Muğla ilinin, tarihi ve turistik zenginliğiyle öne çıkan ilçesi Marmaris’in, Orhaniye bölgesinde bulunan Kız Kumu Plajı, kumul hareketler sonucu koyu ikiye bölen sığlık alanın yer aldığı, dağ koyu olarak ünleniyor. Bölgenin yıllar önce liman olarak kullanıldığı düşünülüyor.

Kız Kumu Plajı’nın bulunduğu bölgede yer alan ada üzerindeki kale kalıntıları ise Bybassos Antik Kenti’ne ait. Bu ada bölgeye hakim bir açıda yer alıyor. Plaj hakkında birçok efsane de mevcut. Bunun yanı sıra bölge manzarası eşsiz güzelliğiyle de tatilcileri büyülüyor.

Kız Kumu Plajı’nın etrafını çamlık ormanlar çeviriyor. Plaja bakan tepeler ve bölgede yer alan ada üzerinde yürüyüş yapmaya uygun patika yollar da yer alıyor. Bu patika yollarda yürüyüş yaparken bölgenin tarihi ve tahrip edilmemiş doğasını hayranlıkla izleyebilirsiniz.

Kız Kumu Plajı Nerede?

“Kız Kumu Plajı Nerede ?” veya “Kız Kumu nerede ?” sorularının cevabı, Muğla ilinin, Marmaris ilçesidir. Plaj, Marmaris ilçesine 26,7 km uzaklıktaki Orhaniye beldesinde yer alıyor. Ayrıca Kız Kumu Plajı’nın Muğla il merkezine uzaklığı ise 54,8 km. Plajın il merkezine yakın lokasyonu sayesinde günübirlik ziyaretçiler de bölgeye geliyor.

Kız Kumu Plajı Efsaneleri

Plaj hakkında halk arasında iki efsane konuşuluyor. Birinci efsaneye göre; bölgede yaşayan Bybassos Krallığı’nda, kralın kızı fakir bir balıkçı gence âşık oluyor. Bu genç ile prenses geceleri sahilde buluşuyor. Prenses elinde bulunan kandil ile balıkçı gence bulunduğu yeri işaret ediyor. Genç balıkçı ise sandalıyla prensesin bulunduğu bölgeye doğru kürek çekiyor.

Kral bir gün kızının genç bir adamla buluştuğunu öğreniyor. Askerlerin kandille yansıttığı işarete yönelen genci gören prenses, genç adamı kurtarabilmek için askerlerin elinden bir şekilde kurtuluyor. Prenses, gence doğru koşarken deniz üzerinde bastığı yerlerde küçük kum adacıklar oluşuyor. Kum zemin üzerinde koşarken prensesi batırmayan kum, askerleri ise denizin dibine çekiyor.

Prensesin balıkçı gence kavuşacağı sırada bir asker tarafından atılan ok genç yerine prensese isabet ediyor. Halk, efsaneye göre güzelliğiyle ünlü prensesin vurulması sonrası akan kanın denizi kırmızıya boyadığına inanıyor. Daha sonra gözden kaybolan aşıkları bir daha gören ve duyan olmuyor.

İkinci hikayede ise; Bybassos Kenti düşmanlar tarafından işgal ediliyor. İşgalden kaçan güzelliğiyle ünlü prenses, denize doğru koşuyor. Prenses yüzme bilmediği için yanına aldığı kum tanelerini denize serpiştiriyor. Efsaneye göre bu kumlar patika bir yola dönüşüyor. Patika yolda ilerleyen prenses, kararan hava ile deniz üstünde yönünü kaybediyor. Yanına aldığı kumların bitmesi ile de prenses boğuluyor.

Bu iki hikayede de başrol oynayan, güzelliğiyle ün salmış prensesi temsil eden heykelin bölgede yer aldığını görebilirsiniz. Heykel ile fotoğraf çekilerek bu efsaneleri ölümsüzleştirebilirsiniz.

Kız Kumu Plajı Denizi Nasıl?

Kız Kumu Plajı deniz kısmı sessizliği ve sakinliği ile ünlü. Denizin sessiz olması, yüzerken çevre sesini duymanızı engelliyor. Böylece sadece kendi yüzme sesinizi duyabiliyorsunuz. Plaj bölümüne bakan denizin diğer özellikleri ise şu şekilde:

  • Kızıl renkteki plaj kumu içinde ufak taşlar bulunuyor.
  • Deniz suyunun berraklığı sayesinde denizi dibi dışarıdan görünüyor.
  • Denizde az miktarda dalga oluşuyor. Bu sayede plaj ve deniz dibi daha temiz oluyor.
  • Denizde yüzerken, çevreyi kaplayan çam ağaçlarının kokusu geliyor.
  • Deniz üzerinde yaklaşık 450 metreyi bulan su altı patika yürüme alanı yer alıyor.

