Kendine özgü doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve eşsiz manzarasıyla dikkat çeken Ihlara Vadisi, mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında yer alıyor. Etkileyici bir görünüme sahip olan kanyon, daha önceki dönemlerde vadide yaşayanlardan da izler barındırıyor.

Ihlara Vadisi’ne sıra dışı görünümünü veren vadinin yakınlarında bulunan Hasan Dağı’nın asırlar öncesinde püskürttüğü lavlar. Bu lavlar uzun seneler boyunca rüzgâr ve vadiden geçen Melendiz Çayı aracılığıyla vadide volkanik bir katman oluşturarak vadinin tabanında derin yarıklar meydana getiriyor.  Bu derin yarıklar vadiye eşsiz bir görünüm kazandırıyor.

Ihlara Vadisi’nin en dip noktasına inmek için tam 397 ahşap basamaktan oluşan merdivenler kullanılıyor. Dünyanın en ünlü kanyonları arasında yer alan vadi; yeşilin her tonunu barındıran doğal güzellikleri, kiliseleri ve kaya oyma mezarları ile her geçen gün ziyaretçi sayısına bir yenisini ekliyor. Aynı zamanda vadi, trekking severler için de harika bir rota.

Ihlara Vadisi’nin geçmiş zamanlarda içinde insanların yaşadığı bir yer olma özelliği, onu diğer kanyonlardan ayıran temel farklardan. Vadiden geçen Melendiz Çayı ise vadiye kanyon havası vermesinin yanı sıra vadiye hayat veren yaşam kaynağı. Vadiyi çepeçevre saran kayaçlardaki oyma mekânlar ve kiliseler ise kanyonu dünyanın en ünlü kültür ve medeniyet merkezlerinden biri haline getiriyor.

Ihlara Vadisi

⇒ Ihlara Vadisi Otellerini İnceleyin

Ihlara Vadisi Nerede?

Dik ve derin kayalarla çevrili olan Ihlara Vadisi İç Anadolu Bölgesi’nin en güzel illerinden biri Aksaray’da konumlanıyor. Aksaray’ın Güzelyurt ilçesindeki Ihlara kasabasında yer alan vadi, Melendiz çayı boyunca uzanıyor. Küçük akarsuların birleşerek oluşturduğu Melendiz Çayı, vadi boyunca yaklaşık 30 menderes çizerek akıyor. 

Vadi kuş bakışıyla 10 kilometre uzunluğunda görünse de Melendiz Çayı’nın menderesleri nedeniyle yaklaşık 18 kilometreyi buluyor. Kanyonun etrafındaki dik ve sarp kayalıklar,  Melendiz Çayı çevresindeki yeşillikleri gizlediği için adeta saklı bir cennet görünümünde. Vadi içindeki bitki örtüsünün zenginliği, kanyonun iklimini de etkiliyor. 

Vadi, karasal iklimin hüküm sürdüğü İç Anadolu Bölgesinde olmasına rağmen kanyonun taban kısımlarında Akdeniz ikliminin etkileri görülüyor. Öyle ki doğal bir mikroklima alanına sahip kanyonda Antep fıstığı gibi Akdeniz iklimine özgü bitkileri görmek mümkün. Hasan Dağı’nın kuzeydoğusunda yer alan vadi, Nevşehir’e yakınlığıyla da biliniyor. 

Dünya üzerindeki en geniş ikinci kanyon olan Ihlara Vadisi her yıl birçok yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Özellikle Kapadokya’ya gelen gezginlerin ilk uğrak yerlerinden biri olan kanyon, doğanın tüm seslerini duyabileceğiniz huzur dolu atmosferiyle eşsiz bir aktivite sunuyor. Kendine özgü bir enerjiye sahip olan Ihlara Vadisi, Ihlara Köyü’nden Selimiye Köyü’ne kadar uzanıyor. 

Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisine Nasıl Gidilir?

