Ziyaretçilerine benzersiz bir güzellik sunan Kelebekler Vadisi, Fethiye’nin alamet-i farikası. Mavinin her rengini sunan denizi ile ziyaretçilerini büyüleyen kartpostallık bir manzaraya sahip. Bölgeyi özel kılan bir diğer şey ise kelebekleri. Renkli ve zarif kelebekleri görebileceğiniz vadide çadırda konaklayabilir ya da Fethiye ziyaretinde eşsiz manzara izleme noktası olarak kullanabilirsiniz.

Vadide 80 çeşit kelebeği gözlemlemek mümkün. Tatilinizi haziran ve ekim ayları için planlıyorsanız özel bir kelebek türü olan kaplan kelebeğini de görebilirsiniz. Vadiyi kelebekler için bu kadar özel kılan şey, bölgede bulunan şelalenin nemli bir ortam yaratması ve vadideki bitki örtüsü çeşitliliği. Vadiyi keşfederken bu ortamın yarattığı keyfi de yaşayabilirsiniz.

Yerleşime kapalı olan vadide bungalov ya da çadırda kalabilirsiniz. Türkiye başta olmak üzere dünyadaki en iyi kamp adreslerinden biri olarak kabul edilen Kelebekler Vadisi, her sezon çok sayıda turisti kendine çekmeyi başarıyor. Kamp imkânı ile de büyük beğeni kazanan vadi, konuklarına eşsiz bir doğada konaklamanın ayrıcalığını fazlasıyla yaşatıyor.

⇒ Kelebekler Vadisi Otellerini İnceleyin.

Kelebekler Vadisi'ne Nasıl Gidilir?

Fethiye Ölüdeniz’e varışınızın ardından Ölüdeniz’den kalkan teknelere binmeniz gerekiyor. Bu tekneler ile Kelebekler Vadisi‘ne direkt ulaşabilirsiniz. 25-30 dakikalık bir tekne yolculuğu sonrasında vadiye varabilirsiniz. Tekne seferleri ise şöyle:

  • Ölüdeniz’den Kelebekler Vadisi’ne: 11:00 – 14:00 – 18:00
  • Kelebekler Vadisi’nden Ölüdeniz’e: 09:30 – 13:00 – 17:00

Vadiye karayolu ile ulaşım sağlamak için de Fethiye Otogar’dan kalkan Faralya minibüslerine binmelisiniz. Minibüsle Ölüdeniz’i geçtikten sonra inebilir ve zorlu bir yürüyüşe başlayabilirsiniz. 1 saat süren bu yürüyüşte dik kayaları geçmeniz şart.

Kelebekler Vadisi Nerede?

Ölüdeniz Kelebekler Vadisi, Muğla’nın Fethiye ilçesinde yer alıyor. Ölüdeniz'e ulaşım sağladıktan sonra Kelebekler Vadisi'ne gitmek için tekne seferlerini kullanabilirsiniz. Bunun yanında farklı koylardan tekne kiralama alternatifine de sahipsiniz.

Kelebekler Vadisi Tekne Turları

Mavi ve yeşilin tüm tonlarını görkemli bir şekilde sunan Ölüdeniz’i ve Kelebekler Vadisi’ni en iyi tekne turları ile keşfedebilirsiniz. Bu nedenle Fethiye Kelebekler Vadisi tatil planına tekne turlarını mutlaka eklemelisiniz. Yaz dönemi boyunca haftanın her günü düzenlenen tekne turları, rotasında pek çok güzelliği keşfetmenizi sağlıyor.

Tekne turlarının rotasında Mavi Mağara, Kelebekler Vadisi, St. Nicholas Adası, Akvaryum Koyu, Soğuk Su Koyu ve Deve Plajı bulunuyor. Sabahın erken saatlerinde başlayan ve 17.00’a kadar devam eden tekne turuna öğle yemeği dahil. Dışarıdan yiyecek getirmenin yasak olduğu tekne turlarında içecekler için ekstra ödeme alınıyor. Öğle yemeğinin içeriği de turu düzenleyen firmaya göre farklılık gösteriyor.

Ölüdeniz Kelebekler Vadisi tekne turu fiyatları her firma özelinde döneme göre farklılık gösteriyor. Turlar 0-6 yaş grubu için ücretsiz. Bölge ve çevresindeki koylara yapılan tekne turunun sonunda keşfettiğiniz tüm doğal güzellikleri beraberinizde götürmek istiyorsanız bol bol video ve fotoğraf çekmeyi sakın unutmayın!

Bölgenin en önemli kelebek türü olan kaplan cinsi kelebeği gözlerinizle görmek istiyorsanız, kelebek turu yapabilirsiniz. Bu turda vadinin derinliklerine ilerlemeniz gerekiyor. Böylece kaplan kelebeği dışında da birçok kelebek türünü uygun dönemlerde keşfedebilirsiniz. Eğer dalışa ilginiz varsa vadinin pek çok deniz canlısına ev sahipliği yaptığı denizinde dalış yapabilirsiniz.

Mavi Mağara

Tekne turunun ilk durağı olan Mavi Mağara, berrak bir suya sahip. Bu mağarada yaklaşık 20 dakika yüzme molası verdiğinizde mağaranın tüm güzelliklerini görebilirsiniz. Hem rüzgâr hem de denizin kıyıyı aşındırması ile oluşan mağara aynı zamanda Soğuk Su Mağarası olarak da biliniyor. Doğal bir kapalı havuz olan mağara, küçük teknelerin rahatlıkla sığacağı bir büyüklüğe sahip.

