Her akşam 18.00’de Ankara’dan yolculuğuna başlayan Doğu Ekspresi; Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum şehirlerinin ardından Kars’a ulaşarak 1933 kilometrelik yolculuğunu yaklaşık 24 saat 30 dakikada tamamlıyor. Kars’tan geri dönüşler de yine tek sefer ile her sabah 08.00’de sağlanıyor. Özellikle gençlerin ilgisini giderek üzerine geçen bu seyahate bugünlerde bilet bulmak epey zor. Sosyal medyada başlayan seyahat hareketleri ve bloggerların öncülüğü ile Kars’a yeniden canlılık getiren turistler Doğu Ekspresi yolculuğuna inanılmaz ilgi gösteriyor. Fiyatının ekonomik olması ve farklı deneyim yaşamak isteyenlerin tren yolculuğunu tercih etmesi nedeni ile önceden plan yapılarak bu serüveni planlamakta fayda var.

Neden Kars Doğu Ekspresi Treniyle Yolculuk Yapmalısın?

Bu kadar uzun süren bir yolculuğa niye çıkmalıyım ki diyenler için bu seyahatin neden yapılması gerektiğini hemen açıklayalım. Öncelikle maliyetleri düşünerek hareket edersek, farklı bölgelere yapılacak seyahatlere oranla çok daha ucuza getirebileceğiniz bir tatil olacak. Diğer ulaşım yöntemleri trenden daha fazla tercih edildiği için aranızda ilk defa trene binecekler bile olabilir. Unutulmaz bir deneyim yaşatacak çünkü aralıksız 1 günden fazla devam eden yolculukla birden fazla şehri görme şansını elde edebileceksiniz. Kim bilir belki de bu içinden geçip gittiğiniz şehirlerden herhangi biri sizi geri çağıracak kadar ilginizi çeker. Eğer bir grup arkadaşınız ile bu yolculuğa başlarsanız daha çok keyif alacaksınız çünkü beraber eğlenerek yapılan yolculuktan daha fazla keyif veren bir şey olmayacak. En önemlisi de özellikle hiç Doğu Anadolu Bölgesi’ni görmeyenleri keşfedilecek pek çok yer bekliyor. Uzun bir yolculuk olacağı için her ayrıntıyı planlayarak bu yolculuğa başlarsanız emin olun çok tatmin edici sonuçlar alacaksınız. Son durak olan Kars’a gelince de istediğiniz gibi bu şehri gezebilir ve maceralarınıza birkaç anının daha eklenmesine olanak sağlayabilirsiniz.

Kars Doğu Ekspresi Fiyatları

Kars Doğu Ekspresi fiyatlarından bahsetmeden önce kısa bir tavsiye ile başlamak gerekirse, uzun bir yolculuğa çıkıyorsunuz ve keyif alarak tamamlamanız çok önemli; o nedenle biletlerinizi alırken mutlaka yataklı vagonları tercih etmelisiniz.  Sürekli oturarak yapılan bir seyahatte keyif almanız pek mümkün olmayabilir. 2018 güncel bilet fiyatlarını vagon çeşidine göre listeleyecek olursak:

(2+1) Pulman Vagon (Toplamda 180 kişilik; 60’ar kişiden 3 vagon)

Sadece (2+1)koltuklardan oluşan bölüm olan pulman en uygun fiyatlı olan. Kişi başı 47 TL gibi bir ücreti var.

Örtülü Kuşetli (Toplamda 80 kişilik; 40’ar kişiden 2 vagon)

4 kişiye tahsis edilen bu vagonlar ya grup halinde gelenlere ya da aynı cinsiyette olan kişilere veriliyor. Ancak bu uygulamanın cinsiyet ayrımı yapmak için değil, kişilerin tanımadığı insanlardan rahatsızlığını engellemek adına yapıldığını belirtelim. Alt kısımdaki koltukların yatak haline dönebilmesi ve üst kısımda da iki adet çekmeli yatağı ile kişi başı 61 TL talep ediliyor.

2 Yataklı Vagonlar (Toplamda 100 kişilik; 20’şer kişiden 5 vagon)

Diğerlerine göre lüks sayılan bu vagon çeşidi minik bir oda görünümünde. İçerisinde buzdolabı ve lavabosu bulunan vagonun kişi başı ücreti 97 TL.

İndirim uygulanan yolcular ise şöyle: (13-26 yaş) öğrenciler, 60 ve üstü yaş grubu, (7-12 yaş) çocuklar ve aynı zamanda basın, öğretmen, TSK çalışanı, TCDD personeli.

Son Durak: Kars

Sonunda 1933 km’lik yolculuk bitti! Şimdi gezme ve eğlence zamanı. Öncelikle konaklama için Kars otelleri araştırılmalısınız ve kış sezonunda oradaki yoğunluk nedeniyle seyahat öncesi rezervasyon yaptırmanızda fayda var. Son yıllarda ziyaretçisi artan Kars’ta konaklama bazı sezonlarda geceliği 130 TL’den başlıyor, ancak kişi sayısı artıkça indirimli de olabiliyor. Kars otellerinde yer bulamama gibi bir sorunla karşılaşmamak için erken rezervasyon fırsatlarından faydalanabilirsiniz. Şimdi, o kadar yol gelip de yapmadan dönmemeniz gerekenleri sizler için sıraladık.

Yapmadan Dönme!

  • Çıldır Gölü’nde balık avı; balıkçıların yardımı ile buzda balık tutma deneyimini mutlaka yaşamalısınız.
  • Sarıkamış Kayak Merkezi’nde kayak yapmadan dönmeyin. Yeni yeni keşfedilen yerlerden biri olduğu için ücretler de gayet makul.
  • Kuzey Doğa Derneği’ne yardıma gidin. Konumu nedeniyle pek çok yırtıcı hayvanın kol gezdiği bu topraklarda akbabalar, kurtlar, tilkiler, ayılar gibi daha pek çok hayvanın yaralarını sarmaya çalışan bu güzel insanlara gönüllü yardım edebilirsiniz.
  • Road Trip (araba yolculuğu) yapmadan Kars’tan dönmemelisiniz. Kış aylarında bembeyaz örtünün üzerinde, yazınsa doğanın renk cümbüşü içinde kiralık araçlarla çıkılan bu tura bayılacaksınız.
  • Buradaki spor kulüplerine bir uğrayın. Araç veya motorlar ile düzenlenen spor aktivitelerine denk gelirseniz bir daha buradan ayrılmanız mümkün olmayabilir.
  • Şahane Kars mutfağını deneyimlemeden gezinizi sonlandırmamalısınız. Özellikle evelik çorbasını veya ısırgan otu çorbasını içmeden, meşhur kaz ve hangelini yemeğini tatmadan ben doydum demek yok. Kars kaşarını, mis kokulu balını, ekmek aşını ve sayısız yöresel lezzetini ister Kars otelleri olsun ister pansiyonları olsun, nerede konaklarsanız konaklayın ama yemeden sakın ama sakın dönmeyin.
  • Rusların Baltık mimarisinin esintilerini görmeden, bol bol fotoğraf çekimi yapmadan Kars’tan ayrılmayın. Meşhur hamamları, Kars Kalesi, Kars Müzesi, Taş Köprü, Ebul Hasan-ı Harakani Türbesi, On İki Havari Kilisesi, Namık Kemal Evi ve Cheltikov Oteli’nin o tarih kokan yerlerinde geçmişle bugünün muazzam uyumuna şahit olmadan dönmeyin.

Kars otellerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.