Marmaris’e bağlı Orhaniye’de bulunan Kızkumu ilginç ve bir o kadar da güzel bir mekân. Bir kıyıdan karşı kıyıya yürüyerek ulaşabileceğiniz deniz üzerindeki bu kırmızı kumsalın efsanevi bir hikayesi de var. Rivayet odur ki, Bybassios prensesi bir balıkçıya âşık olmuş. Tabi ki kral babası bu ilişkiye karşı çıkmış. Bir gece sevgilisiyle buluşmak için kıyıya gelen prensesi askerler yakalamış ve prensesin balıkçıya verdiği işareti vererek beklemeye koyulmuşlar. İşareti alan balıkçı kıyıya yanaşmaya başlamış. Bu esnada askerlerin elinden kurtulan prenses denize doğru koşmaya başlamış. Askerler balıkçıya nişan almışlar fakat okun önüne atlayan prensesi vurmuşlar. Efsaneye göre denizin içerisinde prensesin bastığı yerler kumsal haline gelmiş. Kumsalın kırmızı rengi de prensesten akan kanlardan dolayıymış. Böyle bir hikayeyle anılan ve oldukça nadir görülen bu yer mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında.

Kızkumu Çevresinde Gezilecek Yerler

Bybassios Antik Kenti: Hisarönü Köyü’nün yanında yer alan Bybassios Antik Kenti Marmaris-Datça yolu üzerinde konumlanıyor. Bybassios isminin Helen kökenli bir kelime olmadığı söyleniyor. Kelimenin Luwi ya da Karia dillerine ait olabileceği öngörülüyor. Antik kentin bulunduğu yer yakın bir zaman öncesine kadar tam anlamıyla bilinemiyordu. Kalıntıların önceleri Erine medeniyetine ait olduğu düşünülse de 1960’lardan sonra kalıntıların Bybassios’a ait olduğu kesinlik kazandı. Maalesef bugün bu tarihi mirastan geriye yalnızca birkaç duvar kalıntısı kalmış durumda.

Hisarönü: Hisarönü mavi bayrak sahibi plajları ve kiremit rengi kumları ile Kızkumu çevresindeki en ilgi çekici mekanlardan. Güneşin ufuk çizgisine doğru yavaş yavaş süzüldüğü vakitlerde Hisarönü ziyaretçilerine renklerle bezeli bir seyir zevki sunuyor. Yaklaşık 300 metre uzunluğunda bir sahile sahip olan Hisarönü özellikle İngiliz turistler tarafından oldukça rağbet görüyor. Öyle ki çevrede bulunan eğlence mekanları bile İngiliz kültürüne göre dizayn edilmiş.

Selimiye: El değmemiş güzelliği ile Kızkumu çevresindeki en güzel koylardan olan Selimiye korunaklı bir konumda bulunuyor. Bu özelliği ona denizcilerin zor günlerde sığınabilecekleri bir liman misyonunu yüklemiş. Ulaşımın zorluğu nedeniyle Selimiye bugün gelişmiş olarak değerlendirdiğimiz tatil köylerinin sıkıntılarından uzak olsa da son yıllarda oldukça fazla ziyaretçi çekiyor. Birçok otel tekne turları ile konuklarını bu doğa harikası mekâna taşıyor. Marmaris otelleri sayfasından dilediğinizi seçerek erken rezervasyon fırsatlarından faydalanabilir ve otellerin tekne turu hizmetleri hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Kleopatra (Sedir) Adası: Adada yer alan Kleopatra Plajı’nda dünya üzerinde sadece Mısır’da rastlanılan altın kumlardan bulunuyor. Efsaneye göre Kleopatra Antonious ile burada yüzmüş ve kumları Kleopatra için özel olarak Mısır’dan getirmişler. Ayrıca adanın batı kanadında Roma dönemine ait antik kalıntılar bulunuyor. Kalıntılar arasında bulunan antik tiyatro ise iyi korunmuş durumda.

