Karadeniz’in güzelliği dillere destan doğasıyla bütünleşmiş olan Gideros Koyu “saklı cennet” tanımını sonuna kadar hak ediyor. Kastamonu’daki Gideros Koyu yeşil ile mavinin birleştiği, kartpostal kadar etkileyici bir görünüme sahip.

Gideros Koyu’nun bulunduğu bölgenin aynı zamanda binlerce yıllık tarihi olması buraya yapılan gezileri çok daha heyecan verici hale getiriyor. Doğayla başbaşa, yemyeşil ormanların arasında masmavi ve tertemiz denizde yüzüp, dinlenmek için Gideros Koyu mükemmel bir alternatif.

Gideros Koyu’nda Denize Girilir mi?

Karadeniz dalgaları ile meşhur ve bu sebeple çoğu kişi Karadeniz’de yüzmek denilince durup düşünür. Ancak Gideros Koyu alışılagelmiş Karadeniz sahillerinin aksine çok dalgalı değil ve bu da koyu daha cazip kılıyor. Eskiden koyun korunaklı olması sebebiyle denizcilerin gemileriyle buraya sığındıkları biliniyor.

Gideros Koyu’nda denize girilir mi sorusunun yanıtı evet yani. Karadeniz’in pırıl pırıl sularında dalgalar olmadan üstelik muhteşem bir orman manzarası eşliğinde denize girilebilecek nadide bir yer Gideros.

Gideros Koyu’na Ne Zaman Gidilir?

Tarihin doğayla buluştuğu Karadeniz masalı Gideros Koyu’na kışın gitmek pek makul değil. Gideros’a gitmek için en uygun zaman mayıs ve kasım ayları arası. Eğer tarihi bir gezi yapmak ya da doğa yürüyüşü gibi aktivitelerle çevreyi keşfetmek istiyorsanız havanın çok sıcak olmadığı nisan-mayıs aylarını tercih edebilirsiniz.

Koyda denize girmeyi planlıyorsanız mayısta deniz henüz tam ısınmamış olacağından haziran, temmuz ya da ağustos ayları ideal zaman.

Gideros Koyu’nda Yapabileceğiniz Aktiviteler

Vardığınız anda manzarası ile hayran kalacağınız Gideros Koyu birçok keyifli aktivite yapılabilecek bir nokta. Doğada yapılabilecek çoğu aktivite için uygun olan Gideros Koyu’nda yapabileceğiniz aktiviteler şunlar:

  • Doğa yürüyüşü: Gideros Koyu doğa yürüyüşü yapmak için ideal bir yer. Koyu çevreleyen ormanda trekking yapabilir bu arada koyu yukarıdan görerek enfes manzarasına bir kez daha hayran olabilirsiniz.
  • Denize girmek: Sakin bir ortamda yüzmek, serinlemek de Gideros Koyu’nda yapılabilecek aktiviteler arasında yer alıyor.
  • Yaban ördeklerini izlemek: Koyun sevimli sakinleri yaban ördekleri Gideros Koyu gezilerine neşe katıyor. Yaban ördeklerini izleyerek keyifli zaman geçirebilirsiniz.

  • Balık avlamak: Balık avlamayı sevenler için de oldukça heyecan verici bir nokta Gideros Koyu. Buranın tertemiz denizinde birçok balık türü yaşıyor. Gideros Koyu’nda palamut, sarıkanat, eşkina, istavrit ve lüfer gibi çeşitli balıkları tutabilirsiniz.
  • Fotoğraf çekmek: Cide’nin doğa harikası Gideros Koyu’nda yapılabilecek en keyifli aktivitelerden biri de tabii ki fotoğraf çekmek. Manzarası ile büyüleyen koyun her köşesinde farklı bir güzellik ile karşılaşacaksınız ve buraların, yaban ördeklerinin fotoğraflarını çekmeden koydan ayrılmak istemeyeceksiniz.

Gideros Tarihi

Gideros Koyu doğasıyla olduğu kadar tarihi ile de önemli bir değer. Amasya’da doğmuş olan ve antik çağın en önemli tarihçisi kabul edilen Strabon Gideros’ta milattan önce 3500’lerde Amazonların yaşadığından bahseder. Bölgede yapılan kazı çalışmalarında Strabon’u doğrular nitelikte Bakır Taş Çağı’na ait çanak çömlek parçaları bulundu.

Gideros’un Amazonlar tarafından kurulduğuna dair iddialar da var. Bu iddiaların kesinliği kanıtlanmış olsa da birçok kişi bölgede ilk yerleşimin ünlü Amazon kadınları tarafından kurulduğuna inanıyor. Bu inanış da Gideros’un ve Gideros Koyu’nun dünyanın daha fazla ilgisini çekmesini sağlayan unsurlardan biri.

Bölge milattan önce 60’da Roma egemenliği altına girdi, 1284 yılında ise Türkler tarafından fethedildi. Binlerce yıllık tarihe sahip olan Gideros ve Gideros Koyu denize girmek için olduğu kadar muazzam bir tarihin izlerini sürmek için de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.

