Datça badem ağaçları Ocak ve Şubat aylarında bembeyaz çiçeklerini açarak baharın gelişini müjdeliyor. Bu yıl 7-8-9 Şubat tarihlerinde düzenlenecek olan Datça Badem Çiçeği festivaline katılarak Datça’nın harika zamanlarına tanıklık etmek, biraz olsun şehir kasvetinden uzaklaşıp nefes almak, doğa ile kucaklaşmanız için en güzel fırsat. Pembe ve beyaz tonların sizi misafir edeceği görsel bir şölen ufkunuzu açacak. Badem çiçekleriyle papatyaların buluştuğu zamanlar Datça’nın en harika zamanları oluyor. Ege Denizi’nin Akdeniz ile buluştuğu noktada karadan denize uzanan Datça, coğrafi özellikleri sebebiyle baharı ilk müjdeleyen yerdir. Ocak ve Şubat aylarında beyaz çiçek açan Badem ağaçları, baharı Datça’da geçirmeyi düşünenler için harika bir atmosfer olacak. Kırlardaki beyaz ve sarı papatyalara eşlik eden pembe ve beyaz çiçekler, görenlerin içini kıpırdatıyor.

⇒ DATÇA OTELLERİNİ İNCELE

‘’Datça Badem Çiçekleriyle Bahara Merhaba’’ demeye hazır mısınız?

Muğla ilinin bir ilçesi olan Datça, genelde emeklilik zamanlarında yaşama hayali kurulan, dar sokakları, Can Yücel şiirleri ile süslenen mekanları ve denize açılan eşsiz sahilleri ile Türkiye’nin en batı uçlarından da biri. Yaz aylarında hep gittiğiniz yerlerin kış aylarında nasıl olacağı düşüncesini hiç aklınızdan geçirdiniz mi? Datça bembeyaz çiçekleri arasında bir başka güzel oluyor da.. Festival tanıtımlarında dünyaca ünlü Datça bademi ile ilgili bilgilerin yanı sıra, Can Yücel’in dizeleri de göze çarpıyor.

Kibrit çakıyorsun karanlıkta

Badem çiçeklerini görmek için

Ve mart denizlerinde tedirgin bir çift

Sarnıç gemisi gözlerin

Bir iş açacaksın sen başımıza

Yangın mı olur artık, bahar mı?

Haydi, rastgele tüm badem severlere!

Can Yücel

Ocak ve Şubat aylarında Türkiye’nin üçte birine kar yağarken Datça Yarımadasında bembeyaz badem çiçekleri açar. Ege Denizi’nin Akdeniz ile buluştuğu noktada karadan denize uzanan Datça, coğrafi özellikleri sebebiyle baharı ilk müjdeleyen yerdir. Datça Badem Çiçeği Festivali, Datça’nın bu harika zamanına tanıklık etmek için Türkiye’nin dört bir yanından misafirlerini ağırlayacak. Datça, 7-8-9 Şubat tarihleri arasında hem yöresel lezzetlerini tanıtacak hem de tarihini ve güzelliklerini misafirleriyle buluşturacak.

Türkiye badem üretiminin %10’unu karşılayan Datça’da tespit edilmiş 85 çeşit badem türü bulunuyor. Datça’da bademler susuz tarımla yetiştiriliyor. Bölgede susuz tarım yapılıyor ve bademlerin su verilmeden yetiştirilmesi onu diğer bölgelerden daha farklı kılıyor. Tüm dünyada badem fiyatları bademin iriliğine ve lezzetine göre belirleniyor. Datça bademlerinin kendine has bir tekniği, lezzeti, tür çeşitliliği ve daha nice kendine has özelliği ile dünya çapında bir üne sahiptir. Şubat ayında, yurdun birçok yeri bembeyaz karlarla kaplıyken, Datça da bembeyaza bürünüyor.. Beyaz papatyalar ile Datça Badem çiçekleri görüntüsü içinizi huzurla kaplayacak.

Badem Çiçeği Festivali Konserleri ile 7-8-9- Şubat tarihlerinde müzik ve eğlence sizleri bekliyor olacak. Festival kapsamında Datça’nın bir çok noktasında Yoga’dan Robotik Kodlamaya kadar bir çok etkinlik, yazarlar, şiir dinletileri, belgesel gösterimleri, resim sergileri, fotoğraf sergileri ve bir çok etkinlik ile beraber keyifli zamanlar geçirmeye hazır olun. Doğası ile herkesi kendine hayran bırakan Datça, doğa yürüyüşleri, bisiklet turları ve kaya tırmanışı gibi etkinliklere de ev sahipliği yapacak.

