Türkiye tarihinin ilk yıllarına tanıklık eden Cumhuriyet Müzesi’nin bir diğer adı da 2. Meclis Binası. Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı bina o döneme ait önemli eserler barındırıyor. Atatürk ve dönemin diğer önemli kişilerinin özel eşyaları bunlar arasında bulunuyor. Türkiye’nin ilk çocuk dostu müzesi olması 2. Meclis Binası’na ayrı bir anlam katıyor.

Cumhuriyet Müzesi Otelerini İnceleyin

Cumhuriyet Müzesi Nerede?

“Cumhuriyet Müzesi nerede?” sorusunun cevabı aslında adında saklı. Cumhuriyetin ilan edildiği şehirde yani başkent Ankara’da yer alıyor. Şehrin en işlek yerlerinden Ulus ilçesindeki müze, Cumhuriyet Bulvarı üzerinde bulunuyor.

Cumhuriyet Müzesi'ne Nasıl Gidilir?

Ankara şehir merkezinde bulunan Cumhuriyet Müzesi'ne ulaşım oldukça kolay. Esenboğa Havaalanı’na yaklaşık 30 km, Ankara Gar’ına 900 m ve şehirler arası otobüs terminaline 8.5 km uzaklıkta. Toplu ulaşım seçenekleri de bulunan müzeye oldukça yakın konumda metro ve otobüs durağı bulunuyor.

Cumhuriyet Müzesi Tarihçesi

Binanin tasarimi 1923 yılında mimar Vedat Tek (1873-1942) tarafından Atatürk’ün talimatıyla yapılıyor. Birinci ulusal mimarlık akımı öncülerinden olan Vedat Tek, binayı Cumhuriyet Halk Partisi'nin toplantı merkezi şeklinde tasarlıyor. Bugünkü adıyla Cumhuriyet Müzesi bodrum katın üzerinde iki kat eklenerek inşa ediliyor. Ancak planlandığı şekilde kullanılamıyor.

İlk Türkiye Büyük Millet Meclisi (Kurtuluş Savaşı Müzesi) binası zaman içinde yetersiz kalıyor. Bu soruna çözüm olarak Atatürk'ün talimatıyla Cumhuriyet Halk Partisi'nin toplantı merkezi yeni meclis binası olarak düzenliyor. Yapımı 8 ayda tamamlanan bina, 18 Ekim 1924’ten 27 Mayıs 1960 tarihli askeri darbeye kadar 36 yıl boyunca meclis binası olarak kullanıyor.

1961 yılında tekrar çalışmaya başlayan TBMM, bugün de kullanılan yeni binada hizmet vermeye başlıyor. 2. Meclis Bina’sı ise Merkezi Antlaşma Teşkilatı’nın (CENTO) kullanımına veriliyor. CENTO'nun faal olduğu 1961-1979 yılları arasında genel merkez olarak değerlendiriliyor. 1979 yılında Kültür Bakanlığı'na devrediliyor.

Çeşitli restorasyon çalışmaları yapılan bina 30 Ekim 1981 tarihinde Cumhuriyet Müzesi olarak hizmete başlıyor ve 1985 yılına kadar devam ediyor. 1985 yılında kapatılıyor ve teşhir çalışmaları başlıyor. 1991 yılına kadar devam eden çalışmalar sonucu Ocak 1992’de tekrar ziyarete açılıyor. Ağustos 2001 tarihinde restorasyon ve tanzim faaliyetleri amacıyla kapanıyor.

Yıllar içinde farklı bakım işlemlerine tabii tutulan müze aslına uygun şekilde yeniden düzenlenerek 29 Ekim 2008'de tarih severlerle buluşuyor. Yapılan son düzenlemelerle binanın ön kısmı Cumhuriyet Müzesi, diğer tarafı ise Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün hizmet binası olarak kullanılıyor.

Cumhuriyet Müzesi'nde Sizi Ne Bekliyor?

2. TBMM Atatürk ilke ve inkılâplarının gerçekleştirildiği, önemli kararlara tanıklık eden bir yapı. Türk siyasi tarihinin temellerinin atıldığı Cumhuriyet Müzesi içerisinde o dönemde kullanılan çeşitli objeler, mobilyalar, Atatürk’ün balmumundan heykeli ve kişisel eşyaları bulunuyor.

Cumhuriyet Müzesi’nin Giriş Katında Neler Var?

Girişin solunda yer alan 2. TBMM Odası’nda binanın tarihi, fotoğraflarla anlatılıyor. Atatürk İlkeleri ve Devrimler Odası içerisinde ekonomik, siyasal ve toplumsal alanda yapılan kalkınma hamleleri vitrinlerde sergilenen çeşitli objelerle gösteriliyor. Atatürk’ün 29 Ekim 1933’te 10. Yıl Nutku'nu okurken kullandığı mikrofon da bu odada bulunuyor.

Müze giriş kapısının karşısında bulunan Genel Kurul Salonu binanın en önemli odaları arasında yer alıyor. Burası 1924-1960 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurul Salonu olarak kullanılıyor. Salonda milletvekilleri için toplam 116 adet oturma alanı bulunuyor. Ancak belgelere göre seçim dönemlerinde milletvekili sayısı 610’a kadar çıkabiliyor.

Atatürk, toplamda 36 saat 33 dakika süren “Büyük Nutuk”u da Genel Kurul Salonu’nda 15 Ekim-20 Ekim 1927 tarihleri arasında okuyor. Salonda bulunan kürsü, zamanında Osmanlı Mebusan Meclisi'nden getirtiliyor. Murat Daşkın'ın yaptığı Atatürk'ün balmumu heykeli Mayıs 2020'de müzede sergilenmeye başlanıyor. Bu heykeli Genel Kurul Salonu’nun Cumhurbaşkanlığı locasında görebilirsiniz.

