Yemeklerinin namı Türkiye sınırlarını aşıp tüm dünyaya yayılmış olan bir ilimizin yemeklerinden bahsedeceğiz bu yazımızda. 30’dan fazla yemeği tescillenmiş olan Gaziantep, gastronomi turizmi yapanların bir numaralı tercihi oluyor genellikle. Tatlısından tuzlusuna her yemeği ayrı bir sanat eseri olan bu güzide ilimizde ne yenir ne içilir merak edenler için Gaziantep ilinin en bilinen ve ev sevilen yemeklerini bir araya getirdik. İsterseniz lafı fazla uzatmadan Gaziantep’te mutlaka tatmanız gereken lezzetler listemize geçelim.

Beyran Çorbası

Her ne kadar çorba da olsa, yemekten önce içilmesini tavsiye etmediğimiz bir lezzet beyran çorbası. Çünkü bu kendi şahsına münhasır çorba o kadar doyurucu ki, başka bir şey yemek için yer kalmayabiliyor midenizde. Kuzu etinin sarımsak ile harmanlanıp haşlanmasının ve akabinde didiklenmesinin ardından et suyu ile pişen pirinçlerle harmanlanarak tereyağı, salça, pul biber, tuz ve karabiber eşliğinde 2-3 dakika kadar kaynatılması ile hazırlanan bu eşsiz lezzet, Gaziantep’e gidip de yemeden dönenlerin üzüleceği cinsten bir lezzet. Gaziantep’te en leziz beyran çorbasını nerede içilir diye bir sorunuz varsa eğer size verebileceğimiz ilk cevap, Kozluca Mahallesi’ndeki Arasa Meydanı’nda yer alan Metanet Lokantası.

Lebeniye Çorbası

Antep yöresine özgü bir başka çorba ise lebeniye çorbası. Kıyma, buğday, nohut ve süzme yoğurdun harmanlanıp çorba haline getirilmesi sonucu elde edilen bu çorba, her ne kadar görünüş olarak yayla çorbasına benzetilse de aslında onunla hiçbir alakası yok. Yemeklerden önce mükemmel bir başlangıç olan bu çorbayı denemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Lebeniye çorbasını yerinde içmek isterseniz sizi Kavaklık Mahallesi’ndeki Yesemek Restaurant’a alalım.

Cartlak Kebabı

Antep yemekleri arasında en bilinenlerden biri olan cartlak kebabı, küçük küçük kesilen ciğerlerin şişe geçirilerek mangalda pişirilmesiyle yapılıyor. Sadece en kaliteli ciğerlerle yapılan bu eşsiz lezzet, lavaşın içinde ve dumanı üstünde servis ediliyor. Kebaba eşlik eden közlenmiş domates, biber ve soğanlarla beraber asla bir porsiyonuyla yetinmeyeceğiniz bu lezzeti tatmadan sakın ola ki Gaziantep turunuzu sonlandırmayın. Dere Kenarı Sokak’ta yer alan Ciğerci Ali Haydar Usta’da hayatınızdaki en leziz cartlak kebabını tadabilirsiniz.

Simit Kebabı

Sakın adının simit kebabı olmasına bakarak basit bir yemek olduğu düşüncesine kapılmayın, zira Antep’te yemeniz gereken kebapların başında geliyor bu harikulade lezzet. Kıymanın bulgurla yoğurulmasının ardından soğan ve Antep fıstığı ile harmanlanan bu eşsiz lezzet, şişe geçirilerek kömür ateşinde pişiriliyor. Közlenmiş soğan, biber ve domates eşliğinde servis edilen ve en güzelini Antep’te yiyebileceğiniz bu kebap, damağınızda unutulmayacak bir iz bırakma konusunda oldukça iddialı. Gaziantep’in en leziz simit kebabını Şekeroğlu Mahallesi’ndeki İmam Çağdaş Kebap ve Baklava Salonu’nda tatmanız mümkün.

Alinazik

Alinazik olarak da bilinen ve en güzelini Gaziantep’te yiyebileceğiniz, gerek görüntüsü gerekse tadıyla yiyenleri mest eden bu Alinazik, közlenmiş patlıcanların sarımsaklı yoğurt, incecik kıyılmış etler ile bir araya getirilmesi ile yapılıyor. Üzerine yine Antep yöresinin tadına doyulmayan salçaları ile hazırlanan bir sos eklenen bu lezzet, Gaziantep gezinizin unutulmazlarından olacak bizden söylemesi. Tıpkı simit kebabı gibi alinazik kebabında da usta olan İmam Çağdaş şefleri ziyaretçilerine tek kelimeyle lezzet şöleni yaşatıyor.

