Anadolu topraklarında yüzyıllar boyu varlığını sürdürmüş medeniyetlerin kalıntıları, bu toprakların ne kadar derin bir tarihçeye sahip olduğunu gözler önüne seriyor. Uzun yıllar boyunca Anadolu’dan toplanan eserlerin bir araya getirildiği Anadolu Medeniyetleri Müzesi bu görkemli tarihin kapılarını sizin için aralıyor.

⇒ Anadolu Medeniyetleri Müzesi Çevresindeki Otelleri İnceleyin

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Tarihçesi

Müzeyi oluşturan yapılardan Mahmut Paşa Bedesteni’nin Fatih Sultan Mehmet döneminde baş vezirlik görevi yapmış olan Mahmut Paşa tarafından 1464-1471 yılları arasında yaptırıldığı düşünülüyor. Müzeyi oluşturan diğer yapı olan Kurşunlu Han’ın ise yine aynı dönemde baş vezirlik yapmış olan Mehmet Paşa tarafından, vakıf amaçlı kullanılmak üzere yaptırıldığı tahmin ediliyor.

Bu iki önemli yapı 1881 yılında büyük bir yangın geçirerek hasar görmüş. Yangın sonrası terk edilerek uzun yıllar boş kalmış. Yıllar sonra Atatürk’ün isteği üzerine binalarda restorasyon çalışmaları yapılmış. Atatürk ayrıca Anadolu topraklarından toplanan eserlerin sergilendiği bir müze kurulmasını istiyormuş.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Uzun süren çalışmalar sonucunda 1 Ekim 1921 tarihinde Eti Müzesi adıyla Ankara Kalesi’nin Akkale burcunda bir müze kurulmuş. Anadolu’dan toplanan eserlerle yıllar içinde büyüyen müze 1948 yılında bugünkü yerine, yenilenmiş olan Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Han yapılarına taşınmış. Ayrıca adı Anadolu Medeniyetleri Müzesi olarak değiştirilmiş.

Günümüzde Kurşunlu Han kütüphane, konferans salonu ve araştırmacılar için ayrılmış odaları ile idari bina olarak kullanılırken, Mahmut Paşa Bedesteni eserlerin teşhir edildiği bölüm olarak hizmet veriyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin Bölümleri Neler? 

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde uzun yıllar boyunca Anadolu topraklarından toplanan arkeolojik eserler sergileniyor. Müze, ziyaretçilerini Paleolitik Çağ’dan başlayarak kronolojik bir sıra halinde günümüze kadar uzanan tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.

Paleolitik Çağ Kısmı

Günümüzden 1 milyon yıl önce başlayan ve yine günümüzden 11 bin yıl öncesine kadar uzanan bu dönemin insanları üretim yapmayı bilmediklerinden sebze, meyve, bitki kökü ve avladıkları hayvanlar ile karınlarını doyuruyordu. Müzenin bu bölümünde 10 dakikalık bir gezi yaparak o dönem hayvanları avlamada ve bitki köklerini sökmede kullanılan yontma taştan yapılma mikrolitik aletleri inceleyebilirsiniz.

Neolitik Çağ Kısmı

M.Ö. 10.000 ile M.Ö. 5500 yılları arasını kapsayan bu dönemde insanlar avcılık ve toplayıcılığa başladılar. Ayrıca köy hayatına geçişle tarım başladı ve hayvanlar evcilleştirildi. Çatalhöyük ve Hacılar eserlerinin ağırlıklı olduğu bu kısımda insan eliyle yapılmış insan ve hayvan figürlerinin yanı sıra süs eşyaları ile pişmiş toprak ve taş kapları görebilirsiniz.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Kalkolitik Çağ Kısmı

M.Ö. 5500- M.Ö. 3000 yılları arasını kapsayan bu dönemde insanlar köy hayatından şehir hayatına geçmeye başladılar. Bu çağda en önemli yenilik maden işçiliğinin başlamış olmasıdır. Ayrıca insanlar dokumacılık ve seramik faaliyetlerine de bu dönemde başladılar. Müzenin bu bölümünde Anadolu’nun çeşitli yerlerindeki farklı sosyo-ekonomik yapılara ilişkin eserleri görebilirsiniz.

Erken Tunç Çağı Kısmı

M.Ö. 3000- M.Ö. 1950 yılları arasındaki bu dönemde kent devletleri kuruldu. Bakırın kalaya eklenmesi ile tunç elde edilerek madencilikte önemli gelişmeler yaşandı. Müzenin bu bölümünde altın ve gümüşün yanı sıra tunç kullanılarak yapılmış dini objeleri, kolyeleri, bilezikleri, tokaları ve madeni kapları inceleyebilirsiniz.

Asur Ticaret Kolonileri Kısmı

M.Ö. 2000’li yıllarda ticaret amacıyla Anadolu’ya gelen Asurlu tüccarlar çivi yazısını bu topraklara taşıdılar. Müzenin bu kısmında Anadolu’nun en eski yazılı belgeleri olarak kabul edilen Kültepe tabletlerini görebilirsiniz.

Kültepe Tabletleri

Hitit Kısmı

M.Ö. 1750- M.Ö. 1200 yılları arasında varlığını sürdüren Hitit Devleti’nin büyük bir imparatorluğun kazanımlarına sahip bir sanatı vardı. Müzedeki bu alanda sergilenen Hitit kabartma sanatıyla yapılmış İnandık Vazosu, fildişi ve tunçtan yapılmış tanrı ve tanrıça heykelciklerinin yanı sıra, çivi yazılı kil tabletlerine hayran kalacaksınız.

