Türkiye ve tatil kelimelerini bir arada gören hemen herkesin aklına ilk gelen destinasyonlardan biri Marmaris. Ege Bölgesi’ndeki Muğla’nın Marmaris ilçesinde bulunan Turunç en az Marmaris’in kendisi kadar popüler bir tatil beldesi. Turunç Amos Koyu ile tanınıyor ve popüler olmasına karşın sakin atmosferi ile dikkat çekiyor. Turunç huzurlu ve doğa ile iç içe bir tatil deneyimi yaşamak için ideal.

Marmaris’in tümü gibi mavi ile yeşilin eşsiz bir armoniyle buluştuğu Turunç gezilecek yerler açısından da heyecan verici. Marmaris’in en güzel yerlerinden biri olan Turunç’a giderek yalnızca masmavi denizde yüzüp yemyeşil orman manzarasının keyfini çıkarmakla kalmayıp farklı pek çok keyifli aktivite de yaparak unutulmaz bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.

Turunç Otellerini İnceleyin

Turunç Hakkında Kısa Bilgi

Turunç ve çevresine ilk olarak Toroslardan göç eden Yörükler yerleşmiş. Dağlarda yaşamaya alışık olan Yörükler Turunç’ta hayvancılık yaparak, çevrede yetişen kekik, adaçayı, defne gibi doğal ürünleri toplayıp satarak geçimlerini sağlamaya devam etmişler. Günümüzde Turunç yerlileri hala bu faaliyetlere devam ediyor.

Turunç’u özel ve güzel kılan özelliklerden biri de bu; bir turizm merkezi olmasına karşın yerli halk hala geleneksel yaşamlarına devam ediyor. Turunç doğasının iyi korunmuş olması da beldeyi özel kılan diğer bir unsur. İyi korunmuş doğası sayesinde doğal beslenmek isteyenler de tatil için Turunç’u tercih etmeye yöneliyor.

Turunç Gezilecek Yerler

Turunç gezilecek yerler açısından zengin sayılabilecek bir destinasyon. Öncelikle doğal güzelliği ile insanın üzerinde büyüleyici bir etki bırakan Turunç, tarihi mekanlara da ev sahipliği yapıyor.

Turunç gezilecek yerler arasında şuralar sayılabilir:

Turunç Amos Koyu

Amos Koyu Turunç gezilerinin uğrak noktalarından biri. Turunç ile Kumlubük arasında bulunan Amos Koyu yaz boyunca dünyanın her köşesinden gelen ziyaretçilerin akınına uğruyor. Tertemiz ve berrak denizi, kum plajı, plajda bulunan renkli çakıl taşlarının etkileyici görüntüsü ile deniz, kum ve güneş üçlüsüyle buluşmak için harika bir nokta.

Küçük bir koy olan Amos Koyu’nun çevresi ise ağaçlarla kaplı ve bu hem güzelliğini artırıyor hem de ağaçların gölgesinde serinleme olanağı sunuyor. Turunç Amos Koyu yaz döneminde çok kalabalık oluyor; bu sebeple koya gitmek için en ideal zaman sabahın erken saatleri, aksi takdirde koyda yer bulmakta zorlanabilirsiniz.

Amos Koyu’nda bir işletme var, aynı zamanda restoran da olan bu işletmede yemek yiyip sunduğu olanaklardan faydalanmak mümkün. Turunç Amos Koyu giriş ücreti yok. Koyda otopark da var, fakat otoparkta da yer bulmak zor olabiliyor. Otoparkta yer bulabilmek için de koya erken saatlerde gitmek en doğrusu.

Kumlubük

Kumlubük ya da Kumlubükü enfes denizi, doğası ve balık restoranları ile tanınıyor. Gün boyu masmavi denizde yüzüp, harika plajda güneşlenip akşam da balık restoranlarında taze balık yemek için Kumlubük’ü tercih edebilirsiniz. Kumlubük koyunda bir de mağara bulunuyor, 5000 yaşında olduğu düşünülen mağaranın içinde sarkıt ve dikitler var.

Turunç denize girilecek yerler arasında yer alan Kumlubük denize girmenin yanı sıra trekking de yapılan bir nokta. Bu sebeple yalnızca yaz aylarında değil bahar aylarında da doğa yürüyüşü yapmak için gidebileceğiniz bir yer.

Turgut Şelalesi

Şelaleler doğanın en etkileyici eserlerinden ve Turunç yakınlarında bir şelale de bulunuyor: Turgut Şelalesi. Birkaç şelaleden oluşan bu sebeple şelaleler kompleksi olarak tanımlanabilecek olan Turgut Şelalesi Turunç gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz gereken bir doğa harikası.

