Bugün Evliya Çelebi’nin doğup büyüdüğü, her gezginin ilham kaynağı olan ve en eski yerleşim yerlerinden sayılan Kütahya ilimizi geziyoruz. Bünyesinde yoğurup harmanladığı kültürel yapısı, el emeği göz nuru çini işlemeleri, yerel tatları, termal kaynakları ve birbirinden sıcakkanlı insanları ile kültürel bir keşif yapmaya hazırsanız, buyurun başlıyoruz.

Gezilecek yerler

Elinizi attığınız her yerden buram buram tarih kokusu gelen, doğası ile baş döndüren Kütahya’da kesinlikle görmelisiniz dediğimiz yerleri sizler için derledik:

  • Aizanoi Antik Kenti: Çavdarhisar ilçesinde bulunan ve ‘’İkinci Efes’’ diye adlandırılan bu antik kent, dünya üzerinde eşi benzeri olmayan yapıları ile ünlü. 2. yüzyıldan kalma tiyatro ve stadyum kompleksi, Meter Steunene ve Zeus tapınağı ile ziyaretçilerini karşılıyor. Roma döneminde 80.000 kişilik nüfusa sahip olduğu düşünülen kentte, su kanalları, nekropoller, köprü ve agoralar mevcut.
  • Frig Vadisi: Milattan Önce 900-600 yıllarda Frigyalıların yaşadığı bu topraklar yer altı şehirleri, peribacaları ve çeşitli tarihi anıtlar ile kaplı. Tapınak ve sunakları ile Kütahya merkeze 7 km uzaklıkta bulunan bu vadiyi mutlaka gezin.
  • Kütahya Kalesi: Hisar Tepesi’nde bulunan bu görkemli kale, 3 farklı bölümden oluşuyor. 5. yüzyılda Bizanslılar tarafından yapılan görkemli surları ile hala ayakta kalabilen kalede mescit, kır bahçesi, gazino ve çeşmeler de bulunuyor.

 

  • Çini Müzesi; meşhur çini işlemelerinin görsel şölen yaptığı bu müzede kendinizi kaybedeceksiniz. 1999 yılından beri hizmet veren müzenin içerisinde 14. yüzyıldan bu yana yapılan tüm çini işlemeli eserler sergileniyor.
  • Dönenler Mevlevihanesi; 1237-1243 yılları arasında inşa edilen bu yer, Mevlevi Dergâhları için büyük öneme sahip. Çeşitli tadilatlar yapılarak hala tarihi dokusu özenle korunan bu mevlevihaneyi görmeden şehirden ayrılmayın.
  • Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi; sabah 8 aksam 17 saatleri arasında hizmet veren müze, Kurtuluş Savaşı esnasında kullanılan araç gereçler ve silahların sergilendiği maneviyatı çok büyük olan bir müze. Toplamda 387 adet eserin sergilendiği müzeyi gezerek, kahraman halkın hangi malzemeler ile ülkelerini koruduğunu görebilirsiniz.

 

  • Dumlupınar Şehitliği; 1992 yılında yapılan şehitlik, 500 er ve 100 subayın mezar taşları bulunuyor. Mezarlık bölümü dışında namazgâh, şadırvan ve otoparkı ile ziyaretçilerini ağırlıyor.
  • Çinili Camii; 1973 yılında yapılan camii, Kütahya ile özdeşleşen cini sanatı ile kaplanmış şahane bir eser. Kubbesi, tavanı, gövdesi akıl almayacak şahane el işçiliği ile görsel sunan camiinin dış yüzeyi de seramik ile kaplanmış.

Yapılacak aktiviteler

 

Her ülke ve şehrin kendine has dokusunu keşfettikten sonra yapılabilecek en güzel şeylerden bir tanesi, orayı orası yapan aktivitelere katılmak. Haydi, gelin bakalım Kütahya’ya gidince hangi aktiviteleri yapmadan dönmemek gerekir.

  • Şifalı sularından içip, termal kaynaklar içerisinde yüzmeden dönmeyin.
  • Frigya Vadisi’nde bisiklet ve motor turlarına katılmadan adrenalin yaşadım demeyin.
  • 150 yıllık Germiyan Sokağı’nda bol bol fotoğraf çekin.
  • Mükemmel çini işlemeciliği ile yapılan el sanatlarından sevdiklerinize hediyeler alın.
  • Mola aralarında sıcak bir çay eşliğinde Tavşanlı leblebilerinin tadına bakın.
  • Geleneksel festival tarihlerini takip edip, denk gelebildiklerinizi sakın kaçırmayın.

