Deyim yerindeyse Türkiye'nin her köşesinden adeta ayrı bir lezzet fışkırıyor. Türkiye'de nereye tatile gitsek oranın yöresel yemeklerini tadıp mest olabiliyoruz. Ama bazı şehirler var ki, oralara sadece yemek yemek için bile gidebiliriz! Tüm Türkiye'ye hatta dünyaya nam salmış olan bu yöresel yemeklere bugün bir de yakından göz atalım istedik. Siz de farklı lezzetler tatmak, aynı zamanda turistik bir gezi yapmak istiyorsanız bu lezzet duraklarını gezilecek yerler listenize eklemeyi unutmayın.

Gaziantep

Gaziantep denildiğinde akla ilk gelenlerden biri baklava oluyor. Gaziantep'in meşhur antepfıstığıyla yapılan baklavasını hiçbir tatlıya değişmeyiz! Gaziantep'e giderseniz mutlaka simit kebabı da yemenizi öneriyoruz. Bulgur ve kıymanın birleşmesinden oluşan simit kebabının en lezzetli halini Gaziantep'te yiyebilirsiniz. Sarımsak kebabı ve yeni dünya kebabı Gaziantep'in en bilindik kebap çeşitlerinden sadece birkaçı. Gaziantep'e yolunuz düşerse lebeniye çorbasını da denemenizi tavsiye ediyoruz. Yayla çorbasına benzetilen bu çorba kıyma, yoğurt, nohut ve buğdaydan yapılıyor. Gaziantep'in kusursuz manzarası eşliğinde hayatınızda yediğiniz en lezzetli yemekleri de tadacağınıza eminiz. Diğer Gaziantep lezzetlerine göz atmak isterseniz, Türkiye’nin Gurme Kenti: Gaziantep yazımızı okuyabilirsiniz.

Antakya

Antakya Türkiye'nin en önemli lezzet duraklarının başında geliyor. Antakya'da yediğiniz künefenin tadını başka bir yerde bulamayacağınıza garanti veriyoruz. Yöresel peynir ve kadayıftan yapılan künefe, Antakya mutfağının en önemli tatlılarından biri. İnce bulgurdan yapılan oruk köftesi de Antakya'nın en özel lezzetlerinden. İçli köfteyi andıran oruk köftesi Antakya'ya gelen turistlerin en çok sevdiği lezzet diyebiliriz. Oruk köftesinin yanına en çok yakışan meze ise Antakya usulü yapılan humus. Birçok yörede yapılan humusun en taze ve en lezzetli halini Antakya'da bulabilirsiniz. Antakya'nın en lezzetli çorbası olan ekşi aşı çorbasını da tadabilirsiniz. Minik minik içli köftelerden oluşan bu çorba genellikle domates sosuyla birlikte servis ediliyor.

Şanlıurfa

Şanlıurfa'ya kadar gitmişken kebap yemeden dönmek olur mu hiç? İsmini şehrin adından alan Urfa kebabını tam da yerinde yemenin tadı başka. Şanlıurfa'da en popüler olan kebap çeşitlerinden bir diğeri de ciğer kebabı. Ciğer sevmeyenlerin bile beğendiği Şanlıurfa'ya özgü ciğer kebabı yerlilerin de en sevdiği yemeklerin başında geliyor. Şanlıurfa'ya kadar gitmişken çiğ köfte yemeden dönmemelisiniz. Çiğ köftenin memleketi olan Şanlıurfa'da hemen hemen her restoranda çiğ köfte bulabilirsiniz. Şanlıurfa mutfağında bol bol hamur işi lezzetlerine de rastlamanız mümkün. Çiğ böreği andıran semsek en çok ayranın yanına yakışıyor! Hem yaz hem de kış mevsiminde yerel halkın bol bol yediği semsek böreğini siz de gider gitmez yemeyi unutmayın.

İzmir

Ege kıyılarının en lezzetli balığını, mezesini ve sebze yemeklerini bulabileceğiniz İzmir'den aç dönmeyeceğinize emin olabilirsiniz. İzmir'e gider gitmez mutlaka yemeniz gereken yemeklerin başında boyoz geliyor. İzmir'e özgü bir hamur işi olan boyozun özelliği un, ayçiçek yağı, tahin ve tuzdan oluşuyor olması. Boyozun tarihi 1500'lü yıllara kadar uzanıyor. Atık yemek malzemelerinin değerlendirilmesiyle ortaya çıktığı bilinen boyoz, o günden bugüne sadece İzmir halkının değil tüm Türkiye'nin en meşhur lezzetlerinden biri. İzmir'de boyozun dışında kumru, lokma tatlısı, tarhana çorbası da çok meşhur. Özellikle yazın tatile gidenler yolda mutlaka durarak İzmir kumrusunun tadına bakarlar. Yaz sonunda un, yoğurt, kırmızıbiber ve domatesle yapılan tarhana çorbası da İzmir'e gidenlerin mutlaka denediği çorbalardan sadece biri.

Konya

Türkiye'nin en sevilen böreği nedir diye sorsak eminiz su böreği ilk sıralarda yer alır. Su böreğinin memleketi olan Konya'nın en lezzetli hamur işi yemeklerini yiyebilirsiniz. Konya'nın en meşhur lezzetlerinden biri de etli ekmek. Kıymalı pideyi andıran etli ekmeği Konya'da yedikten sonra başka bir yerde pide yemek istemeyebilirsiniz. Konya'nın en popüler çorbası olan bamya çorbasının da harika bir tadı var. Bamya sevmeyenler bile bu çorbadan bir kaşık aldıktan sonra bamyanın müptelası olabilir. İpe dizilerek kurutulan bamyaların ve dana etinin başrolde olduğu bu çorbanın tadı bir başka! Konya’da düğünlerde veya özel günlerde sofranın en önemli yemeği genellikle tirit oluyor. Anadolu'da birçok şehirde yapılan tirit yemeğinin en lezzetlisini Konya'da yiyebilirsiniz.

Kayseri

Kayseri mutfağının yöresel yemeklerinin başında tabi ki mantı geliyor. Kayseri mantısının yerini başka bir şey tutabilir mi? Kayseri mantısı genellikle yöresel olarak salçalı suyun içerisinde servis edilir. Günümüzde sadece sos gezdirilerek servis edilen mantının orijinal halini denemek isterseniz sizi Kayseri'ye davet ediyoruz. Kayseri'de mantıdan sonra en popüler olan yemek,se kurşun aşı çorbası. Dana eti ve nohuttan yapılan bu çorba aslında başlı başına doyurucu bir ana yemek. Sucuklu köfte de Kayseri'nin en sevilen lezzetlerinden biri. Kayserinin yöresel sucuğu ve taze kıymasıyla birleşen bu lezzet genellikle ekmek arası olarak servis ediliyor. Kayseri'nin en iddialı tatlısı da nevzine tatlısı. Un, yoğurt, ceviz ve pekmezden yapılan bu tatlı genellikle düğün ve nişanlarda ikram ediliyor. Peki ya her evde pişen tavuklu pilavın aslında Kayseri'den geldiğini biliyor muydunuz? Kayseri'de saray pilavı olarak bilinen tavuklu pilav size bugüne kadar yediğiniz bütün pilavları unutturacak cinsten. Sotelenmiş tavuk ve tane tane pilavın birleşiminden oluşan bu yemek Kayseri'de oldukça popüler.