Muğla’nın dünyaca ünlü ilçesi Fethiye, iç içe geçmiş durumdaki doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleriyle konuklarına rüya gibi bir tatil deneyimi yaşatıyor. Oldukça geniş yüz ölçümüne sahip ilçe, her yaştan bireyi tatmin edecek aktivite, konaklama ve yeme-içme çeşitliliğini bünyesinde barındırıyor. Hal böyle olunca gezginler tatil programlarını oluştururken hangisini seçmeleri gerektiği konusunda kararsız kalabiliyor. Benzer bir durumla karşılaşmamanız için ihtiyaç duyabileceğiniz tüm tüyolar hazırladığımız Fethiye gezi rehberinde sizleri bekliyor.

⇒ FETHİYE OTELLERİNİ İNCELE

Fethiye’de Gezilecek Yerler

Fethiye’nin eşsiz güzellikteki doğasını tanımak istediğinizde aşağıda sıralanan yerleri ziyaret edebilirsiniz:

Ölüdeniz

Antik çağlardan bu yana ilgi odağı olan Ölüdeniz, Fethiye’nin en önemli simgesi olarak gösteriliyor. Milli park statüsünde koruma altına alınan lagün, akvaryum berraklığındaki denizi ve sakin atmosferi nedeniyle yoğun ilgi çekiyor. Küçük yaştaki bireyler kıyıya yakın noktalara kurulu oyuncaklarda yaşıtlarıyla birlikte eğlenirken büyükler bol bol denize girip güneşin tadını çıkartıyor.

Kelebekler Vadisi

Kusursuz bir Ölüdeniz deneyimi yaşadıktan sonra Belcekız Plajı’ndan kalkan teknelere binip Kelebekler Vadisi’ne doğru her anı keyif dolu bir yolculuğa başlayabilirsiniz. Babadağ’ın eteğinde yer alan vadiye karadan erişimin son derece kısıtlı olması, doğallığını korumasında kilit rol oynuyor. Denize girmek ve kamp kurmak isteyenlerin rüyalarını süsleyen bu vadide, 80 farklı kelebek türünü, onlarca epidemik bitkiyi gözlemleme fırsatı bulabilirsiniz.

Kabak Koyu

Etrafı sık orman örtüsü ile çevrili Kabak Koyu’na, dilerseniz teknelerle ya da karadan belirli bir noktaya kadar araba ile gidip sonrasında dar bir patikadan kuş sesleri eşliğinde yürüyerek ulaşabilirsiniz. Üç tarafı dağlarla çevrili bir vadi içerisinde yer alan koy, aynı zamanda Likya Yolu’nun parçası olduğundan deniz keyfi yapmayı amaçlayanlar kadar kültürel gezilerden hoşlanan gezginleri de kendisine çekiyor.

Kayaköy

Kökenleri M.Ö. 3000’li yıllara kadar uzanan Kayaköy, ilçenin geçmişi hakkında ilginç ipuçları barındırıyor. Eski Rum köyünde, yıkılmaya yüz tutan taş evlerin ve dini yapıların arasında gezerken fotoğraf çekmeye değer birbirinden güzel manzaralarla karşılaşabilirsiniz. Günümüzde yavaş yavaş kültürel bir merkeze dönüşmeye başlayan tarihi yerleşimi gezdikten sonra çevresindeki yeme&içme olanaklarını da değerlendirebilirsiniz.

Saklıkent

İlçe merkezine 46 kilometre uzaklıktaki Saklıkent, yazın en sıcak günlerinde bile konuklarına serinleme olanağı tanıyor. Etrafı bir zamanlar yerleşim yeri olarak kullanılan 20’ye yakın mağara ile süslü vadiyi ziyaret için en ideal dönem olarak, su seviyesinin azaldığı temmuz ve ağustos ayları tercih ediliyor. Bu sayede bölgeye gelen doğa tutkunları vadinin diğer tarafına doğru keyifli bir gezintiye çıkabiliyor. İlkbaharda ise yükselen su seviyesi rafting yapmayı mümkün kılıyor.

Plajlar

Fethiye’de; Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi ve Kabak Koyu dışında doyasıya deniz keyfi yapabileceğiniz birbirinden güzel daha birçok plaj bulunuyor. Fethiye plajlarına ilginin her daim yüksek olmasında, su sporlarına elverişli yapısı da etkili oluyor. Bölgede tatil yaparken denize girmek için Çalış, Günlüklü, Akmaz, Büyük Samanlı ve Kuleli plajlarını tercih edebilirsiniz. Hatta gezi programınıza Boncuklu, Katrancı, Gemiler koylarını da ekleyebilirsiniz.