Yeme içme

Sini mantısı; hem şekli hem de lezzeti ile gönüllerde taht kuran bu mantıyı ister kıymalı ister mercimekli olarak tercih edebilirsiniz.

Küp kebabı; güveç malzemeleri kullanılarak yapılan bu kebabın en güzel tarafı, toprak küp içine doldurulup ağzının kapatılması ile yapılıyor olması. Mis gibi kokusu ve kebabın aldığı lezzet tarifsiz, pişen kebap küp kırılarak servis ediliyor.

Ilıbada dolması; ilibada diye de isimlendirilen labadanın içerisine bulgur, soğan, karabiber, kırmızıbiber ve nane karışımının doldurulup, üzerine de kese yoğurdu eklenmesi ile servis edilen dolma kesinlikle denenmeli.

Kızılcık tarhanası; başta kış döneminin vücut koruyucusu, farklı farklı faydaları ile sıcacık bir tarhana çorbası. Hem rengine hem tadına bayılacaksınız.

Kütahya usulü güveç; et yemeklerine olan düşkünlüğümüz nedeni ile bu yemeği her versiyonunu yemiş olmalısınız ancak birde Kütahyalıların elinden deneyin. Misler gibi hazırlanan güveç önce kavrulup sonra üzeri kızarana kadar fırınlanıyor.

Yufka tatlısı; ana malzemesi kuru yufka olan bu şerbetli tatlı baklava tatlısını andırıyor. Yaklaşık sekiz kat kuru yufka içerisine konan cevizler ile beraber pişirildikten sonra üzerine şekerli şerbet dökülüyor. Soğuduktan sonra servis edilen tatlıyı denediğinizde baklavadan daha farklı olduğunu anlayacaksınız.

Konaklama

 

Termal kaynakları ile sürekli yerli yabancı turist ağırlayan şehirde konaklama açısından pek çok seçenek bulunuyor. O nedenle Kütahya otelleri genellikle termal kaynakları ile hizmet sunuyor. Konaklama fiyatlarını genel olarak ele alırsak, 50-250 TL aralığında pek çok seçenek karşımıza çıkıyor. Pek çoğu butik olan bu yerlerin geneli konaklama dışında toplantı mekânı olarak da tercih edilebiliyor. Genel olarak çoğu otel merkeze yakın olan Fatih Sultan Mehmet Bulvarı, Atatürk Bulvarı ve Adnan Menderes Bulvarı çevresinde bulunuyor.

Alışveriş

Çinileri ile nam salan şehirden tabi ki ilk alacağınız eşya, çini işlemeler ile bezenmiş el yapımı hediyelikler olabilir. İster kullanmak isterseniz de hatıra olarak alabileceğiniz bu eserler dışında ilçesi Simav’da yapılan meşhur Gördes halıları da hediye için çok uygun olabilir. Çok beğeni toplayan özellikle yabancı turistlerin akın ettiği bu farklı boyut ve ebatlardaki halı ve kilimlerden alabilirsiniz. Aynı zamanda leblebisi ile ünlü Tavşanlı ilçesinden de karışık bir paket yaptırıp sevdiklerinize bu leblebilerden götürebilirsiniz. Çünkü hem tadı hem de yapılış olarak normal leblebilerden daha farklılar.

Eğlence ve gece hayatı

Genellikle sakin ve huzurlu bir ortamı bulunan ilimizde gece hayatı aileler için çay bahçeleri ve kafelerde geçiyor. Özellikle üniversite öğrencilerinin bulunduğu bölümlerde birbirinden farklı, küçük fakat sevimli pek çok kafe bulunuyor. Bunun dışında canlı müzik dinlemek isteyenler için Medusa Bar var. Şehir içerisindeki tek canlı müziği veren yer burası. Şehir içerisinde çok fazla gürültülü ortamlar tercih edilmiyor o nedenle alkollü mekân görmek isterseniz de şehir dışına çıkmanız gerekiyor.

Ulaşım

Özellikle üniversite öğrencilerinin yoğunluğu nedeni ile pek çok noktaya ulaşım sağlayabilen minibüs ve halk otobüsleri, şehir içi dolaşımında kolaylık sağlıyor. Başka şehirlerden Kütahya’ya ulaşım için de şehirlerarası otobüs firmalarını tercih edebilirsiniz. Birden fazla seçenek ile hizmet sunan firmaların yanında TCDD trenleri ile de ulaşım sağlanabilen şehre, THY ile de uçuşlar bulunuyor.