Açılış Korteji

Badem Çiçeği Festivali’ni üçüncü senesinde 7 Şubat 2020 Cuma günü 12.00’de Ambarcı Caddesinde buluşup Cumhuriyet Meydanı’na kadar yapılacak yürüyüş ile sizlere Bodrum ve Datça bando ekipleri eşlik edecek.

Saat 13:30 Büyükşehir Belediye Bandosu

14:00 Açılış Konuşmaları ile başlayacak olan Badem Çiçeği Festivalini takiben sizleri renkli görüntülere sahne olacak birçok etkinlik bekliyor. Halk oyunları ve dans gösterileri, konserler, en iri badem kimin yarışması, koro gösterileri, Can Yücel şiirleri, halk eğlenceleri vb. birden çok etkinlikler ile çok eğleneceksiniz.

El emeği ürünler hediyelik eşya satılan panayır alanında bölgesel dans gösterileri de yer alıyor. Festival üç gün sürüyor. Festivale katılanlar bölgeyi keşfetmek, yürüyüş yapmak ve tatilini daha da güzelleştirmek için turlara katılabilir. Ünlü şair Can Yücel’in evini ve sağlığında her gün gittiği Orhan’ın Köy Kahvesini mutlaka görmelisiniz.

Datça Bademleri Hakkında

Bademin anavatanının Çin ve Orta Asya olduğu bilinmektedir. Asya ile Avrupa arasındaki İpek Yolu’nda, bademin seyyahlar tarafından yendiği bilinmektedir. Datça bademlerinde olan bu çeşitlilik ve zenginlik inanılmazdır. Türkiye’nin en güzel ve lezzetli bademi Datça’da yetişir. Nurlu’su, Ak’ı, Kabadağ’ı, Sıra’sı ve Diş’iyle çeşit çeşit bademler vardır. En kalitelisi nurlu, en kolay yenilebileni ise kabuğu ince, dişle kırılabileni dişli bademdir. Badem’in dış kabukları yeşil ve taze iken yenilince Çağla denir. Şubat ve Nisan ayları arası çıkar. Gezgin satıcıların tepsiler içinde buza yatırarak sattıkları iç badem ise Mayıs-Haziran aylarında içi olgunlaşmış bademin kabuğundan çıkarılmasıyla elde edilir. Temmuz-Ağustos aylarında ağacında dış kabukları açıldıktan sonra toplanan, güneşte kurutulup kabuklarıyla ya da kırılarak içi satılana da badem ya da kuru badem denir. Datçalılar kuru incirin içine bir ya da iki adet badem koyup fırınlıyor, adına bademli incir diyorlar ya da balla karıştırarak kavanozlarda ballı diye de pazara sürüyorlar.

Bademin Faydalarından bahsetmek gerekirse;

  • Kansere yakalanma riskini azaltır. Özellikle kolon kanserine karşı koruma sağlar.
  • Badem beyin sağlığına faydalıdır
  • Badem kolesterol sağlığını korur
  • Kemik sağlığına faydalıdır
  • Kalp için mükemmel bir besindir
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Solunum sistemine fayda sağlar.
  • Öksürük gibi kış hastalıklarına iyi gelir.
  • Badem sayesinde kansızlıktan kurtulabilirsiniz.
  • Diyabet rahatsızlığı olan kişiler de bu faydalı kuruyemişi rahatlıkla tüketebilir. Şeker hastalığı için de iyi gelen bir yiyecektir.
  • Diş bakımına yardım eder
  • İçeriğindeki fosfor sayesinde kemik ve diş yapısını güçlendirir. Kuvvetli kemiklere ve dişlere sahip olmayı sağlar.
  • Sağlıklı ve bakımlı saçlara kavuşmak için de bu şifalı besinden tüketebilirsiniz. Badem yağlı şampuanlar saçları daha parlak ve canlı gösterir.
  • Cilt bakımı sağlar. Özellikle sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarına iyi gelir. Badem yağı ile cilde masaj yapılabilir.
  • Safra kesesi oluşma riskini azaltır.
  • Kan basıncını düzenler
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara kolay kolay yakalanmamayı sağlar
  • Bademin içeriğindeki manganez ve bakır varlığı enerji üretimini arttırarak metabolizmayı hızlandırır. Bir avuç badem yiyerek gün boyu enerjinizi koruyabilirsiniz.

Can Yücel’in evi Datça’ya konuk oluyoruz..

