Göller Yöresi’ni oluşturan beş ilden biri olan Burdur, Akdeniz’in az bilinen, gözden ırak kalmış doğal hazinelerine ev sahipliği yapıyor. Sahip olduğu doğal güzellikler ile son yıllarda gözleri üzerine çekmeye başlayan Burdur, Muğla ve Antalya illerine yapılan seyahatlerde yol üstü geçilen bir şehir olmaktan çıkarak her geçen sezon Akdeniz’in temel tatil rotaları arasında yer edinmeye başlıyor. Konakları, gölleri ve kervansarayları ile ziyaretçilerine dolu dolu bir tatilin kapılarını aralayan Burdur’a doğru yola çıkmadan önce turizmde komşularına nazaran daha genç sayılan bu şehirde görmeniz gereken yerleri, şehrin sahip olduğu doğal ve mimari hazineleri, şehre özgü hediyelik eşyaları ve lezzetleri sizler için derledik. İşte Burdur tatilinize başlamadan önce şehirle ilgili bilmeniz gereken önemli noktaları içeren Burdur gezi rehberiniz:

Gezilecek Yerler

 

Burdur, tarihi Milattan Önce 7000’lere kadar uzanan eşsiz bir kent. Köklü tarihinden kalan eserlerin korunduğu birden fazla antik kente, kervansaraylara ve bugün itina ile restore edilmiş tarihi konaklara sahip. Çoğu insan tarafından halen keşfedilmemiş olan Burdur, gerek şehir merkezinde, gerek çevre bölgelerinde görülmeye değer pek çok nokta barındırıyor.

Burdur şehir merkezinde göreceğiniz tarihi yapıların başında Osmanlı Konakları geliyor. Şehirde farklı amaçlar ile kullanılmak üzere restore edilmiş pek çok konak bulunuyor. Bu konaklardan biri olan Taş Oda Konağı bugün Etnografya Müzesi olarak kullanılıyor. Ayrıca şehre özgü dokumacılık kültürünü de bu konaklarda tanımanız mümkün.

Mermer mihrap ve minberi ile Burdur Ulu Cami, hemen yakınında bulunan ve üzerinden harika bir şehir manzarasına sahip olan Saat Kulesi ve bugün Anadolu mamutlarının iskeletlerine ev sahipliği yapan Doğa Tarihi Müzesi olarak restore edilen eski Rum Ortodoks Kilisesi şehrin görülmeye değer diğer simgeleri arasında yer alıyor.

Doğasever gezginler için şehir trafiğinden uzak sessiz ve ip gibi uzanan bir yolun sonunda yemyeşil bir ormana ve doğal kayaçlar ile donatılmış bir göl manzarasına ulaşmak gibisi yoktur. Salda Gölü ziyaretçilerine bunların tümünü ve çok daha fazlasını veren bir saklı cennet. Magnezyum minerali yoğunluğuna sahip olan gölün çevresi bembeyaz taşlarla çevrili. Göldeki magnezit yoğunluğu öyle yüksek ki, göle atılan herhangi bir nesne kısa süre içerisinde beyaz bir tabaka ile örtülüyor. Beyazların içerisinde masmavi bir göl olan Salda bu özelliği ile Türkiye’nin Maldivleri olarak anılıyor.

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü şehir merkezine yaklaşık 60 km uzaklıkta bulunuyor. Salda Gölü, daha önce hiç kamp deneyimi yaşamayan acemi doğaseverler için dâhi uygun bir kamp rotası. Göl kenarında konumlanan ve aralarında yaklaşık 5 km mesafe olan iki farklı kamp alanı bulunuyor. Tuvalet, market, ufak da olsa bir kafe vb. hizmetlerin tümü kamp alanlarında oluşturulmuş durumda. Muhteşem göl manzarası eşliğinde gün batımını izleyip, yıldızların ve ayın ışığı ile parıldayan gölün kenarında geceledikten sonra bu muhteşem gölde uzun süre konaklamak isteyeceksiniz. Beyazdan turkuaza, turkuazdan laciverte göz alıcı tonları ile sizi bekleyen Salda Gölü Türkiye’nin en derin ve en temiz gölü olma özelliklerine sahip olmasına rağmen, gölde yüzmenin tehlikeli olduğunu unutmamalısınız.

