Her sene niyetlenip çıkmak istediğiniz o Karadeniz turuna çıkma vakti artık geldi. Birbirinden güzel yaylalarda gezecek, keşfedilmeyen yerleri keşfedecek ve eşsiz manzaralara tanık olacağınız bir yazı rehberi hazırladık. Hangi şehirde neresi gezilir, veya neyi meşhur sizler için derledik. Karadeniz’in en güzel zamanlarında mis gibi havasını içinize çekerken gördüğünüz manzaraları mutlaka fotoğraflamanızı öneririz. Her noktası ayrı bir güzellik sunan Karadeniz’den geri dönmek istemeyeceksiniz. Karadeniz otellerini inceleyerek uzun bir tatile çıkmanın ve kendinize vakit ayırmanın tam zamanı!

TRABZON

Karadeniz Bölgesi’nin incisi olarak tabir edilen Trabzon Doğu Karadeniz bölümünde yer alan merkezi bir şehirdir. Eşsiz doğası ve nefes kesen tabiatıyla dillere destan güzelliğini görmeniz için sizleri bekliyor. Her mevsim yağışlarıyla meşhur şehirde farklı türden binlerce bitki çeşidi yetişmektedir. Fındık, çay, yaş, sebze ve meyve sayesinde yıl içerisinde ithalat ve ihracat da yapılmaktadır. Yeşil ve mavi tonların adeta raks ettiği büyülü manzaralarda kendinizi kaybedeceksiniz. Vadiler, yamaçlar, akarsular ve göller bakımından oldukça zengin olan yerde Karadeniz iklimi hakim olduğundan şehirde kışın kıyılar ve yakın alanlar yağışlı, orta ve yüksek bölgelerde ise karlar bulunur.

⇒ TRABZON OTELLERİNİ İNCELE

GEZİLECEK YERLER

Boztepe

Trabzon’un Ortahisar ilçesinde yer alan Boztepe, şehrin manzarasının tüm güzelliğini ayaklarınızın altına seriyor. Trabzon’a yüksekten bakmayı sağlayan tepe sizlere Karadeniz’in hırçın sularını seyretme şansı veriyor. Dumanı tüten bir semaverden içilen çay eşliğinde kendinizi manzaraya bırakabilirsiniz.

Sümela Manastırı (Meryem Ana)

Trabzon’un Maçka ilçesinin Altındere Köyü sınırları içinde yer alıyor. Halk arasında ‘’Meryem Ana’’ olarak da anılan Manastır, 300 metrelik yükseklikte bulunmaktadır. ‘’Sümela’’ adını ‘’siyah’’ anlamına gelen ‘’melas’’ sözcüğünden aldığı söylenmektedir. Sümela Manastırı bölümleri arasında kütüphane, kutsal ayazma, öğrenci odaları, misafirhane, mutfak şapel ve ana kaya kilisesi bulunmaktadır.

Uzungöl

Trabzon şehrinin çaykara ilçesinde bulunan Uzungöl, sabahın erken saatlerinde muhteşem doğa eşliğinde bir Karadeniz kahvaltısı için en doğru adres. Doğaya duyulan özlem duygularını açığa çıkaran görüntüsüyle sizlere huzuru tam anlamıyla hissettirecek. Yamaç paraşütü, olta balıkçılığı, doğa yürüyüşü gibi birçok aktiviteyi Uzungöl’de gerçekleştirebilirsiniz.

ARTVİN

Doğu Karadeniz bölgesinde Türkiye’nin Gürcistan’la olan sınırında yer alır. Artvin boğlarıyla ünlü olup simgesi boğadır. Artvin il nüfusunu Gürcü, Kıpçak Türkleri ve Lazlar oluşturur. Yemyeşil bir görüntüsü masmavi gökyüzü ile birleşince Artvin’e doyum olmaz. Artvin’in ilçeleri birbirinden meşhurdur ve gezmeye doyamayacağınız kadar birçok güzelliğe sahiptir. Hopa’dan Borçka’ya, Kamilet’ten Mençuna’ya görülmeyi bekleyen onlarca yeri ve kilo almanız için sizleri bekleyen leziz yemekleri için şimdiden heyecanlanmalısınız.

