Altın rengi ince kumları, bu kumlarda yumurtlayan caretta caretta’lara ev sahipliği yapması ve etrafında herhangi bir otel veya yerleşim yeri olmamasıyla dikkatleri çeken İztuzu Plajı, Avrupa’nın en iyi plajları arasında gösteriliyor. Huzurlu bir tatil arıyorsanız, İztuzu Plajı el değmemiş doğasıyla unutamayacağınız bir tatil imkanı sunuyor.

İztuzu Plajı Nerede?

Her yıl çok sayıda turistin ziyaret ettiği İztuzu Plajı Muğla şehrimizin Ortaca İlçesi sınırları içinde Dalyan semti yakınlarında yer alıyor. Ayrıca Muğla’dan ve çevredeki diğer şehirlerden günü birlik ziyaretçileri de ağırlıyor. İztuzu Plajı’nın Dalyan ilçe merkezine uzaklığı yaklaşık olarak 12 km.

İztuzu Plajına Nasıl Gidilir?

İztuzu Plajı’na ulaşım için karayolu ve tekne turu alternatifleri bulunuyor. Karayolunu tercih ederseniz plajın İztuzu olarak adlandırılan doğu tarafına, tekne turu seçeneğini kullanırsanız plajın Dalyanağzı olarak adlandırılan batı tarafına ulaşım sağlayabilirsiniz. Her iki yakada 2 farklı plaj tesisi bulunuyor. İki bölgenin ortasında ise el değmemiş bir doğa sizi bekliyor.

Tekneyle ulaşım için Dalyan Rıhtımı’ndan kalkan Dalyan Tekne Kooperatifi’ne ait dolmuş tekneleri kullanılabiliyor. Bu tekneler ile sazlıklar arasından geçilen ve yaklaşık 30-40 dakika kadar süren bir yolculuk sonunda plajın Dalyanağzı kısmına ulaşılıyor. Kıyıdaki kayalık mezarların da görülebildiği bu yolculuk oldukça keyifli.

Dolmuş tekneleri İztuzu’na gidiş istikameti için araç doldukça hareket ediyor. Gidiş için ilk sefer saat 9.30’da. İztuzu’ndan dönüşler ise saat 13.00’de başlıyor ve saat başı sefer gerçekleştiriliyor.

Karayolu ile ulaşım için Dalyan Camii Meydanı’ndaki Dalyan Minibüs Kooperatifi durağından minibüslere binilebiliyor. Yaklaşık 15-20 dakika kadar süren bu yolculukta Sülüngür Gölü kıyısından ve Gökbel Köyü’nden geçiliyor. Karayolundan gidişte etraftaki çam ormanları ziyaretçilere keyifli bir yolculuk imkanı sunuyor.

İztuzu Plajı Giriş Ücreti Ne Kadardır?

Sakin ve huzurlu doğasıyla dikkatleri çeken İztuzu Plajı’na giriş sanılanın aksine ücretli değil. Bununla birlikte otopark ve şezlong gibi imkanlardan faydalanmak için ücret ödemek gerekiyor. Bu hizmetler için belirlenen fiyatlar her sezon güncelleniyor. Plajdaki duş, tuvalet ve soyunma kabini kullanımları ücretsiz.

İztuzu Plajı Giriş Saatleri

İztuzu Plajı denilince akla ilk olarak caretta caretta’lar geliyor. Plaj ev sahipliği yaptığı bu kaplumbağalar için özel koruma bölgesi haline getirilmiş durumda. Öyle ki plaja giriş çıkış saatleri belirlenirken dahi caretta caretta’ların korunmasına önem verilmiş. Plaj 8.00-20.00 saatleri arasında ziyaretçi kabul ediyor. Yumurtlama dönemleri olan Mayıs-Eylül ayları arasında bu saatler dışında plaja giriş kesinlikle yasak.

İztuzu Plajı’nın Önemli Özellikleri

İztuzu Plajı koruma altında tutulan caretta caretta’larla öylesine özdeşlemiş ki, yerli turistler için “Kaplumbağa Plajı” ve yabancı turistler için “Turtle Beach” buranın ikinci adı olmuş durumda. Dünyada caretta caretta’ların yumurtalarını bıraktığı çok az sayıda yerlerden biri olan bu doğa harikası plajda yumurta bırakma döneminde evcil hayvan bulundurulamıyor.

İztuzu Plajı içerisinde caretta caretta’ların tedavisi için kurulmuş bir hastane bulunuyor. Ayrıca bu kaplumbağaların huzuru için plajın kullanım saatleri dışında çevrede ışık yakmak ve gürültü yapmak yasaklanmış durumda. Bu konuda turistlerin de özen göstermesi bekleniyor.

Plaj içerisinde geçirdiğiniz süre içinde de yine caretta caretta’lara karşı titiz olmalısınız. Kaplumbağaların yumurtalarını bıraktıkları yerler görevliler tarafından işaretleniyor ve bu alanlara girmemeniz gerekiyor.

İztuzu Plajı ziyaretçilerini sık sık görsel bir sürpriz bekliyor. Medcezir nedeniyle bazen Akdeniz’in suyu Köyceğiz Gölü ve Dalyan Deltası’na akabilirken bazen de aksi şekilde deltanın suyu Akdeniz’e akabiliyor. Denizin ve iklimin bu etkisiyle Dalyan ağzı kısmında plajın şekli ve uzunluğu sık sık değişiyor. Plaj bu özelliğiyle doğanın kendini yenilemesi ve sürekli şekil değiştirmesinin somut bir kanıtı.