Kız Kumu Plajı’na Nasıl Gidilir?

Plaja, özel araçlar, toplu taşıma araçları, konaklama birimi servisleri ve tekne turlarıyla ulaşmak mümkün. Özel araçlarıyla gelecek konukların, Marmaris ilçesinden Datça karayoluna girmeleri gerekiyor. Daha sonra Hisarönü-Bozburun ayrımından sola döndükten sonra yaklaşık 8,4 km sonra plaja ulaşabilirsiniz.

Plajın yer aldığı Orhaniye bölgesi küçük bir bölge. Plaj Orhaniye merkeze 2 km uzaklıkta yer alıyor. Beldede bulunan ve saat başı hareket eden toplu taşıma vasıtaları ile veya ufak bir doğa yürüyüşü sonrası plaja ulaşmak da mümkün.

Kız Kumu Plajı Giriş Ücreti Ne Kadar?

Kız Kumu Plajı’nda giriş ücreti bulunmuyor. Özel araçlarıyla ziyaret eden konuklar araçlarını yol kenarına park ediyor. Ayrıca bölgeye turistik gezi tekneleriyle de ulaşım hizmeti yer alıyor. Plaj herhangi bir işletme veya tesise ait değil. Bu sayede tatilcilerin, plajı diledikleri zaman ziyaret etme imkanı da bulunuyor. Çevresinde yer alan doğal güzellikleri ve efsaneleri ile Kız Kumu Plajı ziyaretçilerini bekliyor.

Kız Kumu Plajı’nda Yeme İçme ve Konaklama

Kız Kumu Plajı çevresinde birçok konaklama alternatifi bulunuyor. Bölgede yer alan bungalov evler, apart oteller, villa oteller ve tatil köyleri tatilcilere konaklama hizmeti veriyor. Tesis konaklamaları genel olarak açık büfe ve alakart yemek hizmeti sunuyor. Ayrıca verilen hizmetler arasında; ücretli deniz sporlarına katılım, animasyon etkinlikleri, otopark hizmeti ve bazı tesislerde spa hizmetleri de yer alıyor.

Plaja günübirlik ulaşan ziyaretçiler, plaj çevresi ve yol üzerinde yer alan; market, restoran ve kafeteryalardan hizmet alıyor. Bunun yanı sıra Kız Kumu Plajı’nın yer aldığı Orhaniye’nin belde merkezinden ve Orhaniye Pazarı’ndan alışveriş yapma imkanı da bulunuyor. Ayrıca yol üzerindeki işletmelerden alacağınız içeceklerinizi de Ege Denizi’nin eşsiz maviliğine karşı yudumlayabilirsiniz.

Kız Kumu Plajı’nda Yapabileceğiniz Aktiviteler

Plajın yer aldığı bölgede bulunan adaya kayık veya bot kiralayarak ulaşabilirsiniz. Burada eşsiz doğa manzarasının ve sakinliğin tadını çıkarabilirsiniz. Ada üzerinde bulunan tepede yer alan Bybassos Krallığı’na ait kale kalıntılarında da tarihe yolculuk yapabilirsiniz.

Plaja ulaşım seçenekleri arasında yer alan tekne turları ile diğer sahil ve koyları görmek de mümkün. Bu sayede bölgede daha keyifli vakit geçirebilirsiniz. Bunun yanı sıra Kız Kumu Plajı çevresinde yer alan işletmeler, çeşitli yiyecek ve içecek satışı da yapıyor. Alacağınız yiyecek ve içecekleri tüketirken çam ormanlarını seyre dalabilirsiniz.

Bölgede yer alan patika yollarda doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Tekne turlarına katılarak plajı geniş açıdan izleme şansı da bulabilirsiniz. Ayrıca bölge tekne seyahatlerine de olanak sunuyor. Özel tekneniz ile Kız Kumu Plajı’na ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra plaj üzerinden deniz derinliklerine doğru uzanan kumlu yolda yürürken fotoğraflar da çekebilirsiniz.

Görmeden Dönme

Kız Kumu Plajı’nın yer aldığı bölge tarihi ve turistik çeşitliliğe ev sahipliği yapıyor. Plajı ziyaret ettikten sonra mutlaka görmeniz gereken yerler de mevcut. Bu yerlerden bazıları şu şekilde:

  • Hisarönü Plajı
  • Çiftlik Koyu Plajı
  • Datça

  • Tarihi Yağhane
  • Marmaris Bal Evi
  • Şövalye Adası ve Kalesi
  • Martı Marina
  • Turunç

  • Turgut Şelalesi
  • İnbükü Mesire Yeri
  • Söğüt
  • Bozburun
  • İçmeler