Amos Antik Kenti

Antik Roma dönemine ait bir şehir olan Amos Antik Kenti Turunç merkezinde 2 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Günümüze dek iyi korunmuş halde gelmeyi başaran tiyatro, heykel kalıntıları, tapınak, anıtlar ve sarnıç ile Amos Antik Kenti tarihe meraklı ziyaretçileri kendine çekiyor. Turunç Amos Koyu gezisinden sonra bu antik kenti keşfetmeden dönmeyin.

Turunç Yapılacak Aktiviteler

Marmaris’in doğa harikası ve sakin tatil beldesi Turunç’ta yapılacak aktiviteler oldukça fazla. Etrafı gezip keşfettikten sonra çeşitli aktivitelerle keyifli zaman geçirebilirsiniz. Turunç’ta yapabilecekleriniz arasında şunlar sayılabilir:

  • Doğa yürüyüşü: Turunç doğa yürüyüşü yapmak için mükemmel bir rota. Çam ormanları arasında doğa yürüyüşü yapıp oksijene doyabilirsiniz. Turunç’ta bulunan Palamut Tepesi doğa yürüyüşü için tercih edilen noktalardan biri, buranın manzarası da çok güzel.
  • Dalış: Turunç ve çevresinin sualtı da çok zengin bu sebeple Turunç dalış konusunda da popüler bir rota. Yılın 12 ayı boyunca ama özellikle bahar ve yaz aylarında Turunç’ta yapılabilecek aktivitelerden biri olan dalış için bölgede hizmet veren profesyonel işletmelerden yardım alabilir, dalış turlarına katılabilirsiniz.

  • Tekne turu: Turunç tekne turu konusunda da popüler bir nokta. Turunç ve çevresindeki cennet tadındaki koyları gezen tekne turları burada yapılan tatillerin vazgeçilmez aktivitelerinden biri.
  • Cip safari turu: Doğal güzelliği ile ön plana çıkan Turunç’un hem doğasını hem de yerel yaşamını daha yakından keşfetmek için cip safari turlarına katılabilirsiniz. Bu turlarda cip ile Turunç köyleri ve doğasında gezi yapılıyor. Turlarda rehberler de olması Turunç hakkında daha fazla bilgi edinmeye yardımcı olan bir unsur.

Turunç’ta Yeme İçme

Ege Bölgesi’nde bulunan Marmaris’in ilçesi olan Turunç’ta tabii ki Ege mutfağının ağırlığı hissediliyor. Ancak bölgeye yörüklerin yerleşmiş olmasının da Turunç’un yeme içme kültürünü etkilediği bir gerçek. Turunç mutfağında otların yeri büyük. Turunç’ta bulunan yerel restoranlarda otlarla yapılmış yemekleri, zeytinyağlıları ve leziz salataları tadabilirsiniz.

Balık ve diğer deniz mahsulleri de en taze haliyle Turunç’ta sizi bekliyor. Beldede birçok balık restoranı var, buralarda yerel balıkları deneyebilirsiniz.

Çam balı, zeytinyağı, doğal olarak yetişen adaçayı, kekik de Turunç’un ünlü yerel lezzetleri arasında yer alıyor. Ayrıca beldede meyve de yetiştiriliyor.

Turunç Nerede?

Turunç Ege Bölgesi’ndeki Muğla ilinin Marmaris ilçesinde bulunuyor.

Turunç’a Nasıl Gidilir?

Turunç’a havayolu ile gitmeyi tercih edecekseniz beldeye en yakın havaalanı Muğla’nın Dalaman ilçesindeki Dalaman Havalimanı. Bu havalimanına indikten sonra servislerle Marmaris merkezine gitmeniz gerekiyor. Dalaman Havalimanı’ndan servisle ya da taksi gibi araçlarla Marmaris merkeze ulaşım yaklaşık 1,5 saat sürüyor.

Marmaris merkezinden ise taksi, araç kiralama, dolmuş gibi araçları kullanarak yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan Turunç beldesine ulaşım sağlayabilirsiniz. Marmaris merkezinden Turunç’a araç ile ulaşım ortalama 30 dakika kadar sürüyor.

Turunç’a özel araçla ulaşım da gayet kolay, Marmaris İçmeler yoluna girip Turunç yönüne giderek kolaylıkla beldeye varabilirsiniz.

Görmeden Dönme

Ülkemizin tüm dünyada tanınan ve her yıl on binlerce turisti ağırlayan Marmaris ilçesindeki Turunç’a kadar gitmişken Marmaris’i keşfetmeden dönmek olmaz. Doğası, tarihi ve gece hayatı ile ünlü Marmaris’te gezip görebileceğiniz yerler arasında ilk akla gelen noktalar şuralar:

Marmaris aynı zamanda Muğla’nın diğer ünlü tatil merkezi Bodrum’a da yakın. Buradan araçla günübirlik olarak Bodrum’a gidip bu tatil merkezini de keşfedebilirsiniz.