Ihlara Vadisi Aksaray iline 38 Nevşehir’e ise 67 kilometre mesafede yer alıyor. Vadiye ulaşmak için Aksaray – Nevşehir karayolunun 11. Kilometresinden Güzelyurt ilçesine sapmanız gerekiyor. Genellikle Kapadokya tatiline gelen turistlerin ilk uğrak yeri olan Ihlara Vadisi ulaşım kolaylığı ile dikkat çekiyor. 

Aksaray’dan günün belirli saatlerinde Ihlara kasabasına seferler düzenleniyor. Ayrıca Ihlara Vadisi’ne özel tur otobüsleri de bulunuyor. Dilerseniz tur otobüslerini tercih edebilirsiniz. Tur otobüslerinin en önemli avantajı ise yolcuları vadinin başlangıcı Ihlara Köyü’nde bırakması ve geri dönüşte de vadinin son durağı Belisırma Köyü’nden alması. 

Trekking tutkunlarının gözde rotalarından biri olan Ihlara Vadisi, yaklaşık 6 kilometrelik bir güzergâha sahip. Her ne kadar 14 kilometrelik bir uzunluğa sahip olsa da genellikle yürüme rotası olarak Ihlara Köyü ile Belisırma Köyü arasındaki 6 kilometrelik rota tercih ediliyor.  Vadideki yürüme alanına ulaşmak için öncelikle 397 basamaktan meydana gelen merdivenleri inmeniz gerekiyor. 

Özel araçla Ihlara Vadisi’ne geldiyseniz vadinin girişinde yer alan otoparka aracınızı park edip kanyonu gezmek için merdivenleri inmeye başlayabilirsiniz. Ortalama 5-10 dakika süren merdiven faslından sonra Melendiz Çayı boyunca uzanan patika yola devam ediliyor. Dilerseniz en fazla diz boyuna kadar gelen çayın içinden de yürüyebilirsiniz.

Ihlara kasabasından Belisırma köyüne kadar yürüyüşe devam edip dilerseniz burada mola verebilir ya da yürüyüşünü sonlandırabilirsiniz. Bu noktadan sonra vadi 6 kilometre daha devam ediyor. Genellikle ziyaretçiler, Belisırma Köyü’ne kadar gelip burada mola veriyor ve geldikleri yoldan geri dönerek yürüyüşlerini tamamlıyor. 

Ihlara Vadisi Giriş Ücreti Ne Kadar?

Ihlara Vadisine girişte bilet karşılığı ücret ödeniyor. Müzekart ile gezebileceğiniz Ihlara Vadisi’ne giriş için güncel fiyatlara buradan ulaşabilirsiniz.  Biletinizi aldıktan sonra eşsiz güzelliklere sahip kanyonu gezmeye başlayabilirsiniz. Sevdiklerinize hediye almak ya da kendiniz için Ihlara Vadisi’ne özgü hatıralar almak isterseniz girişte yer alan hediyelik eşya dükkânlarından faydalanabilirsiniz. Kapadokya’ya özgü minyatür balonlardan çanta, anahtarlık gibi süs eşyalarına kadar pek çok hediyelik eşya satılıyor.  

Ihlara Vadisi Hangi Saatlerde Gezilebilir?

Ihlara Vadisi, yaz ve kış döneminde farklı saatlerde açılıyor. Nisanın ilk günü başlayan ve Ekim başına kadar devam eden yaz sezonunda akşam 19.00’a kadar vadiye giriş yapılabiliyor. Ekim- Nisan aralığını kapsayan kış sezonunda ise giriş saatleri 17.30’a çekiliyor. Pazartesi günleri haricinde haftanın diğer günleri bu saatler aralığında Ihlara Vadisini gezebilirsiniz. 