Firik Pilavı

Şu ana kadar yediğiniz tüm pilavları unutun! Buğday başaklarının olgunlaşıp kuruması beklenmeden toplanması ile elde edilen firik, kendine has lezzete sahip olan bir bulgur çeşididir. Aroması ile diğer tüm bulgur pilavlarından ayrılan ve daha önce yediğiniz tüm pilavları sorgulatan firik pilavı, firiğin Antep’e özgü o eşsiz salçalarla beraber pişirilerek, içerisine en güzel but etlerinin de eklenmesi ile beraber baş döndürücü bir lezzet haline geliyor. Antep ile özdeşleşmiş lezzetlerden biri olan firik pilavının en lezzetlisini Zübeyde Hanım Bulvarı’ndaki Çulcuoğlu Kebap Salonu’nda bulabilirsiniz.

Küşleme

Koyun etinin omurgasının iki tarafında uzanan ve bir koyundan sadece 15 santim uzunlukta çıkan küşleme, yağsız, sinirsiz ve en yumuşak et türlerinden biri olarak çıkıyor karşımıza. Hiçbir marine işlemine ihtiyaç duymayan bu et, sadece tuzlanmak sureti ile mangalda pişirilerek servis ediliyor. Eğer olur da Gaziantep’e giderseniz, Başpınar’da bulunan Hüseyin Usta lokantasında bu lezzetli eti yemeden sakın dönmeyin! Mithatpaşa Mahallesi’nde yer alan Kebapçı Halil Usta’nın maharetli ellerinden küşleme yemede Gaziantep’ten ayrılmamalısınız.

Muhammara

Çoğumuzun acuka olarak bildiği kahvaltılık sosların, Antep’e özgü malzemelerle nesillerdir lezzeti değişmeden yapılan çeşididir muhammara. Cevizin domates ve biber salçaları ile harmanlanmasının ardından kişniş ve zeytinyağı ile taçlandırılan bu eşsiz lezzet bir kahvaltılık sos olmaktan sıyrılıp, günün her saatinde tüketilen, hatta yemeklerin içine konulan bir lezzet olarak çıkıyor karşımıza. Sadece orada yemekle yetinip, dönerken birkaç kavanoz almayanına daha rastlamadık! İsmet Paşa Mahallesi’ndeki Sahan Restaurant’ta Antep’in en leziz muhammarasını tadacağınıza eminiz.

Antep baklavası

Gaziantep deyince akla ilk gelen lezzetlerden biri de açık ara baklavadır. Fakat burada yediğiniz baklavalar, daha önce yediğiniz tüm baklavaları sorgulamanıza sebep olacak cinsten. Çıtır çıtır hamuru ve içindeki bol Antep fıstığı ile ünü tüm dünyaya yayılan ve en güzelini Antep’te yiyebileceğiniz baklavanın tek kelimeyle tadı damaklarınızda kalacak. Diğer baklavaların aksine, yerken içinizi baymayan ve yedikçe yiyesinizin geleceği bu baklavalardan tepsi tepsi alıp götürmek isteyeceksiniz! Aslında Gaziantep’te hangi mekana giderseniz gidin, leziz baklavalar tadabilirsiniz. Ama Antep baklavası denince akla ilk gelen 2 mekan var ki, her gidenin mutlaka uğradığı yerle oluyor. Koçak ve İmam Çağdaş’ta tadına doyamayacağınız Antep baklavaları yemeye hazır olun!

Katmer

Antep’te mutlaka yemeniz gereken bir başka tatlı ise katmer. Her ne kadar baklavanın gölgesinde kalsa da kimilerine göre baklavadan daha lezzetli olan katmer, incecik açılmış özel hamurun içerisine eklenen haddinden fazla Antep fıstığı, kaymak ve şekerin, fırında nar gibi kızarması ile ortaya çıkan bir lezzet. Kaymak veya Antep fıstığı ile süslenerek servis edilen bu harikulade tatlıyı deneyip, baklava ile yaşadığı kıyasıya çekişmenin galibini siz belirleyin! Gaziantep’te katmer denince herkesin ilk söylediği yer genellikle Çukur Mahallesi’nde yer alan Katmerci Zekeriya Usta oluyor.

