Türkiye denilince dünyanın her yerinde akla ilk gelen kent olan İstanbul binlerce yıllık bir tarihe sahip. Kentte yapılan arkeolojik çalışmalar İstanbul’un tarihi yarımadasında yerleşimin milattan önce 3000’e dek uzandığını ortaya koyuyor.

Tarih öncesinden bu yana yerleşim olan ve aynı zamanda tarihi boyunca dünyanın en önemli metropolleri arasında yer alan İstanbul’un dört bir yanından kelimenin tam manasıyla tarih fışkırıyor. Sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu kadim kentte farklı medeniyetlerden izleri neredeyse her köşede görebilmek mümkün.

İstanbul’un tarihi alanları tüm dünyada tanınıyor ve kentin her yıl ziyaretçi akınına uğramasında önemli bir rol oynuyor. İstanbul’un tarihi ve turistik yerleri unutulmaz anlar yaşamak isteyenleri bekliyor. Özellikle UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen şehrin dört bölgesinde yer alan tarihi eserler dünyanın en önemli tarihi değerleri arasında sayılıyor.

Elbette İstanbul’da gezilecek tarihi yerler çok fazla ve hepsine bir yazıda değinmek olanaksız, ancak sizler için şehrin en önemli tarihi mekanlarından birkaçını derledik.

⇒ İstanbul Otellerini İnceleyin.

Ayasofya

İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Sultanahmet semtindeki Ayasofya Camii kentin ev sahipliği yaptığı en nadide mimari eserlerden biri. 532-537 arasında Bizans İmparatoru 1. Justiniaus tarafından katedral olarak inşa ettirilen Ayasofya, İstanbul’un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmed tarafından cami haline getirilmiş.

31 metre yüksekliğindeki kubbesi ile dikkat çeken caminin içerisinde yer alan insan figürlü mozaikler kapatılmış, ancak tahrip edilmemiş ve bu sayede günümüze dek ulaşmayı başarmış. Günümüzde bu mozaiklerin bir kısmı ortaya çıkarıldı ve görülebiliyor.

İstanbul gezilerinde mutlaka uğranması gereken noktalardan biri olan Ayasofya Camii’ne giriş ücretsiz ve ziyaret saatleri ise sabah 09:00-18:30 arası. Namaz vakitlerinden bir saat önce camii ziyarete kapatılıyor, yalnızca ibadete açık oluyor, namazın bitiminden yarım saat sonra tekrar ziyarete açılıyor.

Tarihi yerler İstanbul gezinizde Ayasofya’ya Aksaray ya da Eminönü duraklarından geçen herhangi bir otobüse binip bu duraklardan birinde indikten sonra tramvaya aktarma yaparak kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Sultanahmet Camisi

Ayasofya Camii ile komşu olan yani İstanbul’un Sultanahmet semtinde bulunan Sultanahmet Camii padişah 1. Ahmet tarafından 1609-1617 yılları arasında mimar Sedefkar Mehmet Ağa’ya yaptırılmış. 43 metre yüksekliğindeki kubbesi ile son derece görkemli olan camii, mermerden oyularak yapılmış olan mihrabı ile de etkileyici bir tarihi eser.

Sultanahmet Camii’nin yapımında mavi ağırlıklı çiniler kullanılmış, bu sebeple Avrupalılar camiyi Blue Mosque yani mavi cami adıyla da anıyorlar. Lale desenlerinden oluşan 20 binden çok çini ile muhteşem bir görünüme sahip olmasının yanı sıra Türkiye’de yapılmış olan ilk altı minareli cami olma özelliğini de taşıyan Sultanahmet, İstanbul’da gezilecek tarihi yerler listelerinin vazgeçilmezi.

Sultanahmet Camii’ne giriş ücretsiz ve Ayasofya gibi 09:00-18:30 arasında ziyaret edilebiliyor, aynı şekilde namaz saatlerinden bir saat önce ziyarete kapatılıp namaz bitiminden yarım saat sonra tekrar açılıyor.

Sultanahmet Camii, Ayasofya’nın yanında, yani buraya da Ayasofya ile aynı yolu kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.

⇒ Sultanahmet Meydanı Otellerini İnceleyin.

Kız Kulesi

İstanbul’un Anadolu yakasındaki en önemli tarihi mekanlardan biri tabii ki Kız Kulesi. Üsküdar’daki Kız Kulesi henüz kuleye gitmeden görünüşü ile büyüleyici bir etki bırakıyor. Hem Osmanlı hem de Bizans mimarisinden özellikler taşıyan Kız Kulesi Salacak açıklarındaki bir adacığın üzerine inşa edilmiş.

2500 yıllık geçmişi olan kuleye son halini ise 2. Mahmud vermiş. Kulede bulunan mermer bir levhada kulenin şimdiki halini almasını sağlayan padişah 2. Mahmut'un tuğrası yer alıyor. İstanbul’u izlemek, tarihi bir kulenin atmosferinde zaman geçirmek ve fotoğraf çekmek için İstanbul’da gezilecek tarihi yerler listenize Kız Kulesi’ni yazmayı unutmayın.

İstanbul’da gezilecek tarihi yerler listelerine mutlaka eklenmesi gereken bu etkileyici yapı ile ilgili birçok efsane de var. Bu efsanelerin en fazla bilineni ise kızının yılan sokması ile öleceği kehaneti üzerine bir kralın kuleyi yaptırıp kızını korumak için buraya kapatması ancak kızının bir üzüm sepetinden çıkan yılan tarafından burada sokulup öldürülmesini anlatıyor.

