Büyüklüğü ile ziyaretçileri büyüleyen Palandöken Kayak Merkezi, 25 km genişliğe ve 70 km uzunluğa sahip olmasıyla dikkat çeker. 1993’te Kış Turizm Merkezi ilan edilen bölgede 3 farklı kayak merkezi daha bulunur. Kış tatilinde bol bol kayak yapmak isteyenler, Palandöken Kayak Merkezi’ni tercih edebilir.

Palandöken Kayak Merkezi Otellerini İnceleyin.

Palandöken Kayak Merkezi’nde Sizleri Neler Bekliyor?

Palandöken Kayak Merkezi’nde sizi her şeyden önce bakınca huzur bulabileceğiniz bembeyaz bir manzara bekliyor. Karlarla kaplanmış geniş alan ziyaretçilere harika bir manzara eşliğinde eğlenceli aktiviteler yapma imkanı tanır. Kayak merkezinde konaklayabileceğiniz farklı otel alternatifleri de bulunur. Hangi otelde kalırsanız kalın bembeyaz manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Otelin düzenlediği etkinlikler sayesinde de tatilinizi keyifle geçirebilirsiniz.

Palandöken’e gittiğinizde kayaktan buz tırmanışına kadar birçok farklı aktivite yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra bölgenin etrafında mutlaka uğramanız gereken tarihi yerler ve restoranlar da var.

Palandöken Kayak Merkezi Lift ve Pist Bilgileri

Palandöken Kayak Merkezi’nde bulunan pistler, dünyanın en dik ve uzun kayak pistleri arasında yer almasıyla ön plana çıkar. Bölgede profesyonel kayakçıların kullanımına uygun, Uluslararası Kayak Federasyonu onaylı bir kayak pisti var. Bunun yanı sıra farklı zorluk derecelerine sahip 27 pist daha bulunur.

Toplam uzunluğu 28 km olan kayak pistlerinin, en uzunu 12 km uzunluğunda. Olimpik pist olma niteliğini taşıyan Kapıkaya ve Ejder kayak pistleri, Slalom ve Büyük Slalom yarışmalarına ev sahipliği yapar.

Kayak merkezinde üst noktaya ulaşmanızı sağlayan 1 adet teleski, kayak merkezine ulaşım sağlayan bir araç olan 5 adet telesiyej, teleferik olarak da adlandırılabilen 1 adet gondol lift ve 2 adet baby lift bulunur. Gondol lift 1500 kişi/saat kapasitesine sahipken baby liftler ise 1800 kişilik bir kapasiteye sahiptir.

Palandöken Kayak Merkezinde Yapabileceğiniz Aktiviteler

Erzurum Palandöken Kayak Merkezi, ziyaretçilere birçok aktivite imkanı tanır. Palandöken’e gittiğinizde mutlaka yapmanız gereken aktiviteler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Dev Salıncakta Sallanın

Adrenalin dolu bir aktivite yapmak istiyorsanız dev salıncağa binmek tam size göre. 2750 rakıma sahip bir alana kurulan salıncak, ziyaretçilere keyifli anlar yaşatıyor. Bunun yanı sıra insan sapanına binerek de adrenalin seviyenizi zirveye taşıyabilirsiniz.

Devasa salıncak, saatte yaklaşık 80 kilometrelik bir hıza ulaşır. Palandöken’de bulunan salıncak yalnızca kış mevsiminde değil yılın her günü aktif bir şekilde hizmet veriyor.

  1. Zipline’a Binip Manzaranın Keyfini Çıkarın

Macera ve adrenalin tutkunlarına hitap eden bir diğer aktivite de zipline’a binmek. 70 metre yüksekliğe sahip zipline hattı macera tutkunlarının bir dağdan diğerine halat ucunda geçiş yapmasına imkan tanıyor. Zipline sayesinde Palandöken’in sahip olduğu eşsiz manzaraların keyfini çıkarabilirsiniz.

Erzurum kayak merkezi zipline hattı, kayak pisti üzerinden geçen tek hat olma niteliğini de taşıyor. Zipline da yılın her mevsiminde hizmet vermeye devam ediyor.

  1. Buz Tırmanışı ile Benzersiz Bir Deneyim Yaşayın

150 metre ene ve 20 metre uzunluğa sahip buz duvarı, ziyaretçilere benzersiz bir deneyim yaşatıyor. Profesyonel tırmanıcıların gözetmenliğinde buzlarla kaplı bir alana tırmanabilirsiniz. Tırmanış yapmadan önce kısa bir eğitim almanız gerekebilir. Tırmanış için gerekli ekipmanları da bölgede bulunan firmalardan kiralayabilirsiniz.

Palandöken Kayak Merkezi Nerede?

Palandöken’in popüler hale gelmesiyle beraber “Palandöken nerede?” tarzı sorular sıklıkla sorulmaya başladı. Palandöken, Erzurum merkeze 5 kilometre uzaklıkta olan bir bölgede yer alır. Erzurum merkeze gelip tabelaları takip ederek kısa sürede kayak merkezine ulaşabilirsiniz. Palandöken’e hizmet veren ulaşım araçları sayesinde özel aracınız olmasa dahi bölgeye kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Palandöken Kayak Merkezine Nasıl Gidilir?

