Topkapı Sarayı, Osmanlı padişahlarının nice sırlarına, haremin tutkularına, İstanbul’un değişen yazgısına tanıklık etmiş olağanüstü bir miras. Sarayın her yanı yeşil alan ve bahçelerle çevrili. Tarihi yapı tabiatla bütünleşmiş ve surların arkasında görkemli bir çehreyle yükseliyor. Haliç ve Boğaz tam önünde uzayıp giderken o İstanbul’a hatta daha uzaklara da hakim.

İstanbul’un fethine dayanan tarihi, tam 25 Osmanlı padişahına 400 sene boyunca ev sahipliği yapması ve imparatorluğun buradan yönetilmiş olması onu başlı başına eşsiz kılıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün isteğiyle saray müzeye çevrilip halkın ziyaretine açılmış. Koca bir tarihin gizlendiği saray her yönüyle keşfedilmek için meydan okurken, müze kısmında ise paha biçilmez objeler ve hazineler sergileniyor. 

topkapı sarayı

⇒ Topkapı Sarayı Otellerini İnceleyin

Topkapı Sarayı Nerede? 

“Topkapı Sarayı nerede?” sorusu yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla yöneltiliyor. Topkapı Sarayı Fatih ilçesine bağlı Sarayburnu’nda; Tarihi İstanbul Yarımadası’nda yer alıyor. 

Topkapı Sarayı’na Nasıl Gidebilirsiniz?

Topkapı Sarayı’na ulaşmanın en kısa yollarından biri tramvay ( Bağcılar-Kabataş ) hattını kullanarak Sultanahmet durağında inmek. Sonrasında tabelaları da takip ederek Ayasofya Müzesi ve Hürrem Sultan Hamamı’nı geçerek Topkapı Sarayı Müzesi’ne ulaşmak mümkün. 

Topkapı Sarayı’nın Kısa Tarihi 

“Topkapı Sarayı ne zaman yapıldı?” sorusunun cevabı bu tarihi yapı hakkında en çok merak edilenler arasında bulunuyor. Ünlü Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet İstanbul’un fethinden kısa bir süre sonra 1460-78 yılları arasında Topkapı Sarayı’nı yaptırmış. Klasik Osmanlı ve Barok mimari stile sahip olan saray zaman içinde farklı hükümdarların emriyle genişletilmiş kompleks bir yapıya sahip. 

Osmanlı padişahları ve hanedan üyeleri Dolmabahçe Sarayı’na taşınıncaya kadar Topkapı Sarayı Osmanlıların eğitim, idari ve sanat yeri olmuş. Yani tam 400 yıl boyunca nice devlet adamları, komutanlar, tüccarlar, elçiler, krallar ve daha birçok önemli şahsiyet bu sarayda Osmanlı padişahlarının huzuruna çıkmış. Topkapı Sarayı tarihi Dolmabahçe Sarayı’nın yapılışı ile birlikte bir dönüm noktası yaşamış. 

Saray inşa edildikten sonra siyasi önemini yitiren Topkapı Sarayı’nı müze olarak açma fikri ilk olarak Abdülmecit döneminde ortaya çıkmış. Ancak girişimler çok sınırlı kalmış. Topkapı Sarayı günümüzde bir müze olarak ziyaret ediliyor. Saray, 1924 senesinde Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle müzeye çevrilip halkın ziyaretine açılmış. Saray aynı zamanda Cumhuriyet Dönemi’nin ilk resmi müzesi.

Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı Müzesi’nde Neler Var?

Topkapı Sarayı Müzesi dünyanın en büyük saray müzeleri arasında bulunuyor.  86 karatlık dünyaca ünlü Kaşıkçı Elması tüm ihtişamıyla göz kamaştırırken, Osmanlı padişahlarının özel eşyaları da ziyaretçileri nostaljik ve etkileyici bir yolculuğa çıkarıyor. 300.000 arşiv belge, çok pahalı mücevherler, kutsal emanetler, silahlar, gümüşler, İmparatorluk hazineleri gibi müzedeki her obje çarpıcı bir hikaye anlatıyor. 

