Mis gibi çiçek kokan tarihi sokakları, mavinin her tonunu görebileceğiniz tertemiz denizleri ve sıcacık dokusu ile Ayvalık’ta olmak bambaşka bir his. Butik otelleri ve antikacıları ile ünlü merkezi, yaz akşamlarının vazgeçilmez adresi Cunda Adası ve altın kumlu plajı Sarımsaklı ile ünlü Ayvalık’ta unutamayacağınız deneyimlere hazır olun. Yaz, kış farklı güzelliklere ev sahipliği yapan Ayvalık, ruhunuzu dinlendirecek!

Ayvalık’ta Gezilecek Yerler

Rengarenk çiçeklerin arasında, Arnavut kaldırımlı taş sokaklarda rahatça dolaşmak için sandaletlerinizi yanınıza alın. Tabii bir de denizlerin keyfini çıkartmak için havlu gerek. Akşamları esen serin rüzgâr için ince bir hırka…Listemiz böyle uzayıp gider. Balıkesir’in popüler tatil beldelerinden Ayvalık’ta, Ege’nin renkli ve sıcacık ruhunu hissetmek için en iyisi bavulları hazırlamadan önce karşılaşacağınız güzellikleri tanımanız için sizinle şöyle güzel bir ön geziye çıkalım.

Ayvalık Merkez

ayvalik merkez

Ayvalık’a gelen herkesin mutlaka yolunun düştüğü yer merkez. Sahil şeridi boyunca dizilen balıkçı tekneleri, sıra sıra kafe ve restoranların dizildiği iskelesi ve daracık tarihi sokakları ile Ayvalık’ın merkezi bambaşka bir dokuya sahip. Ayvalık’ta hangi bölgeye tatile giderseniz gidin, alışveriş ve banka gibi ihtiyaçlar için mutlaka merkeze gelmek gerekiyor. Ama merkez kesinlikle bundan çok daha fazlası. Sahil şeridinin hemen arkasında kalan ara sokaklarda tarihi Rum evleri arasında yürüyüş yapmak kesinlikle gezi planınızda olmalı.

Arnavut kaldırımlı sokaklarda, rengarenk kafelerin ve antika dükkanlarının içinde dolaşmak insana iyi geliyor. Macaron Sokağı olarak da bilinen ikonik bölgeyi ve çevresindeki dükkanları da gezmeyi unutmayın. Dilerseniz konaklama için Ayvalık’ın tarihi sokaklarındaki butik otelleri de tercih edebilirsiniz.

Ayvalık Pazarları

ayvalik pazarları

Ayvalık’ın merkezinde kurulan pazarlar yaz döneminde rengarenk görüntülere sahne oluyor. Perşembe günleri kurulan semt pazarı ve cumartesi günleri kurulan bit pazarını mutlaka gezmelisiniz. Perşembe pazarında ara sokaklarda kurulan tezgahlarda el işi ürünler, doğal sabunlar ya da hediyelik eşyalar yer alırken, belediyenin tesis ettiği alanda ise sebze, meyve pazarı kuruluyor. Cumartesi günleri ise Ayvalık’ın sokaklarında yer alan antika dükkanları tezgahlarını açıyor. Ayvalık’ın daracık tarihi sokaklarında dolaşırken antika fincanlardan plaklara birçok şeyi keşfedebiliyorsunuz. Açık hava müzesi tadındaki bu pazardan, her daim Ayvalık’ı hatırlatacak yaşanmışlıklarla dolu antikalardan satın alabilirsiniz.

Saatli Cami

saatli cami

Ayvalık’ın en ünlü tarihi yapılarından Saatli Cami, beldeye tatile gelen yerli ve yabancı turistlerin mutlaka ziyaret ettiği bir yapı. Ayvalık’ın merkezinde yer alan cami aslında önceden bir kiliseymiş. 1850 yılında inşa edilen kilise, mübadele dönemi sonrasında nüfusun değişmesi nedeni ile camiye çevrilmiş. 1928 yılından beri cami olarak kullanılan yapıya ek olarak minare eklenmiş. Hala tüm ihtişamını koruyan yapı, günümüzde de ibadethane olarak kullanılıyor. Camiyi ibadet saatleri dışında her gün ziyaret edebilirsiniz.