⇒ ARTVİN OTELLERİNİ İNCELE

Karagöl

Artvin’e ayak bastığınız anda görmeniz gereken yerlerin başında Karagöl geliyor. Artvin’in incisi olarak tabir edebiliriz. Kamp alanları, muhteşem doğası ve yapılacak aktiviteleri ile ruhunuzu dinlendireceksiniz. Sandal kiralayarak gölün üzerinde harika manzaranın eşliğinde bir gezintiye çıkabilirsiniz. Klaskur Yaylasının yakınlarında yaşanan bir toprak kayması sonucu oluşmuştur. 2002 Yılında Bakanlar Kurulu bölgeyi tabiat parkı olarak ilan etmiştir.

Çifte köprü

Ortacalar bölgesindeki Çifte köprü, Artvin’e gelenlerin ziyaret noktalarından biridir. 18. Yüzyılda yapıldığına dair bilgiler bulunsa da 700 yıllık bir köprü olduğu tahmin edilmektedir. Hem görkemi hem de çevresindeki doğal güzellikleriyle kendine hayran bıraktıracak. Doyasıya fotoğraf çekebilir ve çevresine kısa keşifler yapabilirsiniz.

Macahel

Türkiye-Gürcistan arasında doğal sınır oluşturan Karçal dağlarının ardında kalan bir vadi. Tertemiz hava, yemyeşil doğa, kuş sesleri ve tepelerin arasından süzülen bulutlar.. Doğa harikası dereler, envai çeşit kır çiçeği kokusu ve yerli halkın samimiyeti ile bütünleşince Macahel’den dönmek bir hayli zor olur.

RİZE

Türkiye’nin en çok yağış alan ili olan Rize, zümrüt yeşili yaylaları, gür ormanları, tertemiz havası ve damakları şenlendiren lezzetleri ile Karadeniz’in önde gelen şehirlerinden biridir. Meşhur yaylaları eşliğinde eşsiz havasında ferahlamak isteyenleri en güzel şekilde ağırlar. Yeşilin büyün tonlarını bir arada görebileceğiniz kestane, kayın, kızılağaç, defne, çınar, dişbudak ve gürgen Rize’de yer alan ağaçlar arasındadır. Karadeniz Bölgesi iklim özelliklerine sahip Rize’de kış ayları kıyı kesimlerinde ılıman ve yağmurlu, dağlık kesimlerde soğuk ve kar yağışlı; yaz ayları ise genellikle ılıman geçer.

⇒ RİZE OTELLERİNİ İNCELE

Zilkale

Doğu Karadeniz’in zenginliklerinden biri olan Zilkale, kesinlikle görmek için yolları aşabileceğiniz kadar güzel. Çamlıhemşin’in 12 km güneyinde, Fırtına Vadisi’ndeki bir geçide hakim yüksekçe bir tepe üzerindedir. Kale; dış surlar, orta surlar ve iç kaleden meydana gelir. Zilkale Trabzon İmparatorluğu’nda bir gözeteme kulesiymiş. Osmanlı’nın fethinden sonra kale, askeri amaçla kullanılmış.

Huser Yaylası

Sizleri bulutların üzerinde masalsı bir yolculuğa çıkarıyoruz. Burada izleyeceğiniz gün batımını hayatınız boyunca unutamayacaksınız. Çamlıhemşin ilçesi sınırları içerisindeki Huser Yaylası, Ayder’in girişinin sol tarafını tutan dağlarda yerleşmiştir. Gerçek anlamda kafanızı dinlemek ve gerçek bir yayla görmek istiyorsanız en kısa zamanda Huser Yaylasını görmelisiniz.

Ayder Yaylası

Çamlıhemşin ilçesinin en önemli yaylası olarak kabul edilen Ayder Yaylası, genellikle kayın ormanları ile bezenmiştir. Ülkemizde yayla denilince ilk akla gelen, Karadeniz Bölgesi’nin en gözde yeridir. Hemen arkasında Kaçkar Dağları bulunan yayla, özellikle de kaplıcalarıyla ön plana çıkıyor. Yaylada yetişen çiçeklerden elde edilen ‘’Ayder Balı’’nı denemenizi tavsiye ederiz.