Müzeler ve Kiliseler

Fethiye; Likya Uygarlığı’ndan Menteşe Beyliği’ne, Bizans’tan Osmanlı’ya kadar uzanan görkemli tarihi ile göz kamaştırıyor. İlçenin kültürel anlamda da zenginleşmesine katkıda bulunan bu medeniyetlerin ve devletlerin arkalarında bıraktıkları mirası tanımak için önce aşağıdaki üç mekâna odaklanabilirsiniz.

Fethiye Müzesi

İlçenin binlerce yıllık tarihi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için tatil sürenizin bir kısmını Fethiye Müzesi’ne ayırabilirsiniz. 1987 yılında kapılarını ziyaretçilerine açan bu kültürel tesiste, Telmessos başta olmak üzere Fethiye çevresindeki antik yerleşimlerde keşfedilmiş tarihi eserler sergileniyor. Müzenin koleksiyonunda ayrıca Bizans dönemine özgü arkeolojik objeler ile Menteşe ve Osmanlı zamanından kalma etnografik eserleri yakından inceleyebilirsiniz.

Telmessos Antik Kenti

Kuruluşu hakkında türlü hikâyeler duyabileceğiniz Telmessos Antik Kenti, bölgedeki en eski yerleşim bölgesi olma özelliği taşıyor. Stratejik konumu nedeniyle tarih boyunca defalarca el değiştiren antik yerleşime ulaştığınızda önce Anadolu’da denize en yakın konumdaki antik tiyatroyu ziyaret edebilirsiniz. Tiyatronun ardından yıkıntıların arasından geçip dik yamaçlara oyulmuş kaya mezarlarını görmeye gidebilirsiniz.

Af Kule Manastırı

Deniz seviyesinden yaklaşık 400 metre yükseklikteki, dik bir yamacın üzerinde yer alan Af Kule Manastırı, Kayaköy’e oldukça yakın konumda yer alıyor. Manastırın, Hagios Elefterios adlı keşiş tarafından inşa edildiği belirtiliyor. Bölgedeki birçok antik yapı gibi kayaların oyulması sonucunda oluşturulan dini yapının bulunduğu yerden Rodos Adası bile görülebiliyor.

Fethiye’de Ulaşım

Muğla il merkezine yaklaşık 2 saat uzaklıktaki Fethiye’ye seyahat için otobüs firmalarının düzenlediği direkt seferlerden yararlanabilirsiniz. Ancak popülaritesinden dolayı özellikle yaz mevsiminde ilçeye ulaşım sağlayan otobüs seferlerinde yoğunluk yaşanabiliyor. Böyle bir durumla karşılaşıldığında en mantıklı çözüm yolu, Muğla Otogarı’nda sonlanan seferlere yönelmekten geçiyor. Minibüsler, kentin kalbindeki otogar ile Fethiye arasında gün boyu yolcu taşıyor.

Kısıtlı tatil sürenizi göz önünde bulundurup zamandan kazanmak isterseniz, Fethiye’ye yakın konumdaki Dalaman Havalimanı’nın varış noktası olduğu uçak seferlerinde yerinizi alabilirsiniz. İlçe merkezi ile havalimanı arasındaki 45 dakikalık mesafeyi, özel servis araçları ya da minibüslerle konforlu bir biçimde aşabilirsiniz.

Fethiye sınırları içerisinde ulaşım ihtiyacınızı çözmek için otobüs ve minibüs seferlerinden yararlanabilirsiniz. Otobüslerin ve minibüslerin hizmet dışı olduğu saatlerde ise taksiler, iki nokta arasındaki ulaşımı sağlamak için tek seçenek.

Fethiye’de Konaklama

Fethiye’de bütçeniz ve beklentiniz doğrultusunda dilediğiniz tarzda konaklama seçeneğini rahatça bulabilirsiniz. Eğer balayı için ilçeye seyahat etmeyi planlıyorsanız gözlerden uzak kalmanızı kolaylaştıracak yetişkinlere özel otelleri tercih edebilirsiniz. Ailesiyle birlikte eğlence dolu bir tatil deneyimi yaşamak isteyen gezginler genelde Ölüdeniz tarafındaki resortlarda konaklamayı daha cazip buluyor. Doğal güzelliklerle baş başa kalmak ve içlerindeki maceracı ruhu özgür bırakmak isteyenlerin odağındaysa göz alıcı güzellikteki Fethiye koyları bulunuyor. Sahil kesiminin dört bir yanına dağılmış koylarda kamp alanları ve bungalov tarzı kulübelerde konaklamak insana gerçekten de ayrı bir keyif veriyor.