Ihlara Vadisinde Yürüyüş Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Vadideki geziye başlamadan önce yürüyüşe uygun ayakkabı ve giyim ürünlerine sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Uzun bir yürüyüş olacağı için ayaklarınızın rahat olduğu outdoor tipi ayakkabı seçmek önemli. Ihlara Vadisi kendisine has bir iklime sahip, yaz aylarında bile aniden yağmur bastırabiliyor. Bu durumu göz önünde bulundurarak yağmurluk ya da şemsiye getirmeye de dikkat edebilirsiniz. 

Ihlara Vadisi’nde Nerede Yemek  Yenir?

Keyifli ve etkileyici bir manzara eşliğinde yapacağınız yürüyüşün ardından hem dinlenmek hem de bir şeyler atıştırmak için vadideki lokantaları tercih edebilirsiniz. Vadide yemek yiyebileceğiniz birçok restoran bulunuyor. Melendiz Çayı üzerinde yer alan, küçük baraka tarzındaki restoranlarda kuş cıvıltıları, derenin şırıltısı ve rüzgârın sesi eşliğinde yemek yiyebilirsiniz. 

Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi Gezilecek Yerler

Hıristiyanlar için özel bir yere sahip olan Ihlara Vadisi, özellikle 4. ve 13. yüzyıllar arasında inziva ve disiplinli bir manastır yaşamı için yerleşim yeri olarak kullanılmış. Kayalara oyulmuş halde 4000’in üzerinde yerleşim alanının bulunduğu vadi, aynı zamanda fresklerle donatılmış birçok saklı mağara ve kilise de yer alıyor.

Vadideki kiliselerin ve yerleşim yerlerinin bazıları oldukça yüksekte ve buralara ulaşmak için merdivenler kullanılıyor. Vadinin hemen girişinde seni Ağaçaltı Kilisesi karşılıyor. Hazreti İsa’nın doğumu ve göğe yükselişinin anlatıldığı fresklerle süslü kilise,  Ihlara Vadisi’ne gizemli yolculuğunun başlangıcını oluşturuyor. 

Ihlara Vadisi

Büyük bir tapınağı andıran yapısı ve canlı renkleri ile Eğritaş Kilisesi mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Hazreti Meryem’e ithaf edildiği düşünülen kilisede iki meleğin arasında oturan İsa,  iki melekle 6 piskopos arasındaki Hazreti Meryem ve Hazreti Yusuf’un rüyası gibi sahneler yer alıyor. 10. yüzyılda inşa edilen tek katlı Kokar Kilisesi ve Pürenliseki Kilisesi’ni de mutlaka gezmelisiniz.

Vadide yetişen sümbüllerden adını alan Sümbüllü Kilise, Yılanlı Kilise, Daniel Kilisesi, Batkın Kilisesi, Ala Kilisesi, Karagedik Kilisesi ve direkli Kilise gibi tarihi yapılar da vadinin zenginlikleri arasında yerini alıyor. Belisırma Köyü’nden sonra vadi 6 kilometre kadar devam ediyor. Bu bölgede konik şeklindeki peri bacalarını görebileceğiniz Yaprakhisar Köyü’nü gezebilirsiniz. 

Yaprakhisar Köyü’nün yaklaşık 1 kilometre uzağında ise Kapadokya’nın en ünlü yapılarından biri Selime Manastırı bulunuyor. 13. Yüzyılda rahipler tarafından kayalara oyularak yapılan bu manastır etkileyici görünümü ve mistik havası ile mutlaka görmeniz gereken yerlerin başını çekiyor. 

Görmeden Dönme 

Ihlara Vadisi’ni gezmeye gittiğinizde, buraları da mutlaka görmelisiniz:

  • Narlıgöl Krater Gölü
  • Göreme Açık Hava Müzesi
  • Derinkuyu Yeraltı Şehri
  • Üç Güzeller Peri Bacaları
  • Güvercinlik Vadisi
  • Hacı Bektaş-ı Veli Müzesi
  • Paşabağ Peribacaları
  • Devrent Vadisi