Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, sergilenen tarihi eser çeşitliliği ve dikkat çeken mimarisi ile ziyaretçilerini bekliyor. Merak uyandıran müze, Doğu Akdeniz’in zeytinyağı, şarap gibi sıvıları taşımak amacıyla kullanılan, Dünya’nın en zengin antik testi koleksiyonuna sahip. Bunun yanı sıra Bodrum Arkeoloji Müzesi sergisinde Yassıada, Serçe Limanı ve Şeytan Deresi Baltıkları da yer alıyor.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde Sizi Ne Bekliyor?

13 adet sergi bölümüyle ziyaretçileri karşılayan müze, farklı medeniyetlere ait eserlerle hayranlık uyandırıyor. İki liman arasında bulunan kalenin ölçüleri 180x185 metre. İç kale bölümünde gözetleme kuleleri yer alıyor. Kule adları; İngiliz Kulesi, Fransız Kulesi, Alman Kulesi, İtalyan Kulesi ve Yılanlı Kule. Özellikle Fransız Kulesi deniz seviyesinden yaklaşık 48 metre yüksekliğiyle ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

Hac, bant, ejder ve çeşitli hayvan figürleriyle süslenen armalara sahip yedi farklı kapıdan geçtikten sonra iç kale bölümüne ulaşılıyor. İç kale bölümünde ise çeşitli tarihi eserlerin sergilendiği Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi sizi bekliyor.

Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi içinde sergilenen; testi koleksiyonu, hamam, batan Doğu Roma Gemisi, batıklardan çıkarılan cam parçaları, şövalye yaşantılarını anlatan sergiler, tarihi mezarlar, zindan, ticari gemi Tektaş Batığı, şövalye ve leydi kostümleri ile Tunç Çağı batıkları ziyaretçilerde hayranlık ve merak uyandırır.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin Öne Çıkan Tarihi Eserleri

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen önemli eserlerden bazıları şu şekilde sıralanıyor:

  • Serçe Limanı Cam Batığı Kazısı eserleri: Cam batık eserlerde, 11. yy.dan itibaren Orta Doğu ve Avrupa arasındaki ticaretin izleri görülüyor. Beyrut Limanı’ndan yola çıkan ve Marmaris Serçe Limanı’nda batan gemi bu alanda sergileniyor.
  • Turgutreis Yassıada Batığı: Bodrum’un Turgutreis bölgesine yaklaşık 3 mil uzaklıkta yer alan Yassıada'da, sığlık yapıda olan denizin bir anda yükseldiğini fark edemeyerek tarihte batan geminin maketi ve taşıdığı eşyalar yer alıyor.
  • Tektaş Adası yakınlarında denizin 35-40 metre derinliğinde keşfedilen batık tüccar gemisinde 1999 yılında başlanan kazı çalışmaları ile elde edilen; yiyecek eşyaları, tuzluklar, testiler ve su depolama araçları salonlarda sergileniyor.
  • Kaş’ın 10 km güneydoğusunda deniz altında bulunan batık gemi, Geç Tunç Çağı’nın izlerini taşıyor. Lübnan sediri ve meşe ağacından inşa edilen gemi boyunun ise yaklaşık 15-16 metre uzunluğunda olduğu düşünülüyor. Ayrıca geminin maket modeli de müzedeki sergide yer alıyor.

Bodrum Kalesi Yapılış Amacı Nedir?

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin içinde olduğu Bodrum Kalesi, 1400’lü yıllarda St. Jean Şövalyeleri tarafından inşa edilir. Aziz Peter adıyla inşa edilen kale zamanla Bodrum’un simgesi haline gelir.

Kalenin oluşturulma amacı, şövalyelerin Osmanlı Devleti tehdidine karşı önlem almak ve güvenlik sağlamak istemesi. Kale birçok milletin ortak eseri olma özelliğiyle dikkat çekiyor. Daha sonra kale 1523 yılında Osmanlı egemenliği altına girer. 400 yıl boyunca Osmanlı egemenliğinde kalan kale; hapishane ve askeri üs olarak kullanılır.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Nerede?

