Sadece lezzet için seyahate çıkanlar olduğunu biliyor muydunuz? Hem değişik ülke/şehir gezip hem de oraların yöresel lezzetlerini tatmaya bayılanlar için hazırladığımız bu yazımızda Türkiye’nin mutfağı ile ünlenen şehri Hatay’ı ele alıyoruz. Hem sunumu hem de tatları ile gönülleri coşturan acı ve tatlının mükemmel uyumunu yakalayabilen Hatay’da ne yenir, nerede yenir sorularına cevap oluyoruz. Haydi, buyurun zengin mutfağı ile yöresel Hatay şehrine.

Tostun babası: Tostçu Atilla

Tost yemek diyenlere bile tostu sevdirdiği için Tostçu Atilla burada çok meşhur. Aynı zamanda şehrin ilk tostçularından biri oluyor kendisi. Malzemesi bol, lezzeti şahane olan tostlarını yapmak için iki çeşit ekmek kullanıyor. Biri yuvarlak ekmek diğeri de Antakya’nın meşhur ince uzun ekmeğinden. Gelenin tekrar tekrar uğradığı tostçu, güne başlamanın ilk adreslerinden biri olabilir. İster kahvaltı için tercih edin isterseniz de hafif bir öğle öğünü olarak. Çıtır çıtır lezzeti ve mis gibi kokusu ile sizi kendine hayran bırakacağı kesin. Tostçu Atilla dışında bir de Tostçu Şahin var. Şehrin iki büyük tostçusu hayran kitleleri ile şehri ikiye bölmüş sanki. Hatay otelleri arasından seçim yapmak zor ama önceden araştırma yaparsanız daha kolay karar verebilirsiniz. Böylelikle bu enfes lezzeti yerinde tatma fırsatı yakalayabilirsiniz.

Güne Antakya Kahvaltı Evi’nde (Hatay Sultan Sofrası) Başlayın

‘’Yok, ben öyle tostla falan öğün geçiştiremem, nerede bu Hatay’ın meşhur kahvaltılıkları?’’ diyenlerin durağı burası olacak. Bu mekân, eski bir Antakya evi ve kocaman avlusunda mis kokulu ağaçlar altında başlıyorsunuz güne. Kişi başı çok uygun fiyatlara sunulan ve tamamen yöresel ürünlerden hazırlanan bu kahvaltıda sizi bekleyenler arasında çeşit çeşit Hatay börekleri, kocaman bir peynir tabağı, sahanda yumurtalar derken daha neler neler. Tazecik organik ürünleri gönül rahatlığı ile Hatay’ın şahane havasını soluyarak çok hoş bir ortamda güne başlamak isteyenler için kaçırılmayacak bir fırsat sunuyor Hatay Sultan Sofrası.

Humusun Tek Adresi: Humusçu İbrahim Usta

Ezmeleri ile ünlenen şehirde humusun tadına bakmak isterseniz işte size tek adres, İbrahim Usta. Hataylılar bu lezzeti sabah kahvaltısında tüketiyorlar. Gün boyu insanı tok tutan, açlık hissi vermeyen değişik bir lezzet olan bu humusu, İstanbul’da da bazı restoranlarda farklı isimler ile görebiliyorsunuz ancak mezenin hası burada yapılıyor. Küçücük bir dükkânda, el emeği ürününü sunan İbrahim Usta, mezesini bakır bir küp içerisinde külhanda pişiriyor. İçerisine yerli tahin, zeytinyağı, baharatlar ve sarımsak ekleyerek sunuma hazır hale getiriyor. Çok hoş bir lezzeti olan humusu ister Antakyalılar gibi kahvaltıda tüketin ister öğün olarak deneyin ama mutlaka tadın. Hatay otelleri arasından bütçenize en uygun olanı seçin ve humusu yerinde tadın, bu lezzeti asla unutamayacağınızın garantisini verebiliriz.

Kebapta 1 Numara: Salah Kebap

Hataylılar yemeklerinde etten asla vazgeçmeyen, çok fazla et tüketen insanlar. Hal böyle olunca çeşit çeşit et yemeklerini burada bulabiliyor, farklı tatları deneme şansına erişebiliyorsunuz. Babadan oğula devir olan Salah bey bu işin piri olmuş çünkü tam 25 yıldır hizmet veren bir yer burası. Kebap yemek istiyorum deyince parmakla gösterilen mekân, en çok tercih edilen kebapçılar arasında bulunuyor. Zırhla çekilmiş kebaplarından, kuzu şişlerine kadar pek çok seçenek de var. Burası aynı zamanda akşam yemeklerinde alkolle beraber güzel bir kebap çeşidi tüketebileceğiniz alkollü, ender yerlerden biri.

