Kaymaklı Yeraltı Şehri, Kapadokya’da yer alan yüzlerce yeraltı şehri içinde en önemlilerden birisi olarak tanınıyor. 1964 yılında ziyaretçilere açılan yeraltı şehri 8 katlı olmasına rağmen şu an için sadece 4 katı ziyarete açık. Kaymaklı Yeraltı Şehri de birçok antik şehir gibi farklı medeniyetler tarafından genişletilip arkeolojik izleri değişim göstermiş bir yapıya sahip.

Bölgeye hakim olan tüm medeniyetler tarafından genişletilip derinleşen şehir, bir toplumun barınması için her türlü olanağa sahip. Dar koridorlardan oluşan yeraltı şehri, Derinkuyu Yeraltı Şehri’ne de kilometrelerce uzunluğa sahip tünellerle bağlanıyor. Özellikle Roma ve Bizans dönemlerinde genişleyen Kaymaklı Yeraltı Şehri, teknolojik ve mimari özellikleri ile ziyaretçilerde büyük hayranlık uyandırıyor.

⇒Kaymaklı Yeraltı Şehri Otellerini İnceleyin.

Kaymaklı Yeraltı Şehri Tarihi

Kaymaklı Kalesi olarak da bilinen yeraltı şehri, Antik adı Enegüp olan Kaymaklı ilçesinde yer alıyor. Kaymaklı köy evleri günümüzde de yeraltı tünellerinin etrafında bulunuyor. Avlulara açılan tünellerden geçen köylüler, uygun yeraltı alanlarını hala depo, kiler ya da ahır olarak kullanıyor.

Hititler, Asurlar, Frigler gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kaymaklı Yeraltı Şehri tarihi, milattan önce 3000 yılına kadar uzanıyor. Yapıya dini bölmeler ve yazıtlar, Roma döneminden sonra bölgenin Hristiyan olması ile eklenmiş. Bizans İmparatorluğu döneminde Kaymaklı Yeraltı Şehri en önemli savunma alanlarından biri olarak derinleşmiş.

Hitit İmparatorluğu’nun çökmesi ile birlikte bölge, Persler tarafından işgal edilmiş. Büyük savaşlar sonrası Romalılar’ın eline geçen Kapadokya, Roma Eyaleti olmuş. Roma döneminde yapı, Müslüman Arap akınları karşısında dar ve uzun tüneller ile birbirlerine bağlanarak genişlemiş. Bu dönemde Kaymaklı Yeraltı Şehri yüzlerce yıl Müslüman Arap devletlerine karşı savunma için kullanılmış.

12. yüzyıl itibari ile Selçuklu kontrolüne geçen Kaymaklı Yeraltı Şehri, 14. yüzyılda Moğol istilası sırasında Hristiyanlar tarafından kullanılmış. Osmanlı sonrası Cumhuriyetin kurulması ile gerçekleşen nüfus mübadelesi ile Hristiyan halk bölgeden ayrılmış.

Kapadokya bölgesinde bulunan birçok ören yerinin günümüze sağlam olarak ulaşmasında yanardağ patlamalarının etkisi büyük. Patlamalar sonucu açığa çıkan lavlar, küller oluştururken; bu küller de tüf tabakalarını oluşturmuş. Binlerce yıl içerisinde gerçekleşen erozyon ile birlikte tüf tabakaları Kaymaklı gibi birçok yapıyı koruyup ortaya çıkarmış.

Kaymaklı Yeraltı Şehri’nde Sizleri Ne Bekliyor?

Kaymaklı Yeraltı Şehri’nin tarihi kimi kaynaklara göre milattan önce 7. ve 8. yüzyıla kadar dayanıyor. Taş çağında, hiçbir teknolojik alet kullanmadan bir toplumun geçici olarak yaşayabilmesini sağlayan şehir; hava bacaları ve ihtiyaç olan tüm odalara sahip yapısı ile heyecan veriyor. Ziyarete 4 katı açık olsa da, normalde 8 katlı olan şehirde 5000 kişinin yaşayabildiği söyleniyor. Dar ve alçak tüneller ile birbirine bağlanan yapının en derin noktası 20 metre yer altında. Oklar takip edilerek yapının 4 katı gezilebiliyor. Bu katlarda yer alan oda ve yapılar ise şu şekilde:

Birinci Kat: Yapının ilk katında ahırlar yer alıyor. İlk katın ahırlara ayrılmasının sebebi koridorların dar, hayvanların ilerlemesinin ise zor olacağının düşünülmesi. Oyuk olan duvarların alt kısımlarında hayvanların yem yiyebilmesi için boşluklar ve bağlanması için de delikler bulunuyor.

Ahırların hemen yanında bir sürgü taşı mevcut. Sürgü taşının hemen arkasında yer alan geçit, birçok koridor ile bağlantılı olarak kilise ve yaşam odalarına açılıyor. Yapının içinde yer alan sürgü taşlar 1.5 - 2 metre çapında ve yaklaşık 500 kilo ağırlığında. Bu taşlar genelde yerinde oyularak yapılmış ve en önemli özellikleri sadece içeriden açılması. Taşların tek taraflı açılmasının sebebi, herhangi bir saldırı anında güvenliği sağlamak ve zaman kazanmak.

