Cennetten kopup Muğla sınırları içerisine konan bir köşe Bodrum. Öylesine güzel ki yaz aylarında yabancı turist akınından dolayı kendimizi Bodrum’da neredeyse yabancı hissediyoruz. Bu her ne kadar işin esprisi olsa da gerçeklik payı yok değil. Yaz aylarında Bodrum otelleri içerisindeki doluluğun bu denli fazla olmasının nedeni yabancı turist akını. Mavi ve beyazın hiç duyulmamış bir senfoni eşliğinde Valse kalktığı bu enfes yer gördüğü ilgiyi fazlasıyla hakkediyor. Bu yazımızda Bodrum hakkında aklınıza takılabilecek her şeyi sizler için derledik.

Gezilecek Yerler

Bodrum Kalesi: Bodrum gezi rotanızın ilk sıralarında yer alması gereken yerlerden biri Bodrum Kalesi. Kalenin geçmişi hakkında çok bilgi sahibi olunamasa da 1400’lü senelerde St. Jean Şövalyeleri tarafından inşa edildiği tahmin ediliyor. Bir zamanlar Bodrum’un koruyucusu konumunda olan Bodrum Kalesi bugün Bodrum Sualtı Müzesi olarak ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Bu müzede dünya tarihinin en eski batık gemisi, nefes kesici sualtı hazineleri, zindan ve işkence odaları bulunuyor. Bu ilgi çekici kalıntılarla dolu müzeyi ziyaret etmek isterseniz küçük de olsa bir ücret ödemeniz gerekiyor. Fakat Müzekart sahibiyseniz ücretsiz gezme imkanına sahipsiniz.

Bodrum Osmanlı Tersanesi: Bugün bir sanat galerisinin ev sahibi olan Bodrum Osmanlı Tersanesi’nin geçmişi antik çağlara kadar uzanıyor. Geçmişte farklı amaçlar için kullanılan tersane bulunduğu bölge Osmanlı hakimiyetine geçince donanma için gemi yapılan bir yer haline gelmiş. Bundan dolayı da tersane olarak anılmaya başlanmış. Bina tersanenin yanında muhtemel saldırıların önüne geçebilmek için gözetleme kulesi olarak da kullanılmış. Bu tarih kokan yapıyı Bodrum seyahatinizde mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz.

Bodrum Antik Tiyatrosu: Bugün yaz etkinliklerinin aranılan mekânı haline gelen Bodrum Antik Tiyatrosu Turgutreis güzergahı üzerinde bulunuyor. Restore edilmesinden sonra 13.000 kişilik bir kapasiteye sahip olan antik tiyatro ülkemiz sınırları içerisinde bulunan nadir yapılardan olduğundan ayrı bir kıymete sahip.

Zeki Müren Sanat Müzesi: Meşhur Bodrumlulardan olan Zeki Müren artık bu güzel ilçeyle bütünleşmiş bir isim. Bu sebepten çoğu kişinin aklına Bodrum denince ilk gelenlerden biri Zeki Müren. Bugün Zeki Müren Sanat Müzesi olarak adlandırılan yapı aslında sanatçının evi. Vefatının ardından müzeye dönüştürülen iki katlı evin sadece üst katı müze olarak kullanılıyor. İlk katı Zeki Müren’in kullandığı kat olduğundan ilk günkü gibi korunup muhafaza edilmiş. Müzede Zeki Müren’in ömrünün hemen hemen her detayına şahit olabiliyorsunuz. Ödüller, sahne kostümleri, takılar kısacası sanata adanmış bir ömrün izleri mevcut. Müzeye girişler ücretli. Fakat Müzekart ile ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi: Turgut Reis beldesi sınırları içerisinde bulunan Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi 1200 metrekarelik bir alan üzerinde 2011 senesinden bugüne hizmet veriyor. Merkez içerisinde galeriler, atölyeler ve birçok bölüm bulunuyor. 2013 senesinden beri ise merkez içerisinde dinletiler, konferanslar, imza günleri, konferanslar ve paneller düzenleniyor.

