Orta Çağ’daki hırslara, rekabete, savaşlara, fetihlere ve daha birçok gizemli olaya tanıklık etmiş olan Rumeli Hisarı yüzyıllar önceki yaşanmışlıkların izlerini açık teşhir alanlarında ziyaretçilerle buluşturuyor. İsmini verdiği semtte Boğaz’a nazır konumu ile harika manzaralar sunan Rumeli Hisarı sadece tarihi değil mimari ve stratejik özellikleri ile de günümüzdeki en önemli yapılar arasında yer buluyor.

Görkemli ve göz alıcı mimarisi ile Boğaz’ın güzelliğine güzellik katan tarihi yapı hem inanması zor mucizevi yapım aşaması hem de Fatih Sultan Mehmet’in bizzat kendisi tarafından tasarlanması nedeniyle de ziyaretçilerine ilgi çekici bir hikaye aktarıyor. Muhteşem ambiyansı içinde tarihinden mimarisine yapım sürecinden müzesine kadar kalenin sırları tek tek açığa çıkıyor.

⇒ Rumeli Hisarı Otellerini İnceleyin.

Rumeli Hisarı Tarihi

“Rumeli Hisarı nedir?” sorusuna kısaca “İstanbul fethini desteklemesi amacıyla stratejik olarak inşa edilmiş bir kaledir.” şeklinde yanıt verilebilir. Rumeli Hisarı tarihi Orta Çağ döneminde İstanbul fethinden çok kısa bir süre önce başlamış. Fatih Sultan Mehmet Boğaz’dan geçen gemileri kontrol altına alabilmek için Rumeli Hisarı’nı 1452 senesinde inşa ettirmiş.

Hemen karşısında yaptırılmış olan Anadolu Hisarı özellikle Karadeniz’den gelen gemileri kontrol etmek bakımından yetersiz bulunduğu için Rumeli Hisarı Kalesi fikri ortaya atılmış. Kalenin yapımı 1452 Nisan’da başlamış aynı yılın Ağustos ayı içinde tamamlanmış. 4-5 ay gibi kısa bir süre içinde böyle bir yapının inşa edilmesi çoğu kişiyi şaşırtsa da inşaat aşamasında 5-6 bin kişinin çalıştığı söyleniyor.

Kale Rumeli Hisarı tarihi boyunca çeşitli yangın ve deprem gibi afetlerle karşılaştığı için yıpransa da yapılan restorasyonlar sonucunda günümüze kadar çok iyi korunarak gelmiş. İstanbul’un ikonik mirasları arasında bulunan Rumeli Hisarı’nda bir amfitiyatro da yaptırıldı ancak günümüzde çeşitli zararların oluşması riski nedeniyle kaledeki etkinlikler durduruldu. Rumeli Hisarı müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.

Rumeli Hisarı Hikayesi

Boğazkesen Hisarı olarak da isimlendirilen Rumeli Hisarı’nın Fatih Sultan Mehmet’e dayanan ilginç ve bir o kadar da akıl dolu bir hikayesi var. Rumeli Hisarı hikayesi temelde İstanbul fethine hazırlanmak ve Boğazlardaki kontrolü artırmak amacıyla ortaya çıksa da enteresan mimari detaylar da hikayenin ayrılmaz bir parçasını oluşturuyor.

Genç Osmanlı Sultanı Fatih Sultan Mehmet Rumeli Hisarı’nı uzaktan “Muhammed” şeklinde okunacak şekilde tasarlamış. Mimarlardan da destek alan Osmanlı padişahı projenin birçok noktasıyla kendisi ilgilenmiş. Kaledeki “Muhammed” yazısı özellikle Rumeli Hisarı kuşbakışı görünümünün en iyi olduğu “Otağtepe” üzerinden dikkatli bakınca çıplak gözle bile fark edilebiliyor.

Mimari açıdan böyle bir detayı oluşturabilmek o kadar da kolay değil ancak tarihi yapı çok kısa sürede inşa edilmesi gibi mimari özellikleri bakımından da şaşırtıcı özellikler sergiliyor. M harfi kulelerin olduğu yerdeyken H ve D harfleri de istihkamlar alanında yer alıyor. Çalışma için “Hattı Kufi” denilen bir çeşit Osmanlı el yazısı türü kullanılmış.

Rumeli Hisarı Özellikleri Neler?

Rumeli Hisarı hakkında bilgi almak isteyen çok sayıda kişi tarihi ve sembolik yapının iç kısmına dair özellikleri de merak ediyor. Rumeli Hisarı içi ile ilgili belli başlı öne çıkan özellikler şunlar:

  • Rumeli Hisarı’nın büyük kuleleri birleştiren çevirme duvarlarının Kuzey-Güney uzunluğu 250 metre
  • Duvarların Doğu-Batı uzunluklarının ölçüsü ise 125 metre
  • Yapı 3 büyük kule ve 13 tane irili ufaklı burçtan meydana geliyor. Büyük kuleler 8-9 katlı olarak inşa edilmiş.
  • Kalenin Bizdan Kapısı, Dağ Kapısı, Hisargece Kapısı ve Sel Kapısı olmak üzere 4 ana kapısı ve bir de Mezarlık Kapısı bulunuyor. Bunun dışında yapıda bazı gizli kapılar da mevcut. (Cephane-Erzak bölümlerinde.)
  • Müzenin yapımında kullanılan keresteler İznik ve Karadeniz Ereğlisi’nden getirilmiş.
  • Taşlar ve kireç malzemelerin bir kısmı çevrede harap olmuş Bizans yapılarından alınmış, büyük bir bölümü de Anadolu’nun çeşitli yerlerinden getirilmiş.
  • Kale 60.000 metrekarelik bir alanı kaplıyor.