Topkapı Sarayı İsmi Nereden Geliyor?

Fatih Sultan Mehmed’in yaptırdığı ve ilk başta “Yeni Saray” olarak isimlendirilen Topkapı Sarayı ismini önceden onun yerinde bulunan Topkapusu Sahil Sarayı’ndan almış. Yangında yok olan ahşap sarayın önünde selam topları bulunduğu için Topkapı ismi bu yapıya verilmiş. 

Topkapı Sarayı Gezilecek Yerler 

Topkapı Sarayı devasa bir kompleksi yapı ve içinde birçok yapının bulunduğu 4 avlu ile haremden oluşuyor. Toplamda Bab-ı Hümayun ( En büyük kapı ), Babüsselam ve Babüssaade olmak üzere 3 ana kapıya sahip. Peki, bu keyifli ve keşif dolu saray yolculuğunda mutlaka görülmesi gereken bölümler hangileri? İşte saraydaki en ilgi çekici ve etkileyici yerler:

Kutsal Emanetler

Kutsal Emanetler sarayın Arzhane bölümünde sergileniyor. Muhammed Peygamber’in ayak izi, sakalı, savaşta kırılan dişinin parçası ve ona dair daha birçok iz manevi duygulara hitap ediyor. Ayrıca Hırka-ı Saadet ve onun saklı olduğu Altın Sandık da bu bölümde yer alıyor. Musa Peygamber’in asası, Yusuf Peygamber’in cübbesi, Davud Peygamber’in kılıcı gibi daha birçok kutsal objeyi görme şansınız var.

Adalet Kulesi

Boğazdan şöyle bir baktığınızda yapının en yüksek yeri neresiyse orası Adalet Kulesi. Padişahların adalet duygularının her şeyden üstün olduğunu da ifade ediyor. Bu yapı ile Osmanlı padişahlarının adaletinden kimsenin şüpheye düşmemesi gerektiği vurgulanıyor. 

Adalet Kulesi

Aya İrini Kilisesi

Aya İrini Kilisesi Bizans’ın ilk kilisesi olmasıyla ünlü. Kutsal Barış anlamı taşıyor. Osmanlıların ilk müzesi de bu kiliseymiş. 19. yüzyılda açılıp bazı antika silahlar sergilenmiş. Dış avluda ve Ayasofya’nın yakınında yer alan kilisede 1970’li yıllardan beri çeşitli konser ve sanat etkinlikleri düzenleniyor. 

Aya İrini Kilisesi

Arz Odası 

Babüssaade kapısından 3. avluya girdiğinizde iki yanındaki zarif çeşmeleriyle beraber Arz Odası köşkü karşınıza çıkıyor. Arz Odası Osmanlı padişahlarının yabancı devlet adamları ve Divan’ı- Hümayun üyeleri ile toplantı yaptıkları yer. Tarihe etki eden birçok konuşma burada gerçekleşmiş; mühim konular padişaha arz edilmiş. 

Aya İrini Kilisesi

III. Avlu 

Babüssaade kapısı girişinden itibaren gördüğünüz alanın geneline “Enderun” bölümü deniyor. Burada bulunan koğuşlarda saray eğitimleri veriliyor; padişahlar ve ona hizmet eden kişiler yaşıyormuş. 

Saray kütüphanesi olan Ağalar Camii, Türk işleme sanatı eserlerinin sergilendiği Akağalar Koğuşu, Hazine Koğuşu, Fatih Köşkü (Hazine Müzesi), Enderun Mektebi, Seferli Koğuşu ve Enderun Kütüphanesi de III. Avluda görmenizi önerdiğimiz yerler arasında. Her biri geçmişi gözünüzün önünde canlandırıyor. 

