Antik kültüre meraklıysanız mutlaka keşfetmeniz gereken bir yer Efes Antik Kenti. Bu büyüleyici kent, attığınız her adımda sizi kendine hayran bırakacak izlere sahip. Kentin hamam, tiyatro ve cadde kalıntılarına bakarken o anda olma isteğinden kendinizi alamayabilirsiniz.

Çağının en büyük şehirlerinden biri olan Efes Antik Kenti, dünyanın yedi harikasından biri. Bir Antikçağ Anadolu başkenti olan Efes, Roma ve Helenistik dönem başta olmak üzere; farklı uygarlıkların mimarisi ve kültürel yaşamından önemli simgeler sunuyor. Mimaride eşsiz detaylar sergileyen bu antik şehir, binlerce yıldır ayakta olmasıyla da sayısız turisti kendine çekiyor.

⇒ Efes Antik Kenti Otellerini İnceleyin.

Efes Antik Kenti’nin Büyüleyici Geçmişi

Efes Antik Kenti tarihi hakkında bilgi sahibi olarak kentin sokaklarında yapacağınız geziyi büyük bir keşfe dönüştürebilirsiniz. Kent, M.Ö.10. yüzyılda Attik ve İyonyalı Yunan kolonistleri tarafından inşa edilmiş. Ancak kentin gelişimi M.Ö. 129'da Roma Cumhuriyeti'nin kontrolüne geçmesi ile başlıyor.

5. yüzyıl Hıristiyan Konseyinin yeri olarak kullanılan kent, 263 yılında Gotlar tarafından yıkılarak yeniden inşa ediliyor. M.S. 614'te yaşanan büyük deprem nedeniyle kısmen tahrip olan kent, 1304 yılında Türklerin eline geçiyor. Ancak şehir 1402 yılında Moğol saldırısı ile en büyük tahribatı yaşıyor. 1994 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil oluyor ve 2015 yılında bu listede tescilleniyor.

Efes Antik Kenti Hangi Uygarlığa Aittir?

Kentin Lydanlar ve Karyalılar'a ait olduğu düşünülüyor. Bu uygarlıkların kenti denize açılan bir yer olarak kurduğu da düşünülenler arasında. M.Ö. 11. yüzyıla gelindiğinde ise kent İyonlar tarafından kullanılmaya başlıyor.

Efes Antik Kenti’nin İçinde Keşfedilmesi Gereken Noktalar

Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı’na da ev sahipliği yapan Efes, Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken antik kentlerden biri. Tarihin en iyi kent planları arasına girmeyi başarmış olan kentin tamamı mermerden yapılmış. Kentin her sokağında medeniyeti ve zevk sahibi yaşamın kalıntılarını görebilirsiniz. Kentin içinde keşfetmeniz gereken noktalar ise şöyle:

  • Efes Antik Kenti’nin en uzun caddesi olan Arkadiane Caddesi yani Liman Caddesi. Büyüleyici sütunlarla süslü olan cadde, zamanın karşılama yeriymiş.
  • Antik dönemin en büyük açık hava tiyatrosu olan Efes Antik Tiyatrosu. 24.000 kişi kapasitesine sahip olan bu tiyatro, oturma planı ve akustiği ile her detayı düşünülmüş yapılardan biri.

  • Kentte bulunan en güzel yapılardan biri olan Celsus Kütüphanesi. M.S. 106 yılında Efes valisi Celsius adına oğlu tarafından yaptırılmış olan kütüphaneye dışarıdan bakıldığında iki katlı gibi görünüyor. Ancak tek katlı olan bu kütüphane oldukça yüksek bir tavana sahip.
  • Boylu boyunca sütunlarla süslü olan Mermer Cadde. Arabaların geçmesine uygun yapıda tasarlanmış olan cadde, kütüphaneden tiyatroya kadar uzanıyor.
  • Dönemin lüks evleri olan Yamaç Evler. 4000 m² alana inşa edilmiş olan bu evler, yerden ısıtma sistemine sahip ve şehir terk edilene kadar kullanılmış.
  • Roma İmparatoru Hadrian adına yaptırılan Hadrian Tapınağı. Bu tapınağın kapısında Medusa, Tike ve şans tanrıçasının kabartmaları bulunuyor.

  • Şehrin büyük hamam yapısı olan Skolastika Hamamları. M.S. 400’lü yıllarda Skolastika adlı bir kadın tarafından restore edilmiş olan hamam sıcak ve soğuk su odası, ılık su odası ve soyunma odası olarak 4 bölümden oluşuyor.

Efes Antik Kenti Çevresinde Gezilecek Yerler Nelerdir?

Efes’i yıl boyunca gezebilirsiniz ancak mayıs en ideal zamanlardan biri. Yaz aylarında ziyaret edecekseniz sabah saatlerinde gelmeli; yanınızda su, güneş kremi ve şapka bulundurmalısınız. Kenti tam anlamıyla gezmek için 2-3 saat ayırmanız yeterli. Buraya özel araçla gelecekseniz ücretli otoparkı kullanabilirsiniz ancak kapasite olarak biraz küçük.

Efes gezisi sonrası keşfe çıkabileceğiniz çevre yerler ise şöyle:

Meryem Ana Evi

İsa'nın annesi Meryem’in Aziz John’la birlikte son yıllarını geçirdiği söylenen kilise, Hristiyanlar için son derece önemli. Kilise ilginç bir hikâyeye de sahip. Alman köyünde yaşayan ve bu köyden hiç çıkmamış olan Anna Katharina Emmerick isimli kadın bir hastalığa yakalanıyor. Bu hastalığa yakalanması ile tanımadığı kişiler ve yerler hakkında bilgiler vermeye başlıyor.