Gümbet: Sokaklarında 24 saat müziğin kol gezdiği yerlerden Gümbet. Bodrum gecelerinin can damarı desek abartmış olmayız. Hal böyle olunca Gümbet turistler tarafından en çok tercih edilen yerlerin başında geliyor. Yaz aylarında Bodrum otelleri doluluktan dolayı misafir alımını durdurduğunda tercihinizi Gümbet’te bulunan konaklama tesislerinden yana kullanabilirsiniz. Çünkü burası ilçe merkezine oldukça yakın bir konumda bulunuyor.

Bitez: Çökertme türküsüyle akıllarımıza kazınan Bitez ilk görüşte güzelliğine vurulacağınız yerlerden. Gümbet’e oldukça yakın bir konumda olsa da Bitez gece hayatı ile değil turunçgil kokularıyla perçinlenen dingin atmosferi ve nefis kumsalıyla ünlü. Ama Bitez’i asıl cazip kılan tam bir rüzgâr sörfü cenneti olması. Konumundan dolayı oldukça rüzgâr alan Bitez, yerli ve yabancı sörf tutkunları tarafından oldukça rağbet görüyor.

Halikarnas Mozolesi: Dünyanın yedi harikası içerisinde adı geçen Halikarnas Mozolesi Pers valilerinden olan Maussolos’un mezarının da içerisinde bulunduğu bir yapı. Maussolos’un ölümünden sonra karısının isteği üzerine inşasına başlanan mezarın yapımında dönemin ünlü heykeltıraşları çalışmış. Bu sebepten mozole heykel sanatının en üst örneklerini barındırıyor. Ne yazık ki mezarın bazı parçaları çalınarak British Museum’a götürülmüş.

Bodrum Yel Değirmenleri: Yalıkavak’ta yer alan değirmenler bulunduğu konumun manzarasından ötürü oldukça yoğun gezi duraklarından. Değirmenler 70’li yıllara kadar aktif olarak satılmaya devam etmiş. Fakat bugün enfes bir manzaraya karşı emektarlığın keyfini çıkarıyorlar. Oldukça fotojenik olan değirmenler fotoğraf sevenlerdenseniz sizi fazlasıyla memnun edebilir. Giderken yanınıza fotoğraf makinenizi almayı ihmal etmeyin.

Tavşan Adası: Gümüşlük’te bulunan adanın kara parçası ile arasında derinliği bir metre civarlarında olan bir şerit bulunuyor. Tavşan Adası’na ulaşmak isterseniz bu şeridi kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.

Apostol Kilisesi: Tavşan Adası’nda bulunan kiliseyi ziyaret edebilmek için tekneye binmeniz gerekiyor. Gündoğan’dan kalkan tekne turları ile her gün yüzlerce kişi bu kadim yapıyı ziyarete gidiyor. Yapılış yılı tam olarak bilinmese de Milattan Önce 2. yüzyıl olduğu tahmin edilen kilise o zamandan bugüne aldığı darbelere rağmen hala ayakta. Hem tarihseverler hem de dünyanın en güzel manzaralarından birine şahit olmak isteyenler için Apostol Kilisesi mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden. Burada gün batımını izlerken duyacağınız huzuru çok seveceksiniz.

Kos Adası ve Kalymnos Adası: Yunanistan sınırları içerisinde bulunan bu iki ada doğal güzellikleri ve samimi atmosferiyle görülmeye değer yerlerden. Bodrum’dan kalkan teknelerle ulaşabileceğiniz adalara Bodrum’a kadar gelmişken uğramanızı tavsiye ediyoruz.

Karakaya Köyü: Bulunduğu konuma tabiri caizse saklanmış yerlerden Karakaya Köyü. Bunun sebebi ise köyün bir zamanlar korsan korkusundan kurulmuş olması. Etrafında bulunan kayanın renginden dolayı bu ismi alan köy cennet doğasıyla ziyaretçilerini büyülüyor. Köye geldiğinizde sizi karşılayan Gümüşlük manzarası ise size “iyi ki gelmişim” dedirtecek cinsten. Kıyıda köşede kalmış güzellikleri keşfe meraklıysanız Karakaya Köyü’nü tavsiye ediyoruz.

