Muğla’nın dünyaca ünlü tatil merkezi Datça’da bulunan Knidos, kurulduğu dönemin en önemli ve zengin kentlerinden biri olarak biliniyor. Akdeniz ile Ege’nin birleştiği noktada kurulan Knidos Antik Kenti gezilerinde günümüze ulaşmış olan birçok yapının kalıntılarını görebilmek mümkün.

Batı Anadolu’da kurulmuş olan en önemli kıyı kentleri arasında yer alan Knidos Antik Kenti mimarlık, sanat ve bilimde çok gelişmiş bir kentti. Bu sebeple dönemin önemli bilim insanları, sanatçıları ve mimarları da bu kentte yaşamış.

Tarihin görkemli ve zengin kıyı kenti Knidos günümüzde ülkemizdeki tarihi mekanların en popülerlerinden biri olarak her yıl binlerce ziyaretçiyi kendine çekiyor.

Knidos Antik Kenti Tarihi

Antik tarihin önemli merkezlerinden olan Kos ve Rodos’un tam ortasında Dorlar tarafından kurulan Knidos tarihi yaklaşık 2600 yıl öncesine dek gidiyor. Amasyalı ünlü coğrafyacı Strabon’un da bahsettiği Datça Knidos Antik Kenti milattan önce 4. yüzyılda ilk kurulduğu noktadan 35 kilometre uzaklıkta yer alan ve kente ait bugünkü kalıntılarından bulunduğu Tekir Burnu mevkiine taşınmış.

Tekir Burnu’na taşınan kent deniz ticareti konusunda önemli bir merkez haline gelmiş. Coğrafi konumu sebebiyle Akdeniz’den Karadeniz’e yolculuk yapan gemilerin yolu üzerinde olan Knidos dönemin yelkenli gemilerinin mola verdiği, erzak tedarik ettiği ve ticaret yaptığı bir liman olarak gittikçe güçlenmiş ve zenginleşmiş.

Kent aynı zamanda bir şarap üretim merkezi olarak ün salmış. Knidos halkı ürettikleri şarapların ihracatını da yaparak daha da zenginleşmiş.

Knidos'u tarihin önemli parçalarından yapan detaylardan biri de dönemin en önemli doktorları arasında sayılan Euryphon’un burada yaşamış ve yine bu kentte o dönemde dünyadaki ikinci büyük tıp okulunu kurmuş olması. Bu sebeple tıp tarihinde de Knidos’tan söz ediliyor.

Knidos Antik Kenti’nde Sizi Ne Bekliyor?

Ege ile Akdeniz’in kesişim noktasındaki Knidos Antik Kenti’nden bahsederken şehrin teraslar üzerinde kurulu olduğunu belirten Strabon bu tanımlamasıyla aslında kentin yapısını çok net şekilde anlatmış.

Zira bölgenin dağlık yapısı sebebiyle kent gerçekten de teraslar şeklinde inşa edilmiş. Bu özel mimarisi ile de dikkat çeken Knidos Antik Kenti içindeki tarihi yapılar da kentin geneline uygun şekilde yapılmış. Knidos Antik Kenti içindeki tarihi yapılar şunlar:

  • Güneş Saati
  • Meclis Binası
  • Nekropolis
  • Küçük Tiyatro

  • Büyük Tiyatro
  • Dor Tapınağı
  • Dionysos Tapınağı
  • Korint Tapınağı
  • Yuvarlak Tapınak

  • Apollon Tapınağı ve Sunağı
  • Odeon
  • Antik Limanlar
  • Antik Mendirek
  • Gymnasium
  • Basamaklı Cadde

Knidos Antik Kenti’nde iki tiyatro bulunuyor. Bu tiyatrolardan büyük olanı Knidos Antik Kenti Büyük Tiyatro ismi ile biliniyor ve tiyatronun seyirci kapasitesi 20 bin kişi. Küçük Tiyatronun kapasitesi ise 5000 kişi. Tiyatroların mermerden yapılmış olan sahne taşları ne yazık ki çalınmış olduğundan günümüzde bu taşları görebilmek mümkün değil.

Knidos Antik Kenti tarihi yapıları arasında en ilgi çekici olanlardan biri de güneş saati. Korint Tapınağı yakınındaki güneş saati Helenistik dönemde yapılmış. Zamanı belirlemek için gölgelerin hareketlerinin izlenmesi mantığına dayanarak yapılan Knidos güneş saati her iki tarafında yer alan aslan ayağı kabartmaları ile de Knidos gezi rehberi denilince akla gelen ilk noktalar arasında bulunuyor.

Bölgedeki çoğu antik kent gibi Knidos’ta da Dyonisos’a adanmış bir tapınak var, Knidos Dionysos Tapınağı. Küçük Tiyatro’nun yakınındaki tapınağın üzerine daha sonra tapınağın taşları kullanılarak kilise inşa edilse de ortaya çıkarılan frizlerden bu alanın Dionysos’a adanmış bir tapınak olduğu anlaşılabiliyor.