Göller yöresinin içerisinde bulunan ve soyu tükenmekte olan flamingolar gibi pek çok canlıya ev sahipliği yapan Burdur Gölü şehre yolu düşen doğaseverler için bir diğer gezi rotası. Kapalı bir havza gölü olan Burdur Gölü’nde uygun sezonda göl üzerinde su sporları ve tekne turları imkânı yakalamanız mümkün. Ayrıca Burdur Türkiye’nin ilk turistik amaçlı geziye açılmış mağarası olan İnsuyu Mağarası’na ev sahipliği yapıyor. 13. yüzyılda Selçuklular tarafından yaptırılmış olan İncir Kervansarayı ve Susuzhan Kervansarayı ile milattan önceki yıllara dayanan tarihleri ile Sagalassos Antik Kenti ve Kibyra Antik Kenti ise tarih sever gezginlerin görmesi gereken noktalar arasında yer alıyor. Tüm bu doğal güzellikleri keşfetmek ve kartpostalları aratmayacak kareler yakalamak için tek yapmanız gereken Burdur otelleri araştırması yapmak.

Yapılacak Aktiviteler

Burdur’dan ayrılmadan ünlü Saat Kulesi’nden şehrin manzarasını izlemeyi, Salda Gölü’nde gün batımı ve gün doğumunun muhteşem manzarasına şahit olmayı, Şehitlik Tepesi veya Susamlık Tepesi’nde manzaranın tadını çıkarmayı veya Sagalassos Antik Kenti yolundaki Ağlasun ilçesinde alabalık yemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

Yeme İçme

Burdur mutfağının en ünlü yemekleri Testi Kebabı, Burdur Şiş ve Ceviz Ezmesi. Ateşin ortasına konup ağzı kapalı testi içerisinde sebze ve parça etlerin silkelenip karıştırılarak pişirildiği lezzet bombardımanı testi kebabı Burdur mutfağının en bilinen ana yemeği. Burdur Şiş Köfte olarak da anılan Burdur Şiş ise keçi etinden yapılan şehre özgü bir diğer lezzetli et yemeği. Cevizi ile meşhur Burdur’un tatlı menüsünde ise eşsiz ceviz ezmesi bulunuyor. Burdur lezzetlerini yerinde deneyimlemek içinse erken rezervasyon fırsatlarından faydalanabilir ve Burdur otelleri arasından bütçenize en uygun olanı seçebilirsiniz.

Konaklama

 

Burdur hem şehir merkezinde hem de merkeze yakın ilçelerde pek çok uygun fiyatlı konaklama tesisine sahip. Burdur otelleri için ortalama gecelik konaklama fiyatı 130-200 TL arasında değişiyor. Merkezi konumda Alya Hotel, Grand Özeren Hotel & Spa veya Otel Özeren 1 ve Otel Özeren 2 gibi otellerde konaklayabilirsiniz. Doğa içerisinde konaklamak isteyen konuklar ise Tefenni ilçesinde yer alan Tefenni Villas tesisini tercih edebilir.

Alışveriş

Burdur geleneksel el dokuması ürünleri ile tanınıyor. El tezgâhlarında pamuk ipliği ile dokunan geleneksel giysi Burdur Alacası, şehirden alabileceğiniz ürünlerin başında geliyor. Şehirde el dokuması halı ve kilimler de bulunuyor. İbecik Köyü’ne özgü, tahta tezgâhlarda dokunan İbecik Bezi’nden yapılan örtüler, şallar ve elbiseler şehirden alabileceğiniz diğer ürünler arasında bulunuyor.

Eğlence ve Gece Hayatı

Burdur sakin bir memur kenti olma özelliği taşıyan bir şehir. Bu nedenle şehir merkezinde gece geç saatlere kadar eğlence hizmeti veren yerlere rastlamak pek mümkün değil. Buna rağmen merkezde belirli günler canlı müzik eşliğinde vakit geçirilebilecek birkaç kafe ve bir adet şehir kulübü bulunuyor.

Ulaşım

Burdur İç Anadolu, Ege ve Akdeniz Bölgesi’nin kesiştiği bir noktada yer aldığından kolay bir ulaşım güzergâhına sahip. Şehre havayolu ile ulaşmak isteyen gezginlerin Burdur’a 25 km uzaklıkta olan Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’nı kullanmaları gerekiyor. Karayolu ile seyahat edecek gezginler için ise Burdur Ankara’dan 422 km, İstanbul’dan 602 km uzaklıkta bulunuyor. Hemen şimdi Burdur otellerine göz atarak tatilinizi önceden planlayabilirsiniz.