Yerebatan Sarnıcı, Medusa başlı ve heybetli sütunları ile ziyaretçileri içeri girdikleri esnada adeta büyülüyor. Su sarnıcı, işlemeli sütun mimarisi ve yer altında bulunan heybetli sütunları ile dikkat çekiyor. Ayrıca Yerebatan Sarnıcı hikayesi ve mimari yapı özelliği 526-527 yıllarına kadar uzanıyor. Siz de birçok yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği sarnıcı gezerek, Bizans mimarisi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

⇒ Yerebatan Sarnıcı Otellerini İnceleyin.

Yerebatan Sarnıcı Tarihi

Yerebatan Sarnıcı tarihi yaklaşık 1500 yıllık geçmişiyle dikkat çeker. Sarnıç iç bölümünde yaklaşık 336 sütun yer alır. Yeraltı sarnıcı toplam su kapasitesinin ise 100.000 ton olduğu düşünülür. Ayasofya Camisi’nin güneybatısında yer alan su sarnıcı, ihtişamlı ve heybetli sütunlara sahip olması sebebiyle “Yerebatan Sarayı” olarak da adlandırılır.

Yerebatan Sarnıcı, I. Constantinos tarafından aynı bölgeden inşa edilen sarnıcın yanması sonrasında ortaya çıkar. Bizans İmparatoru I. Justinianus, zarar gören eski sarnıcın onarılmasını ve genişletilmesini sağlar. Böylece su sarnıcı son halini alır.

Bizans Dönemi sonrasında kullanılmayan sarnıç üzerine evler ve çeşitli yapılar inşa edilir. Osmanlı himayesine geçen Yerebatan Sarnıcı, Topkapı Sarayı bahçesini sulamak amacıyla kullanılır.

III. Ahmet ve II. Abdülhamit döneminde sarnıcın onarımı ve bakımları yapılır. 1940’lı yıllarda ise inşa edilen Yerebatan Sarnıcı evleri yıkılarak, bölgenin eski görünümüne kavuşması amaçlanır. 1955 yılı içinde ise sarnıçta 3 yıl süren onarım ve bakım çalışmaları yapılır. 1987 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından temizlenen su sarnıcı ziyarete açılır.

Yerebatan Sarnıcı Müzesi su seviyesi bazı dönemler restorasyon çalışmaları sebebiyle düşürülür. Müzeyi ziyaret etmeden önce su seviyesi hakkında telefon ile bilgi almak mümkündür. Böylece gezi keyfinizi doğru zamanda gerçekleştirebilir, su içine para atarak dilek tutabilirsiniz. Ayrıca Yerebatan Saray içindeki su birikintisinde sazan balıklarını görmek mümkün.

Yerebatan Sarnıcı'nın Mimari Özellikleri

Yerebatan Sarnıcı Medusa başlıklı sütun mimarisi ile dikkat çekiyor. Sarnıcın toplam alanı ise yaklaşık 140x70 metredir. 52 basamakla inilen sarnıç içinde 9 metre yüksekliğe sahip 336 adet mermer sütun yer alır. Sütunlar sarnıcın ağırlığını kemerler yardımıyla taşır. Bunun yanı sıra sarnıç içinde yer alan sütunlar; iki parçalı veya tek parça olarak bulunur.

Yerebatan Sarayı duvarları yaklaşık 4.80 metre kalınlığa sahiptir. Tuğla döşeli duvarlar ve zemin bölümü, Horasan harcıyla kaplıdır. Horasan harcı kullanılmasının sebebi, zemin ve duvarların su geçirmesini önlemektir. Sarnıç içinde yer alan sütunlarda ise çeşitli kabartmalar ve süslemeler yer alır. Ayrıca Yerebatan Sarnıcı heykel Medusa başlı sütunu ile ziyaretçilerin dikkatini çeker.

Yunan mitolojisinde yer alan Medusa’nın kendisine bakanları taşa çevirdiğine inanılır. Sarnıcın inşa edildiği dönemde de yapıyı kötülüklerden korumak amacıyla sütunlarda Medusa başı mimarisi kullanılır. Üç adet sütunda yer alan Medusa başlarının ters olduğu görülür. Bunun sebebinin ise sütuna bakan kişilerin taşa dönüşmesini engellemektir. Bu inanış mitolojiden gelir.

Yerebatan Sarnıcı'nda Sizleri Ne Bekliyor?

Yerebatan Müzesi, işlemeli mermer sütunları ve mimarisi ile dikkat çekiyor. Yaklaşık 56 basamaktan inilerek ulaşılan su sarnıcı; balıklar, sütunlar ve tavan işlemeleri ile adeta büyülüyor. Sarnıcı ziyaret eden turistler su içine bozuk para atarak dilek diliyor. Suda biriken bozuk paralar hikayesiyle ziyaretçileri etkiliyor. Bunun yanı sıra “Yerebatan Sarnıcı açık mı?” sorusunun cevabı için resmi siteyi inceleyebilirsiniz.

Yerebatan Sarnıcı Ne İçin Kullanılıyor?

Bizans İmparatorluğu döneminde şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edilen Yerebatan Sarnıcı, Osmanlı döneminde ise Topkapı Sarayı bahçe bölümünü sulamak amacıyla kullanılır. Daha sonra ihtiyaç duyulmayan su sarnıcı bir süre kaderine terk edilir.

