Tatiller birçok insanın vazgeçilmezi haline gelirken tatil konseptleri de sürekli olarak değişiyor. Yaz aylarında en sıcak adalarda denizin tadını çıkarmak isteyenler olduğu gibi kış aylarının büyüsüne kapılıp tam bir kış tatili yaşamak isteyenler de çok fazla. İster yaz olsun ister kış, her tatilin dinlendirici, insana enerji veren ve yenileyen bir yanı bulunuyor. Fazla sıcaklara tahammülü olmayanlar ise tatillerini özellikle kış aylarında yapmayı tercih ediyor ve böylelikle kış mevsiminin sunduğu doğal güzellikleri daha da derinden yaşama imkanı bulunuyor. Kış aylarında seyahat etmekten ve yeni yerler keşfetmekten zevk alan, hatta kış aylarını doğanın mucizesi denilen yerlerde huzur dolu geçirmek isteyenlerdenseniz, bu önerilerimize mutlaka göz atmanızı öneriyoruz:

Ağva

İki nehir arası anlamına gelen Ağva özellikle İstanbul’un gürültüsünden kopmak isteyenlere eşsiz bir fırsat sunuyor. Bütün şehir karmaşasından yalnızca 100 kilometre uzaklıkta böylesine bir cennetin olması özellikle İstanbulluları sevindirirken çok uzaklardan sırf Ağva’da huzur bulmaya gelenler de var. İstanbul’un kuzeydoğusunda konumlanan Ağva’ya ismini aldığı Göksu ve Yeşilçay nehirleri eşlik ediyor.  Karadeniz’in masmavi suları ile yılın her dönemi enfes manzaralar sunan Ağva, kışın gerçekten de bir başka oluyor. Geçmişte Hitit, Frig, Roma ve Osmanlı medeniyetlere ev sahipliği yapan Ağva’nın köylerinde o dönemlere ait antik kalıntıları da görmek mümkün. Yeşilin maviyle buluştuğu, güneşin daha bir güzel battığı Ağva’da balıkların lezzetine de hakikaten doyum olmuyor. Cuma günleri Ağva yerlilerinin kurduğu pazarda en taze meyve ve sebzelere rastlayabilirsiniz. Ağva otelleri arasından bütçenize en uygun olanı seçerek erken rezervasyon fırsatlarından faydalanmayı unutmayın.

Yedigöller

Kışın doğanın kucağında nefes almak isteyenlerin ilk adreslerinden bir diğeri de Yedigöller. Bolu’nun Mengen ilçesinde mükemmel bir konuma sahip olan Yedigöller Milli Parkı herkesin hayatta bir kez olsun mutlaka görmesi gereken bir doğa harikası. Batı Karadeniz’in cenneti olarak da adlandırılan Yedigöller’de sonbahar yapraklarının yerini bembeyaz karlara bıraktığı kış aylarında birbirinden güzel manzaralara şahit olabilirsiniz. Heyelanların zaman içinde kaymalarıyla oluşan set gölleri de (Sazlıgöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl,  Deringöl, Büyükgöl ve Seringöl) kesinlikle görülmeye değer. Her gölün kendine özgü bir özelliği bulunuyor. Özellikle kamp hayatını sevenlerin en çok uğradığı yerlerden biri olan Yedigöller’de kış ayları kamp hayatı için biraz çetin geçse de doğanın kucağında nefes almak tüm ziyaretçilere bu soğuğu unutturuyor. Kışın Yedigöller Milli Parkı’nda kamp yapmak hava koşulları nedeniyle biraz zor olabilir. Bu nedenle gitmeden önce mutlaka Yedigöller otellerine göz gezdirmenizde fayda var.