Gideros Koyu Nerede?

Gideros Koyu nerede diye merak ediyorsanız, Batı Karadeniz’in bu doğa harikası koyu Kastamonu’nun Cide ilçesi sınırları içinde yer alıyor.

Gideros Koyu’na Nasıl Gidilir?

Gideros Koyu Cide merkezinden yaklaşık olarak 11 kilometre mesafede bulunuyor. Özel araç ile gidecekseniz Bolu-Gerede arasındaki Yeni Çağ Yolu üzerinden Devrek-Batın yolunu kullanabilirsiniz. Ayrıca İnebolu ile Cide arasındaki yoldan da Gideros Koyuna ulaşım sağlanabiliyor.

Gideros Koyu’na toplu taşıma araçları ile ulaşım ne yazık ki yok. Cide merkezine giderek buradan taksiye binmek koya ulaşım için tercih edebileceğiniz ikinci yöntem.

Gideros Koyuna tekne turları da düzenleniyor. Genellikle günübirlik olan bu turlara katılarak hem Gideros Koyunu hem de çevredeki diğer koyları denizden görmenin tadını çıkarabilirsiniz.

Gideros Koyu Mağaraları

Gideros Koyu mağaraları ile de tanınıyor. Koyun farklı noktalarında mağaralar bulunuyor. Koyda yer alan Çadırini mağarası 80 metre derinliğe sahip ve tabanı kesme taşlarla kaplanmış. Koyun üst tarafında dağa yükselen kısmında ise üç mağara daha yer alıyor. Bu mağaraların iki tanesi çok büyük, her iki mağaranın da 300 kişi sığabilecek büyüklükte olduğu biliniyor.

Birinci derece derecede doğal sit alanı olan Gideros Koyu, ikinci derece tarihi sit alanı aynı zamanda. Koyun ev sahipliği yaptığı doğa harikası mağaraların çevresinde tarihi kalıntılar da bulunuyor. Mağaracılık sporu ile ilgilenenler de koydaki mağaraları görmek için buraya geliyor. Mağaraların içerisinde bulunan sarkıt ve dikitler çok etkileyici görüntüler oluşturuyor.

Gideros Koyu Giriş Ücreti

Doğa harikası Gideros Koyuna ve plajına giriş ücretsiz.

Gideros Koyu’nda Yeme İçme

Karadeniz seyahatlerinin hemen herkes için en heyecan verici kısımlarından biri yeme-içme. Kendine has mutfağı, ama özellikle de balıkları ile tanınan Karadeniz Bölgesi’ndeki Gideros Koyu’nda yeme içme konusunda hiç sıkıntı yaşamayacaksınız. Hele balık seviyorsanız burada geçirdiğiniz günlerin tadı damağınızda kalacak.

Gideros yakınlarında balık ve diğer yemekleri yiyebileceğiniz mekanlar var. Ayrıca koyda bulunan pansiyonda da kahvaltı edip yemek yeme olanağı bulunuyor. Pansiyonda konaklamasanız bile ücret ödeyerek burada yemek yiyip kahvaltı edebilirsiniz.

Gideros Koyu’ndan çıkıp kısa bir yolculukla Cide merkezine giderek yöresel lezzetleri de tadabilirsiniz. Cide mutfağında özellikle sebze ağırlıklı, eğer sebze seviyorsanız Gideros’a kadar gitmişken Cide’nin yöresel tatlarını denemeden dönmeyin. Malak, manca, diken ucu, ıspıt, ısırgan çorbası Cide’nin yöresel yemekleri arasında yer alan enfes tatlardan sadece birkaçı.

Son olarak eğer koyda kendiniz balık tutmayı tercih ederseniz koyun tertemiz denizinden tutacağınız balıkları pişirip yiyebilirsiniz. Koyda ateş yakmak yasak değil ama elbette doğaya zarar vermemek için ateş yakarken azami özeni göstermek gerekiyor.

Görmeden Dönme

Karadeniz doğası ve tarihi ile her yıl binlerce yerli ve yabancı seyahat severi kendine çeken bir destinasyon. Bölgenin en etkileyici noktalarından biri olan Kastamonu ve Cide’de gezip görebileceğiniz birçok heyecan verici nokta var. Gideros Koyu gezisinden sonra çevrede keşfedebileceğiniz yerler arasında şuralar ilk akla gelenler:

  • Loç Vadisi
  • Küre Dağları Milli Parkı
  • Valla Kanyonu

  • Karakadı Köyü
  • Dipsiz Göl Tabiat Parkı
  • Horma Kanyonu
  • Kerempe Feneri
  • Ilıca Şelalesi

  • Çatak Kanyonu
  • Şehriban Kanyonu
  • Kastamonu Arkeoloji Müzesi
  • Ginolu Koyu

  • Ilgaz Dağları Milli Parkı
  • Ejderha Çukuru

Gideros Koyu Amasra’ya da yakın, Amasra’ya giderek buranın ev sahipliği yaptığı doğal ve tarihi güzellikleri de görebilirsiniz.