Cunda Adası

cunda adası

Son yıllarda yaz tatillerinin vazgeçilmez adreslerinden biri haline gelen Cunda, yani Alibey Adası, her bir detayıyla insanın ruhuna huzur katan bir Ege adası. Cunda ismi çok eskiden, yund değirmenlerinden geliyor. Alibey Adası ismini ise Yunan işgali döneminde adayı koruyan Türk kumandan Yarbay Ali Çetinkaya’dan alıyor. Cunda Adası rengarenk çiçekler ve nazar boncukları ile süslü sokakları, birbirinden eşsiz koyları ile ünlü. Tarihi Rum evleri ve Arnavut kaldırımları ile çevrili sokaklarında çeşit çeşit butik oteller, restoranlar ve kafeler var. Özellikle de yaz sezonunda adanın sahil şeridinde bulunan restoranlarda cıvıl cıvıl bir insan kalabalığı oluyor.

Tabii Cunda’ya gelmişken ünlü lokum tatlısından ve dondurmalarından da yememek olmaz. Cunda’dan Ayvalık’a köprü olduğu için kara ile bağlantısı var. Adaya gitmek için üç seçeneğiniz bulunuyor. Özel aracınızla, merkezden kalkan minibüslerle ya da Ayvalık-Cunda tekneleri ile adaya ulaşabilirsiniz. Ada ruhundan kopmak istemiyorsanız tatiliniz süresince konaklama için adanın küçük sokaklarında yer alan butik Cunda otellerini tercih edebilirsiniz.

Taksiyarhis- Rahmi M. Koç Müzesi

rahmi koc müzesi

Cunda’da gezebileceğiniz tarihi mekanlardan birisi de eski Taksiyarhis Kilisesi’nde açılan Rahmi M. Koç Müzesi. 1873 yılında inşa edilen kilise, mübadele dönemi sonrasında kullanılsa da 1944 yılında gerçekleşen büyük depremden sonra tamamen atıl bir durumda kalmış. Rahmi Koç ise kiliseyi satın aldıktan sonra restorasyon çalışmaları başlatarak, tarihi yapıyı müzeye dönüştürmüş. 2014 yılında restorasyonu tamamlanan ve açılan müzenin içerisinde, Koç ailesine ait geniş bir koleksiyon sergileniyor. Kilisenin mimari dokusu korunarak oluşturulan koleksiyonda, antika oyuncaklardan eski dönem bebek arabalarına kadar birçok objeyi görebilirsiniz. Hafta içi 10.00-17.00, hafta sonu ise 10.00-19.00 saatlerinde müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

Cunda Aşıklar Tepesi
cunda aşıklar tepesi

Cunda’nın tepesinde yer alan tarihi değirmen ve kilise, Rahmi M. Koç tarafından satın alınarak restore edilmiş ve yerine harika bir kütüphane ile kafe kurulmuş. Günümüzde bu tepe Aşıklar Tepesi olarak da biliniyor ve oldukça ünlü. Eski diplomat, Necdet Kent ve eşi Sevim Kent’in ismini alan kütüphanede, ailenin bağışladığı kitap koleksiyonunu görebilirsiniz. Kütüphanenin ön kısmında yer alan kafede ise Cunda’nın panoramik manzarasına karşı güzel bir yorgunluk kahvesi içebilirsiniz. 09.30-17.30 saatleri arasında hizmet veren kütüphaneyi ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Küçükköy

küçükköy

Ayvalık ile Sarımsaklı arasında yer alan bu tarihi köyün bir diğer ismi de Yeniçarohori. Osmanlı Dönemi’nde ilk olarak Yeniçeri askerlerinin yerleştiği köy, daha sonra Rumların da gelmesi ile birlikte Rum Köyü olarak bilinmeye başlamış. 1800 yıllarda yoğun olarak Rum ve Boşnakların yaşadığı köy mübadele sonrası boş kaldığı için neredeyse unutulmuş. Günümüzde ise köy, Ayvalık’ın yeniden ünlenen turistik noktalarından biri haline geldi. Eski Rum evlerinin tek tek restore edildiği köyde, çeşit çeşit sanat galerileri, restoran, butik otel ve kafeler açılmaya başladı. Küçükköy minibüslerine binerek köye kolayca ulaşabilirsiniz. Köye geldiğinizde ilk yapacağınız şey ise meydandaki kahvenin ünlü karadut suyunu içmek olsun!

