Antalya’nın Demre ilçesinde bulunan Myra Antik Kenti özellikle Noel Baba Kilisesi ile tüm dünyada tanınıyor. Likya Uygarlığı tarafından kurulan Myra Antik Kenti günümüze dek tümüyle korunmuş halde ulaşamasa da kentin ayakta kalabilen yapıları oldukça ilgi çekici.

İsmini Demre Çayı’nın o zamanki ismi olan Myros Nehri’nden alan ve Likya Uygarlığı’na başkentlik de yapan Myra Antik Kenti, Noel Baba Kilisesi’nin yanı sıra kaya mezarları ile de ünlü. Son derece etkileyici olan Myra Antik Kenti kaya mezarları, kilisesi, antik tiyatrosu ve diğer kalıntıları ile ülkemizin görülmesi gereken tarihi değerleri arasında yer alıyor.

Antik kentin denize kıyısı da bulunuyor. Ayrıca Demre’de bulunan çok sayıda her biri birbirinden güzel plajlara da yakın olması Myra Antik Kenti gezilerinin tarihle buluşup, aynı zamanda denize de girilebilecek harika bir deneyim haline gelmesini sağlıyor.

Myra Antik Kenti Tarihi

Milattan önce 168’de kurulan kent, kurulu olduğu verimli topraklar ve ulaşım konusunda ileri olması sebebiyle Likya İttifakı’nın en parlak ve önemli kentlerinden biri haline gelmiş. Ünlü Yunan tarihçi Strabon da Myra’nın Likya İttifakı’nın en büyük kentleri arasında olduğundan bahseder. Öyle ki şehre “en parlak şehir” ünvanı verilmiş ve ittifakın üç oy hakkına sahip altı şehrinden biri de Myra Kenti’ymiş.

Kentin isminin anlamı Yüce Ana Tanrıçasının Yeri ve Myra kelimesi Likya dilinde Myrrh olarak geçiyor. Kentte basılan ilk sikkelerde de kentin ismine uygun olarak Ana Tanrıça resimleri yer alıyor.

Myra Antik Kenti’nin gelişip zenginleşmesinde bir liman kenti olması önemli rol oynamış. Kentin limanı deniz ticaretinin uğrak noktalarından biri haline gelmiş. Ayrıca kentin dini açıdan da ön planda olması önemini daha da arttırmış.

İlerleyen dönemde Ptolemaioslar, Seleukos Kralı 3. Antiokhos, Rodoslular, Romalılar kente hakim olurlar. Myra Antik Kenti hikayesi, kentin milattan sonra 4. yüzyılda Hristiyanlaşması ile bambaşka bir hal alır. Çünkü Hristiyan olan kente Likya’nın diğer bir önemli kenti olan Patara’da doğan Aziz Nikolaos başpiskopos olarak gelir.

Günümüzde Noel Baba olarak anılan Başpiskopos Aziz Nikolaos sayesinde kent Hristiyanlar açısından kutsal bir kent halini alır Myra Antik Kenti. Kent günümüzde de Hristiyanlar için kutsal sayılan yerlerden biri olmayı sürdürüyor.

Myra Antik Kenti Tarihi Yapıları

Myra tarihi boyunca birçok doğal afet yaşamış, ayrıca kentin kurulduğu dönemdeki zenginliğinde büyük rolü olan Demre Çayı tarafından taşınan alüvyonlar da kente zamanla zarar vermiş. Kentin büyük bir kısmı Demre Çayı’nın taşıdığı alüvyonların altında kalmış. Ancak yine de Myra Antik Kenti’nde görülecek birçok etkileyici tarihi yapı bulunuyor.

Myra Ören Yeri gezisinde görebileceğiniz günümüze ulaşmış tarihi yapılar şunlar:

Myra Kaya Mezarları

Antik kent ile özdeşleşmiş olan kaya mezarları hala çok görkemli görünüşe sahipler. Şehirde iki nekropol var, Batı Nekropolü (Deniz Nekropolü) ve Doğu Nekropolü (Doğu Nekropolü). Şehrin antik tiyatrosunun yanında bulunan Batı Nekropolü, Likya olarak adlandırılan ve Antalya, Denizli, Muğla ve Burdur’un bazı kısımlarını kaplayan bölgede bulunan en ihtişamlı ve dikkat çekici kaya mezarları.

İsimlerinden anlaşılabileceği gibi kayalara oyularak inşa edilen ve çoğu ev görünümünde olan Myra Kaya Mezarlarının bir kısmının üzerlerinde kabartmalar bulunuyor. Bu kabartmalarda mezarda yatan kişinin hayatıyla ilgili çeşitli bilgiler anlatılıyor. Likyalılar'ın mezarlara bu denli önem vermesinin ve mezarları ev formunda inşa etmesinin sebebi ise ölümden sonraki hayata inanmaları.