İstanbul Belediyesi’nin 1911 yılında Osmanlı Mebusan Meclisi’ne hediye ettiği meclis çanı 16 Mart 1920’de Ankara’ya getiriliyor. ilk olarak 23 Nisan 1920’de millet meclisinde çalan bu çan da Cumhuriyet Müzesi’nde bulunuyor.

Girişin sağındaki odalardaysa 36 yıl boyunca görev yapan ilk cumhurbaşkanlarından Mustafa Kemal, İsmet İnönü ve Celal Bayar’a ait kişisel eşyalarının sergilendiği odalar bulunuyor. Bu alanlar binanın meclis olarak kullanıldığı dönemde vestiyer, komisyon, milletvekili ve diğer memurların odaları olarak kullanılıyor.

Atatürk Odası’nda sergilenen kişisel eşyaları arasında şunlar yer alıyor:

  • Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni imzalarken kullandığı kalem
  • Resepsiyonlarda giydiği jaketatay takımı
  • El yapımı ayakkabıları
  • Fotoğraflarda sıkça görülen baklava dilimli süveteri
  • Üzerinde Fatiha, Felak ve Nas sureleri bulunan kahve fincanı
  • 10 yaşındaki hayranı Amerikalı Curtis La France'nin yazdığı mektup ve aldığı cevap
  • Pembe ipek kaşkolu
  • Dürbünü
  • İsim etiketli şapkaları
  • Daktilosu
  • Gözlükleri
  • Kalemleri
  • Madalyaları

Girişin en solundaki birinci odada ise İsmet İnönü'ye ait eşyalar sergileniyor. Bunlardan bazıları:

  • Lozan Barış Antlaşması'na ait madalyalar
  • Yolculuk ederken cebinde taşıdığı mini satranç takımı
  • Kıyafet ve aksesuarları
  • Kalemleri
  • Fincanları

Cumhuriyet Müzesi’nin İkinci Katında Neler Var?

Müzenin ikinci katında Cumhurbaşkanlığı Kabul Salonu, Meclis Başkanlığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Çalışma Odası’nın dışında çeşitli idari odalar yer alıyor. Bu kattaki en büyük salonlardan olan Elçi Kabul Salonu'nunda cumhurbaşkanı yabancı büyükelçileri ve iyi niyet mektuplarını kabul ediyor.

Elçi Kabul Salonu'nun öne çıkan özelliği altın varaklı, aslan temalı oyma mobilyaları. Bu mobilyalar yabancı konuklara Türklerin görkemli gücünü göstermek için özel olarak seçiliyor. Atatürk'ün talimatıyla Dolmabahçe’nin Sarı Salon'nundan getirtiliyor. İkinci katta dikkat çeken bir diğer unsursa Selçuklu desenleriyle süslenen koridor tavanı.

Cumhuriyet Müzesi Ziyaret Saatleri

Her gün açık olan Cumhuriyet Müzesi’nin ziyaret saatleri sabah 08:30 ile akşam 20:00 arasında. Giriş bileti alabileceğiniz gişe ise akşam saat 19:45’te kapanıyor.

Gezerken Cumhuriyet Müzesi hakkında bilgi edinmek için sesli yönlendirmelerden yararlanabilirsiniz. Türkiye’nin ilk çocuk dostu müzesinde çocukların kolayca anlayabileceği için özel bir anlatım üslubu kullanıyor.

Hem mimari hem de tarihsel açıdan önemli olan Cumhuriyet Müzesi’ni evinizde oturarak da gezebilirsiniz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı Cumhuriyet Müzesi sanal gezi turuna istediğiniz zaman ücretsiz olarak katılabilirsiniz. Sanal müze Cumhuriyet Müzesi için sanalmuze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Cumhuriyet Müzesi Giriş Ücretleri

Ailecek gidebileceğiniz Cumhuriyet Müzesi’ne giriş ücretli. Giriş ücreti 2021 yılında kişi başı 30 TL olan müze’de MüzeKart’ta kabul ediliyor. Eğer yıl içinde birden fazla müze gezmeyi planlıyorsanız MüzeKart kullanabilirsiniz.

MüzeKart’a tek seferde 60 TL ödeyerek tüm yıl geçerli olduğu müzeleri gezebilirsiniz. Bunun için ek ücret ödemeniz de gerekmiyor. MüzeKart’ınızı Cumhuriyet Müzesi’nden alabilir veya muze.gov.tr adresinden online başvuruda bulunabilirsiniz.

Görmeden Dönme

Cumhuriyet Müzesi’ne gitmişken etrafındaki tarihi yerleri de gezmeyi ihmal etmemelisiniz. İşte bunlardan bazıları:

  • Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak da adlandırılan ilk meclis binası
  • Mustafa Kemal’in Cumhuriyet Balosu’nu verdiği Ankara Palas
  • Roma imparatoru Julianus’un Ankara’ya gelişi anısına yapılan M.S. 326 tarihli Julianus Sütunu
  • Roma hamamı ve antik kent
  • Antik Roma Tiyatrosu
  • Augustus Tapınağı
  • Hacı Bayram-ı Velî Camii
  • Anadolu Medeniyetleri Müzesi
  • Ankara Kalesi
  • PTT Pul Müzesi
  • Etnografya Müzesi
  • Resim Heykel Müzesi
  • Vakıf Eserleri Müzesi