Etrim Köyü: El dokuması halıcılığın son kalelerinden olan Etrim Köyü Mumcular Yolu güzergahında bulunuyor. Burada sizi enfes bir köy kahvaltısı buyur ediyor. Dokumacılığın tarihin tozlu rafları arasında kalmaması için uğraş veren köyde isterseniz dokumacılığı öğrenme şansınız da var. Köylülerle bir bardak çay eşliğinde edeceğiniz sohbet ise sizi köyün müdavimi haline getirebilir.

Sandima Köyü: Yalıkavak’ta bulunan ve terk edilmiş olan bu Türkmen köyü iki sanatçının ellerinde tekrar canlanmış. Köylülerin sahil bölgelere göç etmesiyle boş kalan köyü keşfeden sanatçılar burada bir sanat evi inşa etmiş. Nuris Sanat Evi adındaki bu bina eski olsa da güzelliğinden bir şey kaybetmemiş.

Batık Uçak: Bodrum genel olarak canlı bir tatil beldesi olsa da dalış kültürüne sahip değil. İlçede dalış kültürünü canlandırmak için eski bir savaş uçağı batırılarak dalış turizminin canlandırılması amaçlanmış. Paçoz Koyu’nda yer alan Batık Uçak’a dalış için gerekli tüm malzemeler ve eğitim için 90 TL ödüyorsunuz.

Mindos Kapısı: Gümbet’e yakın bir mesafede yer alan Halikarnas Mozolesi’nin giriş kapısı olan Mindos’un yüzü Myndoss Antik Kenti’ne dönük olduğundan bu adı almış. Mindos Kapısı Büyük İskender’in dahi geçemediği kapı olarak nam salmış. Oldukça heybetli olan kapı özellikle geceleri daha etkileyici bir görünüme bürünüyor.

Iassos Antik Kenti: Bafa Gölü’ne oldukça yakın bir konumda yer alan antik kent bir yarımada üzerinde bulunuyor. Geçmişinin Milattan Önce 3 binlere kadar uzandığı bilinen antik kent bugün tarihin canlı tanıkları arasında yer alıyor. Antik kent içerisinde pazar alanı, kemer, surlar bugün hala görülebiliyor. Girişlerin ücretsiz olduğu kente Bodrum tatilinizin bir kısmını ayırabilirsiniz.

Tuzla Kuş Cenneti: 100’den fazla kuşa yuva olan Tuzla Kuş Cenneti’nde bolca flamingo bulunuyor. Eğer doğa ve hayvanlara ilgiliyseniz Bodrum’a kadar gelmişken burayı görmeden gitmemenizi tavsiye ederiz.

Venedik Kalesi: Aspat Koyu’nda bulunan kale bir dönem bulunduğu bölgenin muhafızı konumundaymış. Bugün size eşsiz bir deniz manzarası sunan Venedik Kalesi’ne girişler ücretsiz.

Yapılacak Aktiviteler

Bodrum der demez akla ilk gelen aktivite elbette su sporları ve deniz, kum, güneş üçlüsü oluyor. Bitez’de rüzgâr sörfü yapabilir tekne turları ile Bodrum’un kıyıda köşede kalmış cennet mekanlarını keşfedebilirsiniz. Bitez’de rüzgâr sörfünün yanı sıra kano ve deniz bisikleti gibi farklı alternatifler mevcut. Bodrum’da Bitez haricinde rüzgâr sörfü yapabileceğiniz noktalar bulunuyor. Gümbet, Akyarlar, Ortakent ve Turgutreis Bodrum’un rüzgâr sörfü yapabileceğiniz noktalarından. Gelelim yat turlarına… Tur güzergahları şirketten şirkete fark gösterse de en popüler rota şu şekilde: Oraklar, Karaada - Deve Plajı, Karaada - Poyraz Turu, Akvaryum - Deve Plajı. Bu güzergaha çıktığınızda hemen hemen Bodrum’un tüm koylarını gezmiş oluyorsunuz. Bu turların fiyatları 35-60 TL arasında değişkenlik gösteriyor. Fakat fiyat benim için sorun değil diyenlerdenseniz daha lüks turlar da mevcut. Bodrum’da özellikle yaz aylarında geceler gündüzlerden çok daha hareketli. Burada doyasıya eğlencenin tadına varabilirsiniz. Ayrıca Gümüşlük’te dünyanın başka bir yerinde şahit olamayacağınız gün batımını izlemeden Bodrum’dan ayrılmayın. Yaz tatilinin en güzel geçtiği yerlerden olan Bodrum’da harika bir tatil için ön ödemesiz rezervasyon fırsatlarından faydalanmak için Bodrum otelleri sayfasına bakmanızı öneriyoruz.