Ayrıca mağarada her sezon tüplü su altı dalışları yapılıyor. Heyecanlı bir deneyim yaşatan bu dalışlarda suyun altını keşfedebilirsiniz. Aynı zamanda kamp yapılabilecek bir mağara olan Mavi Mağara’da bu deneyimi de yaşayabilirsiniz. Kamp yapmak istediğinizde buraya tekne turu ile gelebilir, 1 gece kalarak ertesi sabah yeni bir tekne turu ile devam edebilirsiniz.

St. Nicholas Adası

Tekne turlarının öğle yemeği servisi için mola verdiği nokta olan St. Nicholas, bir batık şehirdir. Zamanında dinsel yerleşimlerin önemli merkezi olan bölge aynı zamanda Doğu Akdeniz ve Avrupa ülkelerinden gelen gemilerin de uğrak yeriymiş. Bu adanın içinde ve çevresinde 11 kilise tespit edilmiş.

Akvaryum Koyu

Masmavi suları ile ünlü olan koy, dalış ve şnorkel için son derece uygun. Koyun tam ortasında, batık deniz feneri kalıntıları bulunuyor. Bu kalıntılar arasında yüzerken birbirinden farklı ve renkli balıkları gözlemleyebilirsiniz. Koyun berrak denizi bu balıkları çıplak gözle bile görmenizi sağlıyor. Ancak yanınızda mutlaka deniz gözlüğü ve dalış maskesi getirmeniz gerekiyor.

Soğuk Su Koyu

Dağdan gelen buz gibi soğuk kaynak suları nedeniyle eşsiz bir serinleme deneyimi yaşayabilirsiniz. Koy mayıs ve eylül dönemlerinde son derece sessiz, Tatilinizi bu dönemlere getirerek soğuk suyun serinletici etkisinin tadını huzurlu bir ortamda çıkarabilirsiniz.

Deve Plajı

Sessiz ve son derece sakin bir atmosfere sahip olan plajın denizinde doyasıya yüzebilir ve ardından sımsıcak kumlarının üzerinde güneşlenebilirsiniz. Plajda geçireceğiniz zamanı kaliteli kılmak istiyorsanız yanınıza mutlaka güneş kremi ve havlu almalısınız.

Kelebekler Vadisi Ücretli mi?

Kelebekler Vadisi’ne girmek istediğinizde ücret ödemeniz gerekiyor. Ücretler kişiye ve sezona göre farklılık gösteriyor.

Vadide Sizi Bekleyen Güzellikler ve Kolaylıklar

Yüksek tepeler arasına konumlanmış ve kendini korumuş olan bölgede şelale, bembeyaz kumsal ve pek çok kelebek türü bulunuyor. Bu kelebek türlerini nisan ve mayıs aylarında görme şansınız vardır.

Konaklama imkânı da sunan plaj çevresinde çadır alanları ve bungalov evler de bulunuyor. Vadi sit alanı olduğundan yalnızca ahşap evciklerde ya da çadırda konaklayabilirsiniz. Kamp yapmak istiyorsanız ücretli kamp alanını ya da vadideki plajın tam arkasında bulunan dağ tarafında konumlanan tamamen ücretsiz alanı kullanabilirsiniz. Duş ve WC ihtiyaçlarınız için ortak alanlarda özel bir yer bulunuyor.

Bunlara Dikkat!

Denize girmek istiyorsanız yanınızda deniz ayakkabısı bulundurmalısınız. Çünkü bölge oldukça çakıllı bir denize sahip. Plaj aynı zamanda gün batımı için de ideal bir nokta. Plajda geçireceğiniz uzun bir günün sonunda gün batımını da izleyebilirsiniz.

Plajda şezlong, soyunma kabini ve WC bulunuyor. Aynı zamanda yeme içme ihtiyaçlarınız için büfe ve restoran alternatifleri de yer alıyor. Yeme içme ihtiyaçlarını bu mekanlarda giderebilir ve plajda güzel bir gün geçirmeye devam edebilirsiniz. Plajın denizi kayalık bir zemine sahip.

Vadide kendi çadırınızı kurmak istiyorsanız yanınızda mutlaka mat, çarşaf, yastık vb. malzemeleri getirmeniz gerekiyor. Çünkü kamp işletmesi yalnızca çadır kuracağınız alanı sağlıyor. Bungalov evlerde konaklamak isterseniz de bu evlerde size özel duş ve tuvalet bulunuyor.

Kamp ya da bungalov evler için konaklama fiyatları kişi başı olarak belirleniyor. Bu fiyata açık büfe kahvaltı ve akşam yemeği, sıcak su, ortak WC ve duş, kasa hizmeti, elektrik ve şarj ünitesi dâhil. Kamp alanı işletmesinde alkollü/alkolsüz içecek ve fast food yiyeceklerin satıldığı snack bar, küçük market ve deniz ürünleri sunan bir restoran da bulunuyor.

Görmeden Dönme

  • Çalış Plajı
  • Ölüdeniz
  • Katrancı Koyu
  • Katrancı Tabiat Parkı
  • Dalaman Çayı
  • Fethiye Merkez balık pazarı
  • Paspatur