Gaziantep Otelleri

Divan Gaziantep

Günden güne daha da modernleşen ve Türkiye’nin gurme kenti olma unvanını kazanan Gaziantep’te konaklama tesisleri de aynı ölçüde şehir otelleri statüsüne ulaşıyor. Gaziantep otelleri arasında en popülerlerden biri olan Divan Gaziantep, 12 katlı büyük bir şehir oteli. Toplamda 88 superior, 31 deluxe ve 6 suit odasıyla konaklama hizmeti sunan Divan Gaziantep, aynı zamanda uzun süreli konaklamak isteyen misafirleri için de 48 rezidansa (1+1 ve 2+1) sahip. Misafirlerin konfor düzeyi en üst düzeyde düşünülerek en ince ayrıntısına kadar özenle tasarlanan bu lüks otelin her bir odası yüksek teknolojik ürünlerle donatılmış. SPA merkezi ve fitness centerı da olan Divan Gaziantep, hem şık hem de otantik bir konaklama deneyimi sunuyor. Gaziantep’in gurme lezzetlerini, ayrıca Doğu’dan Batı’ya uzanan tüm dünya mutfaklarına özgü lezzetlerini tatmak içinse Divan Gaziantep’in şık restoranına uğramanız yeterli. Gaziantep’in en tarihi bölgesi olarak kabul edilen Eski Kent’e sadece 4 km uzaklıkta konumlanan Divan Gaziantep’te ister iş gezileriniz, isterseniz de turistik gezileriniz için konaklayabilir ve gezilecek yerlerin birçoğuna taksiyle veya yürüyerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Gaziantep’in köklü ve zengin geçmişini her adımda hissedeceğiniz Divan Gaziantep otelinde çok uygun fiyatlara konaklamak için erken rezervasyon fırsatlarından faydalanabilirsiniz.

Divan Gaziantep’in başlıca hizmetleri

  • Sauna
  • SPA merkezi
  • Kapalı havuz
  • Masaj ve bakım hizmetleri
  • Kuru temizleme
  • Toplantı salonu
  • Havalimanı transfer hizmeti
  • Telefon ve faks hizmeti
  • Balo salonu
  • Restoran
  • Fitness center
  • Otopark
  • Kablosuz İnternet

Adres: Mücahitler Mah. Sani Konukoğlu Bulv. No: 92/A, 27090 Şehitkamil/Gaziantep

İbis Gaziantep

Gaziantep Havalimanı’ndan yalnızca 20 km uzaklıkta, oldukça merkezi bir konumda yer alan İbis Gaziantep, özellikle iş amaçlı şehre gelenlerin ilk tercihlerinden biri oluyor. Gaziantep Kalesi ve Gaziantep tren garından 3 km uzaklıktaki İbis Gaziantep, şehrin tam kalbinde yer alıyor. Misafirlerine her sabah envaiçeşit lezzeti bir arada sunan İbis Gaziantep’te 06.30-10.00 saatleri arasında açık büfe kahvaltı yapabilirsiniz. Toplamda 177 odasıyla kusursuz konaklama hizmeti veren İbis Gaziantep’in tüm odalarında klima, mini bar, televizyon vb. şeyler bulunuyor. Otelin şık restoranında haftanın her günü 12.00-16.00 arasında öğle yemeği ve 19.00-22.00 arasında da akşam yemeği sunuluyor. Bunun yanı sıra oda servisi hizmetinden de 7/24 faydalanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, İbis Gaziantep oteli için rezervasyon yaptırmak.

İbis Gaziantep’in başlıca hizmetleri

  • Bahçe
  • Asansör
  • Bar
  • Kuru temizleme ve çamaşırhane
  • Kablosuz İnternet
  • Kapalı restoran
  • Telefon ve faks hizmeti
  • Engelli misafirler için uygun odalar ve hizmetler
  • Otopark
  • Açık büfe kahvaltı (06.30-10.00)