‘’Başka türlü bir şey benim istediğim

Ne ağaca benzer ne buluta benzer

Burası gibi değil gideceğim memleket

Denizi ayrı deniz, havası ayrı hava…’’

Can Yücel

Can Yücel’in evi Muğla ilinin Datça ilçesi sınırları içinde yer almaktadır. Datça ilçesine bağlı bir mahalle olan Eski Datça’da bulunmaktadır. Bu köyde Can Yücel Evi, kahvesi ve sokağı bulunmaktadır. Türk şiiri için oldukça büyük bir öneme sahip Can Yücel’in yaşadığı ve en önemli eserleri yazdığı ev olarak bilinen Can Yücel evi Eski Datça’da yer alıyor. Ünlü şairin 1986 yılında taşındığı adres olan ev şimdilerde müze olarak hizmet veriyor. Evin büyük bir bölümü kütüphane olarak kullanılıyor. Evde yer alan anı defterine hislerinizi aktarabilirsiniz.

 FESTİVALE ULAŞIM

Datça’ya nasıl gidilir ?

Muğla’nın 13 ilçesinden Datça, coğrafi olarak Güney-Batı Ege’de yer alıyor. Muğla’ya bağlı ilçelerden biri olan Datça, Ege’nin gizli cennetlerinden. Datça, büklüm büklüm koylarıyla yeşil ve mavinin her tonunu gözler önüne sunan, cömert bir coğrafya.

Datça Ankara’dan 710 km, İstanbul’dan 880 km uzaklıkta bulunuyor. Ulaşım için en alternatif hava yolu ile en yakın alana ulaşmayı gerektiriyor. Datça’ya en yakın havalimanları Milas Bodrum veya Dalaman havalimanları. Datça’ya gideceklerin öncelikle Marmaris’e gelmeleri gerekiyor.

Dalaman Havalimanı’ndan Datça’ya ulaşım: Dalaman Havaalanı Datça arası 160 km. Dalaman Havalimanından Marmaris’e inen uçaklara göre HAVAŞ servisi düzenleniyor. Marmaris otogarından Datça’ya minibüslerle 1 buçuk saatte gidiliyor.

Bodrum Havalimanı’ndan Datça’ya ulaşım: Datça’ya en kolay ulaşım Bodrum üzerinden feribotla yarımadaya gitmek. Milas Bodrum Havalimanından Bodrum Marina’ya geçip buradan kalkan Datça feribotlarıyla toplamda 2 saatte Datça Kormen Limanına ulaşabiliyorsunuz.

Ankara ve İstanbul’dan her iki havalimanına uçuş bulmak mümkün. Datça’ya gideceklerin öncelikle Marmaris’e gelmeleri gerekiyor. Mesafe olarak Datça-Marmaris 70 km, Datça-Muğla arası 122 km. Datça-İzmir 330 km, Ankara 708 km, İstanbul 882 km mesafededir. Datça-Antalya ise 394 km uzaklıkta yer alıyor.

Datça Ankara 11 saat, Bursa’dan 12 saat, İstanbul’dan ise 14 saat sürüyor. Datça-İzmir arası 6-7 saat, Datça-Muğla arası ise 2 saat sürüyor.

DATÇA’DA KONAKLAMA

Muğla’nın en güzel ilçelerinden biri olan Datça, özellikle daha sakin bir tatil arayanların tercihi oluyor. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistin uğrak noktası arasında bulunan Datça, sahip olduğu doğal güzellikleri ve huzurlu yapısıyla misafirlerini büyülemeye devam ediyor. 250 km uzun sahil şeridi, 52 koyu, zengin doğal güzellikleri ve antik kalıntıları ile ünlü Datça’nın kalabalıktan uzak eşsiz doğası, bölgeye gelen tatilcilerin unutulmaz bir Akdeniz tatil geçirmelerini sağlıyor. Datça’da çok sayıda konaklama tesis ve seçeneği mevcut. Pansiyonlardan, butik otel ve villa otellere kadar konforlu otellerden dilediğinizde konaklama sağlayabilirsiniz. Otellerde geçerli olan Kredi kartsız rezervasyon ve ücretsiz iptal seçeneklerinden faydalanarak tatilinizi şekillendirebilirsiniz. Huzurlu ve sakin aynı zamanda festival zamanı çok renkli görüntülere ev sahipliği yapan Datça’da doğa ile iç içe bir tatil sizleri bekliyor.

⇒ DATÇA OTELLERİNİ İNCELE