1955 yılında uygulanan büyük restoreler ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmalarlar sonucu yapı, müze haline dönüştürülür ve ziyarete açılır. Bazı dönemler Yerabatan Sarnıcı etkinlik ve konserlerle de adından söz ettirir. Ayrıca sarnıç, 3D sanal tur uygulamalarıyla online olarak da gezilebilir.

⇒ Sanal tura buradan ulaşabilirsiniz.

Yerebatan Sarnıcı Nerede?

“Yerebatan Sarnıcı nerede?” sorusunun cevabı, İstanbul iline bağlı Fatih ilçesidir. Ayrıca Yerebatan Sarnıcı, “Alemdar Mahallesi” sınırları içinde yer alır. Bölgeye ulaşım karayolu veya toplu taşıma araçları ile kolayca sağlanır.

Yerebatan Sarnıcı Nasıl Gidilir?

Toplu taşıma araçları ile müzeye ulaşmak için “Kabataş-Bağcılar” tramvay hattını kullanmak gerekiyor. Sultanahmet durağında indikten sonra 5-10 dakikalık yürüyüş sonrası sarnıca ulaşabilirsiniz. Ayrıca İstanbul ilçelerinden otobüs veya minibüsler ile müzeye ulaşmak oldukça kolay.

İstanbul Fatih ilçesine hareket eden minibüs veya otobüsleri kullanarak müzeye kısa sürede ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra İstanbul Anadolu yakasından müzeye ulaşmak için Eminönü bölgesine hareket eden vapurları kullanmak gerekir.

Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın müzeye uzaklığı 44.6 km, İstanbul Havalimanı’nın ise 40.7 km. Havalimanında indikten sonra, araç kiralama, taksi veya çeşitli transfer hizmetleriyle bölgeye ulaşmak yaklaşık 1-1.5 saat sürüyor.

Yerebatan Sarnıcı Ziyaret Saatleri

Yerebatan Sarnıcı giriş saatleri, her gün 09.00-19.00 arasında hizmet veriyor. Su sarnıcının ziyaret saatleri resmi tatil ve özel günlerde değişiklik gösteriyor. Müzeye ulaşım öncesi resmi site veya telefon üzerinden bilgi almak, gezi rotanızı doğru biçimde oluşturmanıza yardım edebilir.

Ayrıca Yerebatan Sarnıcı 360 derece sanal uygulamalar ile ziyaret ederek, yapı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ziyaret sırasında Yerebatan Sarnıcı fotoğraf çekimi ile gezi anılarınızı unutulmaz hale getirmek mümkün.

⇒ Detaylı bilgi için resmi siteye buradan ulaşabilirsiniz. 

Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücretleri

Yerebatan Sarnıcı ziyareti için ücret ödemek gerekiyor. Yerebatan Sarnıcı’nı ziyaret etmek isterseniz biletleri bazı online satış sitelerinde bulabilirsiniz. Giriş biletini aynı zamanda müze kapısındaki gişeden alabilirsiniz.

Bunun yanı sıra Yerebatan Sarnıcı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olduğu için ziyaretlerde Müzekart geçmiyor. Ayrıca Yerebatan Sarnıcı giriş ücreti, sekiz yaşından küçük ziyaretçilere uygulanmıyor.

Yerebatan Sarnıcı Çevresinde Gezilecek Yerler

Yerebatan Sarnıcı çevresinde birçok tarihi ve turistik yapı yer alıyor. Sarnıç çevresinde yer alan ve gezilmesi oldukça keyifli tarihi ve turistik yerler şöyle:

  • Milyon Taşı: Yerebatan Sarnıcı girişine yakın mesafede yer alıyor. Milyon Taşı, Bizans İmparatorluğu döneminde, Antik Roma yollarının başlangıç noktası ve Dünya üzerinde yer alan şehirlerin, İstanbul’a olan uzaklıklarının ölçülmesinde kullanılması ile dikkat çekiyor.
  • Ayasofya Cami: Tarih boyunca bazilika ve katedral olarak kullanılan Ayasofya, 2020 yılı içinde Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek cami olarak hizmet vermeye başlar.

  • Hacı Beşir Ağa Çeşmesi: Tarihi çeşme üzerinde yer alan kitabe ve mermer mimarisiyle ön plana çıkıyor. Yapı, Ayasofya Meydanı üzerinde yer alıyor. Tarihi çeşme, Osmanlı saray hazinedarı Hacı Beşir Ağa emriyle inşa edilir.
  • Sultanahmet Meydanı: Binbirdirek Mahallesi’nde yer alan tarihi meydandır. Osmanlı döneminde ise “At Meydanı” olarak biliniyor. Ayrıca meydanda yer alan dikilitaşlar ihtişamıyla dikkat çekiyor.

Görmeden Dönme

Yerebatan Sarnıcı ziyareti sonrası, bölgeye yakın konumuyla dikkat çeken diğer tarihi ve turistik yerleri de kısa süre içinde gezebilirsiniz. Mutlaka görülmesi gereken tarihi ve turistik yerler şu şekilde:

  • Binbirdirek Sarnıcı
  • Türk ve İslam Eserleri Müzesi
  • Büyük Saray Mozaikleri Müzesi
  • Bukoleon Sarayı
  • Caferağa Medresesi
  • Topkapı Sarayı Müzesi
  • İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi
  • Aya İrini
  • Bizans Surları
  • Gülhane Parkı
  • Beyazıt Kulesi
  • Mısır Çarşısı
  • Sepetçiler Kasrı