Türkiye’deki en modern ve gelişmiş şehirlerden biri olan Eskişehir’de bölgenin arkeolojik zenginliğini gözler önüne seren bir müze yer alıyor: ETİ Arkeoloji Müzesi. Müzede Neolitik dönemlere kadar uzanan çok değerli koleksiyonlar teşhir ediliyor. Bölgenin arkeolojik mirası kadar etnografik özelliklerini de inceleyebileceğiniz Etnografya bölümü ise kültürel değerlere ışık tutuyor.

ETİ Arkeoloji Müzesi aynı zamanda Türkiye’de özel sektör tarafından desteklenip açılan ilk müze olma özelliğini de taşıyor. Temel olarak 3 blok ile bir bahçeden oluşan müzede canlandırma ve dijital aktivitelerden de yararlanılmış. Teknolojik yöntemlerin de etkisiyle sıkılmadan kaliteli ve keşif dolu bir müze turu gerçekleştirmeye hazır olun!

⇒ETİ Arkeoloji Müzesi Otellerini İnceleyin.

ETİ Arkeoloji Müzesi Tarihçesi

ETİ Müzesi ilk etapta bir depo müzesi olarak Eskişehir Alaaddin Cami’de hayata geçirildi. 1966 yılında ise müze resmi olarak kuruldu ve Odunpazarı semtindeki Kurşunlu Cami Külliyesi’nde faaliyetlerine başladı. 1974 senesinde yeni binasına taşınan ETİ Arkeoloji Müzesi 2001 senesinde ise müze binasının yetersiz kalması nedeniyle kapatıldı.

ETİ Şirketler Grubu’nun yeni ve günümüz şartlarına uyum sağlayan modernize bir bina yapma projesini üstlenmesi sonucunda bir süre kapalı kalan müze 2011 senesinden bu yana ziyarete açık. Müzenin eserleri ise satın alma, müzakere ve bağış yoluyla toplanıyor. Çoğu eser Eskişehir çevresindeki ören yerlerinden elde edilmiş.

ETİ Arkeoloji Müzesi Nerede?

ETİ Arkeoloji Müzesi Odunpazarı Semti’ne bağlı Akarbaşı Mahallesi’ndeki Atatürk Bulvarı üzerinde yer alıyor.

ETİ Arkeoloji Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Eskişehir’deki arkeoloji müzesine Atatürk Bulvarı’na doğru giden belediye ve halk otobüsleri ile ulaşmanız mümkün. En yaygın toplu taşıma ile ulaşım yöntemi ise Otogar yönüne doğru giden tramvayı kullanıp Atatürk Lisesi durağında inmek ve sonrasında Atatürk Bulvarı yönüne giden otobüslerden birine binmek. Bir durak sonra indiğinizde müzeye ulaşmış olacaksınız.

ETİ Arkeoloji Müzesi’nde Sizi Neler Bekliyor?

ETİ Arkeoloji Müzesi’nde 2000 kadar eser sergileniyor ancak yaklaşık 20.500 arkeolojik eser de müzenin deposunda saklanıyor. Müzenin toplamda 4.000 metrekarelik bir kullanım alanı mevcut ve 3 bloka ayrılarak tasarlanmış.

Arkeoloji müzesi kapsamında genel olarak görebileceğiniz eserler arasında mermer heykel ve heykelcikler, steller, cam kaplar, metal kaplar, boncuklar, idoller, pişmiş topraktan yapılmış günlük kullanım eşyaları, sikkeler, silahlar, takılar vb. bulunuyor.

Müzede sizi bekleyen eserlerin birçoğu şu bölgelerdeki arkeolojik çalışmalardan elde edilmiş:

  • Pessinus (Sivrihisar-Ballıhisar)
  • Dorylaion (Tepebaşı-Şarhöyük Eskişehir)
  • Keçiçayırı (Bardakçı-Seyitgazi)
  • Han Yeraltı Şehri (Han Yazılıkaya)
  • Demircihöyük (Çukurhisar-Tepebaşı)
  • Çavlum Köyü Eski Hitit Nekropolü (Çavlum-Odunpazarı)
  • Küllüoba (Yenikent-Seyitgazi)
  • Karacahisar (Karacaşehir-Odunpazarı)

Eskişehir Arkeoloji Müzesi’nde göreceğiniz eserler Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Hitit, Helenistik, Roma, Selçuklu, Osmanlı, Bizans, Frig gibi çok çeşitli dönem ve uygarlıklara ait. Eserler kronolojik sırayla sergileniyor. Tarih ve arkeoloji tutkunlarını heyecanlandıran müzede bir de bahçe bulunuyor. Bahçe kısmındaki açık hava sergisinde ise bazı taşınmaz kültürel yapılar ile tarihi eserler teşhir ediliyor.

Ayrıca ETİ Müzesi’ndeki arkeolojik ve kültürel sunumu daha eğlenceli kılan bir uygulama da canlandırma yönteminin kullanılması. Müzeyi gezerken bazı bölümlerde gündelik yaşama, arkeolojik kazı çalışmalarına, objelere vb. yönelik canlandırmalar yapılıyor.

Müzeye fark katan özelliklerden biri de dijital aktiviteler. Müzedeki interaktif uygulamalar ve çeşitli etkinlikler sayesinde daha eğlenceli bir müze deneyimi yaşayabilirsiniz.