Yaşayan Efsane Dönerci Tacettin Usta

Tam tamına 57 yıldır bu işi yapan Tacettin Usta, 70 kusur yaşında. Sadece dana etinden döner yapan ustanın prensipleri de öyle hafife alınmayacak kadar ağır. Bir liste var ve oraya isim yazdırıp sıraya alınıyorsunuz, eğer isim yazdırmazsanız döner de yok. Saat 12 civarında başlayan döner servisi yaklaşık 15-16 gibi bitiyor. O nedenle acele edilecek bir yer burası. Hatta dolaşan bir söylentiye göre şehir valisi sıraya girmeden döner almak ister ama Tacettin Usta vermez. Neden koskoca valiye döner vermedin diye soranlara da cevabı hazır Tacettin Usta’nın; ‘’ O da insan sende. Ne farkınız var? Ben oğlumu da sıraya sokuyorum.’’ İşte bu kadar adil bir ustanın elinden, katkısız dana eti döner yemek isteyenlerin döner bitmeyen listeye koşması lazım.

Çınaraltı Künefe Yusuf Usta’nın Yeri’nde Antakya Künefesi

Hatay’ın olmazsa olmazı, bir nevi simgesi sayılan künefeyi tatmadan şehirden ayrılacak değilsiniz. Uzun Çarşı’daki dükkânında künefe severleri ağırlayan Yusuf Usta, genellikle yerli halkı değil, şehir dışından gelenleri ağırlayan bir mekân. Kömür ateşinde yavaş yavaş hiç aceleye getirmeden pişirilen künefe şerbetlendikten sonra dondurma ve fıstıkla süsleniyor. Tabi bunlar isteğe bağlı. İçerisindeki şahane peynirden zaten bahsetmiyoruz bile. Çok tatlı sevmeyenlerin dondurma eşliğinde tüketmesi daha iyi olan künefeyi ana memleketinde denemeden şehirden ayrılmayın diyoruz. Konaklamalı Hatay tatili yapmayı düşünüyorsanız eğer ilk fırsatta Antakya otellerine göz atmanızı öneriyoruz.

Tarihi Affan Kahvesi’nde En Köpüklüsünden

Yemekleri yedik, künefemizin tadına baktık haydi şimdi şöyle misler gibi bir kahve zamanı diyenlerin en doğru adresi, Affan Kahvesi. İster yemek üstüne ister gezinize kısa molalar verdiğiniz anlarda Kurtuluş Caddesi üzerinde bulunan bu kahveye uğramalısınız. Çayınızı kahvenizi yudumlayıp gün yorgunluğunu atabileceğiniz mekânda aynı zamanda şahane bir tatlı daha sizi bekliyor. Özellikle sıcak havalarda fazlası ile tüketilen bu tatlı mısır unu ve süt kullanılarak yapılan bir muhallebi. Üzerine de gerçek keçi sütünden yapılan şahane dondurması ile servis ediliyor.

Çiğ Köfte Denince Akla Hemen Onun Adı Gelir: Antakya Şehir Kulübü

Servis edilmeden birkaç saat önce itina ile özene bezene etten yapılan bir çiğ köfte yemeye hazırsanız haydi buyurun Şehir Kulübü’ne. Burası biraz özel bir yer, birilerini daveti olmadan gidemiyorsunuz. Eğer bu mekâna üye bir tanıdığınız varsa ve sizi davet ederse girebileceğiniz bir yer. Yenilen çiğ köftenin tadı, günlerce damaklardan silinmiyor. O kadar lezzetli ki insan bir an düşünüyor ‘’galiba ben daha önce hiç çiğ köfte yememişim’’ diye. Özel davetle gidiliyor ama bu sizi çok pahalı düşüncesine saptırmasın, aksine gayet uygun fiyata şahane lezzetli şeyler yiyorsunuz.

Mezenin Cenneti: Konak Restoran

Burası adından da anlaşıldığı gibi Antakya’nın eski bir evinden yapılan restoran. Binlerce çeşit mezenin baş döndüren etkisi altında ister alkollü ister alkolsüz şahane bir akşam yemeği yenebilecek gözde yerlerden biri. Ünlü Halep ekmeğine sarılıp servis edilen salatası, kebaplarının lezzeti unutulmayacak cinsten. Hele bir de şöyle ortaya güveçte pişirilen sarımsak ve peynir ikilisi geliyor ki anlatılacak gibi değil. Bu kadar lezzeti saydıktan sonra biliyoruz ki ilk işiniz Antalya uçak bileti ve Antakya otelleri araştırmak olacak.