üçüncü avlu topkapı sarayı

Bağdat Köşkü 

1. Murad’ın Bağdat seferi şerefine yapılan köşk özellikle mavi-yeşil İznik çinilerinin güzelliği ile meşhur. Bu estetik şölenin sıcaklığına kapılmamak pek mümkün değil. Ayrıca köşkteki vitraylar, kubbe, sedef kakmalı süslemeler ve daha birçok detay ince bir ustalığı gözler önüne seriyor. Yapının içindeki tombak kafesli top askı ise hakimiyeti simgeliyor. 

Bağdat Köşkü

Saray Mutfakları

Topkapı Sarayı’nda özellikle sosyal yaşamı ve yemek kültürünü en iyi yansıtan yerler arasında Saray Mutfakları bulunuyor. 5250 metrekarelik alanda Kuşhane mutfağı, has mutfak ve Valide Sultan mutfakları sergileniyor. Kuşhane mutfağı padişaha, Valide Sultan mutfağı haremdeki üst düzey kadınlara ve has mutfak da divan üyeleri ile harem halkına yemek yapmak için kullanılıyormuş. 

Topkapı Sarayı Mutfakları

Harem

Gerek mimari unsurların etkileyiciliği gerekse o dar koridorların, iç içe geçmiş 400 odanın ambiyansı bu bölümü sarayın en ilgi çekici yerlerinden biri yapmaya yetiyor. Harem hikayeleri şimdiye kadar çok sayıda filme, kitaba ve sanat etkinliklerine ilham oldu. Olmaya da devam ediyor. Yüzyıllar öncesinde şimdi boş olan o odalarda yaşananlar çoğu kişinin gözünde canlanıyor. 

Topkapı Sarayı harem bölümü 1500’lü yıllarda kurulmuş. Bazı yerlerde Mimar Sinan’ın da imzası bulunuyor. Cariyeler burada sıkı eğitimlerden geçip, padişahın gözdesi olmak için birbirleriyle yarışıyorlarmış. Çoğu kez bu rekabet felaketle sonuçlansa da haremde hırs ve tutku hiç eksik olmamış. Haremde yaşayan en ünlü isimlerden biri de Hürrem Sultan. 

Topkapı Sarayı Harem

Topkapı Sarayı’na Giriş Ne Kadar? 

Topkapı Sarayı’nda bölümlere ve dönem koşullarına göre giriş ücretlerinde değişiklikler olabilir. İsterseniz Topkapı Sarayı kombine bilet alarak çok daha fazla sayıda yeri uygun fiyatlarla gezme şansını değerlendirebilirsiniz. Sarayda Harem ve Aya İrini Kilisesi dışındaki alanlar müze kartla ziyaret edilebiliyor.

Güncel ziyaret ve ücret bilgileri için buraya tıklayabilirsiniz.

Topkapı Sarayı’na Giriş Kimlere Ücretsiz? 

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup 18 yaş altı ve 65 yaş üstü kişiler, gaziler ( Ona refakat eden aileleri ) sarayı ücretsiz gezebilir. Aynı zamanda TC vatandaşı engelliler ve refakatçileri ile TSK’da görevli er/erbaşlar da ücretsiz olarak saraya giriş yapabiliyor. 

Görmeden Dönme 

Topkapı Sarayı İstanbul’un en turistik ve tarihi konumlarından birinde yer alıyor. Dolayısıyla gezi planınıza ekleyebileceğiniz daha birçok cazibeli ve keyifli güzergah bulunuyor. Sarayı gördükten sonra şu yerleri de ziyaret edebilirsiniz:

  • Ayasofya
  • Sultan Ahmed Camii
  • Türk-İslam Eserleri Müzesi
  • İstanbul Arkeoloji Müzesi
  • Yerebatan Sarnıcı
  • İbrahim Paşa Sarayı
  • Sirkeci Garı
  • Küçük Ayasofya Camisi
  • Arasta Pazarı
  • Alman Çeşmesi