Antik çağlarda mezarlıklara Nekropolis ismi veriliyor ve hemen her antik kentte nekropolis bulunuyor. Knidos nekropolü kentin en önemli kalıntılarından biri, zira Knidos nekropolü antik çağdan günümüze ulaşmayı başarabilmiş bilinen en büyük nekropoller arasında yer alıyor.Antik kente 4-5 kilometre kala başlayan nekropol kentin girişine dek uzanıyor.

Basamaklı Cadde, Knidos Küçük Tiyatro'nun yanında bulunuyor. Kentin basamaklı caddelerin arasında en iyi korunmuş olan Basamaklı Cadde, Knidos gezilerinde mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılardan.

Basamaklı Cadde’nin solunda bulunan Dor Tapınağı da üzerine kilise inşa edilerek yok edilmiş. Kenti gezerken üzerinde Dor Tapınağı yazan tabelalara bakarak burayı kolayca bulabilirsiniz.

Milattan önce 300 yıllarında demokrasiye geçilmiş olan Knidos, dünyada demokrasiye geçen ilk kentlerden biri. Korint Tapınağı yakınındaki Knidos Meclis Binası kentin yönetim merkeziydi. Günümüze bu binadan çok fazla kalıntı ulaşmamış olsa da ilk kez demokrasiye geçen medeniyetlerden birinin meclis binası olarak tarihi değerini koruyor.

Knidos Antik Kenti’nde Denize Girilir mi?

Knidos Antik Kenti hikayesi bir liman şehri olarak kurulmasıyla başlamış, günümüzde ise burada hem tarihi kalıntıları gezip görmek hem de eskiden liman olan yerlerde tarihi kalıntılar eşliğinde yüzebilmek mümkün.

Tüm Datça Yarımadası gibi Knidos’un denizi de hem çok berrak hem de çok temiz. Tarihi bir gezi yaptıktan sonra tertemiz denizde yüzüp, kalıntılar arasında güneşlenmek için Knidos mükemmel bir rota. Ancak tarihi limanlarda şezlong, şemsiye gibi herhangi bir olanak yok.

Knidos’ta tarihi kent gezilerinde yüzebileceğiniz gibi Datça’dan kalkan günübirlik tur tekneleri ile de denizden Knidos Plajı’na gidip burada yüzebilirsiniz.

Knidos Antik Kenti Nerede?

Knidos Antik Kenti Muğla’nın Datça ilçesinde. Antik kent Datça merkezine yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta. Knidos’un Marmaris’e yaklaşık uzaklığı ise 110 kilometre.

Knidos Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Datça’da yer alan dünyanın en tanınmış antik kentlerinden biri olan Knidos'a ulaşım sağlamak için eğer havayolunu tercih edecekseniz öncelikle Muğla’ya gitmeniz gerekiyor. Muğla’da iki havalimanı var; Milas-Bodrum Havalimanı ve Dalaman Havalimanı. Dalaman Havalimanı Knidos’a Bodrum-Milas Havalimanından çok daha uzak. Bu yüzden Knidos’a gitmek için Bodrum-Milas Havalimanı daha uygun.

Bodrum-Milas Havalimanından Knidos’a en rahat ulaşımı havaalanından Bodrum merkezine gidip oradan da Datça feribotuna binerek sağlayabilirsiniz. Yaz sezonu boyunca her gün Bodrum’dan Datça’ya feribot seferleri düzenleniyor ve yolculuk yaklaşık 1 saat 45 dakika sürüyor. Keyifli bir feribot yolcuğunun ardından Knidos’a rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Datça’ya vardıktan sonraysa Knidos’a hem kara hem de deniz yoluyla ulaşma şansına sahipsiniz. Merkezden Knidos’a minibüsler kalkıyor. Ayrıca Knidos’a giden deniz taksiler de seçenekler arasında.

Knidos Antik Kenti Giriş Saatleri

Knidos Antik Kenti her gün açık ve ziyaret saatleri 08:30-19:30. Antik kentin gişe kapanış saati ise 19:00.

Knidos Antik Kenti Ücret Bilgileri

Knidos Antik Kenti ve Ören Yeri’ne giriş ücretli. Müzekart’ın da geçerli olduğu Knidos Antik Kenti giriş ücreti ve ziyaret saatleri konusunda güncel bilgileri buradaki linke tıklayarak resmi site üzerinden takip edebilirsiniz.

Görmeden Dönme

Datça yalnızca Knidos Antik Kenti’ne ev sahipliği yapmıyor. Datça yarımadası hem doğal hem de tarihi güzellikler açısından oldukça zengin. Knidos gezisinden sonra Datça’yı da turlamak isterseniz gezebileceğiniz birkaç yer ise buralar olabilir:

  • Datça Yel Değirmenleri

  • Eski Datça
  • Datça Kaleleri
  • Ovabükü

  • Sevgi Yolu
  • Can Yücel’in Evi
  • Datça Kaleleri

Ayrıca Datça ile aynı ilde, Muğla’da yer alan Bodrum ve Marmaris ilçelerine de Datça’dan günübirlik olarak gidip bu tatil beldelerini de keşfedebilirsiniz.