  • Yapıdaki 3 seyir terasından Rumeli Hisarı kuşbakışı manzaraları seyretmek ve bolca fotoğraf çekmek mümkün.
  • Rumeli Hisarı’nda kapalı sergi salonu bulunmuyor; eserler yapının yalnızca açık alanlarında teşhir ediliyor.
  • Kale içinde ayrıca Erguvan ağaçları, İstanbul’a özgü mevsimler olarak değişen bitki floraları, çam fıstıkları, yabani yer örtüleri vb. de bulunuyor.

Rumeli Hisarı Müzesi’nde Neler Görebilirsiniz?

Rumeli Hisarı Müzesi Orta Çağ’dan kalma birçok esere ev sahipliği yapıyor. 1968 senesinde açılan açık hava müzesinde görebileceğiniz bazı tarihi eşya ve eserler şunlar:

  • II. Beyazıt dönemine ait toplar
  • Geç dönemden kalma Osmanlı topları

  • Bizans İmparatorluğu’na ait taş eserler
  • Haliç zincirinden oluşan bazı eserler (Zincirin Haliç’i kapattığı söyleniyor.)
  • Osmanlı Devleti’nden kalma İstanbul’un fethinde kullanılmış gülleler

Rumeli Hisarı Nerede?

“Rumeli Hisarı nerede?” sorusunun cevabı İstanbul’un Sarıyer ilçesidir. İstanbul’un sembolik yapısı aynı zamanda kendi adını taşıyan semte bağlı.

Rumeli Hisarı’na Nasıl Gidilir?

Anadolu Yakası’ndan gelecek olanlar öncelikle Beşiktaş vapur iskelesine ve oradan da Ortaköy otobüslerinin kalktığı noktaya doğru gidebilir. Rumeli Hisarı durağında inerek tarihi yapıya ulaşmanız mümkün.

Avrupa Yakası’ndan Rumeli Hisarı’na toplu taşıma ile ulaşmak içinse birçok farklı noktadan metrobüse binip Zincirlikuyu durağında inip tekrar otobüse binerek Beşiktaş meydana gelebilirsiniz. Meydandan Ortaköy yönüne giden otobüslere binerek Rumeli Hisarı durağında inmeniz gerekiyor. Ayrıca Taksim’den direkt olarak Rumeli Hisarı’na giden otobüslere de binebilirsiniz.

Rumeli Hisarı Giriş Ücretleri Ne Kadar?

Rumeli Hisarı giriş ücretlidir. Rumeli Hisar giriş ücreti farklı dönemlere ve koşullara bağlı olarak güncellenebildiği için ziyaretinizi gerçekleştirmeden önce tarihi yapının resmi web sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Rumeli Hisarı’nda Müze Kart Geçerli mi?

Rumeli Hisarı’nda Müze Kart geçiyor. Müze Kart sahiplerinden Rumeli Hisarı giriş ücreti alınmıyor. Müze Kartınız varsa İstanbul’un en turistik yapılarından birini ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

Rumeli Hisarı Ziyaret Saatleri

Rumeli Hisarı ziyaret saatleri genellikle 09.00 ile 18.30 arası. Rumeli Hisarı’nda kapıdan bilet alacaksanız gişe kapanış saati ise 17.30. Rumeli Hisarı saatleri için güncel bilgi kontrolünü resmi web sitesi üzerinden yapabilirsiniz. Aynı zamanda tarihi Orta Çağ yapısı Pazartesi hariç her gün açık.

Rumeli Hisarı’nın Farklı İsimleri Hakkında

Rumeli Hisarı hakkında dikkat çeken bir özellik de yapının birçok farklı isimle anılıyor olması. Fatih Sultan Mehmet tarafından Boğazkesen Hisarı olarak anılan yapı aynı zamanda Yenihisar, Yenicehisar, Yenikale, Güzelhisar, Başkesen gibi isimleriyle de biliniyor.

Görmeden Dönme

Rumeli Hisarı üst düzeyde tarihi ve mimari bir güzelliği yansıtıyor ancak çevresindeki birçok yapı da son derece büyüleyici bir ambiyansa sahip. Hisar çevresinde özellikle Boğaz’a nazır gösterişli Rumeli Hisarı yalıları da İstanbul ile özdeşleşen yapılar arasında; birçoğu dizi ve filmlere de sahne oluyor. Dolayısıyla Rumeli Hisarı’nı ziyaret edecekseniz çevredeki birbirinden gösterişli yalıları da görmeden dönmeyin.

Rumeli Hisarı çevresinde görülecek yerler sadece ihtişamlı yalılar ile sınırlı değil. İşte Rumeli Hisarı yakınında gezip görebileceğiniz bazı popüler yerler:

  • Yusuf Ziya Paşa Köşkü
  • Aşiyan Tepesi ve Müzesi
  • Surp Santuht Ermeni Kilisesi
  • Boğaziçi Üniversitesi
  • Boğaz restoranları