Ölümden sonraki yaşama inanan Likyalılar ayrıca kayalara inşa ettikleri bu görkemli mezarlara ölen kişinin sonraki yaşamında kullanabilmesi için çeşitli armağanlar ve eşyalar da bırakıyorlardı. Mezarlarda bu hediyelerin yanı sıra yazıtlar da bulunuyordu. Bu yazıtlarda mezarda yatan kişinin hayatı hakkında bilgiler yer alıyordu.

Myra Antik Tiyatrosu

Hemen hemen tüm antik kentler gibi Myra’da da bir antik tiyatro bulunuyor. Roma döneminde akropolün eteklerine yapılmış olan Myra Antik Tiyatrosu, şehrin en iyi korunmuş yapılarından biri. Yaklaşık 10 bin seyirci kapasiteli olan antik tiyatronun sahnesi ise iki katlı olarak yapılmış ve sahne kısmı da iyi korunmuş durumda.

Myra Antik Kenti’nin zenginliğini ve ihtişamını yansıtan antik tiyatronun dikkat çeken unsurlarından biri de maske kabartmaları.

Noel Baba Kilisesi

Myra Antik Kenti’nin ev sahipliği yaptığı en önemli ve ünlü tarihi yapılardan biri de Noel Baba Kilisesi. Aslında bu isimle bilinse de kilisenin asıl ismi Aziz Nikolaos Kilisesi. Kentte başpiskoposluk yapan ve ölümünün ardından aziz ilan edilen Nikolaos anısına kent halkı tarafından yapılan Noel Baba Kilisesi ülkemizin hem yerli hem de yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen tarihi yapılarından biri.

Bizans sanat tarihi açısından da önemli olan Noel Baba Kilisesi, Orta Bizans Dönemi eserlerinin en etkileyici olanları arasında kabul ediliyor. Kilisenin duvarlarında yer alan resimlerde Aziz Nikolaos'un gerçekleştirdiğine inanılan mucizeler anlatılıyor. Tarihi boyunca birçok kez restore edilen kilise bugün hala çok etkileyici bir görünüme sahip.

Bunların yanı sıra kentte birkaç sütun da görmek mümkün. Kentin geri kalan kısmının zaman içerisinde yapılacak kazılarla gün ışığına çıkarılacağı umuluyor.

Myra Antik Kenti Nerede?

Likya Uygarlığı tarafından inşa edilen Myra Antik Kenti nerede sorusunun yanıtı, Antalya’nın Demre ilçesinde olduğu. Antik kent Demre ilçe merkezine de oldukça yakın.

Myra Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Myra Antik Kenti’ne gitmek için önce Demre ilçesine gitmeniz gerekiyor. Demre’ye Antalya merkezindeki otogardan otobüsler kalkıyor. Bu otobüslerle Demre’ye gelip Demre merkezinden de taksi ile kısa bir yolculuk yaparak Myra Antik Kenti’ne ulaşabilirsiniz.

Myra Antik Kenti Ziyaret Saatleri

Myra Antik Kenti ya da diğer ismi ile Myra Ören Yeri her gün ziyaret edilebiliyor. Myra Antik Kenti ziyaret saatleri 08:00-20:00. Kentin gişesi ise 19:30’da kapanıyor.

Myra Antik Kenti Giriş Ücretleri

Antik kente giriş ücretli. Müzekart ile de giriş yapılabilen Myra Antik Kenti giriş ücretleri ve ziyaret saatleri hakkında güncel bilgileri öğrenmek için buraya tıklayarak resmi siteye göz atabilirsiniz.

Görmeden Dönme

Myra Antik Kenti’ni gezip, kaya mezarları, kiliseyi ve diğer yapıları görüp bol bol fotoğraf çektikten sonra Demre ve Antalya’da bulunan diğer ilgi çekici yerleri de gezebilirsiniz. Antalya Demre’de görebileceğiniz birkaç yer arasında şuralar sayılabilir:

  • Andriake Antik Kenti
  • Soura Antik Kenti
  • Simena Antik Kenti
  • Kekova Adası

  • Antiphellos Antik Tiyatrosu
  • Arykanda Antik Kenti

  • Hoyran
  • Simena Kalesi
  • Kekova Batık Kent

  • Noel Baba Müzesi

Buraların yanı sıra Demre denize girip güneşlenmek için de ideal bir nokta. İlçede çok sayıda plaj var, bu plajlara gidip deniz ve güneşin de tadını çıkarabilirsiniz