Bunun üzerine yazar Clemens Brentano, kadın ölene kadar yanında kalarak anlattıklarını kaleme alıyor ve kitap haline getiriyor. Kadının anlattıklarının yer aldığı kitabı okuyan küçük bir grup, 1891 yılında kitapta geçenler ışığında Meryem Ana Kilisesi’ni buluyor.

Artemis Tapınağı

Mermerden inşa edilmiş olan bu eşsiz tapınak, Antik dünyanın ilk mermer tapınağı olma özelliğini taşıyor ve dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul ediliyor. Lidya kralı Croesus tarafından tanrıça Artemis için yaptırılan tapınağı Yunan mimar Chersiphron tasarlıyor. Tapınak dönemin önemli heykeltıraşları Kresilas, Phradmon, Polycleitus ve Pheidias tarafından yapılmış heykellerle süsleniyor.

Ön cephesi batıya dönük olan tapınağın büyüklüğü ise 130x68 metre. Dini müessese olarak kullanılan tapınak aynı zamanda önemli bir pazaryeri. Tapınak M.Ö. 356’da Herostratus adlı bir Yunan tarafından yakılıyor. Büyük İskender Anadolu fethi sırasında tapınağı yeniden yapma teklifi sunuyor ancak teklif kabul edilmiyor.

Tapınakla ilgili ilk kazı çalışmaları 1863 yılında yapılıyor. Arkeolog John Turtle Wood’un başlattığı çalışmalarla 1869 yılında tapınağın temellerine ulaşılıyor.

Yedi Uyurlar

Roma imparatoru Decius döneminde zulümden kaçan yedi Hristiyan gencin sığındığı mağara, Bizans dönemine gelindiğinde mezar kilisesi haline getiriliyor. 1927 ile 1928 yılları arasında yapılan bir kazıda ortaya çıkarılmış olan mağarada 5 ve 6. yüzyıla ait olan mezarlar da bulunuyor.

St. Jean Bazilikası

Bizans İmparatoru Büyük Iustinianus’un yaptırdığı St. Jean Bazilikası, dönemin en büyük yapılarından biri. Toplamda 6 kubbeye sahip olan bazilikanın merkezinde St. Jean’nın mezarının bulunduğu düşünülüyor. Bazilikada St. Jean adına yapılmış bir anıt da bulunuyor. Bazilika 2015 yılından beri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde.

Şirince

İzmir’in Selçuk ilçesine konumlanmış olan Şirince, adı gibi şirin ve estetik bir dağ köyü. İzmir merkeze 83 km ve Selçuk il merkezine 8 km uzaklıkta olan Şirince, şaraplarıyla ünlü. Şehirden kaçmak için sakin ama bir yandan da hareketli bir yer arayışındaysanız Şirince tam yeri. Nesin Matematik Köyü de bu şirin köye konumlanmış. Yürüme mesafesinde olan Nesin Matematik Köyü’nü de ziyaret edebilirsiniz.

Hodri Meydan Tepe, Aziz Dimitrios Kilisesi, Tiyatro Medresesi ve St. John Baptist Kilisesi gezebileceğiniz diğer yerler arasında.

Efes Antik Kenti Nerede?

“Efes Antik Kenti nerede?” diye merak ediyorsanız kentin İzmir’in Selçuk ilçesinde olduğunu bilmelisiniz. Efes’in gelişmesinde konumu da önemli bir yere sahip. Çünkü konum olarak Anadolu'nun verimli topraklarında bulunan kentten ticaret yolları da geçiyor. Ayrıca limanı ile dünyanın batısı ve doğusunu da birbirine bağlıyor.

Efes Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

İzmir’in Selçuk ilçesi sınırlarında konumlanmış olan Efes harabeleri için İzmir Selçuk arası 80 km ve araçla rahat ulaşılabilir bir noktada.

İzmir’den Efes’e gitmeyi düşünüyorsanız İZOTAŞ’tan Selçuk minibüslerine binebilir ya da İZBAN ile Selçuk’a gidebilirsiniz. Selçuk ilçesinden Efes’e ulaşım sağlamanız gerekiyorsa Selçuk Otogarı’ndan kente giden minibüslere binebilirsiniz.

Efes Antik Kenti Giriş Ücreti Ne Kadar?

Büyüleyici detaylara sahip olan kente giriş ücretli. Kenti 08.30 - 17.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Ancak gişe 17.00’da kapanıyor. Bu nedenle kente girişi en geç gişe kapanış saatine göre ayarlamaya dikkat etmelisiniz. Ayrıca kente müzekart ile giriş yapabilirsiniz.

Efes Antik Kenti’nde Müze Kart Geçiyor Mu?

Müze Kart sahibiyseniz bu eşsiz kenti yıl içinde yalnızca 2 kez olmak kaydıyla ücretsiz gezebilirsiniz. Müze Kart sahibi değilseniz kent girişinde kartı anında temin edebileceğiniz bir satış noktası bulunuyor ve bu kartı almak size büyük avantaj yaratıyor. Üstelik alacağınız Müze Kart Efes Müzesi, Efes Yamaç Evler ve St. Jean Örenyeri'nde de geçerli.

⇒ Efes antik kenti resmi sitesine buradan ulaşabilirsiniz.