Abant

Abant «aml˝k Restaurant

1350 metrelik yükseklikte 18 metre derinliğe sahip gölüyle Abant, Bolu’nun Mudurnu ilçesinin kuzeydoğusunda yer alıyor ve gelenlere nefes kesen bir göl manzarası sunuyor. Abant Gölü çevresinde sahip olduğu çeşit çeşit bitki örtüsü ve piknik alanlarıyla rahat bir nefes almak isteyenlerin uğrak noktası oluyor. Bol oksijenli Abant Gölü çevresinde uzunca bir asfalt yol mevcut ve bu yolla gölün etrafını yürüyerek gezmek mümkün.  Abant Gölü’nün hemen girişinde bulunan Abant Doğal Yaşam Müzesi’nde doğa yaşamla ilgili birçok eser sergileniyor. Yürüyüş alanları ve piknik yerlerinin bulunduğu Samandere Şelalesi ise suyun huzur veren sesiyle her geleni büyülüyor. Abant otelleri arasından seçim yaparken ulaşım ve bütçe konularını da göz önünde bulundurmayı unutmayın.

Kapadokya

Peribacalarının size her adımda göz kırptığı Kapadokya’da kış ayları bir başka güzel geçiyor. Çok eski zamanlarda volkanların bıraktığı lavların aşınmasıyla oluşan peribacalarının yanında Kapadokya mağara otelleri yaz kış eşsiz bir konaklama deneyimi sunuyor. Özellikle yılbaşı planların başrolünde olan Kapadokya’da peribacalarının bembeyaz örtülü olması adeta kartpostalları aratmıyor. Nevşehir’in incisi Kapadokya’yı kışın ziyaret ederek bambaşka bir deneyim yaşayabilirsiniz. Göreme Açıkhava Müzesi, Ihlara Vadisi’nin göz alıcı yeşillikleri, Paşabağ’ın dev peribacaları, uçurumun kenarında konumlanan Üç Güzeller peribacaları, yeraltının gizemli dünyasının kapılarını aralayan Derinkuyu Yeraltı Şehri ve dizilere konu olan Asmalı Konak Kapadokya’da gezilecek yerlerden sadece birkaçı. Kapadokya’nın bir diğer vazgeçilmezi ise balon turları. Peribacalarının güzelliğine tepeden bakmak, gezilerine heyecan katmak isteyenlerin ilk deneyimlediği aktivitelerin başında geliyor.

Assos

Türkiye’deki antik kentler arasında en çok ziyaret edilenlerden biri olan Assos Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunuyor. Edremit Körfezi’nin kıyısında andezit kayalıkların alt yapısını oluşturduğu Assos Yunan, Pers ve Makedon kültürlerinin bir zamanlar yaşadığı yer olarak biliniyor. Tarihi Milattan Önce 6. yüzyıla kadar uzanan Assos Antik Kenti Behramkale Köyü sınırları içerisinde yer alıyor. Her yıl yüz binlerce kişinin ziyaret ettiği bu yer en çok da andezit yapılarıyla dikkat çekiyor. Nekropol’un yüzyıllar boyunca mezarlık olarak kullanılmasından dolayı bölgede kalan anıtlar genellikle mezar şeklinde ve zamanın koşullarını yansıtıyor. Diğer önemli tarihi yapılarından olan Athena Tapınağı, Assos Tiyatrosu, Hüdavendigar Cami, Behramkale Köprüsü de kesinlikle görülmeye değer. Kadırga Koyu’nda konumlanan Assos otellerinin birçoğu ziyaretçilerine akşam olduğunda ışıl ışıl liman manzarası sunuyor. Assos’un liman bölgesinde birkaç bar ve gece kulübü de bulunuyor. Limanda bulunan otel ve restoranlar yılın her mevsiminde hizmet verdiği için kış aylarında Assos’u ziyaret etmek isteyenler kalacak yer konusunda hiç zorlanmıyor. Assos’un iç kısımlarında bölge halkının açmış olduğu küçük dükkanlarda el işi patiklerden taze taze dağlardan toplanmış kekiklere kadar envaiçeşit ürün satılıyor. Buralarda Assos’a özgü zeytinyağı ve lavanta sabunlarını da bulmak mümkün. Yün ipekle dokunan halıların motifleri ise görür görmez hayran olunacak türden. Çanakkale’nin güzelliğine güzellik katan Assos kış aylarında sakin bir tatil geçirmek isteyenlere eşi benzeri olmayan bir tatil yapma fırsatı sunuyor.