Türkiye, dört bir yanında tarihi ve kültürel değerlere ev sahipliği yaptığı için turistik seyahatler açısından ilgi çekici bir ülke. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki zengin kültürel miras, her yıl birçok turistin ülkeyi ziyaret etmesini sağlıyor.

Muhteşem güzellikleri ve korunmuş tarihi varlıkları ile Assos, ziyaretçilerin ilgisini çeken bir bölge. Assos Antik Kenti’ni ziyaret etmek isteyenler; bölgenin tarihi, geleneği, kültürü, gezilecek yerleri ve ulaşımı ile ilgili pek çok konuyu merak edebiliyorlar.

Eğer siz de Assos nerededir, nasıl gidilir, Assos’ta sizi ne bekliyor, ziyaret saatleri ve ücretleri nelerdir gibi soruların yanıtlarını merak ediyorsanız gelin Assos Antik Kenti hakkındaki detaylı bilgileri birlikte inceleyelim.

Assos Antik Kenti Otellerini İnceleyin

Assos Antik Kenti Tarihi

Assos Antik Kenti tarihçesi ile M.Ö. 6. Yüzyıl’a kadar uzanan bir değer. Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda ulaşılan Hitit metinlerine göre Assuwa ismine sahip olan yer, Assos olarak adlandırılırken yine arkeolojik çalışmalar sonucunda bölgedeki ilk yerleşimlerin Erken Tunç Çağı’na dayandığı düşünülüyor.

Kentin oluşumunun ise Lesboslu göçmenler ile gerçekleştiği düşünülüyor. Myrsilos’a göre Methymnalılar tarafından kurulan Assos, ismini Homeros’un İlyada destanındaki Pedasos isminden alır. Destanda ismi geçen Pedasos, günümüzdeki Assos’a verilen addır. Assos, tarihi boyunca pek çok savaş görmüş ve farklı uygarlıkların hakimiyeti altına girmiş bir bölge olarak farklı medeniyetlerin miraslarına ev sahipliği yapıyor.

Lidya, Pers ve Pergamon gibi krallıklarının yanı sıra Roma İmparatorluğu’nun da egemenliği altında varlığını sürdürmüş olan Assos, Makedonya Kralı Büyük İskender’in Persliler karşısında kazandığı zaferden sonra bir dönem için, Pergamon Krallığı’nın hakimiyetine girene kadar bağımsızlığına kavuşmuştur.

Assos antik kent olarak kültürel ve tarihi bir değere sahip olduğu kadar zaman geçtikçe yapılan çalışmalar ile günümüz için de turistik değeri olan ve yaşamaya devam eden bir kültürel bölge niteliğini taşıyor.

Assos Antik Kenti'nde Sizi Ne Bekliyor?

Yılın farklı dönemlerinde birçok turisti ağırlayan Assos Antik Kenti, ziyaretçilerine kültürel değeri büyük bir seyahat vadediyor. İtinayla korunan tarihi güzellikleri günümüzde devam eden bir yaşam kültürü ile birleştiren Assos’ta tarihi yapıların yanı sıra doğal güzellikler ve muhteşem deniz manzarası da ziyaretçileri cezbeden detaylar arasında yer alıyor.

Assos Antik Kenti Tarihi Yapıları

Assos Antik Kenti efsanesi, ziyaretçilerini birçok tarihi yapısı ile karşılıyor. Her birinin ayrı bir kültürel değeri olan Assos yapıları şunlar:

  • Surlar: Assos Antik Kenti’nin çevresi, bugün de varlığını sürdüren ve M.Ö. 4. Yüzyıl’da inşa edilmiş olan surlarla çevrilidir. 20 metrelik yüksekliği ve 3200 metrelik uzunluğu ile kentin etrafını saran bu surlarda Assos’a giriş ve çıkışın sağlandığı iki ana kapı yer alıyor. Doğu ve batı kapıları olarak bilinen giriş ve çıkışların önlerindeki alanlar ise nekrapol (mezarlık) olarak kullanılmıştır. Nekrapolde basit mezarlar ile birlikte anıtsal nitelikte mezarlar da yer alıyor.

  • Nekrapol: 9 yüzyıl boyunca mezarlık olarak kullanıldığı tespit edilen alan, Assos’un en dikkat çekici tarihi unsurlarından biri. Buradaki en eski gömülerde, yakılan cesetlerin küllerinin küpler halinde, ağızları kapalı bir şekilde gömüldüğü görülmüştür. Bu küplerin içinde ölüler için hediyeler de yer alıyormuş. Sonraki dönemlerde ise lahit şeklinde mezarlar kullanılmış ve bunlar yüzeye yakın olup kolay ulaşılabilir nitelikte oldukları için birçoğu define avcıları tarafından soyulmuş. Nekrapol, Assos’u ziyaret edenler için en ilgi çekici alanlardan biri.

  • Agora: Kentin en hareketli noktası olup insanların buluşma noktası olma işlevini taşıyan Agora, farklı zamanlarda inşa edilen ve karşılıklı olarak yer alan iki stoa arasında kalıyor. Günümüzde işlevinden ziyade tarihi ve kültürel dokusu ile Assos’u zenginleştiren Agora, turistlerin ilgisini çeken alanlardan biri.
  • Athena Tapınağı: Kentin en yüksek noktasında bulunan ve Arkaik Çağ’da Anadolu’da inşa edilen tek dor düzenindeki tapınak özelliğini taşıyor. Assos Antik kenti Athena Tapınağı, büyüleyici atmosferini günümüzde dahi koruması ile ilgi çekiyor. 12 Olimpos Tanrısından biri olan Athena, mite göre kenti koruyan tanrıçayı temsil ediyor. Tapınaktaki sütunların üzerindeki kabartmaların bir kısmı Louvre Müzesi, Boston Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzesi gibi değerli kültür mekanlarında saklanıyor. Kabartmalar, Herakles ile ilgili bir hikayeyi anlatıyor.

