Kuzey Ege’nin en sevilen tatil beldelerinden olan Ayvalık temiz havası, büyüleyici doğası ve uzun kumsalları ile ünlüdür. Sarımsaklı plajı yaz tatilinizi geçirebileceğiniz etkileyici bir seçenektir. Ayvalık’ın Küçükköy beldesinde yer alan bu plaj konaklama tesisleri, kafe, restoran ve eğlence merkezleri ile çevrilidir.

7 km uzunluğu ve 100 m eni ile Sarımsaklı plajı yerli ve yabancı turistler için oldukça caziptir. Konaklama tesisi açısından zengin bir çeşitlilik karşınıza çıkar. Yeşilin ve mavinin buluştuğu bir manzaraya uyanıp tüm gününüzü çocukların da rahatlıkla yüzebileceği etkileyici Sarımsaklı plajında geçirebilirsiniz.

Ayvalık Sarımsaklı Plajı

⇒ Otelleri İnceleyin

Sarımsaklı Plajı Nerede?

Sarımsaklı plajı Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı olan Küçükköy beldesine bağlıdır. Eşsiz bir gün batımı manzarasına sahip olan Sarımsaklı plajı Ayvalık ilçe merkezine sadece 8 km uzaklıktadır. Balıkesir, İstanbul, İzmir, Çanakkale ve Kocaeli üzerinden Sarımsaklı plajına ulaşım sağlamak oldukça kolaydır.

Ayvalık ilçe merkezine 8 km uzaklıkta yer alan Sarımsaklı plajı, Balıkesir il merkezine de 135 km mesafededir. Konumu gereği İzmir ve Çanakkale ile de oldukça yakındır. İzmir’e 154, Çanakkale’ye ise 176 km uzaklıkta yer alır.

Sarımsaklı Plajı’na Nasıl Gidilir?

Ulaşım için otobüs ya da uçak tercih edebileceğiniz gibi özel araçlarınızı da kullanabilirsiniz. Uçak ile ulaşım sağlamayı düşünürseniz Edremit Koca Seyit Havalimanına vardıktan sonra minibüslerle Sarımsaklı’ya kısa sürede gidebilirsiniz.

Otobüsle ulaşım da oldukça kolaydır. Otobüs firmalarından dilediğinizi seçerek doğrudan Sarımsaklı otogarına varabilirsiniz. Ayvalık ya da Edremit’ten de toplu taşıma araçlarıyla Sarımsaklı plajına günübirlik olarak gidebilirsiniz.

Özel araçla Balıkesir şehir merkezi üzerinden Edremit yönüne doğru devam etmeniz gerekir. Edremit girişinden İzmir yönüne doğru saptıktan sonra ortalama 30-40 dakika içinde Sarımsaklı’ya varabilirsiniz. Sarımsaklı’ya ulaşmak için Ayvalık içinden geçebileceğiniz gibi İzmir yolunu kullanarak da gidebilirsiniz. Sarımsaklı plajı belde merkezine yürüme mesafesindedir. Aracınızla veya yürüyerek plaja ulaşabilirsiniz.

Otellerin büyük bölümü denize sıfır bir konumda yer alır. Herhangi bir ulaşım aracına ihtiyaç duymadan konakladığınız yerden Sarımsaklı plajına kolayca ulaşabilirsiniz. Sarımsaklı plajından Şeytan Sofrası, Cunda adası ya da Ayvalık merkeze ulaşmak isterseniz belediye otobüslerini ve minibüsleri kullanabileceğiniz gibi taksi de tercih edebilirsiniz.

Sarımsaklı’nın Tarihi Özellikleri

Sarımsaklı plajı Ayvalık’ın Küçükköy beldesine bağlıdır. Sarımsaklı ismi, bölgenin kendine has mimari dokusunu oluşturan, ev ve kilise yapımında kullanılan sarımsak taşından alır.  Sarımsak rengindeki taşlar bölgede Rum mimarisi ile özdeşleşmiştir. Uzun yıllar Yunanistan yönetiminde bulunan Küçükköy ve Sarımsaklı tarihi Rum evleri ile zengin bir görselliğe sahiptir.

