Prehistorik dönemlerden geç Roma zamanlarına kadar insanların yerleşim yeri olarak kullandığı Karain Mağarası içinde 500.000 yıllık bir tarih gömülü. Birçok mağara gibi sadece tek bir döneme ait değil Karain Mağarası’nın geçmişi, çok farklı dönemlerdeki insanların yaşantılarına ışık tutuyor. Antik yerleşim yeri özellikle de Yakın Doğu ve Anadolu arasındaki ilişkileri gün yüzüne çıkarıyor.

Doğal karstik oluşumu ile de çok dikkat çeken mağaranın içindeki dikitler, sarkıt ve sütunlar ise loş ışık altında oldukça güzel gözüküyor. Nostaljik, gizemli, doğal güzelliklerle dolu bu mağaradan çıkan sanat eserleri, çeşitli eşyalar ve kalıntılar da çeşitli müzelerde sergileniyor.

Karain Mağarası Tarihi

Karain Mağarası tarihçesi Alt Paleolitik döneme dayanıyor. 1946 senesinden beri mağarada yapılan kazılardan elde edilen buluntular ise alanda 500.000 yıl öncesinde bile yerleşim olduğuna işaret ediyor. İnsanlar Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik çağlar ve klasik dönemlerde kesintisiz olarak mağaranın içinde yaşamış.

Karain Mağarası aynı zamanda Türkiye’nin içinde insan yaşayan en büyük mağarası olma ünvanını da taşıyor. Aynı zamanda tarihsel açıdan büyük bir değere sahip, çok çeşitli dönemlerden farklı yaşam tarzları hakkında bilgiler vermesi nadir görülen bir özellik. Yine de mağaranın asıl ait olduğu dönem Paleolitik Çağ olarak biliniyor.

Göç yolları, Anadolu-Yakın Doğu arasındaki ilişkiler hakkında da çok sayıda bulgu sunan Karain Mağarası özellikle klasik dönemlerde bir tapınak olarak kullanılmış. O yıllarda mağarada adak adanıyormuş.

Ülkemizde arkeolojik kazı çalışmalarında bir ilki yaşatması bakımından da önemli Karain Mağarası. Genellikle höyükler, antik kentler ile özdeşleşen arkeolojik çalışmalar ilk kez Karain Mağarası ile başka bir boyuta taşınmış. 1946 senesinde Prof.Dr. İsmail Kılıç Kökten mağarayı keşfettikten sonra düzenli ve sistematik olarak bölgede çalışmalar yapılıyor.

Karain Mağarası Nerede?

Karain Mağarası Antalya’da yer alıyor. Antalya merkez ile Karain Mağarası’nın arasında yaklaşık olarak 27-30 km’lik bir mesafe bulunuyor. Şehrin kuzeybatısında yer alıyor. Ülkemizdeki en turistik mağaralardan biri olan Karain Mağarası Yağcılar Köyü’ne bağlı.

Karain Mağarası’na Nasıl Gidilir?

Tam tarif vermek gerekirse eski Antalya-Burdur karayolunun 13. kilometresine geldiğinizde karşınıza Karain tabelası çıkıyor. Tabelayı takip ederek mağaraya ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda mağaraya Korkuteli Yolu’ndan da gidilebiliyor.

Karain Mağarası’na özel araç yerine otobüsle gidecek olanlar ise Döşemealtı 506 numaralı otobüs ile bölgeye ulaşabiliyor. Otobüslerin kalkış yeri ise Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin önü. Karain Mağarası Durağı’nda indikten sonra ulaşım için ortalama olarak 10 dakika kadar daha yürümeniz gerekiyor. Otobüs seferlerinin güncel bilgileri için resmi siteyi burada takip edebilirsiniz.

Karain Mağarası Nasıl Oluştu?

Katran Dağı’nın eteklerinde büyüleyici bir doğa ortamı ile çevrelenen Karain Mağarası aynı zamanda Türkiye’nin de en büyük doğal mağaraları arasında. Mağaranın bölgesindeki karstik yapı zaman içinde doğal yollardan aşınmaya başlamış. 3 kaya ile ince dehlizlerin birleşmesi mağaranın oluşumunda önemli bir rol oynamış. Mağara içindeki dehizler, sarkıtlar, dikitler ve sütunlar da görülmeye değer.

Karain Mağarası’nın Dikkat Çekici Özellikleri

Karain Mağarası bazı özellikleri ile yerli-yabancı turistlerin ilgi odağında olmayı başarıyor. Sadece Türkiye değil Dünya için de çok önemli bir Paleolitik Dönem mağarası olan Karain Mağarası’nın belli başlı dikkat çekici özellikleri şunlar:

  • Mağaraya giden yol genellikle düz ve rahat. Son kısım biraz bozulsa da çoğunlukla konforlu bir yolculuk sonrasında mağaraya ulaşmanız mümkün.
  • Mağaranın girişinde yer yer kararan duvarlar günlük yaşam için yakılan ateşlerden kalma izleri oluşturuyor.
  • Türkiye’de Neandertal insanlara dair kalıntıların bulunduğu tek yer Karain Mağarası. Buluntular M.Ö 39 bin senesine ait.
  • Mağaranın denize göre yüksekliği ortalama 450 metre. Mağaraya girmek için yaklaşıp olarak 400 kadar merdiven basamağı çıkılıyor. Ara ara banklar yerleştirilmiş; isterseniz dinlenerek yola devam edebilirsiniz.