Frig Kısmı

M.Ö. 1200 yılında Hitit Devleti’nin yıkılmasından sonra Anadolu’da hüküm süren Frigler, özellikle maden ve ahşap işçiliğinde çok ilerlemiş bir toplumdu. Müzenin bu kısmında Alişar, Kültepe ve Maşathöyük gibi merkezlerden gelmiş tunç kazanları, hayvan şekillerinden oluşan minyatür oyuncakları ve hayvan başı modelli situlaları görebilirsiniz.

Urartu Kısmı

Urartular M.Ö. 900- M.Ö. 600 yılları arasında Anadolu topraklarında varlığını sürdürdü. Mimarlık ve madencilik alanında oldukça gelişmiş olan Urartulara ait tunçtan yapılmış mobilya süslerini, süslü kap örneklerini, kolyeleri, bilezikleri ve süs eşyalarını müzenin bu bölümünde inceleyebilirsiniz.

Taş Eserler Kısmı

Müzenin bu kısmında Hitit dönemine ait Alacahöyük Kabartmaları, Frig kabartmaları ve Malatya, Kargamış, Sakçagözü, Zincirli beyliklerinden kalan eserler sergileniyor. Hitit Beylikleri Dönemi’ndeki ortostatları yine bu bölümde gezebilirsiniz. Ortostatlar o dönemlerde yapılan kabartmalı taş bloklara verilen isimdi.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde Bulunan Eserler Nelerdir?

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin yukarıda bahsettiğimiz bölümlerinde ilgili dönemlere ait birçok eseri görebilirsiniz. Öte yandan müzede mutlaka görmeniz gereken en önemli eserleri ayrıca derledik:

Tunç Tablet 

M.Ö. 13.yüzyılda Hitit kralı IV.Tuthaliya ile Tarhuntaşşa kralı Kurunta arasında imzalanmış bir sözleşme olan ve Anadolu’da bulunan tek tunç tablet olma özelliğine sahip bu eşsiz eser Çorum Boğazköy mevkiinde bulundu.  

Hitit Güneşi

Dini törenlerde kullanılan ve kutsal olduğuna inanılan bu obje ölümünden sonra kralların mezarına bırakılırmış.

Medusa Başlı Kolye

Efsaneye göre güzelliğiyle kendisine bakanları taşa çevirdiğine inanılan Medusa’nın, saçlarının yılan şeklinde tasvir edildiği bir görselinin yer aldığı bu eseri incelemeniz tavsiye edilir. Kibele Heykeli: Hititlerde bereketi, bolluğu ve dirliği temsil eden Kibele Heykeli müzenin en görkemli yerinde sizi bekliyor.

Dünyanın En Eski Aynası 

Çatalhöyük'te bulunan ve M.Ö. 6000 yılında yapıldığı düşünülen taş ayna dünyanın en eski aynası olarak kabul ediliyor.

İnandık Vazosu

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere müzenin Hitit kısmında yer alan bu vazoyu mutlaka görmelisiniz. Vazo üzerindeki kabartmalar o dönemin sosyal yaşamı hakkında günümüze ışık tutuyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Nerede?

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Ankara’nın Ulus ilçesinin At Pazarı semtinde yer alıyor. Ankara Kalesi’nin dış duvarının güneydoğu cephesinde yer alan müze Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Han isimli iki Osmanlı binasından oluşuyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Toplu taşıma ile müzeye ulaşmak son derece kolay. Bunun için Batıkent metrosunu kullanarak Ulus durağında inmeniz gerekli. 10 dakikalık kısa bir yürüyüş sonrası müzeye ulaşabilirsiniz. Özel aracıyla gitmeyi tercih edenler için müzenin açık adresini de ekleyelim: Kale, Gözcü Sok. No:2 Ulus/Altındağ/Ankara.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Giriş Ücreti Ne Kadar? 

Ankara’ya yolunuz düştüyse Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz. Müzenin 2022 yılında güncel ziyaret fiyatı tam bilet için 50 TL. 18 yaş altı için ise giriş ücretsiz. Müze kartınız varsa çok daha avantajlı şekilde bu müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Üstelik müze haftanın her günü 8.30-18.00 saatleri arasında ziyaretçi kabul ediyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Sanal Tur

Ankara’ya gidemeyenler ve Ankara’ya yolu düşüp de Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni gezme imkanı bulamayanlar için güzel bir haberimiz var. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yalnızca bazı müzelere özel olarak uygulamaya koyduğu sanal tur imkanı bu müze için de geçerli. Dilerseniz bulunduğunuz yerden ekran başında kahvenizi yudumlayarak bu tarihi yolculuğun keyfini çıkarabilirsiniz.

⇒ Anadolu Medeniyetleri Müzesi sanal tur sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Görmeden Dönme

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne yolunuz düşerse aşağıdaki yerleri de görmeden dönmemenizi tavsiye ederiz

  • Ankara Kalesi
  • Ankara Evi Parkı
  • Rahmi Koç Müzesi
  • Tarihi Pilavoğlu Han Çarşısı
  • Azize Tereza Kilisesi

19 Nisan 1997 tarihinde İsviçre’nin Lozan şehrinde 68 aday müze arasından birinci olarak “Avrupa’da Yılın Müzesi” unvanını alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi tüm tarihi görkemiyle sizleri bekliyor.