Yeme İçme

Söz konusu yer Bodrum olunca akla ilk gelen yiyecekler deniz mahsulleri ve Ege’nin çeşit çeşit otları oluyor. Güzel bir Bodrum gezisi sonrası günü Gümüşlük’te balık yiyerek taçlandırmanızı tavsiye ediyoruz. Bunun yanında Bodrum’un kendine özgü yemeklerinden olan kabak çiçeği dolması ve kızartması, Çökertme kebabı, hardal otu salatası ve keşkeği mutlaka tatmanızı tavsiye ediyoruz. Bitez Dondurmacısı ve Sünger Pizza Bodrum’un gidilmeye değer mekanlarından. Limon Kafe ile huzurla gün batımı izlemek isteyenlerin tercih ettiği dingin mekanlardan. Bunun yanında Bodrum otelleri de bünyesinde çalıştırdığı usta aşçılarla dünya mutfağının eşsiz örneklerini konuklarının sofralarına getiriyor.

Konaklama

Bodrum özellikle yaz aylarında nüfusunu katbekat arttıran yerlerden. Hal böyle olunca bu sevimli tatil beldesinde her bütçeyi memnun edecek geniş bir konaklama tesisi skalası bulunuyor. Lüks ve şatafatla bezeli Bodrum otelleri ile birlikte sadelik ve mütevazılıkla örülü pansiyonlar Bodrum’da bir arada. Seçmek ise size kalmış. Bodrum’un önde gelen otellerinin başında Isis Charm Beach geliyor. Ayrıca Swissôtel Resort Bodrum Beach, Kempinski Hotel Barbaros Bay Bodrum gibi oteller de ilçenin gözde konaklama tesislerinden. Fiyatlar rezervasyon yapılan tarihe göre değişiklik gösteriyor. Hem güzel hem de ekonomik bir tatil yapmak istiyorsanız erken rezervasyon fırsatlarını takip etmenizi tavsiye ediyoruz.

Alışveriş

Bodrum el dokumaları, el yapımı hediyelik eşyalar ve türlü türlü el sanatları ile ünlü bir tatil beldesi. Bodrum’dan dönerken yanınıza bu güzel ilçeyi hatırlatacak hediyelikler almak istiyorsanız Bodrum’un rengarenk el yapımı takılarına, el dokuması halı ve kilimlerine, bin bir emekle işlenmiş iğne oyalarına göz atabilirsiniz. Ayrıca yabancı turistlerin de çok ilgi gösterdiği el yapımı ve deri sandaletler hem kendiniz hem de sevdikleriniz için çok güzel bir hediye olabilir. Bodrum’daki irili ufaklı hediyelik eşya dükkanlarından deniz kabukları ve deniz süngerlerinden yapılmış bin bir çeşit hediyelik eşyayı da satın alabilirsiniz. Yöresel ve sağlıklı yiyeceklere meraklıysanız sizleri Bodrum’da kurulan pazarlara doğru alalım. Bu pazarlarda Ege’ye özgü türlü ot çeşitlerini, kurutulmuş sebze ve meyveleri satın alabilirsiniz. Fakat bu pazarların asıl rağbet gören ürünleri Milas bezinden yapılmış örtüler, perdeler, etekler ve bluzlar oluyor. Bu modası asla geçmeyecek olan kıyafetlerden gardırobunuza eklemenizi tavsiye ediyoruz. Eğlencenin, alışverişin, denizin, kumun güneşin en güzellerini barındıran Bodrum’a hala yolunuz düşmediyse bu yaz tatilinizi bu güzel ilçeye ayırın. Nerede kalacağım endişenize düşmenize ise hiç gerek yok. Bodrum otelleri sayfasına göz atıp tek tıkla ve oldukça kısa bir sürede işinizi halledebilirsiniz.

