Doğu Anadolu’nun incisi, Kurtuluş Savaşı için büyük önem taşıyan şehirlerden biri olan Erzurum’dan bahsedeceğiz bugün. Şahane yemekleri, mütevazı halkı ve olağanüstü doğal güzellikleri ile ‘’ah bir dili olsa da anlatsa’’ denilecek tarihi yapılara kadar pek çok yaşanmışlığın medeniyeti Erzurum. Bu şahane şehrimizi hala gidip görmediyseniz kaybettiklerinize hayıflanacak zaman yok. Haydi, hazırlayın valizleri. Size Erzurum’a gitmek için en sağlamından 5 neden sunuyoruz.

Çok Ekonomik

Tatil planlamak yorucu olduğu kadar bütçeleri aşan maliyetleri nedeniyle de pek çok seyahat severi üzebiliyor. Ancak Erzurum’a planlayacağınız gezi, ister birkaç günlüğüne isterseniz de daha uzun süreli olsun, pek çok tatil bölgesine göre çok daha uygun fiyatlara denk gelecek. Özellikle kayak merkezlerinin bulunduğu şehirleri fiyat konusunda baz alırsak eğlence ve konaklama imkânlarında sudan ucuz bir tatil olacak denilmesi kesinlikle yanlış olmaz. Konumu nedeni ile pek çok şehir açısından uzak görülse de ulaşımında sağlanan kolaylıklar nedeniyle herhangi bir tatil bölgesinde planlanacak tatile göre daha ekonomik gelecektir. Çünkü hem konaklama ve yeme-içme hem de şehrin müşterilerine sunduğu imkânlar için talep edilen ücretler o kadar cüzi ki, gidip gördüğünüzde siz de inanamayacaksınız ödediğiniz miktarlara. Erzurum otelleri arasından bütçenize en uygun olanı seçebilir ve Erzurum turunuzu planlamaya başlayabilirsiniz.

Kayak Tutkunları İçin Birebir

Türkiye’nin en ekonomik kayak merkezlerinden biri olan Palandöken de Erzurum’da bulunuyor.  Türkiye’de bulunan diğer kayak merkezlerine oranla daha uygun ücretler talep edilen bu olağanüstü yerde harika bir kayak tatili yapabilirsiniz. Palandöken’de konaklama gecelik 400 TL ile 1.158 TL arasında değişebiliyor. Ancak Erzurum’da kalmak isterseniz 70 TL’den başlayan seçenekler de mevcut. Siz en iyisi mi Palandöken’deki kayak otellerine şimdiden göz atın. Buradaki kayak merkezinin en önemli noktası da ‘’toz kar’’ denilen kar çeşidine sahip olması. Sanki bulutların üzerinde yürüyormuş hissi veren bu durum ister amatör ister profesyonel kayakçı olun, alacağınız zevki ikiye katlayacak cinsten. 3 farklı seviyeden oluşan kayak pistlerinin olduğu Palandöken Kayak Merkezi, Erzurum gezinizin unutulmazlarından olacak.

Gezilecek Sayısız Yer Var

Pek çok şehrimiz gibi köklü ve zengin bir geçmişi olan Erzurum’da mutlaka gezilmesi gereken yerleri görmeden bu şehirden ayrılmayın. Özellikle Oltu taşının membaı olan bu şehrimizde ilk durağınız Rüstem Paşa Kervansarayı olmalı. Zamanında İpekyolu nedeniyle han olarak kullanılan yer, şu anda Erzurum’un koca yürekli esnafının Oltu taşına can verdiği bir mekân. Birbirinden yetenekli ustaların el emeği göz nuru eserlerini satışa sunduğu bu yerden hediyelik eşya almadan dönmemelisiniz. İkinci durağınız 23 Temmuz 1919’da Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde açılan Erzurum Kongresi olmalı. Şanlı tarihimizin önemli kararlarını burada alan Mustafa Kemal, söylediği iki sözle tüm cihana Türk halkının kim olduğunu kanıtlamıştır: ‘’Manda ve himaye kabul edilemez.’’ ve ‘’Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, ayrılık kabul edilemez.’’ Kararlarına öncü olan kongredeki o unutulmayacak hissiyatı tatmadan ayrılmayın. Sonraki durağınız bir sürü şehir efsanesine ev sahipliği yapan Çift Minareli Medrese olabilir. Burası için anlatılan efsaneleri de görünüşü sert, kalbi pamuk gibi olan Erzurum yerlisinden dinlemeyi de unutmayın. Son olarak da iki doğal güzellik olan Tortum Şelalesi ve Narman Peribacaları’nı görebilirsiniz. Doğa mucizesi olan bu şahane yerleri aklınızdan çıkartamayacaksınız.

Enfes Erzurum Lezzetleri

Erzurum’da ne yenir sorusunu sormaya bile gerek yok artık. Pek çoğumuzun bildiği gibi buralara kadar gelip o meşhur cağ kebabını tatmadan bu şehirden ayrılmak olmaz. Görüntüsü bile ağız sulandırmaya yetecek olan bu efsane kebabı tatmak için mutlaka ‘’Koç’’ ve ‘’Gel-Gör’’ isimli mekânlara uğrayın. Erzurum’da cağ kebabının öncüsü sayılan bu iki yerde yediğiniz kebaptan asla pişmanlık duymayacaksınız. Köfte severlere farklı bir lezzet getiren şiş köfte burada yenecek diğer lezzetlerden. Tarihi Emir Şeyh Nedim Köftecisi nezih sunumu ile size bu deneyimi tattıracak, yanında buz gibi ayranı ve pekmezli baklavası ile unutulmaz bir lezzet deneyimi yaşatacak. Hafif bir öğün veya kahvaltı için de mutlaka Orta Çorbacı’ya uğramalısınız. 5 TL gibi çok uygun fiyatlara size sunduğu her çorbası kesinlikle denemeye değer. Güzel bir ziyafetin üzerine en çok yakışacak tabi ki bir tatlı olmalı. Muammer Usta’da yiyeceğiniz kadayıf dolması ile Erzurum turunuzu en güzel şekilde taçlandırabilirsiniz.

Ulaşım Çok Kolay

Doğu Anadolu Bölgesi Türkiye’nin bir ucu olsa da yol gözünüzü korkutmasın çünkü sandığınız kadar zor bir yolculuk olmayacak. Pek çok ulaşım seçeneği olan şehre, kendi şahsi aracınızla gitmek isteyebilirsiniz. Bu biraz uzun sürecektir ancak yolculuğun monoton ve sıkıcı olmasını engellemek için farklı şehirlerde kısa molalar verebilirsiniz. Farklı ulaşım firmalarının Erzurum varışlı otobüs seferlerine de göz atabilirsiniz ya da hava yoluyla da ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Yaklaşık 1 saat 55 dakika süren bir uçuşla Türkiye’nin bir ucundan diğer ucuna ulaşmak inanılmaz kolay. Hem de İstanbul gibi bir şehirde bir semtten diğerine geçmek bile bu kadar kısa sürmüyorken. Birden çok hava yolu firmasının Erzurum Havalimanı’na ister direkt isterseniz de aktarmalı uçuşlarla çok uygun fiyata bilet ayarlayabilirsiniz.

Erzurum otellerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.