Günümüz Türkiye topraklarında 118 antik kent bulunmaktadır, fakat Kültür Bakanlığı bunlardan yalnızca 78 tanesini koruma altına almıştır. Geçen bin yıllar boyunca Hititler, İskender, Roma, Bizans, Osmanlı gibi onlarca büyük uygarlığın insanlık tarihine verdiği sayısız kültür mirası bu güzel ülkede bulunmaktadır. 

Özellikle geçtiğimiz yıllarda açığa çıkarılan ve Milattan önce 9.000 'li yıllarda inşa edildiği düşünülen Urfa'daki Göbeklitepe antik kenti ile de bilinen insanlık tarihi tamamen değişti.

Yaz aylarının gelmesiyle de tüm bu antik kentler ziyaretçi akınına uğramakta, bu yüzden gitmeyi planladığınız bölgeye otel rezervasyonu yapmak için erken hareket etmelisiniz.

Türkiye'deki antik harabeler listesini Google Maps üzerinden inceleyebilirsiniz.

Efes Antik Kenti 

İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunnan ve herkesin iyi bildiği Efes Antik Kenti ile listemize başlayalım. Kuruluş tarihi Milattan önce 6.000 yıllarına dayanan Efes Antik Kenti, 200.000'e dayanan nüfusu ile Hellenistik ve Roma döneminin en önemli şehirlerinden biriydi. Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı Efes antik kentinin içerisinde bulunmaktadır.

Ani Harabeleri

Kars'a 42 km uzaklıkta Ocaklı Köyü yakınında bulunan Ani Harabeleri, Türkiye-Ermenistan sınırında Arpaçay nehri kenarında bulunmaktadır, kentin kuruluşu M.Ö. 350-300 yıllarına dayanıyor. İpek Yolu üzerinde bulunmasından dolayı şehrin askeri ve ticari bakımdan önemi artmıştır. Şehir, Ortodox Ermeniler için kutsal sayılmaktadır.

Hattuşaş Antik Kenti

Hitit Devletinin başkenti olan Hattuşaş Unesco Dünya Mirasları listesinde bulunmaktadır. Hitit haricinde Frig, Asur, Hatti, Roma ve Bizans döneminden eserlerin de kaldığı Hattuşaş'ta birçok yazıt, kabartma eserler, çivi yazıları ve kale,kapı, tapınak gibi büyük önemli yapılar bulunmaktadır.

Ayrıca Mısır ve Hititler arasında yapılan tarihteki ilk yazılı anlaşma olan Kadeş antlaşmasının metni de burada bulunmuştur.

 

Göbeklitepe Antik Kenti

Yakın bir dönemde ortaya çıkan Göbeklitepe antik kenti bilinen insanlık tarihi tamamen değiştiren bir yapı olmuştur. Yaklaşık 12.000 yıl öncesine dayanan tarihi ile Stonehenge'den 7000, Mısır piramitlerinden ise 7500 yıl daha eski olan Göbeklitepe Antik Kenti yeryüzündeki ilk inancın merkezi olabilmesi açısından önemli. Bulgular ayrıca en büyüğü 160 litrelik kapasiteye sahip kireç taşına oyulmuş, altı bira varili ile insanoğlunun ekmek için değil, bira uğruna tarıma başladığına, bunun da ilk kez Urfa’da gerçekleştiğine kanaat getirmiştir.