Müze alanında ayrıca bir kafeterya, kütüphane, fotoğrafhane ve laboratuvar da bulunuyor.

ETİ Arkeoloji Müzesi’nin Öne Çıkan Tarihi Eserleri

ETİ Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen en dikkat çekici eser dünyadaki ilk lületaşı mührü olan Fayans Skarabe Mezopotamya. Lületaşı Mühür Çavlum mezarlık kazıları sonucunda bulunan eser aynı zamanda 4.000 yıl öncesindeki Mezopotamya ile Anadolu arasındaki ticari ilişkilere de kanıt olarak gösteriliyor.

Müzedeki eserler genel olarak Tarih Öncesi Çağ Eserleri, Tabiat Tarihi, Taş Eserler, Sikke ve Klasik Çağ Eserleri olarak kategorilere ayrılıyor.

Eskişehir çevresinden çıkarılmış Tarih Öncesi Çağ Eserleri bölümünde Tunç Çağı’na ait mezar kalıntıları, baltalar, süs eşyaları; Kalkolitik ve Hitit Çağları’na ait pişmiş toprak kaplar gibi birçok obje teşhir ediliyor. Karahöyük Köyü’nde bulunan Onur Yazıtı ise bu bölümün önemli eserleri arasında.

Tabiat Tarihi bölümünde ise özellikle bölgeden çıkarılan hayvan ve bitki fosilleri ziyaretçilerin yoğun ilgisi ile karşılaşıyor. En çok ilgi çeken fosil ise bir file ait olan diş ve kemikler.

Taş Eserler bölümünde de ilginizi çekecek birçok önemli arkeolojik figür teşhir ediliyor. Bunlar arasında özellikle Kybele ve Men heykeli ön plana çıkıyor. Aynı zamanda buna benzer diğer mitolojik Tanrı heykelleri de oldukça dikkat çekici. Roma ve Bizans dönemi heykelleri, Şarhöyük’ten çıkarılan taban mozaiği, Asklepios Heykeli, Geç Roma Çağı’na ait taban mozaikleri de diğer önemli eserler arasında yer alıyor.

Sikkeler alanı da müze ziyaretçilerinin en çok vakit geçirdiği ve ilgiyle eserlere odaklandığı bölümlerden biri. Burada altın ve gümüş sikkelerden meydana gelen değerli bir koleksiyon sergileniyor. Koleksiyondaki eserler genel olarak Bizans, Osmanlı, Helenistik, İslami ve Roma dönemlerine ait.

Ayrıca müzenin önemli diğer eserleri arasında altın Aziz kolyeleri, haçlar vb., Bizans dönemi kilise eşyaları, Helenistik dönemden kalma cam eserler, kandiller, koku şişeleri, seramikleri ile Frig ve Hititler’den günümüze ulaşan pişmiş toprak testiler, tabaklar, madeni baltalar vb. de bulunuyor.

ETİ Arkeoloji Müzesi Etnografya Bölümü

Müzede arkeolojik eserlerin sergilendiği salonlar dışında Eskişehir ve çevresindeki kültürel öğelere dikkat çeken Etnografya bölümü de bulunuyor. Etnografya salonunda özellikle bölge insanlarının yöresel kıyafetleri ve gündelik yaşamda kullandıkları çeşitli eşyalar sergileniyor. Arkeolojik ve kültürel gezileri sevenler için Etnografya bölümü müzenin arkeoloji temasını güzel bir şekilde tamamlıyor.

ETİ Arkeoloji Müzesi Giriş Ücretleri

ETİ Arkeoloji Müzesi’ne giriş ücretli. ETİ Müzesi giriş ücretleri dönemsel ve koşullara bağlı olarak değişebildiği için müzenin resmi sitesi üzerinden güncel bilgileri buradan kontrol edebilirsiniz.

Müzeye Müze Kart ile ücretsiz giriş yapabilirsiniz. Müze Kart + ile de 1 yıl içinde müzeyi sınırsız kez ücretsiz gezme hakkınız bulunuyor.

ETİ Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri ve Günleri

ETİ Arkeoloji Müzesi ziyaret saatleri şu an için 08.00 ve 17.00 arası. Gişeden son olarak 16.30’da bilet almanız mümkün. Müze her gün açık. Müzeye ziyaretiniz öncesinde güncel saat ve gün bilgilerini kontrol etmenizde fayda var.

Görmeden Dönme

ETİ Arkeoloji Müzesi Eskişehir’in en turistik semtlerinden biri olan Odunpazarı’nda yer alıyor. Dolayısıyla müzeyi ziyaret ettikten sonra yakınlarda bulunan daha birçok turistik noktayı da gezebilirsiniz. İşte müzenin yakınlarında bulunan bazı popüler turistik yerler:

  • Eskişehir Lületaşı Müzesi
  • Tarihi Odunpazarı Evleri

  • Atlıhan El Sanatları Çarşısı
  • Kurşunlu Cami ve Külliyesi
  • Şelale Park
  • Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

  • Odunpazarı Modern Müze (OMM)
  • Osmanlı Evi
  • Cumhuriyet Tarihi Müzesi
  • Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi