12 bin yıllık geçmişi ile tarih sahnesine çıkan Sagalassos Antik Kenti, deniz seviyesinden 1750 metre yüksekliktedir. Akdağları yamacında kurulan Sagalassos, bulutların üzerinde büyülü bir kent havası verir. Tarihe ışık tutan bu antik kent, Roma dönemi mimarisinin örnekleri arasındadır. Kent Romalılar başta olmak üzere Selçuklular, Lidyalılar ve daha nice medeniyetle tanışır.

Sagalassos Antik Kenti, bozulmamış mimari yapısıyla ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi başarır. Antik kentte, çağlar boyunca çeşitli dönemlerde yerleşimin devam ettiği bilinir. Sagalassos’un tarihi Helenistik dönemden Anadolu topraklarına kadar uzanır. Seramik üretim merkezi olarak kabul edilen Sagalassos, Türkiye’nin korunmuş antik kentleri arasında yer alır.

Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Sagalassos Antik Kenti; tarihi, cazibesi ve büyüleyici yapılarıyla oldukça davetkar. Kentte yer alan antik yapılar günümüze kadar orijinalliğini koruyarak gelir. Kent, ayrıca seramik üretiminden dolayı UNESCO Dünya Mirası listesine girmiştir. Günümüzde müze olarak turist ziyaretine açılan bölgedeki kazılar ise günümüzde devam etmektedir.

Sagalassos Antik Kenti Tarihçesi

Sagalassos Antik Kenti, imparatorların ve aşkların şehri olarak bilinir. Kentin tarihi Roma İmparatorluğu Dönemi’ne kadar uzanır. Antik kente ilk yerleşik düzen M.Ö. 6500’de yapılır. Sagalassos M.Ö. 14 yüzyılda Luvilerin egemenliği altına girer. Luviler, tarihte Hititlerin bir kolu olarak yer alır. Zaman içerisinde Luvi Devleti dağılır ve kente Pisiyadlılar yerleşir.

Bölgenin gelişmesi ise Pisidyalılar döneminde olur. M.Ö. 333 yılında ise Büyük İskender, antik kenti ele geçirir. Sagalassos M.Ö. 25 yılında Amyntas’ın, daha sonra Agustus tarafından kurulan Roma İmparatorluğu’nun topraklarına katılır.

Sagalassos, Hadrian tarafından Pisidia İmparatorluk kültürünün merkezi seçilir. Bölge bundan dolayı büyük çaplı bir ekonomik büyüme yaşar. Böylece bölgede imar süreci de başlar. Sagalassos kentinin gelişimi 6. yüzyıla kadar sürer. Antik kent, M.S. 590 yılında ise büyük bir depremle yerle bir olur. Depremle birlikte su kaynakları tükenen kent, yok olma derecesine gelir.

M.S. 13 yüzyıl ortalarında ise son Bizans kaleleri Selçuklular tarafından yıkılır. Kentin yok olmasıyla birlikte halk bölgeyi terk eder. 1706 yılında ise kent, Fransız gezgin Paul Lucas tarafından keşfedilir. Yapıların Sagalassos kentine ait olduğu 1824 yılında bir yazıtın çözülmesiyle anlaşılır.

Sagalassos; su bolluğu, maden yatakları, güvenlik ve toprağın yapısı nedeniyle dağın yamacına kurulmuştur. Bölge Frigler, Lidyalılar, Persler, Romalılar ve Selçuklular olmak üzere pek çok medeniyete ev sahipliği yapar.

Sagalassos Antik Kenti Nerede?

‘Sagalassos Antik Kenti nerede?’ sorusunun yanıtı Burdur’dur. Kent, Akdağ yamaçlarında denizden 1750 metre yüksekliğinde ve Ağlasun İlçesi’nin 7 kilometre kuzeyinde bulunur. Sagalassos Isparta’ya 41, Antalya’ya ise 110 km uzaklıkta yer alır.

Sagalassos Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Sagalassos, Burdur’a yaklaşık 35 kilometre mesafede yer alır. Burdur’un Ağlasun ilçesinde yer alan antik kente hem toplu taşıma hem de özel araçla ulaşmak mümkündür. Eğer Sagalassos’a özel aracınız ile gitmek isterseniz, Ağlasun tabelalarını takip edebilirsiniz. Aracınız dışında toplu taşıma araçlarıyla da bölgeye ulaşım sağlayabilirsiniz.

Burdur’dan ve Isparta’dan yola çıkan Ağlasun yazılı ilçe otobüslerine binerek Sagalassos’a 2 saat içinde ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra Ağlasun minibüs kooperatifleri araçlarını da tercih edebilirsiniz. Antalya’dan antik kente gitmek isterseniz, Antalya Otogarı’ndan hareket eden Ağlasun otobüslerine binebilirsiniz.

Sagalassos Antik Kenti’ne Isparta Havaalanı, Denizli Havaalanı, Burdur ve Isparta şehir merkezinden kiralayacağınız araçlarla da gidebilirsiniz. Bunun yanı sıra tur şirketlerini de tercih edebilirsiniz.