Yıl boyunca Akdeniz ikliminin etkisi altında olduğundan Fethiye’de dört mevsim tatil yapabilirsiniz. İlkbahar ve sonbahar ayları sakinlikten hoşlananlara tam da aradıkları atmosferi sunuyor. Talep az olduğu için yılın bu dönemlerinde gecelik konaklama ücretleri makul seviyelerde seyrediyor. Erken rezervasyon kampanyalarını takip ederek yoğunluğun arttığı yaz aylarında da benzer fiyatlarla Fethiye otellerinde konaklama şansı bulabilirsiniz.

⇒ FETHİYE OTELLERİNİ İNCELE

Fethiye’de Yeme İçme

Fethiye tatili boyunca gastronomik yönden eşine az rastlanır deneyimler yaşayacağınızdan emin olabilirsiniz. Ege mutfağının hâkimiyetindeki yerel yemek kültüründe, zeytinyağlılar ve deniz mahsulleri sofraların baş tacı olarak karşınıza çıkıyor. Haliyle tatil döneminde formunu korumak isteyen gezginler, yöresel lezzetleri gönül rahatlığıyla tüketebiliyor.

Dilerseniz yörenin bereketli topraklarında yetişen otlar ve sebzeler kullanılarak hazırlanan yemeklere ağırlık verebilir ya da ızgarada pişirilen balık çeşitlerine yönelebilirsiniz. Keşkek başta olmak üzere kırmızı et içeren tariflere ise ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Çünkü kekik ve biberiye gibi aromatik bitkilerle harmanlanan etlerin mangal üzerinde pişerken yaydığı kokuya dayanmak pek de mümkün olmuyor.

Fethiye’de kahvaltı sofralarını ise ev yapımı reçeller ve çeşitli hamur işleri süslüyor. Taze sıkılmış meyve suyu ile birlikte sac üzerinde pişen gözlemeyi tüketerek güne enerji dolu bir başlangıç yapabilirsiniz. Alternatif olarak daha hafif bir başlangıç için ot kavurmalarını tüketebilirsiniz.

Fethiye’de Ne Yapılır?

Fethiye’de tatil günlerinize renk katmak istediğinizde doğa ve su sporlarına yönelebilirsiniz. Adrenalin dozu yüksek aktivitelerden hoşlanıyorsanız sabahın erken saatlerinde Babadağ’a çıkıp tecrübeli pilotlar eşliğinde yamaç paraşütü yapabilirsiniz. Böylece Ölüdeniz ve çevresinin soluk kesen manzarasına kuşbakışı şahit olma ayrıcalığına kavuşabilirsiniz. Akdeniz’in su altı zenginliklerini keşfetmek size daha cazip bir seçenek olarak gelirse, Belcekız Plajından hareket eden teknelere yönelebilirsiniz. Plajda ayrıca 12 Adalara turlar gerçekleştiren tekneler yolcularını bekliyor.

Fethiye, sunduğu fırsatlarla alışveriş tutkunlarını da oldukça memnun ediyor. El dokuma ürünlere sahip olmak için Paspatur Çarşısındaki dükkânları dolaşabilirsiniz. Ege mutfağının temelini oluşturan lezzetler, Fethiye Organik Pazarındaki tezgâhlarda gayet uygun fiyatlara satılıyor. Klasik tarzdaki hediyelik eşyaları arayan gezginlerin hedefinde ise Çalış Kordonu, Hisarönü ve Ölüdeniz Çarşısı var. 

Renkli gece hayatı, Fethiye’yi eğlenceye odaklı tatil arayışındaki gezginlerin gözünde vazgeçilmesi zor bir tatil destinasyonuna dönüştürüyor. Fasıl tarzı eğlencelerden hoşlanıyorsanız, Balık Pazarı çevresindeki restoranları tercih edebilirsiniz. Sabahın ilk ışıklarına kadar dans edip bir şeyler içmek isteyenler için en ideal seçenekler, Hisarönü Barlar Sokağı ve Paspatur Çarşısı boyunca sıralanıyor. Ölüdeniz’deki resort oteller ise ailelere yönelik eğlenceleri ile öne çıkıyor.