Ankara Etnografya Müzesi Türk sanat ve kültürünün tarihi kapısını sonuna kadar aralıyor. Sizi alıp Selçuklu devirlerine kadar sürecek bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. Ülkemizin en önemli müzelerinden olan Etnografya Müzesi Türk-İslam tarihini aydınlatan çok değerli bir kültürel miras. Adım attığınız ve bakışlarınızı çevirdiğiniz her yer Anadolu’nun farklı yerinde yaşamış birçok uygarlığın izleri ile döşenmiş.

Müzedeki kültür şöleninin yarattığı tatlı hislerin yanında özel bazı alanlar da etkileyiciliği pekiştirmiş. Ulu Önder Atatürk’ün naaşının Anıtkabir’e taşınmadan önceki evi olan Etnografya Müzesi bunu girişteki sembolik Atatürk kabri ile hafızalara kazıyor.

Ankara Etnografya Müzesi Nerede?

Ankara Etnografya Müzesi’nin yeri şehrin kalbindeki Namazgah Tepesi’dir. Tepe Müslüman mezarlığı ile de anılıyor. Ülkemizin başkentindeki en anlamlı ve kapsamlı kültür merkezlerinden biri olan Etnografya Müzesi aynı zamanda Altındağ ilçesinin Hacettepe Mahallesi’ne bağlı.

Ankara Etnografya Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Müze Kızılay ve Ulus arasında çok merkezi bir alanda bulunuyor. Dolayısıyla Etnografya Müzesi’ne rahatlıkla ulaşabilmeniz mümkün. Yürümek isterseniz özellikle Kızılay Meydanı’ndan Gençlik Parkı’na doğru yönelerek, Atatürk Bulvarı’ndaki TRT Ankara Radyosu’nun arka kısmında yer alan müzeye varabilirsiniz. Ayrıca Ulus yönünden başlayan 10-15 dakikalık yürüyüş güzergahını da tercih edebilirsiniz.

Yürümek istemiyorsanız metro oldukça konforlu bir seçenek. Etnografya Müzesi ile Sıhhiye Metro İstasyonu’nun arası ortalama 5 dakika. Ayrıca Kızılay ve Ulus Meydanları’ndan taksiyle gelmek de sıklıkla tercih edilen diğer bir seçenek.

Ankara Etnografya Müzesi Tarihi

Etnografya Müzesi Cumhuriyet tarihinin devlet tarafından planlanıp ziyarete açılan ilk müze binası olma özelliğini taşıyor. 1930 senesinde Mustafa Kemal Atatürk’ün isteğiyle halkın ziyaretine açılmış. Binasının yapımında ise o dönemin çok ünlü ve Anadolu tarihine hakim mimarı Arif Hikmet Koyunoğlu’nun imzası var.

Türk-İslam kültürünün geçmişini aralayan müze mimari açıdan da bu konseptle güzel ve sıcak bir uyum sağlıyor. Taç kapı girişi, girişteki kubbe, Osmanlı Dönemi kalem işi süslemeleri, merdivenler ve daha birçok mimari unsur tam anlamıyla ince bir ustalık işini yansıtıyor. Binaya önündeki 28 basamaktan çıkılarak giriliyor.

Ankara Etnografya Müzesi’nin Önemi

Ankara Etnografya Müzesi’nin esas kuruluş amacı Türk tarihi bakımından değerli sanat eserlerinin, kültürel motiflerin ve önemli bulguların sergilenmesi. Bunun yanı sıra müze başka yönlerden de etkileyici özelliklere sahip. Hepsinin başında şüphesiz ki Anıtkabir’in inşası tamamlanıncaya kadar tam 15 yıl boyunca Atatürk’ün kabrine ev sahipliği yapması geliyor.

Müzeyi aynı zamanda birçok devlet adamı, siyasetçi, elçi ve yabancı heyetler ziyaret ediyor. Ayrıca müzede halkın da genel olarak çok ilgisini çeken etkili bir sunum gerçekleştiriliyor. Böylece Türk milli karakteri, tarihi, kültürü ve sosyal yaşamının tarih boyunca geçirdiği değişimler daha net görülebiliyor. Geçmişle sıcak bir iletişim kuruluyor.

Etnografya Müzesi’nde Neler Var?

Etnografya Müzesi’nde çok çeşitli ve zengin koleksiyonlar teşhir ediliyor. Hepsi için 11-12 adet salon tahsis edilmiş. İrili ufaklı birçok sergi salonu arasında geçiş yaparken tarihin sayfaları da çevriliyor. Mekanlar, kültürler, bölgeler, yöreler, eserler değişiyor; nostaljik bir ambiyans sizi adeta içine çekiyor.