  • Mağarada gittikçe daha da derinleşen bölüm ve odalarda dolaşıyorsunuz.
  • Karain Mağarası Dim Mağarası vb. daha çok doğal güzellikleri ile değil Prehistorik döneme kadar uzanan tarihi ile cezbedici görülüyor. Hem Türkiye hem dünya açısından önem taşıyan tarihi yönü mağaraya ayrı bir değer kazandırıyor.
  • Elde edilen buluntular ise Antalya Müzesi ile mağaranın hemen yanındaki Karain Müzesi’nde teşhir ediliyor.

Karain Mağarası’nda Neler Görebilirsiniz?

Karain Mağarası’na giderken rahat bir yolculuğun ardından içeriye girerken ise biraz zahmete katlandıktan sonra antik mağarayı gezmeye başlayabilirsiniz.

Mağara ortamının ambiyansı çok etkileyici. Elbette mağarada birçok doğal güzellik var ancak Karain Mağarası’nın tarihi yönü çok daha ön planda. Doğal güzelliklerden ziyade burada 500.000 yıl öncesinde de insanların yaşadığını bilmek ziyaretçiler üzerinde büyük bir etki yaratıyor.

Mağarada Anadolu’daki en eski insan kalıntılarının olduğuna dair bulgular elde edilmiş. Ayrıca su aygırı, panter, aslan, fil, sırtlan, at, gergedan, geyik, keçi gibi çok sayıda hayvanın da fosilleşmiş kemikleri mağara bölgesinde bulunmuş. Neandertal insana ait kafatası kemikleri (M.Ö 39 bin) ise tarih ve arkeoloji uzmanlarının, yerli/yabancı araştırmacıların mağaraya olan ilgisini daha da artırıyor.

Mağaranın duvarları ise asırlar boyu başka koşullar altında devam eden insan yaşamlarını temsil ediyor. Özellikle duvarlardaki av sahneleri ve benzeri resimler yüzlerce binlerce yıl öncesini aydınlatıyor. Mağaradaki kazıların ortaya çıkardığı bir diğer bulgu da Anadolu’da sanat faaliyetleri. Taşınabilir çok sayıda sanat eseri Anadolu’daki ilk örnekleri yansıtıyor.

O dönemlerdeki insanların yaşam, barınma ve korunma alanı mağaralar; geçinme kaynakları ise avcılık ve toplayıcılık. Bu nedenle çakmaktaşı ve kuvarzdan üretilen aletlerden daha sonraki zamanlarda yaptıkları delici-kesici aletlere kadar birçok silah kullanmışlar. Özellikle daha geç dönemlerde kemik, demir ve obsedyenden yapılma aletler ön plana çıkmış.

Mağarada yapılan kazılar sonucunda Kalkolitik Dönem’e ait sanat eserleri de elde edilmiş. Müzelerde sergilenen Kalkolitik sanat eserleri arasında özellikle dönemin karakteristiğini çok iyi yansıtan boyalı seramikler oldukça fazla ilgi görüyor.

Karain Mağarası Eserleri Nerede Sergileniyor?

Antalya Karain Mağarası’nda 1946 senesinden bu yana yapılan arkeolojik çalışmalar oldukça verimli geçiyor. Bunun kanıtını da mağaranın hemen yanındaki Karain Müzesi’nde görmeniz mümkün! Mağara ve çevresinden çıkarılan her sanat eseri bambaşka hayatlar deneyimlemiş insanların yaşamlarını gözler önüne seriyor. Ayrıca Karain Mağarası’ndan çıkarılan bazı öğeler Antalya Müzesi’nde de sergileniyor.

Karain Mağarası Ziyaret Saatleri

Karain Mağarası’nı her gün sabah 08.00 ile akşam saat 20.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Gişe kapanma saati ise 19.30. Ziyaret saat ve günlerinde değişiklik olma ihtimaline karşı güncel bilgiler için web sitesini buradan takip edebilirsiniz.

Karain Mağarası Giriş Ücreti

Karain Mağarası’na giriş ücretli. Cüzi bir miktar ödeyerek bu önemli ve etkileyici antik mağarayı gezme imkanını yakalayabilirsiniz. Ayrıca mağaraya Müze Kart ile de girebilirsiniz. Müze Kart ile yılda 2 kez, Müze Kart + ile de sınırsız olarak mağaraya giriş yapılabiliyor. Giriş ücretleri ve koşullarındaki değişiklik için mağaranın resmi web sitesini takip edebilirsiniz.

Görmeden Dönme

Karain Mağarası’nın yakınlarında başka turistik yerleri de görmek istiyorum derseniz buralara da mutlaka uğramalısınız:

  • Güllük Milli Parkı
  • Termessos Antik Kenti

  • Güver Uçurumu
  • Ariassos Antik Kenti
  • Korkuteli Barajı