Küçükköy ve Sarımsaklı çevresinde yerleşik hayatın 15. yüzyıl itibariyle başladığı ifade edilir. Yunanistan’ın Midilli adasına bağlı bir belde olan Küçükköy Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı yönetimine geçer. Yeniçerilerin konaklama mekanı olan Küçükköy o dönemde Yeniçarohori olarak anılmaya başlar. Bu dönemle birlikte Küçükköy ve Sarımsaklı’da yerleşik yaşam başlar.

ayvalık şeytan sofrası

Sarımsaklı Plajı Ücretli Mi?

Sarımsaklı sosyal anlamda oldukça gelişmiş bir plajdır. Sarımsaklı halk plajı sınıfında yer alır ve herhangi bir giriş ücreti bulunmamaktadır. Sadece havlunuzla ya da yanınızdaki sandalye ve şemsiye ile tüm gününüzü keyifle geçirebilirsiniz. Çevredeki dinlenme ve eğlence tesislerini de tercih edebilirsiniz. Kafe ve restoranlardan gün boyunca yararlanabilirsiniz.

Giriş ücreti bulunmamakla birlikte dilerseniz çevredeki tesislerin şezlong kiralama hizmetlerinden de yararlanabilirsiniz. Şezlong kiralama ücretleri sezona ve tesis özelliklerine göre değişiklik gösterir. Sarımsaklı plajından yararlanmak için bütçenize uygun pek çok seçeneği değerlendirebilirsiniz. Ailece tatil yapıyorsanız plaj üzerindeki kalabalık gruplara özel gölgeliklerden de yararlanabilirsiniz.

Sarımsaklı Plajı Nasıl Bir Plaj?

Sarımsaklı plajı kum kalitesi, denizinin berraklığı, suyunun serinliği, manzarası ve büyüklüğü ile eşsiz bir plajdır. Turkuaz rengindeki denize girdiğinizde kendinizi akvaryumun içinde hissedebilirsiniz. Sarımsaklı plajının en ayırt edici özelliği kumunun vücuda yapışmamasıdır. Kuzey Ege’de denize girebileceğiniz en güzel plajlardan biridir. Sarımsaklı’nın devamında bulunan Badavut plajı da aynı özellikleri taşır.

Sarımsaklı plajı sakin ve dalgasız bir denize sahiptir. Sahil şeridi tamamen kumla kaplı olduğundan hareket etmeniz de oldukça kolaydır. Gün boyu denizin tadını çıkarabilir, kumsalda yürüyüş yapmanın keyfini sürebilirsiniz. Özellikle çocuklu aileler için avantajlı bir plaj olarak ön plana çıkar. Trekking, plaj voleybolu, yoga, su sporları gibi imkanlarıyla da beğeni toplar.

Sarımsaklı Plajı

Sarımsaklı Plajında Duş Var Mı?

Halk plajı olarak sınıflandırılan Sarımsaklı plajında denizden sonra durulanabileceğiniz duş alanları bulunur. Plajın belli alanlarındaki bu duşlardan yararlanabileceğiniz gibi çevredeki tesislerin hizmetlerini de tercih edebilirsiniz. Üzerinizi değiştirebileceğiniz kabinleri de plaj boyunca bulabilirsiniz.

Sarımsaklı Plajı Sığ Mı?

Sarımsaklı plajında deniz genel olarak sığdır. Bu nedenle özellikle çocuklu aileler tarafından da tercih edilir. Suyun sığ olması nedeniyle su topu oynayanları, yüzme öğrenmeye çalışan çocukları sıklıkla görebilirsiniz. Sığ bir deniz olmasına rağmen belli bir mesafeden sonra güvenlik şeritleri ile işaretlenir. Akıntı, dalga gibi durumlarda olumsuzlukların ya da kazaların yaşanmaması için bu sınıra uymak gerekir.