İkinci Kat: Yapının ikinci katında da bir kilise yer alıyor. Tek nef ve iki apsisten oluşan kilisenin apsislerinin önünde vaftiz taşı bulunuyor. Kenarlarda ise oturmaya yarayan platformlar mevcut. Kilisenin hemen yanında mezarlık olması, bu mezarların önemli kişilere ait olduğunu düşündürüyor.

İkinci katta da, birinci katta olduğu gibi olası tehditlere karşı sürgü taşları var. Sürgü taşlarının ortalarındaki delik hem gelenleri görmeye, hem de savunma amaçlı saldırıya yardımcı oluyor. Şehirde savunma amaçlı yapılan birçok tünel, tuzak ve bağlantı koridorları ile yeryüzü ile bağlantısı olmayan su kuyuları da mevcut.

Üçüncü Kat: Yeraltı şehrinin en önemli odaları ise bu katta. Üçüncü katta şırahane, mutfak ve çok sayıda erzak deposu yer alıyor. Hem yazın hem de kışın ılık olan mutfakların sayısı göz önünde bulundurulduğunda, her ailenin özel mutfaklara sahip olmadığı; mutfak alanlarını ortak kullandıkları ortaya çıkıyor.

Mutfaklarda ortak erzakları saklamak için kullanılan küçük alanlar bulunuyor. Ayrıca hala bölgede kullanılmakta olan tandır adı verilen ocaklar da bu katta yer alıyor. Yeraltı şehrinde odalar arasında hem hava, hem de iletişimi sağlamak için küçük boşluklar var. Bu boşluklar aynı zamanda su kuyularına da bağlı.

Üçüncü katta ayrıca çok çukurlu andezit taş bulunuyor. Yeraltı şehrinin en önemli alanlarından birisi, bakır cevherlerini öğütmeden kullanılan andezit taşın olduğu bölüm. Dışarıdan getirilmeyen, tüflerin altındaki andezit lavlarda açığa çıkan taşın 57 adet kırma - ezme çukuru var.

Dördüncü Kat: Oldukça dar tünellerden geçilerek ulaşılan dördüncü katta da erzak depoları, şırahane, mutfak ve tandır bölümleri mevcut. Çok dar bir şekilde inşa edilmiş olmasının savunma amaçlı olduğu düşünülüyor.

Kaymaklı Yeraltı Şehri Nerede?

“Kaymaklı Yeraltı Şehri Nerede?” sorusunun cevabı Kaymaklı ilçesi. Kaymaklı, Göreme’den 25 km, Nevşehir’den ise 20 km mesafede yer alıyor. Kaymaklı ilçesi, Nevşehir ili sınırları içerisinde bulunuyor.

Kaymaklı Yeraltı Şehri’ne Nasıl Gidilir?

Kaymaklı Yeraltı Şehri’ne ulaşım oldukça kolay. Özel araç ile Kaymaklı ilçesine ve yeraltı şehrine ulaşılabileceği gibi, Nevşehir’den kalkan otobüsler de mevcut. Ayrıca dilerseniz günübirlik turlar da bulunuyor. Rehber eşliğinde topluluklar ile eğlenceli tur planları da yapabilirsiniz.

Nevşehir havaalanına geldikten sonra da kolay bir şekilde ulaşım imkanı olan yeraltı şehri Kayseri’ye 100 km, Ankara’ya 315 km, İstanbul’a ise 765 km mesafede yer alıyor.

Kaymaklı Yeraltı Şehri Giriş Ücretleri

Kaymaklı Yeraltı Şehri girişi ücretlidir. Aynı zamanda yeraltı şehrine Müzekart ile de giriş yapılabillirsiniz. Musem Pass Cappadoccia karta sahip olarak bölgedeki müze ve örenyerlerine 3 gün süreli giriş imkanı da mevcut.

Giriş ücretleri hakkında bilgiye sahip olmak için buradan resmi internet sitesini takip edebilirsiniz.

Kaymaklı Yeraltı Şehri Ziyaret Saatleri

Kaymaklı Yeraltı Şehri ziyaret saatleri 08.00 - 19.00 arası olup, gişe 18.30’da kapanıyor. Şehri haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz. Pandemi dönemlerinde müze ve örenyerleri saatleri valilikler tarafından belirlendiği için, bu dönemlerde müze müdürlüklerinden açılış - kapanış saatleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Görmeden Dönme

Kapadokya; konum, tarih ve kültür olarak ülkemizin en önemli kültür bölgelerinden birisi. Kaymaklı Yeraltı Şehri dışında bölgede görülebilecek birçok turistik yer var. Kaymaklı’ya yakın yerlerden bazıları şunlar:

  • Peri Bacaları

  • Derinkuyu Yeraltı Şehri
  • Mazı Yeraltı Şehri
  • Keşlik Manastırı
  • Ortahisar Kalesi
  • Paşabağları
  • Ihlara Vadisi

  • Ürgüp
  • Avanos
  • Göreme
  • Devrent Vadisi