  • Amfi Tiyatro: Assos’un güney kısmında, Midilli Adası’nın karşısında yer alan tiyatro, yapım tekniği ve plan olarak bir Roma çağı eseri olan Amfi Tiyatro, bir deprem sonucunda yıkılmış olsa da duvarları bir restorasyon ile yeniden örülerek kullanılabilir hale getirildi. Oturma sıraları aslına uygun olarak yeniden yapılan tiyatro, günümüzde çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

  • Behramkale Köyü: Osmanlı döneminde kurulan ve günümüzde sit alanı olarak koruma altında bulunan köy, Assos mimarisinin önemli örneklerine ev sahipliği yapıyor. Tarihi ve kültürel dokusunu koruması ile ziyaretçilerin ilgisini çeken Behramkale Köyü’nde 14. Yüzyıldan beri var olan Hüdavendigar Camii ve Hüdavendigar Köprüsü bulunuyor.Ayrıca Assos Antik Kenti Ören Yerin, bu köyün en yüksek tepesinde yer alıyor. Ören yerine çıkarken köylü kadınların hazırladığı el emeği yöresel ürünleri ve hediyelik eşyaları satın alabilirsiniz.

Assos Antik Kenti Nerede?

Assos Antik Kenti, Ege’nin turistik şehirlerinden Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde, Behramkale Köyü’nde yer alıyor. Edremit Körfezi’nin kuzeyinde yer alan Assos Antik Kenti, yerli ve yabancı ziyaretçilerin sıklıkla ziyaret ettiği bir bölge. Biga Yarımadası’nın batı ucunda yer alan ve Midilli Adası ile karşı karşıya yer alan antik kent, Troas adlı bölgenin güney tarafındaki volkanik tepenin zirvesinde yer alıyor.

Assos Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir?

Assos’a İzmir Adnan Menderes Havalimanı, Çanakkale Havalimanı ve Balıkesir Koca Seyit Havalimanı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Balıkesir’deki havalimanı Assos’a 60 km uzaklıkta yer alıyor. Havalimanından kent merkezine hareket eden bir toplu taşıma aracı olmadığı için Edremit, Ayvalık ya da Burhaniye’ye giden araçları tercih ederek şehir merkezine aktarma yoluyla geçebilir, oradan da Assos’a gidebilirsiniz.

Çanakkale Havalimanı’nın Assos’a uzaklığı 90 km’dir. Buradan Assos’a gitmek için taksi, otobüs, özel servis ya da kiralık araç seçeneklerini kullanmak mümkün. Assos, özel araç ile İstanbul’a altı, İzmir’e ise yaklaşık olarak üç saat uzaklıktadır. İstanbul’dan özel araçla gitmek için Biga-Çan-Bayramiç-Ezine rotasını takip ederek Edremit Körfezi’ne ve Assos’a ulaşabilirsiniz.

Assos’ta Yeme İçme

Assos’ta yeme içme denildiği zaman akla ilk olarak balık türleri geliyor. Bölgede özellikle çipura ve kılıç balığı çok meşhur. Ayrıca bir Ege klasiği olarak Assos’ta da zeytinyağlı mezeler bir hayli sevilerek tüketilirken tatlı olarak da zeytinyağında pişirilmiş ev baklavası çok popüler. Türk kahvesini seviyorsanız Assos’ta lezzetli bir damla sakızlı kahve içebilirsiniz.

Bölgedeki Adatepe Köyü ise kendine has bir lezzeti ile meşhur. Assos ziyaretçilerinin büyük ilgisini çeken Otlu dondurma, Kaz Dağları’ndan toplanan kekik ve lavanta ile elde edilen doğal bir lezzet vadediyor. Otlu dondurmayı Adatepe köyünün merkezinde, kıraathanenin yanındaki dondurmacıda bulabilirsiniz.

Assos Antik Kenti Ziyaret Saatleri

Kültür ve Turizm Bakanlığı kapsamında hizmete açık olan Assos Antik Kenti Ören yeri, haftanın tüm günlerinde 08.30 ile 20.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Tabii giriş işlemlerinin gerçekleştirildiği gişenin 19.30’a kadar hizmet verdiğini vurgulamakta fayda var. Assos Antik Kenti Ören yeri’nde sesli rehber hizmeti de mevcut.

Assos Antik Kenti Ücretleri

Assos Antik Kenti Ören yeri’ni ziyaret etmek cüzi bir ücrete tabidir. Müze Kart ile de giriş yapılabilen Assos Antik Kenti Ören yeri’nin ziyaret ücreti ve diğer detaylar için müzenin internet sayfasını buradan ziyaret edebilirsiniz.

Görmeden Dönme

Assos Antik Kenti’ni ziyaret ettiğiniz sırada çevrenizdeki pek çok tarihi ve doğal güzelliği de görmenizi öneririz. Ören yeri haricinde buraları da ziyaret edebilirsiniz:

  • Aristo Heykeli
  • Assos Antik Limanı
  • Assos Kent Surları
  • Apollon Smintheus Tapınağı
  • Zeus Altarı