Yeşil doğası, sakin ortamı ve altın kum olarak adlandırılan sarı kumuyla unutulmaz bir tatil imkanı sunan İztuzu Plajı, The Times tarafından Avrupa’nın en iyi açık alanı olarak kabul ediliyor. Plaj ayrıca 2011 yılında Avrupa’nın en iyi plajı seçilmiş. Eklemek gerekir ki caretta caretta’lar yumurtalarını yalnızca temiz sahillere bırakabiliyor. Bu da İztuzu Plajı’nın ne kadar temiz bir doğaya sahip olduğunun göstergesi.

İztuzu Plajı aynı zamanda tatlı su ile tuzlu suyun kesiştiği bir noktada olmasıyla dikkat çekiyor. Bir tarafında tatlı suyuyla Sülüngür Gölü, diğer tarafında ise yüksek tuzluluk oranıyla Akdeniz yer alıyor.

İztuzu Lagünü Tekne Turları

Dalyan ilçe merkezinde tekne turuna katılabileceğiniz birçok özel işletme ve kooperatif bulunuyor. Doğrudan İztuzu Plajı’na gitmek için dolmuş tekneleri kullanılabilirken, Dalyan kanalının içinde sazlıklardan oluşan labirentlerde dolaşmak isteyenler için ayrı tekne turları sunuluyor. Turların fiyatları içerdikleri rotaya ve tur süresine göre değişiklik gösteriyor.

Tur teknesinde başka gruplarla bir arada olunan paylaşımlı turların fiyatları özel turlara göre elbette ki daha makul. Bu turlar da kendi içinde ikiye ayrılıyor:

• Günlük kısa tur: Yemek içermediği için fiyatı oldukça makul olan bu tur gezisi saat 11.00’de başlıyor. Kaya mezarları geziliyor, çamur banyoları yapılıyor ve Lagün içinde gezinti yapıldıktan sonra nihayetinde İztuzu Plajı’na ulaşılıyor.

Dönüş tamamen size kalmış. İztuzu Plajı’ndan tarifeli dönüş saat 16.00’da. Fakat saat 19.00’a kadar kalıp sonrasında dolmuş tekneleriyle dönmeyi tercih edebilirsiniz.

• Günlük yemekli tur: Saat 10.30’da başlayan bu turlarda yemek de var. Fakat önemle belirtelim ki tur için verilen fiyat yemeği kapsamıyor olabiliyor. Bu nedenle katıldığınız turda bu detayı mutlaka sormanı öneririz. Öğle yemeği turun sahibi tekne kooperatifine ait veya kooperatifin anlaşmalı olduğu restoranlarda yeniyor. Tur ödemesi haricinde restorana da yemek için ödeme yapmanız gerekebiliyor.

Çamur banyoları, Sultaniye kaplıcaları ve Köyceğiz Gölü gezisi bu turların kapsamında yer alıyor. Sonrasında öğle yemeği yeniliyor ve 2 saat boyunca İztuzu Plajı’nda demirleniyor. Tekneler yukarıda da belirttiğimiz üzere plajın Dalyan kanalı kısmına yanaşıyor. Burada caretta caretta’ları ve hatta belki mavi yengeç bile görebilirsiniz.

Yemeksiz turdan farklı olarak dönüş de bu tura dahil. İztuzu Plajı’nda geçirilen iki saatin ardından bir saatlik bir molada Kaunos Antik Kenti geziliyor. Ayrıca dönüş yolunda Kral mezarları görülebiliyor. Tur, tekneye bindiğiniz sahilde son buluyor.

Paylaşımlı turların dışında tatile gittiğiniz kişilerle tek başınıza olabileceğiniz, İztuzu Plajı’na gidilen özel turlar da bulunuyor.

Tur gezilerinin fiyatlarının her yıl güncellendiğini de ekleyelim.

Dalyan İztuzu Kral Mezarları

Kral mezarları Dalyan ilçesinde, İztuzu Plajı ile Köyceğiz Nehri arasındaki deltada yer alıyor. Bu büyüleyici kral mezarlarının hem gece hem de gündüz görünümü ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Kaunos Antik Kenti olarak adlandırılan bu bölgede yüksek kayalara oyulmuş kral mezarları görülebiliyor.

2800 yıllık bir geçmişe dayanan bu mezarlar inanışa göre Tanrı’ya yakın olması istenilen krallar ve önemli insanlar için inşa edilmiş. Likya tipi olarak bilinen bu mezarların o dönemin imkanlarıyla kayalıklar oyularak nasıl inşa edildikleri ise hala gizemini koruyor.

Görmeden Dönme

İztuzu Plajı geziniz sırasında aşağıdaki yerleri de mutlaka ziyaret etmelisiniz:

  • Dalyan Özel Çevre Koruma Alanı
  • Dalyan Nehri

  • Likya Kaya Mezarları
  • Karya Kaya Mezarları
  • Sülüngür Gölü

  • Kaunos Antik Kenti

Siz de doğanın içinde sakin ve huzurlu bir tatilin hayalini kuruyorsanız İztuzu Plajı sizin için harika bir seçenek.