GİRESUN

Karadeniz’in doğusunda bulunan Giresun, her dönem yağış almasıyla yeşilin her tonunu içinde barındırmaktadır. Fındığı ile meşhur olan Giresun, kiraz meyvesinin de bütün dünyaya buradan yayıldığı söylenir. Giresun, Aksu ve Batlama vadileri arasında denize doğru uzanan bir yarımada üzerine kurulmuştur. Karşısında ise Giresun Adası vardır. Kümbet, Bektaş, vb. yaylalarında manda yoğurdu yiyip, buz gibi sularından mutlaka içmelisiniz. Sınırsız doğal ve kültürel güzelliklere ev sahipliği yapan Giresun, mutlaka gezip görülmesi gereken yerlerdendir.

⇒ GİRESUN OTELLERİNİ İNCELE

Giresun Kalesi

Kenti ikiye bölen yarımadanın üzerindeki tepeye yapılmış olan kale, şehrin tamamına hakim bir konumda bulunmaktadır. İç ve Dış Kale olmak üzere iki bölümden oluşan kalenin duvarlarının birçoğu yıkılmıştır. İç Kale kısmında günümüze kadar gelmeyi başarabilmiş saray kalıntıları bulunmaktadır. Antik kaynaklarda kalenin adı Bronz Duvarlı Kale olarak geçmektedir.

Kümbet Yaylası

Giresun’a gidip en meşhur yaylasını görmeden dönmek olmaz. Giresun’un Dereli ilçesinde 1750 metre yükseklikte kurulan Kümbet Yaylası kendisiyle aynı ismi taşıyan Kümbet Köyünde bulunur. Yaylanın orman örtüsü, tabiatı, yöreye özel mimari evleri, muhteşem temiz havası ile Giresun’un en önemli turistik yaylası konumuna da gelmeyi başarmıştır.

Kuzalan Şelalesi

Mavinin ve yeşilin her tonunu bizlere sunan, birbirinden güzel doğal güzellikleri barındıran ve mutlaka görülmesi gereken bir bölge. Görsel bir şölen sunan Kuzalan, mağaralar, anıt ağaçlar, tarihi değirmenler gibi zengin güzelliklerinin yanında pek çok canlı çeşitliliğine, farklı bir ekosisteme ev sahipliği yapmaktadır. 129 bitki türü, 36 familyaya ait 105 kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır.

SİNOP

Güzelliği dillere destan olmuş; şelaleleri, dağları, taşı toprağı nam salmış bir şehre çeviriyoruz rotamızı. Batı Karadeniz’in en doğu ucu Sinop.. Eşsiz güzellikleri ile görenleri kendine hayran bırakan Sinop, ilk çağ düşünürlerinden Diyojen’in doğduğu yer olarak bilinir. Sinop girişinde Diyojen sizleri karşılar. Karadeniz’in en uç noktasında bulunan Sinop şehir merkezinden denize girilebilecek nadir yerlerden biridir. Boztepe Burnu üzerine kurulu olan Sinop, sahip olduğu doğal cennet ile her mevsim gezilebilecek bir şehir.

⇒ SİNOP OTELLERİNİ İNCELE

Hamsilos Koyu

Türkiye’nin en kuzey noktası olan İnceburun üzerinde bir koydur. Koydan içeri girdiğiniz zaman bitki örtüsünün ormana dönüştüğünü görebilirsiniz Buzul aşındırması sonucu oluşan Hamsilos Koyu; ülkemizin ilk fiyordu, dünyada ise kendiliğinden oluşan ilk koy olma özelliği taşıyor. Yemyeşil ormanlık alanda çiçeklerin ve ağaçların arasından yükselen Hamsilos Koyu, ziyaretçilerine huzurlu bir ortam sunmaktadır.

Erfelek Şelalesi

Erfelek ilçesindeki iki ormanın birleştirdiği derin vadi içerisinden akan, irili ufaklı 28 şelaleden oluşan Erfelek Tatlıca Şelaleleri, görenleri güzelliği ile kendine hayran bırakıyor. Buz gibi akan serin suları bünyesinde bir kilometrelik iki farklı yürüyüş parkuru bulunduruyor. Şelalenin akan suyu eşliğinde ormanlık alandan gün batımını izlemek için en tepeye çıkabilirsiniz. Şelale koyu üzerinde bulunan ve tarihi geçmişleri 100 yıla dayanan iki su değirmeni de günümüzde dinlenme mekanı olarak hizmet veriyor.

