Tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzandığı tahmin edilen Didim Apollon Tapınağı, dünyanın en önemli yapılarından biri. Dillere destan efsaneleriyle oldukça davetkar olan Didim Apollon Tapınağı, kalıntıları ile kesinlikle görülmeye değer. Aydın’ın Didim ilçesinde yer alan tapınak, Yenihisar Mahallesi sınırları içinde bulunuyor.

Miletos Antik Kenti, tapınağın asıl bulunduğu kenttir. Kentin inşası hiçbir zaman tamamlanmamıştır. Tamamlanamamasının birçok nedeni var. En büyük nedeni; tapınağın kutsal alan olarak görülmesidir.

Antik dönemden günümüze ulaşan en önemli yapılar içerisinde yer alan Apollon Tapınağı, oldukça eski bir tarihe sahip. Apollon’un tarihi Helenistik dönemden Büyük İskender’e kadar uzanır. Apollon Tapınağı, İyonya kent devletlerini oluşturan Priene ve Efes gibi kentlerin kehanet merkeziliğini yapar.

Kutsal bir alan olarak addedilen Apollon Tapınağı, turizm açısından önemli bir potansiyel içerir. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan tapınak, büyüleyici yapıları ile tarihe ışık tutar. Tapınakta yer alan antik yapılar, dönem dönem restore edilerek günümüze kadar gelir. Günümüzde açık hava müzesi olarak ziyarete açılan Apollon Tapınağı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir.

Didim Apollon Tapınağı Otelerini İnceleyin

Didim Apollon Tapınağı Nerede?

‘‘Didim Apollon Tapınağı nerede?’’ sorusunun cevabı Aydın’dır. Apollon Tapınağı Didim’in Yenihisar Köyü’nde bulunur. İlçe merkezinin kuzeyinde yer alan tapınak, Altınkum Plajı’na 4 km, Didim Otogarı’na ise 3 km uzaklıkta.

Didim Apollon Tapınağı’na Nasıl Gidilir?

Apollon Tapınağı, Aydın’a yaklaşık 100 km mesafede yer alır. Aydın’ın Didim ilçesinde bulunan tapınağa çeşitli yöntemler ile gidebilirsiniz. Tapınağa hem özel araçla hem de toplu taşıma ile ulaşmak mümkündür.

Eğer toplu taşıma ile gitmek isterseniz, şehir merkezinden yola çıkan otobüs veya minibüsler ile Didim Merkez’e gelmeniz gerekir. Didim’den kalkan ve Yenihisar Köyü’ne sefer yapan dolmuşlar ile tapınağa ulaşım sağlayabilirsiniz.

Eğer Apollon’a özel aracınız ile ziyaret etmek isterseniz, Didim merkeze ulaşıp Yenihisar Köyü tabelalarını takip edebilirsiniz. Altınkum Plajı’nın olduğu yola çıkarak tapınağa ulaşabilirsiniz.

Didim Apollon Tapınağı Tarihi

Dünyanın en büyük tapınakları arasında olan Didim Apollon Tapınağı, mitolojik bir hikayeye sahip. Tapınak, Zeus ile Leto’nun oğlu Apollon adına inşa edilir. Apollon’un kehanet gücü olduğuna inanılır. Apollon Tapınağı’nın bir diğer ismi Didyma’dır. İkiz Kardeş anlamına gelen Didyma’ya bu adın verilme nedeni Apollon ile tanrıça Artemis’in ikiz kardeş olmasıdır.

Didyma Apollon Tapınağı’nın inşasına M.Ö. 560 yılında başlanır. Tapınak, Güneş ve Işık Tanrısı Apollon’a adanır. Ünlü yapıt, Pers Kralı Darius tarafından M.Ö. 5. yüzyılda yıkılır. Tapınağın yeniden inşa süreci ise Büyük İskender’in Perslere karşı olan zaferinden sonra gerçekleşir. Bugünkü kalıntılarına ulaşan tapınağının yapımına Büyük İskender’in komutanlarından biri olan Seleukos’un emri ile başlanır. Ancak tapınak hiçbir zaman tamamlanmaz.

Didim Apollon Tapınağı’nda Sizi Ne Bekliyor?

Apollon Tapınağı, bir kahinin yaşadığı yer olmasının yanı sıra yoğun bir yerleşim yeri olarak da bilinir. Tapınaktaki devasa yapılar, orijinalliğini koruyarak günümüze kadar ulaşır. Tapınağı ziyaret ettiğinizde ilk olarak karşınıza devasa sütunların bulunduğu giriş bölümü çıkar. Geçmişte giriş bölümünde savaşa girecek komutanlar ve denize açılacak tacirler, kutsal su ile temizlenen kurbanlarını tapınağa sunar.

20 metrelik devasa sütunların bulunduğu giriş bölümünde halk da hediyelerini ve kurbanlarını tapınağa adar. Kurbanların amacı kişilerin kendi gelecekleri ile ilgili kehanet talep etmesidir. Tapınağın diğer bölümünde Temenos formundaki Cella bölümü sizi karşılar.

Cella bölümünün ardından karşınıza üstü açık, etrafı yüksek duvarlar ile çevrili Pityaların bulunduğu bölüm çıkar. Pityalar, Tanrının ya da Kahinlerin gelinleri olarak bilinir. Tapınağın içinde Medusa heykelleri ve figürleri de bulunur. Medusa figürleri ile de ün kazanan Didim Harabeleri görülmeye değer.