Loryma Antik Kenti: Kuruluş tarihinin Milattan Önce 7. yüzyıl olduğu tahmin edilen antik kentin birçok parçası bugüne kadar gelebilmiş. Antik kent bölgesindeki ilk kazılar ise 1995 yılında başlamış. Antik kente ulaşabilmek için önce deniz yolu ile Bozukkale’ye gelmelisiniz. Buradan ise yürüyerek antik kente ulaşabilirsiniz.

Fosforlu Mağara: Tekne turları ile ulaşabileceğiniz mağara mavi ve yeşil karışımı olan parlak rengiyle özellikle yabancı turistlerin gözde mekanlarından. Uzmanlar mağarada fosforun bulunmadığını, görünümünün ise turkuaz rengin yansımasından kaynaklandığını söylüyor. Sebebi her ne olursa olsun mağaranın bu olağandışı görünümü mutlaka görülmeye değer.

Baca Mağarası: Dalgıçlar ve sualtı fotoğrafçıları tarafından oldukça fazla rağbet gören mağara adeta doğal bir akvaryum görünümünde. Dalış yapabiliyorsanız Kızkumu çevresinde sizi en çok etkileyecek mekanlardan biri kuşkusuz burası. Mağarada 50 metreye kadar dalışa izin veriliyor.

Yapılacak Aktiviteler

  • Dünyada nadir bulunan kızıl kumlar üzerinde yürüyebilir, deniz üzerinde yürüyebilmenin tadına varabilirsiniz.
  • Sahildeki restoranlarda Kızkumu manzarası eşliğinde lezzetli ve hafif Ege yemeklerinden tadabilirsiniz.
  • Trekking yapabilir ve yolculuk esnasında lezzeti Ege otları, dağ kekiği vb. toplayabilirsiniz.
  • Tekne gezilerine katılabilir, etraftaki farklı güzellikleri keşfedebilirsiniz.
  • Kızkumu’nun berrak ve çarşaf gibi denizinde kulaç atabilirsiniz.

Kızkumu’nun sakin ve efsanevi güzelliğinin tadını çıkarmak ve unutulmaz bir tatil geçirmek için Marmaris otelleri size evininizin rahatlığını sunuyor.

Yeme İçme

Kızkumu’nda oldukça geniş bir yiyecek alternatifi sizleri bekliyor. Kızkumu Beach Club’da et çeşitlerinden salatalara istediğiniz türden lezzete ulaşmanız mümkün. Bunun yanında Kızkumu’nun en ünlü mekânı olan Martı Doğan Hotel’e de uğramanızı tavsiye ediyoruz. Oteli bu kadar özel kılan ise artık ünü uluslararası boyutlara ulaşmış Emine Teyze’nin yöresel yemekleri. Marmaris otelleri sayfasına hemen şimdi göz atabilir ve lezzet yolculuğuna çıkmak için beş yıldızlı bir otel seçebilirsiniz.

Alışveriş

Kızkumu alışveriş bakımından fazla bir alternatife sahip değil. Alışveriş için Marmaris Büyük Kapalı Çarşı’ya uğrayabilirsiniz. İstanbul Kapalı Çarşı görünümündeki mekânda hemen hemen aklınıza gelen her ürünü bulmanız mümkün.

Eğlence ve Gece Hayatı

Kızkumu’nda Kızkumu otelleri bünyesinde olan eğlenceler dışında çok fazla eğlence mekânı bulunmuyor. Fakat Marmaris merkezde ve Turunç gibi daha gelişmiş yerlerde gece hayatı oldukça renkli. Marmaris Barlar Sokağı’nda yer alan eğlence mekanları özellikle yaz aylarında sabaha kadar süren eğlencelere ev sahipliği yapıyor.

Konaklama

Oneiro Beach Resort ve Mavi Yengeç plaja yürüme mesafesinde olan Marmaris otelleri arasında yer alıyor. Bunun dışında Club Aquarium, Selimhan Hotel, Arya Otel gibi konaklama tesisleri plaja daha uzak mesafede bulunuyor.

Ulaşım

Kızkumu’na ulaşabilmek için evvela Marmaris Otogarı’na ulaşmanız gerekiyor. Otogardan kalkan Orhaniye dolmuşları ile Kızkumu’na kolaylıkla ulaşabilirsiniz.