Palandöken kayak merkezi, Erzurum Havalanı’na yarım saatlik bir mesafede yer alıyor. Havaalanından kayak merkezine servis seferleri bulunuyor. Bunun yanı sıra taksi, araç kiralama gibi ulaşım alternatiflerinden yararlanmak da mümkün.

Otogardan kayak merkezine ulaşım ise yaklaşık 20 dakika sürüyor. Havalimanında olduğu gibi otogarda da bölgeye ulaşmanızı sağlayan çeşitli ulaşım araçları bulunuyor. Eğer Erzurum’a trenle geliyorsanız trenden indikten sonra bu toplu taşıma araçlarını kullanarak 15 dakikalık kısa bir yolculuğun ardından kayak merkezine ulaşabilirsiniz.

Palandöken Kayak Merkezine Ne Zaman Gidilir?

Palandöken pistleri ile ünlendiği için genellikle kış sezonunda ziyaretçi akınına uğruyor olsa da her mevsim gidip görülebilecek bir yer. Yaz sezonunda bile bölgede yapılabilecek birçok aktivite bulunur. Doğa yürüyüşleri yaparak hem keyifli hem de huzurlu bir tatil geçirebilirsiniz.

Eğer amacınız sadece kayak yapmaksa kış sezonunda gitmeniz gerekir. Suni karlama yöntemi sayesinde Palandöken’de 1 Aralık itibariyle kayak sezonu açılır.

Palandöken Kayak Merkezi Giriş Ücreti Ne Kadar?

Eşsiz pistleriyle ün salan Palandöken Kayak Merkezi’ne giriş yapmak için belirli bir ücret ödemek gerekiyor. Giriş ücretleri her sezon güncelleniyor. Bunun yanı sıra hafta sonu için farklı bir fiyat tarifesi uygulanıyor. Gideceğiniz sezonunun zamanına göre ücret araştırması yaparak pratik bir şekilde güncel giriş ücretlerine ulaşabilirsiniz.

Palandöken Kayak Merkezi Skipass Ücretleri Ne Kadar?

Skipass, kayak yapmaya ilgi duyanların sıklıkla karşılaştığı bir terim. Kayak pistlerine ulaşmak için kullanılan araçlara binmeyi sağlayan yolcu kartı, skipass olarak adlandırılıyor. Skipass ücretleri de sezona göre değişkenlik gösteriyor ve hafta sonu farklı bir ücret tarifesi uygulanıyor. Eğer uzun süreli bir konaklama yapacaksanız sezonluk skipass üyeliği satın alabilirsiniz.

Daha Önce Kayak Yapmamış Biri Palandöken’de Kayabilir mi?

Palandöken’de farklı zorluk seviyelerine sahip birçok kayak pisti bulunur. İlk defa kayak yapacak, acemi kişilerin kullanımına uygun olan kayak pistleri de vardır. Bu yüzden daha öncesinde kayak deneyiminiz bulunmuyorsa bile Palandöken’de rahatlıkla kayabilirsiniz.

Daha iyi bir şekilde kayak yapmak istiyorsanız bölgede bulunan profesyonel kayakçılardan ders alabilirsiniz. Derslerin ücretleri saatlik olarak belirlenir. Birkaç dersle bile daha profesyonel bir şekilde kaymaya başlamanız mümkün.

Görmeden Dönme

Palandöken tatili sadece kayak yapmaktan ibaret olmamalı. Bölgenin etrafında bulunan yerleri gezip görmek, bölgenin kültürüne daha fazla hakim olmak tatilden alacağınız verimi artırır. Palandöken’e gittiğinizde görmeden dönmemeniz gereken yerler şunlardır:

  1. Tortum Şelalesi

Tortum Şelalesi, Türkiye’nin en büyük şelalesi olma niteliğini taşır. 20 metre genişliğe ve 50 metre yüksekliğe sahip şelalede piknik alanları bulunur. Bunun yanı sıra izleme balkonu sayesinde şelalenin benzersiz manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz. Şelaleden akan suların huzurlu sesi eşliğinde bölgede yürüyüş yapabilirsiniz.

  1. Yakutiye Medresesi

1310 yılında Emir Hoca Cemalettin Yakut’un gözetimimde inşa edilen medrese, ziyaretçilerin tarihte yolculuk yapmasına imkan tanıyor. Günümüze kadar oldukça iyi bir şekilde korunan medreseyi her yıl fazla sayıda turist ziyaret ediyor. Yakutiye Medresesi, zaman içerisinde müze haline gelmiştir ve şu anda İslami Eserler Müzesi olarak hizmet veriyor.

  1. Yerel Restoranları Keşfedin

Erzurum kış turizminin yanı sıra yemekleriyle de ün salmış bir şehir. Bu yüzden Erzurum’a gitmişken bölgeye özgü olan cağ kebabının tadına bakmadan dönmeniz olmaz. Cağ kebabı genellikle oğlak veya kuzu eti kullanılarak yapılır. Hazırlanan et pişmeden önce 24 saat buzdolabında dinlendirilir ve sonrasında odun ateşinin kızgın közünde pişirilir.

Cağ kebabının yapımı uzun sürdüğü için gideceğiniz restoranı arayıp önceden haber vermeniz faydalı olur. Neredeyse yerel restoranların çoğu cağ kebabını lezzetli bir şekilde pişirdiği için konaklama yaptığınız bölgeye en yakın olan restorana gidebilirsiniz. Vegan veya vejetaryen olan kişiler için de restoranlarda çeşitli yemek alternatifleri bulunur.