Şeytan Sofrası

şeytan sofrası

Ayvalık’ın eşsiz manzarasına tanık olmak için Şeytan Sofrası’na mutlaka çıkmalısınız. Birçok mitolojik hikâyeye sahip tepede, şeytanın olduğu düşünülen ikonik bir ayak izi var. Ayak izi bugün demir koruma ile kaplı ancak yine de görebiliyorsunuz. Şeytan Sofrası’nın en çok ilgi çeken diğer şeyi ise eşsiz manzarası. Ayvalık’ı panoramik izleyebileceğiniz tepede vakit geçirebileceğiniz restoran ve kafeler de var. Şeytan sofrasına özel araçla ya da Sarımsaklı’dan kalkan minibüslerle ulaşabilirsiniz. Tabii buraya gelmişken Ayvalık’ın gün batımını da seyretmeyi unutmayın.

Sarımsaklı Plajı

sarımsaklı plajı

Ayvalık’ın merkezine 15 dakika mesafede bulunan Sarımsaklı, yazlıkçıların en yoğun olduğu bölge. Sarımsaklı’da daha çok apartman ve büyük oteller var. Bu yüzden yaz aylarında Ayvalık’ın en kalabalık yeri de burası. Ama tabii ki bunun en büyük sebebi altın renkli kumu ile herkesin gönlünü çalan upuzun plajı. Sarımsaklı’nın denizi tertemiz ve sığ olduğu için çocuklu aileler için de uygun.

Plaj boyunca hem halk plajı olarak kendi şemsiyenizi açıp, havlunuzu serebileceğiniz alanlar hem de özel işletmelerin şezlong ve şemsiyelerini kiraladığı bölümler var. Plajın hemen arka kısmında alışveriş yapabileceğiniz çeşit çeşit mağaza, market ve restoran alternatifleri de bulunuyor. Sarımsaklı’ya Ayvalık’tan kalkan dolmuşlarla ulaşabilirsiniz.

Patriça Koyu

patriça koyu

Ayvalık’ta doğa ile iç içe, sakin bir deniz keyfi için Patriça Koyu’nu tercih edebilirsiniz. Bu eşsiz koy, Cunda’nın arka tarafında bulunan eski Rum köylerinden, Patriça Köyü’nde yer alıyor. Köyün kalabalık olmaması ve kuytuda kalmış olması da koyun en güzel yanı. Koy içerisinde şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz ya da yemek yiyebileceğiniz tesisler var. Dilerseniz köyün birkaç konutundan dönüştürülen butik pansiyonlarda da konaklayabilirsiniz. Koya özel araçla ya da Çataltepe-Cunda minibüsleri ile ulaşabilirsiniz.

Badavut Koyu

badavut koyu

Sarımsaklı’nın yanında, Şeytan Sofrası’nın ise altında saklanmış harika bir koy var. Badavut mevkiinde yer alan koy, uzun plajı ve kayalıklarla çevrili doğal akvaryumu ile ünlü. Koyda bulunan plaja girişler ücretsiz. Kumsal ve denizi biraz taşlı olduğu için deniz terliği getirmeyi tercih edebilirsiniz. Plaj yakınında fazla tesis olmadığı için ihtiyaçlarınızı yanınızda getirmenizi öneririz. Plaja ulaşmak için özel aracınızı ya da Ayvalık’tan ya da Sarımsaklı’dan binebileceğiniz Badavut minibüslerini kullanabilirsiniz.

Kozak Yaylası

kozak yaylası

Ayvalık’ta yemyeşil orman içinde ruhunuzu dinlendirmek için Kozak Yaylası’nı ziyaret edebilirsiniz. Ayvalık merkezine 40 dakika mesafedeki yayla, Bergama ile Ayvalık arasında yer alıyor. Yaylanın içerisinde sosyal tesis gibi imkanlar yok bu yüzden hazırlıklı gitmenizde fayda var. Dilerseniz kamp da yapabilirsiniz. Ulaşım için ise özel araç kullanmanız gerekiyor.

Bonus: Midilli Adası

midilli adası

Ayvalık’a gelmişken Yunanistan’a bağlı adalardan biri olan Midilli Adası’na da geçebilirsiniz. Ayvalık merkezde yer alan hudut kapısından kalkan feribotlarla bir saat içinde Midilli Adası’na ulaşılabiliyor. Kapıda vize alabilir ya da önceden Ayvalık’ta bulunan firmalarla anlaşarak tur kapsamında gidebilirsiniz.