1985 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi’ne giren Kapadokya; bölgede bulunan peri bacaları, tarihi boyunca ev sahipliği yaptığı efsaneleri, dokunaklı aşk hikayeleri, doğası ve tarihi ile konuklarına eşsiz bir dünya sunuyor.
Unutamayacağınız deneyimler sunan bölgede eşsiz bir atmosferin yanı sıra kayalara oyulmuş kiliseler ve yeraltı şehirleri de bulunuyor. Siz de bölgenin mistik atmosferini keşfetmek ve bu büyüleyici dünyanın içine girmek istiyorsanız işe Kapadokya gezi rehberi hazırlığıyla başlayabilirsiniz.
Peri Bacaları Nerede?
Peri Bacaları; Nevşehir ilinin Ürgüp ilçesinde ziyaret etmenizi bekliyor. Tüm dünya tarafından bilinen ve her yıl sayısız turisti kendine çeken Peri Bacaları, bölge için de son derece önemli bir kültürel miras.
Peri Bacaları Nasıl Oluştu?
Peri bacalarının bulunduğu Kapadokya bölgesinin eski dönemlerde iç deniz olduğuna inanılıyor. Bölgenin çevresinde bulunan Güllüdağ, Erciyes Dağı ve Hasan Dağı’nın uzun yıllar boyunca püskürttüğü lavlar nedeniyle kuruyor ve yüzyıllar süren süreçte bölgede tüf adı verilen ve şimdilerde herkesi büyüleyen Peri Bacaları oluşuyor.
Kapadokya İsmi Nereden Geliyor?
Eşsiz güzellikler barındıran Kapadokya’nın adı, zamanında burada hüküm sürmüş olan krallık Katpatuka’dan geliyor. Persçe bir kelime olan Katpatuka, ‘güzel atlar ülkesi’ anlamını taşıyor.
Kapadokya'ya Nasıl Gidilir?
Kapadokya bölgesine ulaşımı kara yolu ile sağlamak istiyorsanız, İstanbul rotasından Ankara’ya kadar otobanı, Ankara’ya vardığınızda da Kapadokya bölgesine varmak için de gidiş-geliş şeritli yolları kullanabilirsiniz. Bölgeye otobüsle varmak istediğinizde de direkt olarak Kapadokya’ya giden seferleri tercih edebilirsiniz.
Hava yolu ile ulaşımda Kayseri ya da Nevşehir’e gelebilir ve shuttle ya da transfer hizmetinden faydalanarak Kapadokya bölgesine ulaşabilirsiniz. Bir diğer ulaşım şekli de tren. Ankara, Adana ve Kars’tan kalkan trenle Kayseri’ye gelebilir ve buradan kalkan otobüslere binerek Kapadokya bölgesine ulaşabilirsiniz.
Kapadokya'ya Ne Zaman Gitmeli?
Kapadokya'ya dilediğiniz an dilediğiniz zamanda gidebilirsiniz. Çünkü bölgenin her mevsimi kendine özel güzellikler sunuyor. Her mevsimde ayrı bir güzelliğe bürünen Kapadokya, Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Ancak Kapadokya tatilinde balona binmek istiyorsanız, turlar her mevsim yapılıyor olsa da özellikle yaz ve bahar aylarını tercih etmelisiniz.
Bölge ayrıca kışın karlarla kaplı doğasıyla da sizi büyülemeye aday. Peri bacalarını bembeyaz bir güzellikte görerek eşsiz bir deneyim yaşayabilirsiniz.
Kapadokya Balon Turları
Kapadokya’da balon turuna katılmak hayallerinizi süslüyorsa, bunları mutlaka bilmelisiniz. Her mevsim ayrı güzel olan Kapadokya’yı bir de havadan görmek isteyen turistler, balon turunu havanın rüzgar yoğunluğuna bağlı olarak her mevsim yapabiliyor. Balonların havalanmasını rüzgar belirlediği için her mevsim özelinde kullanılabiliyor.
Balon turuna katılmak istiyorsanız rezervasyon işlemini 1 gün önceden yaptırmanız gerekiyor. Böylelikle kolaylıkla yer bulabilir ve erken rezervasyon ayrıcalıklarından faydalanabilirsiniz. Balon turu şirketleri 04.30 – 05.30 saatleri arasında hava henüz aydınlanmamışken sizi servisle otelden alıyor.
Sivil Havacılık’tan uçuş onayı alındığında da balonların kalkış yapacağı alana gidiyorsunuz. Sonrası zaten büyüleyici bir güzellik. Bu eşsiz tur deneyiminden sonra atıştırmalık ve şampanya ikramı keyfinizi ikiye katlıyor. Tüm ritüellerin ardından katılım sertifikası veriliyor ve servisle otele bırakılıyorsunuz.
Balon turu fiyatları turu uygulayan şirkete, mevsim koşullarına, turist sayısına ve özel günlere göre farklılık gösterebiliyor. Balon turuna katılmadan önce yanınıza mutlaka hırka vb. kıyafet almanız gerekiyor. Çünkü turu yaptığın saatlerde hava oldukça serin. Uçuşlar minimum 1 saat sürüyor ve her sepete 12 ile 16 arasında yolcu binebiliyor.