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Muğla ilinin, Bodrum ilçesinde. Aynı zamanda bu bölge, Çarşı Mahallesi’nde bulunuyor. Bodrum Kalesi içinde tarihi odaların dönüştürülmesiyle oluşturulan müze, dünyanın önde gelen sualtı arkeoloji müzeleri arasında gösteriliyor. Ayrıca Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, 1995 yılında Avrupa’da gerçekleştirilen yarışmada yılın müzesi ödülünü kazanır.

Bodrum Su Altı Müzesi, mimarisi ve tarihi eserleriyle birçok yerli ve yabancı turistin ilgi odağı halinde. Müzeyi ziyaret ederek Bodrum Yarımadası’nın eşsiz deniz ve doğa manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Liman ve sahilde yapacağınız yürüyüşlerle temiz havanın tadını çıkarmanız da mümkün.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'ne Nasıl Gidilir?

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, tarihi Bodrum Yarımadası’nda yer alıyor. Çarşı Mahallesi, Kale Caddesi üzerindeki müze, Bodrum ilçe merkezine 400 metre yürüme mesafesinde. Muğla il merkezine ise 117 km uzaklıkta.

Toplu taşıma araçları ile Muğla-Bodrum minibüsleriyle aktarma sağlamanız mümkün. Bodrum ilçe merkezinde inebilir, 5-7 dakikalık yürüme mesafesi sonrası müzeye ulaşabilirsiniz.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Giriş Ücretleri

Bodrum Sualtı Müzesi giriş ücreti, kişi başı 150 TL tutar. Müze ziyareti öncesi sanal gezi uygulamaları ile Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi hakkında bilgi sahibi olmanız da mümkün. Ziyaretiniz sırasında sesli rehberlik hizmetinden faydalanabilir, tarihi eserleri daha yakından tanıyabilirsiniz. Ayrıca Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi müze kart ile yıl içinde en fazla 2 defa olmak üzere ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri ve Günleri

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ziyaret saatleri, her gün 08:30-23:00 arası olarak belirlenmiş. Gişe kapanış saati ise 22:30. Müze ziyaret saatleri ve günleri hakkında telefon ile detaylı bilgi almanız mümkün. Ayrıca hava koşullara veya resmi günlerde ziyaret saatleri değişiklik gösterebilir. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi giriş saati ve günleri ile ilgili resmi site üzerinden buraya tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Bölgesi Konaklama İmkânları Nelerdir?

Uzun süreli tatil ve tarihi gezi planlamaları için Bodrum merkezinde bulunan; otel, pansiyon ve apart oteller tercih edebilirsiniz. Böylece merkezde kalmanın sağladığı ulaşım olanakları sayesinde civardaki diğer tarihi ve turistik yerleri görmek daha kolay hale gelir.

Bodrum turistik açıdan zengin otellere ve işletmelere sahiptir. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ziyareti amaçlı gelinen şehirde konaklama yapılan otellerin transfer hizmetleriyle bölgeyi keşfedebilirsiniz. Ayrıca tarihi gezi rotasına deniz tatili maddesi ekleyerek, gezi turunu daha eğlenceli hale getirmekte seçenekler arasında.

⇒Bodrum Otellerini İnceleyin.

Görmeden Dönme

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde yer alan çeşitli medeniyetlere ait tarihi eserleri ziyaret ettikten sonra bölgeye yakın mesafedeki tarihi ve turistik yerleri de kısa sürede gezmeniz mümkün. Bölgede yer alan tarihi ve turistik zenginlikleriyle ön plana çıkan yerler şu şekilde sıralanır:

  • Bodrum Antik Tiyatrosu

  • Bodrum Marina
  • Halikarnas Balıkçı Müzesi
  • Bardakçı Koyu
  • Bodrum Plajı

  • Myndos Kapısı
  • Zeki Müren Sanat Müzesi
  • Halikarnas Mozolesi
  • Gümbet Sahil

  • Bodrum Deniz Müzesi
  • Pedasa Antik Kenti
  • Bodrum Hamamı
  • Alman Kulesi
  • Çeşitli Halk Plajları