğinizde Acropolise ulaşırsınız. Acropolis’te sizi 27x105 cm büyüklüğünde bir bazilika karşılar. Bazilika alışveriş yeri ve mahkeme olarak kullanılan bir alan olarak öne çıkar. 

Acropolise Aspendos Antik Kenti

Aspendos kalıntılarının tiyatro ya da kemerler kadar iyi korunmuş durumda olduğunu söylemek pek mümkün olmasa da görülmeye değer örneklerle doludur. Günün her saati görülmeye değer olsa da gün batımındaki görüntüsü büyüleyici bir etki yaratır. Antik dönemin köklü ve zengin şehirlerinden biri olan Aspendos Antik Kenti’ni gezerek etkileyici havasını soluyabilirsiniz.

Aspendos’a gittiğinizde gezmeniz gereken yerler şunlardır:

  • Meclis binası
  • Bazilika
  • Anıtsal tak
  • Anıtsal çeşme
  • Atik Stadyum
  • Gezinti caddesi
  • Helenistik tapınak 
  • Su kemerleri
  • Nymphaeumun
  • Odeon

Aspendos Antik Tiyatrosu Kaç Kişilik?

20 bin kişinin aynı anda toplanabildiği Aspendos Antik Tiyatrosu’nda oturma alanları da iki ayrı bölümden oluşur. Alt bölümde 20, üst bölümde de 21 olmak üzere toplam 41 oturma sırasından oluşuyor. Geniş taş oturaklar sahneyi her yönden rahatlıkla izleyebilmeyi mümkün kılıyor. Akustiği ve ambiyansı son derece güzel olan Aspendos Antik Tiyatrosu’nda kendinizi eski çağlarda hissedebilirsiniz. 

Tiyatro’nun oturma düzeninin yanı sıra göze çarpan en önemli bölümü sahne binasıdır. Yığma taştan yapılan bu bina iki katlıdır. Alt katta sanatçıların sahneye çıkmasını sağlayan beş kapı bulunur. Binanın sütunlu üst katında şarap tanrısı, tiyatrolar kurucu ve koruyucusu Dionysos'un kabartması yer alır. Bina üzerinde Selçuklu dönemine ait motifler görmek de mümkündür. 

Önemli yarışmalara ev sahipliği yapan bu görkemli yapı günümüzde de kültürel ve sanatsal etkinlikler için sıklıkla kullanılır. Opera ve bale gösterilerinden konserlere kadar pek çok etkinliği Aspendos Antik Tiyatrosunda izleme şansına sahip olabilirsiniz.

Aspendos Antik Kenti

Dünyaca ünlü Aspendos Antik Kenti içinde yer alan amfi tiyatro yapıldığı dönemlerde tanrılara, dönemin imparatorlarına ve şehrin zengin yöneticilerine adanmıştır. Olağanüstü bir akustiğe sahip olan tiyatro hakkında söylenegelen pek çok hikaye bulunur. Genel anlamı ile amfi tiyatronun çeşitli gösterilere ve yarışmalara ev sahipliği yaptığı belirtilir. 

Aspendos Su Kemerleri

Aspendos Antik Kenti’ni ziyaret ettiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında su kemerleri gelir. Aspendos Su Kemerleri 25 km uzaklıktaki Toros dağlarından ve nehirden kente su taşımak amacıyla inşa edilmiştir. Sıra dışı bir mimari ile ve dönem şartlarının çok üzerinde bir mühendislik ile ortaya konan su kemerleri eski çağlardan günümüze gelen nadide eserlerdendir. 

Kente gelen su kaynağından alınarak 15 metre yükseklikteki kemerlerin üzerinde yer alan oyulmuş taş bloklardan oluşan bir kanal yardımı ile taşınırdı. Bu sular kemerlerin tam orta noktasında ve 30 metre yükseklikteki kulelerde biriktirilirdi. Yapılış tekniği bakımından milattan sonra 2. yüzyıl ortalarında tamamlandığına dair izler taşır. 

aspendos su kemerleri

Aspendos Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Aspendos Antik Kenti’ni görmek için öncelikle Antalya’nın Serik ilçesine ulaşmanız gerekiyor. Antalya otogarında Serik’e giden otobüsleri bulabilirsiniz. Aspendos Antik Kenti’ne gitmek istediğinizi söylediğinizde şoförler sizi kente giden minibüslerin bulunduğu durakta indirir. Kısa bir yolculuğun ardından Aspendos Antik Kenti’ne varabilirsiniz.

Eğer özel aracınızla ulaşım sağlayacaksanız Alanya-Antalya karayolunun 44. kilometresinden sonra kuzey yönüne doğru dönerek yola devam edebilirsiniz. Aracınızla Antalya’dan çıkıp Serik’e doğru ilerleyebilirsiniz. Serik ilçesini 5 km geçtikten sonra karşınıza Belkıs (Aspendos) tabelası çıkacaktır. Bu tabeladan dönüp 4 km kadar ilerlediğinizde antik kente varabilirsiniz.

Aspendos Antik Kenti;

Antalya’ya 50 km

Alanya’ya 94 km

Side’ye 35 km uzaklıkta yer alır. 

Aspendos Antik Kenti Giriş Ücreti Ne Kadar?

Yılın her mevsimi ziyarete açık olan kenti yaz aylarına 08.00-19.00, kış aylarında ise 08.00-17.00 saatleri arasında görebilirsiniz. Giriş ücretini antik kentin girişindeki gişelerde ödeyebilirsiniz. Gişelerin son giriş saatinden yarım saat önce kapandığını aklınızda bulundurmanızda fayda vardır. Aspendos Antik Kenti’ne giriş için Müzekart da kullanabilirsiniz. Öğretmen ve öğrenciler için giriş ücreti talep edilmemektedir. Giriş ücretlerini ise Kültür ve Turizm Bakanlığı DÖSİMM internet sitesinden kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. 

Aspendon Antik Kenti

Aspendos Antik Kenti gezinize başlamadan önce girişteki haritalardan almanız iyi bir tercih olabilir. Bu sayede gezip görmeniz gereken kalıntılardan herhangi birini de atlamamış olursunuz. Türkçe ve yabancı dillerde rehberlik hizmeti almayı tercih edebilirsiniz. Böylece Aspendos’un hikayesini dinlerken an be an kendinizi hikayenin içinde bulabilirsiniz. Su kemerlerinde ve antik tiyatroda muazzam fotoğraflar çekebilirsiniz.