Torba, Ege’nin gözde tatil mekanları arasında yer alıyor. Nispeten küçük bir belde olan Torba, sakin ve dingin atmosferiyle öne çıkıyor. Yeşilin ve mavinin pek çok tonuna sahip olması tercih sebepleri arasında bulunuyor. Kum plajı ve ormanlık alanlara sahip bu belde rahatlatıcı bir tatil için sizleri bekliyor.

⇒ Torba Otellerini İnceleyin.

Torba Nerede?

Muğla ilinin Bodrum ilçesine bağlı olan Torba, Ege Denizi kıyılarında yer alıyor. Bodrum yarımadası olarak tanımlanan bölgenin kuzey tarafındaki bir koy kıyısında bulunuyor.

Torba Hakkında Kısa Kısa

Tatil için Torba’da tatil yapmanın avantajları şöyle sıralanabilir:

  • Yeşili ve maviyi bir arada görebilme
  • Temiz ve berrak deniz
  • Kalabalıktan uzak sakin bir yer olması
  • Hava, deniz ve kara yoluyla ulaşım imkanı
  • Ailece gidebileceğiniz plajlar
  • Farklı konaklama seçenekleri
  • Tarihi mekanlara yakınlık
  • Çeşitli spor dalları için uygun coğrafi koşullar

Torba'ya Nasıl Gidilir?

Torba’ya kara, deniz ve hava yolunu kullanarak ulaşabilirsiniz. Torba’ya en yakın havaalanı Bodrum Milas’tır. Torba’nın merkezi, Bodrum Milas Havaalanı’na yaklaşık 32 km uzaklıkta buluyor. Havaalanından Torbaya ulaşım özel araçla 30 dakika kadar sürüyor.

Torba'da Denize Girilecek Yerler

Torba’da denize girebileceğiniz yerler arasında Bodrum Belediyesi Halk Plajı ve Torba Plajı bulunuyor. Torba Plajı koyun iç kesiminde Halk Plajı ise daha kuzeyde yer alıyor. Bu yüzden Torba plajı rüzgârdan daha az etkileniyor. Rüzgara daha açık olan Halk Plajı’nda deniz dalgalı ve bulanık olabiliyor.

Torba Plajı’nın etrafındaki ağaçlık alanlar yeşille maviyi aynı karede görmenizi sağlıyor. Deniz tabanı kum ve çakıldan oluşuyor. Ancak deniz ayakkabısı giyerek çakıl taşlarının rahatsız edici etkisini azaltabilirsiniz. Su derinliği aniden değişen Torba Plajı çocuklu aileler için önerilmiyor.

Halk Plajı’nın tabanı kum ağırlıklı olduğu için rüzgarlı havalarda su bulanıklaşıyor. Dingin havalarda oldukça berrak olan denizin derinliği yavaş yavaş değişiyor. Bu yüzden Halk Plajı çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler için daha uygun.

İki plaja da giriş ücretsiz ancak şezlong ve şemsiye için kira bedeli ödemeniz gerekiyor. Plajlarda sunulan hizmetler arasında soyunma kabinleri, duş, WC, cankurtaran yer alıyor. Ayrıca belediye ve özel şirketler tarafından işletilen kafeterya ve otopark alanı da mevcut.

Torba’da Gezilecek Yerler

Torba’da gezilecek yerler arasında daha çok tabiat parkı ve sahiller yer alıyor. Ek olarak birkaç tarihi mekan da Torba sınırları içerisinde bulunuyor.

Torba’nın Tarihi Yerleri

Torba Koyu’nun doğasını keşfettikten sonra yaklaşık 6 dakika yürüyerek 4. yüzyıldan kalma Antik Kilise’ye ulaşabilirsiniz. Sahilin batısında yer alan ve Leleg Yolu’nda yerlilerin izlerine rastlayabilirsiniz.

Leleg Yolu Anadolu yerlileri olarak tanımlanan Leleglerin 2400 yıl önce Roma işgalinden kaçarken kullandığı rota. Leleglerin izini takip ederek hem doğal hem de tarihi güzellikleri aynı anda keşfedebilirsiniz. Konacık‘tan başlayan Leleg Yolu trekking gezisi yaklaşık 4 saat sürüyor ve Pedasa Antik Kenti’nde son buluyor. Troya Savaşı öncesinde Leleglerin yerleşim yeri olan bu antik kent içerisinde iç kale (akropol), mezarlık, çiftlik evleri ve tarım alanları yer alıyor.

Bodrum’a yakın konumlarda ise daha fazla tarihi alan var. Tarihi mekanlar ve müzelere gitmek için Torba'dan Bodrum’a doğru araçla 15-20 dakika yolculuk yapmanız gerekiyor. Alman Kulesi, Myndos Kapısı ve Sualtı Arkeoloji Müzesi gibi yerleri gezmek için günübirlik olarak düzenlenen turlardan da yararlanabilirsiniz. Kara ve deniz yoluyla düzenlenen bu turlara katılarak Bodrum’un güzelliklerini de keşfedebilirsiniz.