Akgöl

Sinop’ta gizli kalmış bambaşka bir güzellik Akgöl.. Yemyeşil köknar ağaçları arasında kalmış muhteşem bir güzelliğe ev sahipliği yapan bir göl. Tertemiz havası ve kuş cıvıltıları eşliğinde sizleri karşılıyor. Ortalama 3 dönümlük bir alanı kapsayan, iki çayın birleşerek oluşturduğu yapay bir göldür. Piknik, göl üzerinde sandal turu, yürüyüş parkurları ile doğada vakit geçirmek isteyenler için ideal bir alan sunar.

SAMSUN

Samsun, Orta Karadeniz’in en kalabalık bölümüdür. Yeşilırmak ve Kızılırmak deltalarının arasında kalan verimli bölgede yer almaktadır. Akarsu bakımından zengin olan Samsun, Türkiye’nin kendi sınırları içinde denize ulaşan en uzun nehri Kızılırmak, Kızıldağ’dan doğmakta ve Bafra ilçesi içinden geçerek Karadeniz’e dökülmektedir. Eğer bir Karadeniz turuna çıkmaya karar verdiyseniz rotalarınız arasına Samsun’u mutlaka eklemelisiniz. Samsun göl, yayla, baraj, akarsular bakımından oldukça zengin bir şehirdir. Doğal güzelliklerini gezmeye doyamayacaksınız.

⇒ SAMSUN OTELLERİNİ İNCELE

Şahinkaya Kanyonu

Kızılırmak üzerindeki en dar, en uzun geçit. Kızılırmak’ın yatağını derince yarması sonucu oluşmuş kanyon, 2,5 kilometre uzunluğunda. Samsun’da doğal bir güzellik olarak anılan Şahinkaya Kanyonu, Vezirköprü ilçesinde buluyor ve Türkiye’nin 2’inci büyük su kanyonu unvanını taşıyor. Turkuaz rengi sularının kendine yol bulduğu gizemli geçit olarak heybetiyle görenleri büyülüyor.

Bandırma Vapuru Müzesi

19 Mayıs 1919 yılında Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun’a çıkmasıyla başlayan Kurtuluş Mücadelesinin en büyük tanıklarından olan Bandırma Vapuru, olayın bir millet için ne kadar öenmli olduğunu gelecek nesillere aktarılması için müzeye dönüştürülmüştür. Gemi içindeki kamarada Mustafa Kemal Paşa ve dört silah arkadaşının balmumu heykelleri bulunmaktadır.  Bu sebeple Bandırma Vapuru Müzesi Samsun iline yolunuz düştüğünde ziyaret etmeniz gereken yerlerin başında gelir.

Amisos Tepesi

Samsun’un Baruthane olarak adlandırılan bölgesinde, şehir merkezine 4 km uzaklıkta, yüksek bir noktada bulunuyor. Önce Amisos Tepesine gelip ardından teleferikle şehir manzarasını izleyerek Amazon Adası’nın bulunduğu parka geçebilirsiniz. Amisos Tepesi, Karadeniz’in yeşil ve maviyi bir araya getiren eşsiz manzarasını da ayaklarınızın altına seriyor.

KASTAMONU

Karadeniz Bölgesi’nin batısında yer alan Kastamonu, büyük şehirlerin gürültüsünden kaçmak isteyenlerin sığınabilecekleri bir huzur köşesi. Panoramik dağları, yemyeşil ovası, zümrüt sahilleriyle zengin kültürel varlıklarıyla bir çok alternatifi sunan bir tatil beldesidir. Kastamonu’nun sahip olduğu doğal güzellik ve zengin tarihinin yanında birde harikulade tabiatı baş döndüren bir güzelliğe sahiptir. Başta Ilgaz Dağı Milli Parkı dağcılık sporları için mükemmel bir merkezdir. Zengin orman örtüsü, çeşitli yaban hayvanları ile görenlerin unutamayacağı özelliklere sahiptir.