Bir adada yer alması sebebiyle Kız Kulesi’ne ulaşım Üsküdar ve Kabataş’tan kalkan tekneler ile sağlanıyor. Kuleye giriş ise ücretli ve ziyaret saatleri 09:00-19:00. Giriş ücretleri hakkında bilgi almak için Kız Kulesi resmi sitesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

⇒ Kız Kulesi Otellerini İnceleyin.

Topkapı Sarayı

UNESCO İstanbul tarihi yerler listesinde yer alan Topkapı Sarayı, 1478 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilmiş ve 400 yıl süresince Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetim merkezi olarak kullanılmış. İnşa edildiği dönemde 700.000 metrekarelik alana kurulu olan saray bugünse 80.000 metrekarelik bir büyüklüğe sahip.

İstanbul tarihi mekanlar listesinin en ihtişamlı noktalarından biri olan sarayda çok sayıda oda ve bölüm bulunuyor. Dünyanın sayılı ve en büyük saray müzelerinden biri olan Topkapı Sarayı’nda Osmanlı döneminde 4000 kişinin yaşadığı biliniyor, yani oldukça büyük bir saray.

Topkapı Sarayı İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Sarayburnu’nda ve buraya en rahat ulaşımı Kabataş-Bağcılar tramvayını kullanarak sağlayabilirsiniz. Sultanahmet durağında inip kısa bir yürüyüşle saraya varılıyor.

Topkapı Sarayı ziyaret saatleri 09:00-18:30.

Topkapı Sarayı’na giriş ise ücretli, güncel giriş ücreti bilgilerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

⇒ Topkapı Otellerini İnceleyin.

Galata Kulesi

Şehrin Avrupa yakasındaki Beyoğlu ilçesinde yer alan Galata Kulesi 1348 yılında gözetleme kulesi olarak inşa edilmiş ve yapıldığı dönemde İstanbul’un (o zamanki ismi ile Konstantinopolis) en yüksek binasıymış. 66.9 metre yüksekliğindeki Galata Kulesi günümüzde müze ve sergi alanı olarak kullanılıyor.

16. yüzyılda hapishane olarak kullanılan kule Hezarfen Ahmet Çelebi’nin uçtuğu kule olarak da ayrıca bir üne sahip.

9 katlı kulenin İstanbul manzarasına hakim seyir terası şehrin izlenebildiği en güzel noktalardan biri ve her yıl on binlerce kişi İstanbul’u tepeden izlemek için Galata Kulesi’nin seyir terasına akın ediyor.

Galata Kulesi’ne gidiş oldukça kolay, Kabataş-Bağcılar tramvayına binip Karaköy durağında inerek kuleye ulaşabilirsiniz. Diğer bir alternatif ise metro ile Şişhane durağında inmek. Bu duraktan sonra yaklaşık 5-10 dakika yürüyerek kuleyi ziyaret edebilirsiniz.

Galata Kulesi her gün 08:30-23.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Galata Kulesi’ne giriş ücretli. Güncel ücretlere buradan ulaşabilirsiniz.

⇒ Galata Kulesi Otellerini İnceleyin.

Yerebatan Sarnıcı

İstanbul tarihi eserler açısından baş döndürücü bir zenginliğe sahip, Yerebatan Sarnıcı ise şehirdeki en kendine has tarihi eserler arasında yer alıyor. Yazımızda da bahsettiğimiz Ayasofya Camii’nin 150 metre güneybatısındaki sarnıç Bizans İmparatoru 1. Justiniaus tarafından yaptırılmış. 6. yüzyılda inşa edilen sarnıç Bazilika Sarnıcı ismi ile de biliniyor.

Dokuzar metre uzunluğunda 336 sütunu olan sarnıca 52 merdivenle iniliyor. Sarnıcın en dikkat çeken parçaları Medusa başı heykeli kaideler ve bu kaideler Roma heykel sanatının en başarılı örnekleri arasında sayılıyor. Günümüzde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından müze olarak işletilen sarnıç aynı zamanda birçok etkinliğe de ev sahipliği yapıyor.

Yerebatan Sarnıcı'nda yürütülen restorasyon çalışmaları sebebiyle sarnıç şu an ziyarete kapalı. Yerebatan Sarnıcı resmi sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

⇒ Yerebatan Sarnici Otellerini İnceleyin.

Görmeden Dönme

İstanbul’un tarihi yerleri saymakla bitmez, yazımızda en popüler tarihi mekanlardan bahsettik. Buraları gezip gördükten sonra hala zamanınız kaldıysa görebileceğiniz birçok yer daha var tabii ki. . İstanbul tarihi mekanlar turunda buraları da görmeden dönmeyin.

  • Eyüp Sultan Camii
  • Beylerbeyi Sarayı
  • Rumeli Hisarı
  • Anadolu Kavağı
  • Hidiv Kasrı
  • Haydarpaşa Garı
  • Saint Esprit Kilisesi
  • Anadolu Hisarı
  • Yedikule Zindanları
  • Süleymaniye Camii
  • Eyüp Sultan Camii
  • Zeyrek Camii
  • Kapalı Çarşı