Torba’nın Doğal Güzellikleri

Gümüşlük kıyısının yakınında yer alan Tavşan Adası adını burada yaşayan tavşanlardan alıyor. Tavşan nüfusu eskisi kadar yoğun değil ancak yine de birkaçını görebilirsiniz.

Karaya yakın bir konumda bulunan Tavşan Adası’na denizden yürüyerek ulaşabilirsiniz. Bu alışılmışın dışındaki seyahati yapmak için 3.500 yıllık, tarihi Kral Yolu'nu tercih edebilirsiniz. Myndos Antik Kent'inden kalan 150 metre uzunluğundaki bu yapı aslında sur.

Özellikle suların çekildiği tarihlerde daha da belirgin hala gelen surlar hakkında çeşitli hikayeler anlatılıyor. Romantik bir hikayeye göre Halikarnassos Kralı Mausolos, sevgilisi ile birlikte günbatımı manzarasını izlemek için bu geçidi yaptırıyor. Bir başka hikayeye göre bu surlar dalgakıran veya geçit amaçlı inşa ediliyor.

Yeşilin içinde dolaşmak isterseniz Torba yakınlarındaki tabiat parklarında bisiklete binebilir, yürüyüş veya piknik yapabilirsiniz. Sahile yakın tabiat parkları arasında Usuluk Koyu ve A.Haydar Ersoy yer alıyor. Ayrıca Cennet Koyu gibi kamp alanları da bulunuyor.

Torba'da Yapılacak Aktiviteler

Bir sahil beldesi olan Torba’da yapabileceğiniz aktivitelerin başında su sporları geliyor. Ayrıca Güvercinlik’te bulunan Bodrum Dolphin Park’ta yunuslarla birlikte yüzebilir ve çeşitli aktivitelere katılabilirsiniz. Günübirlik tekne turlarına katılarak mavi güzellikleri keşfedebilirsiniz. Dalma ve yüzme aktivitelerine katılarak su altındaki manzaraları seyredebilirsiniz.

Yeşil alanlarla ve tarihi mekanlarla çevrili Torbalı’da trekking aktivitelerine katılabilirsiniz. Böylece doğa manzarası eşliğinde tarihin izlerini takip edebilirsiniz. Torba yakınlarındaki kamp alanlarında konaklayarak doğayla iç içe bir tatil yapabilirsiniz. Eğer otelde kalmayı tercih ediyorsanız tabiat parklarını ziyaret ederek de doğayı kucaklayabilirsiniz.

Torba’nın Öne Çıkan Lezzetleri ve Alışveriş Seçenekleri

Taze ve lezzetli balıklarıyla ünlü olan Torba’da sahil boyunca çeşitli kafeler ve balık restoranları bulunuyor. Sahilden iç kesimlere doğru ilerledikçe yerel yerleşim alanları artıyor. Özellikle bahçeli küçük müstakil evler, butik otel ve dükkanlar Torba merkezde sıkça karşınıza çıkıyor.

Zeytin yetiştiriciliğin yoğun olarak gözlendiği Torba’da dolaşırken sıklıkla zeytin ağaçları görebilir ve zeytin kokusu duyabilirsiniz. Lezzetli Ege zeytinlerinin yoğun olarak üretildiği Torba’dan ayrılmadan önce zeytin ve zeytinden yapılan ürünlerden almayı ihmal etmeyin. Özellikle doğal zeytinyağı, zeytin yaprağı çayı ve el yapımı zeytinyağlı sabun bu ürünlerin başında geliyor.

Ege mutfağının etkisinin daha çok gözlendiği Torba’da Akdeniz yemeklerini de tadabilirsiniz. Torba mutfağında ağırlıklı olarak deniz ürünleri, salatalar ve zeytinyağlılar yer alıyor. Torba yoğurdundan yapılan köpoğlu mezesi, kabak çiçeği dolması, adaçayı yağı ve bergamot reçeli bu bölgeye ait lezzetler arasında bulunuyor.

Torba’da bulunan hediyelik eşya dükkanlarından el yapımı yerel ürünler satın alabilir ve sevdiklerinize armağan edebilirsiniz. Bu hediyelik eşyaların arasında yöreye özgü desenlerle süslenen magnetler, kolye ve bileklik gibi aksesuarları bulabilirsiniz. Ayrıca su kabağından yapılan renkli abajurlar, zeytin dalından yapılan dekoratif ürünler ve takılara da Torba’daki dükkanlar da rastlayabilirsiniz.

Görmeden Dönme

Bodrum Torba’ya gidince mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerin başında şüphesiz ki Torba Koy’u yer alıyor. Bu doğal koyun dışında Torba’nın öne çıkan diğer mekanları ve etkinlikleri şöyle sıralanabilir:

  • Tavşan Adası ve tarihi kral yolu
  • Leleg yolunda trekking
  • Pedasa Antik Kenti
  • Günübirlik tekne turları