⇒ KASTAMONU OTELLERİNİ İNCELE

Ilıca Şelalesi

Kastamonu Pınarbaşı ilçesi Ilıca Köyü’nde yer alır. 15 metre yükseklikten dökülen şelale, suyun döküldüğü yerde oluşan doğal havuz ve çevresi çeşitli bitki örtüsü ile kaplanmış egzotik bir görünüme sahiptir. Batı Karadeniz’de bulunan bu doğa harikasını Atv araçlarla gezerek keşfedebilirsiniz. Ilıca Şelalesi yıllardır maviyle yeşilin birleştiği yer olma özelliğini koruyor.

Ilgaz Dağı Milli Parkı

Ilgaz Dağı Batı Karadeniz Bölgesinde, Kastamonu ve Çankırı illeri sınırları içinde bulunmaktadır. Çam ormanları içerisindeki park Ankara’ya en yakın kayak merkezi olduğu için Ankara da yaşayanların genellikle tercih ettiği yerdir. Zengin flora ve fauna çeşitliliğine sahip olan milli parkta genellikle göknar, karaçam, sarıçam ve ardıç ağaçları bulunmaktadır. Zengin bitki örtüsüne sahip parkta bahar aylarında yeşilin bin bir tonunu görebilirsiniz.

Valla Kanyonu

Valla Kanyonu Dünyanın en derin ikinci kanyonu olan doğa harikası bir cennet. Dünyada geçişi en zor olan kanyonlar arasındadır. Kanyonun içerisinde birçok şelale, girdap, mağara, debisi yüksek sular ve doğal engeller bulunuyor. Tırmanma, yürüyüş ve doğayı seviyorsanız bu kanyona yapacağınız ziyaret sizler için unutulmaz bir anı olabilir.

ORDU

Doğu Karadeniz Bölgesinin incisi niteliğindeki Ordu, doğal güzellileri, bitki örtüsü, mavi ve yeşilin kucaklaştığı bir ildir. Dağların denize dik olarak indiği melet vadisinin oluşturduğu Boztepe’nin eteklerine kurulmuştur. Akarsu bakımından zengin olup, tüm kanyonlarda ırmak, dere türü akarsular bulunur. Dereleri, fındığı her köşesiyle meşhur olan Ordu’yu görmeden Karadeniz turunu bitirmeyin deriz. En temiz kumu ve en uzun kıyı şeridine sahiptir. Birbirinden güzel koylar, doğal ve sağlıklı plajlarda unutamayacağınız bir Ordu turu yaşayacaksınız.

⇒ ORDU OTELLERİNİ İNCELE

Boztepe

Tüm şehri ayaklarınızın altında hissedebileceğiniz ve aynı zamanda Ordu’nun harika manzarası ile karşılaşacağınız bir güzellik. Yeşilin bol olduğu ve mavi ile buluştuğu bu ortamda yapılacak en güzel şeylerden biri arkanıza yaslanıp manzaranın tadını çıkarmak olmalı. Gün batımını izleyebilir ve yamaç paraşütü sporunu deneyimleyebilirsiniz.

Yason Burnu

Ordu’ya gittiyseniz eğer Yason Burnunu görmeden dönmeyin deriz. Öyle bir yer ki güneşin hem doğuşunu hem batışını tüm nefes kesen ihtişamı ile izleyebiliyorsunuz. Perşembe’nin Çaytepe köyü sınırlarında Samsun-Ordu karayolu üzerinde deniz kenarında bulunuyor. Yason Burnu’nun doğal güzellikleri ve çevresindeki tarihi kalıntılar size keyifli ve meraklı bir yolculuk sunacak.

Perşembe Yaylası

Ordu’nun Aybastı ilçesindeki bin 500 rakımlı Perşembe Yaylası, doğa harikası menderesleri ve yayla gölüyle ziyaretçilerine farklı güzellikler sunuyor. Çalının bile bulunmadığı pürüzsüz güzellikte yemyeşil tepeler, tepe eteğinde daracık alanda kilometrelerce uzanan menderesler. Bu güzellik kesinlikle görülmeye değer.