Sarımsaklı denizi taşlık değildir. Yumuşak kumlarla kaplı deniz zemini yüzmeyi keyifli kılar. Masmavi ve berrak bir denizde yüzerken tüm yılın yorgunluğunun üzerinizden aktığını hissedebilirsiniz. Çevredeki tesislerden deniz bisikleti ya da kano kiralayabilir, su sporları ile adrenalin dolu dakikalar yaşayabilirsiniz.

Sarımsaklı Plajı Su Sporlarıi

Sarımsaklı Plajında Yeme İçme İmkanları Nelerdir?

Sarımsaklı plajına gitmeyi düşünürken yeme içme ile ilgili imkanlar aklınızı kurcalayabilir. Konakladığınız tesisin yeme içme imkanlarını kullanabilir ya da plaj çevresindeki kafe, restoran ve büfeleri de tercih edebilirsiniz. Lezzeti ile ün yapan Ayvalık tostu ve ayran ile karnınızı doyurabilirsiniz. Plaj satıcılarından alacağınız taze yiyecek ve atıştırmalıklar da bir seçenek olarak karşınıza çıkar.

Plaj çevresinde pek çok restoran da bulunur. Bu restoranlarda balık yiyebilir, et ya da tavuk menülerini de tercih edebilirsiniz. Ayaküstü atıştırmalıklar için de civarda birçok büfe bulabilirsiniz. Belediyenin plaj üzerinde ayırdığı özel alanlarda piknik yapma imkanı da bulunur.

Sarımsaklı Plajı Civarında Görülmesi Gereken Yerler

Başlı başına doğal bir güzellik olan Sarımsaklı plajına gittiğinizde civardaki gezilecek yerleri de görmek isteyebilirsiniz. Cunda adası görmeniz gereken ilk yerlerden biridir. Küçük çarşısı, tarihi kahvecisi ve müzeleri ile Cunda keyifli vakit geçirebileceğiniz bir yerdir. Hareketli ve eğlenceli restoranlarında yemek yiyerek gününüzü sonlandırabilirsiniz.

Sarımsaklı plajında geçireceğiniz güzel bir günü Şeytan Sofrası’nda gün batımını izleyerek de tamamlayabilirsiniz. Tepedeki kafeteryada manzaraya karşı çayınızı yudumlayabilir ya da lezzetli yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz. Aya Athanasiu Kilisesi, Tımarhane adası, Deliktaş, Gelinkaya ve Badavut da Sarımsaklı’nın görülmeye değer yerleridir.

Ayvalık Şeytan Sofrası

Sarımsaklı plajı gündüz olduğu kadar gece de büyüleyici bir güzellik sunar. Eğlenceli aktivitelerle tatilinizi doyasıya yaşayabilirsiniz. Akşamı plaj çevresindeki restoran, bar ya da çay bahçelerinde geçirebilirsiniz. Meltem rüzgarı ile rahatlayabilir, günü yorgunluğunu üzerinizden atabilirsiniz. Sakin bir akşam geçirmek isterseniz Sarımsaklı plajının benzersiz kumsalında denizin sesini dinleyerek günü sonlandırabilirsiniz

Mavinin ve yeşilin buluştuğu Sarımsaklı plajı tatilinizi geçirebileceğiniz en özel yerlerden biridir. Ulaşımının kolay olması ve konaklama imkanları beldenin en önemli özelliklerindendir. Çocuklarınızın temiz ve sığ bir denizde güvenle yüzmesini isterseniz tatil planlarınıza Sarımsaklı plajını da ekleyebilirsiniz. Tatiliniz boyunca doğanın, denizin ve tarihi dokunun keyfini sürebilirsiniz.