 

Sagalassos Antik Kenti’nin Özellikleri

Sagalassos Antik Kenti hakkında belli başlı özellikler şunlardır:

  • Sagalassos Antik Kenti deniz seviyesinden 1.750 metre yükseklikte, Akdağ üzerine kuruludur.
  • Antik dönemdeki en uzun seramik üretim merkezi olarak kabul edilir.
  • Kentte Roma hamamları, tarihi çeşmeler, döneme tanıklık eden hükümdarların büstleri ve kent meclisi yer alır.
  • 9.000 kişilik tiyatrosu bulunur.
  • Sagalassos Antik Kent, kendine has kaya mezarlarıyla bilinir.
  • İnsanların kente yerleşme amacı ise güvenlik sorununu ortadan kaldırmak ve suya kolayca ulaşabilmektir.

Sagalassos Antik Kenti’nde Neler Var?

Sagalassos, sarp kayalara yerleşmiş konumu ile en görkemli antik kentlerden biridir. Göz alıcı manzarası ile Sagalassos, antik dönemde Pisidya olarak bilinir. Daha sonra Roma’nın en önemli şehir ve dini merkezi olur. Antik kentin bulunduğu bölgede İskender Tepe, Düzen Tepe gibi birçok tepe bulunur. Kazı çalışmalarının devam ettiği kentte yer alan önemli yapılar ise şunlardır:

  • Hadrian Heykeli
  • Aşağı Agorada yer alan Ares, Herakles, Athena, Poeidon ve Zeus büstleri
  • Marcus Aurelius Heykeli
  • Dorik Çeşme
  • Helenistik Çeşme
  • Tiberius Dönemi Kapısı

  • Neon Kütüphanesi
  • M.Ö. 100’lü yıllarda inşa edilen kent meclisi
  • Severuslar Çeşmesi
  • Sagalassos seramik üretim merkezi
  • Antoninler Çeşmesi

  • Dor Tapınağı
  • Apollo Klarios kutsal alanı
  • Hadrian ve Antoninus Pius imparatorluk kült alanı

Sagalassos Antik Kenti’nde Gezilecek Yerler

Antoninler Çeşmesi, antik kentin en çok ilgi gören yapıları arasında bulunur. 2010 yılında faaliyete geçirilen çeşme, kentin simgesi olarak kabul edilir. Çeşme, dağdan gelen su ile beslenir. Yedi farklı taştan yapılan çeşmeye aşıklar çeşmesi adı verilmiştir. Yukarı agora bölümünde bulunan yapı, Antonin ailesinden olan İmparator Marcus Aurelus tarafından tanrı Dionysos adına yaptırılmıştır.

Geçmişin izlerini yansıtan Sagalassos Büyük Tiyatro, en yüksek rakımlı tiyatro sahnesi olarak bilinir. 9 bin kişilik kapasitesiyle ilgi gören tiyatro, ziyaretçilerin beğenisini kazanır. Neon Kütüphanesi de kent yapıları arasında bulunur. Kütüphanenin arka duvarında ise nişler ve bir sıra yazıt yer alır. Neon Kütüphanesi, Efes’teki Celsus Kütüphanesi ile benzerlik gösterir.

Tapınaklar ve buna ek olarak Aşağı ve Yukarı Agoralar da ziyaret edebileceğiniz eserler arasındadır. Günümüze kadar korunarak gelen antik kentte Odeion, Macellum ve Roma Hamamı da ziyaretçilerini bekler. Sagalassos tarihi, zengin mimarisi ve yapılarıyla ilgi görmeye devam etmektedir.

Sagalassos Antik Kenti Efsanesi

Sagalassos Antik Kenti hikayesi ve eşsiz dağ manzarası ile Doğu Akdeniz’in en önemli şehirlerinden biri.

Tarihe ışık tutan antik kentin bir efsanesi bulunmamaktadır. Fakat kentin simgesi haline gelen ünlü Antoninler Çeşmesi’nin bir hikayesi vardır. Çeşmeden su içen çiftlerin birbirlerinde aşık olduğuna inanılır. Bundan dolayı çeşme, aşıklar çeşmesi olarak da adlandırılır.

Sagalassos Antik Kenti Ziyaret Bilgileri ve Giriş Ücretleri

Günümüze kadar ulaşan kalıntıları ile ülkemizin görülmeye değer antik kentlerinden biri olan Sagalassos’un girişi ücretlidir. Ayrıca Sagalassos Antik Kenti ziyaretlerinde Müze Kart ve Müze Kart+ geçerlidir. Sagalassos Antik Kenti, haftanın her günü ziyarete açıktır. Sagalassos giriş ücreti ve ziyaret saati bilgilerini resmi sitesi üzerinden takip edebilirsiniz.

Sagalassos Antik Kenti resmi sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Görmeden Dönme

Sagalassos Antik Kenti tarih ve kültür turizmi bakımından Türkiye’nin en turistik noktalarından biridir. Akdeniz bölgesinde Anadolu tarihinin önemli antik kent yerleşimlerinden olan Sagalassos yapıları ile güzel ve huzur vericidir. Antik kent dışında Burdur’da ve çevresinde görebileceğiniz daha birçok yer bulunur. Kentin yakınlarındaki en ünlü yerlerden bazıları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • İnsuyu Mağarası
  • Burdur Arkeoloji Müzesi
  • Burdur Etnografya Müzesi
  • Salda Gölü
  • Burdur Gölü
  • Burdur Saat Kulesi
  • Kremna Antik Kenti
  • Sia Antik Kenti
  • Milyos Antik Kent
  • İncirhan Kervansarayı