Didim Apollon Tapınağı’nın Özellikleri

Apollon Tapınağı Didim hakkında bilgi verilecek olursa; günümüzde dört yanından basamaklar ile çıkılan bir platform üzerindedir. Çift sıra ile oturtulmuş tapınak, 124 sütun ile çevrilidir. Apollon Tapınağı, defalarca talana ve yıkıma uğrar. Yeniden inşa edilen fakat bitirilemeyen Didim Apollon Tapınağı’nın belli başlı özellikleri şunlardır:

  • Didim Apollon Tapınağı, Yenihisar Köyü sınırları içerisinde yer alır.
  • Bilicilik merkezi olarak kullanılan tapınak, kutsal yol üzerinde bulunur.
  • Sanatın, ışığın ve şiirin tanrısı Apollon için inşa edilir.
  • Tapınağın geçmişi Helenistik yapısı altında Büyük İskender’e kadar uzanır.
  • Tapınak, 1906 ve 1913 yıllarında arasında yapılan bilimsel kazılar sonucunda ortaya çıkar.
  • İON tarzında yapılan Apollon Tapınağı, dünyanın en büyük üçüncü tapınağı olarak kabul edilir.
  • Hiçbir zaman bitirilemeyen yapının inşasına M.Ö. 8. yüzyıl sonlarında başlanır.
  • M.Ö. 6. yüzyılda öncü tapınak olarak ün kazanır.

Didim Apollon Tapınağı’ndaki Öne Çıkan Tarihi Eserler

Farklı medeniyetlerden izler taşıyan Didim Apollon Tapınağı Medusa Heykeli ile ün kazanır. Apollon Tapınağı’nda bulunan Medusa başı, Didim’in sembollerinden biri haline gelir. Medusa’nın yüzünün ortasında bir yarık bulunur. Medusa, yeraltı dünyasının dişi canavarı olan üç kardeşten biridir ve Yunan mitolojisinde oldukça ilgi görür.

Medusa, kendisiyle yüz yüze geleni taşa çevirme yetisine sahip olduğundan ölümlü unvanına sahiptir. Bundan dolayı Medusa figürleri; Antik dönemde büyük yapılarda, kutsal alanlarda ve önemli noktalarda sıklıkla kullanılır. Tapınakta yer alan diğer önemli yapılar şunlar:

  • Devasa Sütunlar
  • Sella Kutsal Alanı
  • Gorgonlar
  • Tanrıların Gelinleri
  • Aslan Heykeli

Didim Apollon Tapınağı Hikayesi

Apollon Tapınağı, Didim’de en çok ziyaret edilen yerlerin başında gelir. Tapınak, dünyanın en büyük üçüncü tapınağı olma özelliğine sahiptir. İlk iki sırada Sisam Adası’ndaki Herain Tapınağı ile Efes’teki Artemis Tapınağı yer alır. Apollon Tapınağı’nın Artemis Tapınağı’na kutsal bir yol ile bağlı olduğuna inanılır.

Didim Apollon Tapınağı hikayesi ile tarih sahnesinde ilgi görür. Bilicilik merkezi olarak kullanılan tapınak, kutsal yol üzerinde bulunur. Söylentiye göre bir gün Apollon yolda çoban olan Brankhos’a rastlar. Apollon, çobanı çok sever. Çobana kehanetin yani biliciliğin sırlarını öğretir. Çoban da Apollon adına ilk tapınağı kurar. Günümüzde tapınağın yanında su kaynağı ve defne ormanı bulunur.

Zaman içinde çobanın soyundan gelenlere Brankidler adı verilir. Brankidler, uzun zaman tapınağın yöneticiliğini yapar. Bundan dolayı Didyma, Brankid’lerin ülkesi olarak bilinir. Kehanet ilgi duyulan bir alan olduğu için zaman içinde tapınağa çok sayıda hastalıklarına şifa arayan insanlar ve devlet adamları gelir.

Didim Apollon Tapınağı Ziyaret Saatleri ve Günleri

Didim Apollon Tapınağı, haftanın 7 günü, 08:30-19:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Tapınak, resmi tatil ve bayram başta olmak üzere özel günlerin tamamında gezilebilir.

Didim Apollon Tapınağı Giriş Ücretleri

Günümüze kadar ulaşan kalıntıları ile görülmeye değen olan Apollon Tapınağı, açık hava müzesi olarak halkın ziyaretine açıktır. Tapınağa giriş ücretlidir. Ziyaretlerde Müze Kart ve Müze Kart+ geçerlidir.

Didim Apollon Tapınağı giriş ücretini ve ziyaret saatini buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Görmeden Dönme

Didim Apollon Tapınağı kültür ve tarih turizmi açısından Türkiye’nin en turistik noktalarından biridir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Apollon, dünyanın en ünlü tapınakları arasında yer alır. Apollon Tapınağı dışında Didim ve çevresinde görebileceğiniz daha pek çok yer var. Tapınağın yakınlarındaki en ünlü yerlerden bazıları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Altınkum Plajı
  • Didim Manastır Koyu
  • Cennet Koyu
  • Sarıkum Koyu
  • Aybük Plajı
  • Milet Antik Kenti
  • Saplı Ada
  • Kuşadası
  • Panayır Adası
  • Culin Mağarası
  • Tavşanburnu Tabiat Parkı