Hangi tur şirketini tercih ederseniz edin, kahvaltı, transfer ve sigorta fiyat dahilinde. 6 yaş altı çocuklar tura kabul edilmiyor ve 6-12 yaş arası çocuklar da %50 indirimli binebiliyor.
Kapadokya Kaç Günde Gezilir?
Kapadokya, 2-3 günde gezilip keşfedilebilecek bir yer değil. Bu nedenle bölgeyi tam anlamıyla keşfetmek istiyorsanız 1 haftanızı ayırmalısınız. Ancak zamanınız kısıtlı ise yalnızca önemli bölgeler için 3-4 gün ayırmanızı tavsiye ederiz.
Kapadokya ve Çevresinde Gezilecek Yerler
Kapadokya gezisi için yapabileceğiniz en güzel plan bir görülecek yerler listesi hazırlamak ve her keşif sonrası bu listede bulunan yerin üzerini çizmek. Ancak öncesinde atlı safarilere ve balon turuna mutlaka katılmanız gerekiyor. Bölgede gezilecek yerler Avanos, Ürgüp, Göreme, Çavuşin, Ortahisar ve Uçhisar olarak gruplandırılıyor.
Nevşehir’in ilçelerinden biri olan Avanos; Aşk Vadisi, Asmalı Konak, Göreme Millî Parkı, Taş Köprü başta olmak üzere birçok vadiye, kaleye, köprüye, müzeye ve yeraltı şehrine ev sahipliği yapıyor. Bölgede gezilmesi gereken noktalar ise şöyle:
Güllüdere Vadisi
Güllüdere Vadisi de bölgenin doğa yürüyüşü yapılan yerlerinden biri. Bölgede ayrıca kayalara oyularak yapılmış şaraphane, çilehane ve kiliseler bulunuyor. Eşsiz gün batımı görselliğini sunan Kızılçukur Vadisi, bölgenin en eski kilisesine de ev sahipliği yapıyor. Vaftizci Yahya Kilisesi de bölgenin en korunmuş kiliselerinden biri. Kayanın içine oyulmuş olan bu kilisede bazilika bulunuyor.
Çavuşin Bölgesi
Çavuşin bölgesinde de Rahipler Vadisi (Paşabağı), Çavuşin Eski Cami, Güllüdere Vadisi, Kızılçukur Vadisi, Çavuşin Kilisesi ve Vaftizci Yahya Kilisesi bulunuyor. Çavuşin, Kapadokya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri. Bölgede bulunan Rahipler Vadisi (Paşabağı), mutlaka gezilmesi gereken şapel ve kilise ile dolu bir yer.
Göreme
Göreme, eşsiz Kapadokya deneyimlerini yaşayacağınız yerlerden biri. Bölgedeki kaya otel ve restoranların çoğu Göreme’de bulunuyor. Aşk Vadisi’ne ev sahipliği de yapıyor. Zamanında bu vadide evlilik teklifleri yapıldığından bu ismi alan vadide Aşıklar Tepesi’de bulunuyor.
Ortahisar Kalesi
Kapadokya’nın en büyük peri bacası olan Ortahisar Kalesi, tüm heybetiyle görmeniz gereken yerlerden bir diğeri. Koruma amaçlı insan eliyle şekillendirilmiş olan peri bacası, zamanında bölgede yaşanan savaşlarda güçlü bir kale olarak da kullanılmış.
Uçhisar Kalesi
Uçhisar kalesi, bölgenin en yüksek peribacası. Buraya çıkarak bölgenin her yerini görebilirsiniz. Kapadokya’da gün batımı izlemek isterseniz burayı tercih edebilirsiniz. Güvercinlik Vadisi’nde ise trekking, vadi koşusu ve vadi bisikleti etkinlikleri düzenleniyor.
Temenni Tepesi ve Üç Güzeller
Temenni Tepesi, insanların dilek dilemek için bez bağladığı bir türbeye ev sahipliği yapıyor. Bölgede ayrıca 200 yıllık Rum mimarisini yansıtan Asmalı Konak da bulunuyor. Tarih kokan konakları ve yapıları seviyorsanız, Asmalı Konak ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri.
Kapadokya’nın simgesi olan Üç Güzeller de görmeniz gereken yerler arasında. Klasik şapkalı peri bacası formuna sahip olan yer, her yıl sayısız turisti büyülüyor.
Yeraltı Şehirleri
Kapadokya yeraltı şehirleri de gezilmesi gereken yerler arasında. Bölgede yalnızca 36 tanesi gün yüzüne çıkarılmış yeraltı şehri bulunuyor ancak tahminler 150-200 arası yeraltı şehri olduğundan yana. Sofistike bir plan sunan bu yeraltı şehirlerinde ısınma, kanalizasyon sistemi, sulama, havalandırma ve hatta akıl hastanesi bulunuyor.
Bölgede bu kadar çok yeraltı şehrinin olmasının nedeni de şehrin sürekli akın ve yağmalara uğraması ve halkın korunmak istemesi. Bölgede 36 adet yeraltı şehri bulunsa da mutlaka görmeniz gereken yeraltı şehirleri; Derinkuyu Yeraltı Şehri, Tatlarin Yeraltı Şehri, Özkonak Yeraltı Şehri, Kaymaklı Yeraltı Şehri ve Mazı Yeraltı Şehri şeklinde sıralanabilir.
Yorumlar
0 Yorum