Adres: Yaprak Mahallesi, No, İstasyon Cd. No:78, 27400 Şehitkamil/Gaziantep

Yılmazoğlu Park Hotel

Sloganının “Güleryüz & kusursuz hizmetin adresi” olduğu Yılmazoğlu Park Hotel, Gaziantep otelleri arasında belki de en otantik olanı. Kral dairesi, suit oda, standart oda ve twin oda olmak üzere 4 farklı oda tipiyle konaklama hizmeti sunan Yılmazoğlu Park Hotel’in her sabah birbirinden leziz tatlar sunduğu Aras Kahvaltı Salonu’nda mükemmel bir kahvaltı yapabilir ve güne zinde başlayabilirsiniz. Yüzölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük 6, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ise en büyük kenti olma özelliğini taşıyan Gaziantep’in en sevilen otellerinden biri olan Yılmazoğlu Park Hotel, 5 yıldızlı ve konforlu hizmet veriyor. Şehrin capcanlı caddeleri, tarihi bölgeleri, iş merkezleri ve eğlence yerlerine çok yakın bir mesafede bulunan otel, bu büyük kentte ulaşım açısından size büyük kolaylık sağlayacak. 3 adet kral dairesi, 14 adet suit oda, 152 adet standart oda ve tek kişilik iki yataklı twin odalarıyla hizmet veren Yılmazoğlu Park Hotel’deki Aqua Sağlık Merkezi’nde gün boyunca gezmenin vermiş olduğu yorgunluğunuzu üzerinizden atabilirsiniz. Yılmazoğlu Park Hotel’de konakladığınız süre boyunca otelin fitness merkezinde dilediğiniz spor yapabilir, Aqua Sağlık Merkezi’ndeki yüzme havuzunda yüzebilirsiniz. İçerisinde girer girmez 70’li yıllara ışınlanacağınız F8 Disco’yı da bünyesinde barındıran Yılmazoğlu Park Hotel’de misafirlerin kaliteli ve keyifli vakit geçirmesi için her şey düşünülmüş. Tüm alkollü ve alkolsüz içeceklerin olduğu F8 Disco’da 70’ler, 80’ler, 90’lar konseptinde birçok parti ve şov da düzenleniyor.

Yılmazoğlu Park Hotel’in başlıca hizmetleri

  • Kablosuz İnternet
  • Aqua Sağlık Merkezi
  • F8 Disco
  • Fitness center
  • Yüzme havuzu
  • Araç kiralama
  • Kafe
  • Oda servisi
  • Otopark
  • Telefon ve faks hizmeti
  • Restoran
  • Toplantı salonu

Adres: Atatürk Mahallesi, Adnan İnanıcı Cd. No:36, 27560 Şehitkamil/Gaziantep

Teymur Continental Hotel

Odalarının her birinde jakuzinin bulunduğu ve misafirlerin konforu düşünülerek en iyi şekilde dekore edilmiş ve tasarlanmış olan Teymur Continental Hotel, lüks bir şehir oteli olmasının dışında şehirde düzenlenen büyük davet ve organizasyonlara da ev sahipliği yapan büyük toplantı salonlarına da sahip. Kral dairesi, suit oda ve standart oda olmak üzere 3 farklı oda tipinin bulunduğu oteldeki kral daireleri ve suit odaların hepsinde oturma odası ve oturma grubu bulunuyor. 10 farklı toplantı salonunun bulunduğu Teymur Continental Hotel, özellikle Gaziantep’e iş amaçlı gelenlerin ilk tercihi oluyor. Hem merkeze yakın hem de şehirdeki büyük davet, organizasyon, seminer, kongre vb. etkinliklerin birçoğu bu otelde gerçekleşiyor. Sof Restoran ve Doğa Restoran’ın olduğu Teymur Continental Hotel’de sadece Gaziantep lezzetlerini değil, aynı zamanda tüm dünya mutfaklarına özgü lezzetleri tatma fırsatı bulabilirsiniz. Antep mutfağı, geleneksel Türk ve Osmanlı mutfakları ve dünya mutfaklarından en seçkin lezzetleri Teymur Continental Hotel’deki restoranların menülerinde görmeniz mümkün. Otelin SPA merkezinde ise hamam, fitness center gibi yerler de var.

Teymur Continental Hotel’in başlıca hizmetleri

  • Kapalı havuz
  • Telefon ve faks hizmeti
  • Toplantı salonu
  • Havalimanı transfer hizmeti
  • Otopark
  • Fitness center
  • Balo salonu
  • Toplantı odası
  • Konferans salonu
  • SPA merkezi
  • Hamam
  • Fitness center

Adres: Mücahitler Mahallesi, Gazimuhtarpaşa Blv., 9. Cd. No:33, 27090 Şehitkamil/Gaziantep