Eğlence ve Gece Hayatı

Hem yerli hem de yabancı turistin uğrak noktası olan Bodrum bu durumdan dolayı dünya genelinde tanınan bir eğlence mekânı haline gelmiş durumda. Bu başarı ise yersiz değil. Çünkü Bodrum’daki eğlence mekanlarında dünya çapında eğlenceler düzenleniyor. İlçe merkezindeki Mandalin adlı mekânda dünya müziğinin en seçkin örneklerini içeren konserler ve çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Mavi Bar isimli mekânda ise başta caz olmak üzere birçok türden müziği canlı performanslarla dinleyebiliyorsunuz. İlçe merkezinde bulunan Mavi Bar Bodrum’un güzel ve kaliteli mekanlarından. Rock müzik sevenlerdenseniz sizi Kule Rock City’e alalım. Rock severlerin müdavimi olduğu mekân sunduğu hizmetle müşterilerini memnun ediyor.

Gelelim Bodrum gece hayatının tabiri caizse kalbi olan yere, Gümbet’e! Gümbet’te bulunan mekanlarda yaz aylarında birçok ünlü sanatçı sahne alıyor. Mystery Disco Dance Bar Gümbet’te bulunan mekanların en bilineni. Burada sabahın ilk ışıklarına kadar doyasıya eğlenebilirsiniz. Helva Bar ve Hadigari gece kulübü atmosferini sonuna kadar yaşayabileceğiniz yerlerden. Üstelik açık bir alanı da bulunuyor. Değişiklik arayanlardansanız Gekko Coctail & Whisky tam size göre! Bu mekânda birbirinden farklı kokteylleri tatma imkanına sahipsiniz. Bunun yanında Bodrum otelleri de konukları için oldukça ilgi çekici eğlenceler düzenliyor. Gelelim Bodrum’un festivallerine. İlçede eğlence denince akla ilk gelen alkollü gece eğlenceleri olabilir. Fakat Bodrum’un oldukça gelişmiş bir festival kültürü var. Gelin Bodrum’da düzenlenen festivallere bir göz atalım. Bir yaz beldesi olan Bodrum’un en önemli festivali Ocak ayında düzenleniyor. Bodrum Mandalina Festivali’nde mandalina ile yapılan şeyleri gördüğünüzde hayal gücünüzün ne kadar kısıtlı kaldığını anlıyorsunuz. Ayrıca Uçurtma ile Farkındalık Festivali, Bodrum Pedesa Festivali, Ortakent Yahşi Bahar Festivali ilçede düzenlenen diğer önemli festivallerden.

Ulaşım

Revaçta bir tatil beldesi olması Bodrum’u ulaşım konusunda da avantajlı bir hale getiriyor. İlçeye ister hava isterseniz de karayoluyla ulaşım sağlayabilirsiniz. İlçe merkezine 36 kilometre uzaklıktaki Milas Havalimanı’na kendi havayolu şirketlerimizin yanı sıra birçok yabancı havayolu şirketi de seferler düzenliyor. Yabancı havayollarının sefer sıklığı ise yaz aylarında ciddi bir oranda artıyor. Milas Havalimanı’na indikten sonra ister Havaş servisleri isterseniz de taksilerle Bodrum ilçe merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz. Havalimanından ilçe merkezine yolculuk ise yaklaşık 1 saat sürüyor. Bunun yanında başta İstanbul’dan olmak üzere ülke sınırlarımız içerisindeki birçok şehirden Bodrum’a otobüs seferleri ile de ulaşım sağlamanız mümkün. Karayolunu kullanacaksanız Ankara ve İstanbul’da 12 saatte Bodrum’a ulaşabilirken İzmir’den 4 saatte ulaşım sağlayabiliyorsunuz.