Müzedeki gezebileceğiniz bölümler şunlar:

  • Değişik tarihi dönemleri yansıtan Türk kıyafetleri
  • İşlemeli eserler
  • El dokumaları
  • Sünnet odası
  • Madeni eserler
  • Türk kahvesi odası
  • Cam ve çini eserleri
  • El yazmaları
  • Farklı dönemlere ait silahlar
  • Taş eserler
  • Ahşap eserler

Müzenin örneğin sünnet odası, düğün-kına salonu, Türk kahvesi gibi çeşitli bölümleri canlandırmalarla daha da ilgi çekici kılınıyor. Genel itibarıyla müzede sergilenenler Türk kültürünün geleneksel yaşam örnekleri, Selçuklulardan bugüne kadar gelen eserler, Anadolu Türk toplulukları ve Türk kültürünün etnik unsurları altında birleşiyor.

Anadolu’nun etnografik ve folklorik motiflerinin yanı sıra müzede bir de ihtisas kütüphanesi yer alıyor. İhtisas kütüphanesinde sanatın köklü tarihine doğru bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Etnografya Müzesi’ndeki Bazı Ünlü Eserler

Etnografya Müzesi’nde özellikle ahşap işçiliğinden çok özel örnekler de sergileniyor. Örneğin Selçuklu Sultanı III. Keyhüsrev’in tahtı, Siirt Ulu Cami’nin minberi, Ürgüp Damsa Köyü Taşhur Paşa Cami mihrabı, Ahi Şerafettin Sandukası gibi eserler Türk ağaç işçiliğinin en değerleri mirasları arasında. Ayrıca çini ve cam salonundaki eserler de görülmeye değer.

Müzenin önündeki devasa Atatürk heykeli de çok çarpıcı. Atatürk heykelde at sırtına binerken ve üstünde askeri ünifomasıyla resmedilmiş. Heykelin alt bölümündeki kaidede ise bazı rölyefler dikkat çekiyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün zaferini ve Ankara’yı simgeliyorlar. Heykelin yaratıcısı ise İtalyan sanatçı Pietro Canonica. 1927 yılında inşa edilen Atatürk heykeli müzeye girmeden önce çoğu ziyaretçinin modunu değiştiriyor.

Ankara Etnografya Müzesi’nde Sanal Tur

Etnografya Müzesi’ni online olarak gezmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sitesine giriş yaparak müzenin sanal tur etkinliğine katılmak mümkün. Sanal tur 3D özellikli ve görüntüler oldukça gerçekçi detaylarla ziyaretçilere aktarılıyor. Akıllı telefon, tablet ya da bilgisayarlar üzerinden sisteme dahil olunuyor.

Müzeyi turlarken 360 derecelik görüş avantajı da dikkat çekici. Sağa, sola, yukarı ve aşağı yönlendirmeler ile sanal müze gezinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Ankara Etnografya Müzesi sanal tur gezisine buradan ulaşabilirsiniz.

Ankara Etnografya Müzesi Giriş Ücreti

Müzenin girişi ücretli ve Müzekart+ geçerli. Ziyaretinizden önce güncel fiyat bilgilerini müzenin resmi sitesi üzerinden kontrol etmenizde yarar var.

Ankara Etnografya Müzesi resmi sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Ankara Etnografya Müzesi Ziyaret Saatleri

Müzenin keyifli ve avantajlı özelliklerinden biri de dilediğiniz gün bu önemli kültür merkezini gezebiliyor olmak. Etnografya Müzesi her gün açık. Ziyaret saatleri ise 09.00 ile 18.00 arasını kapsıyor. Ayrıca gişenin kapanma saati de 18.00 olarak belirtiliyor. Ziyaret saatlerinde de ücretler gibi dönem ve koşullara göre değişkenlik olabileceği için güncel bilgileri resmi web sitesinden kontrol edebilirsiniz.

Görmeden Dönme

Ankara Etnografya Müzesi’ni gezmek için Ankara’nın en işlek yerlerinden birinde bulunuyorsunuz. Müze dışında yakınlarda daha birçok müze ve etkileyici turistik nokta sizi bekliyor. Hazır gelmişken onları da es geçmeyip, gezi planınıza dahil etmenizi öneriyoruz.

Müzenin yakınlarında gezebileceğiniz bazı popüler yerlerin listesini aşağıda bulabilirsiniz:

  • Ankara Kurtuluş Savaşı Müzesi
  • Ankara Cumhuriyet Müzesi
  • Ankara Roma Hamamı Örenyeri
  • Ankara Augustus Tapınağı
  • Ankara Resim Heykel Müzesi
  • Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi
  • Ulucanlar Sanat Sokağı
  • Hamamönü
  • Kızılay ve Ulus Meydanları