Alacahöyük Ören Yeri M.Ö. 5000’li yıllara kadar uzanan köklü geçmişiyle sizi medeniyet tarihinde eşsiz bir yolculuğa çıkarıyor. Çorum’un Alaca ilçesi sınırları içerisinde yer alan Alacahöyük, ülkemizin ilk ulusal kazı alanlarından biri olma özelliğine sahip. Alacahöyük ören yerinde Kalkolitik çağ, Eski Tunç Çağı, Hitit, Frig, Bizans, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait eserleri yakından görebilirsiniz.

Alacahöyük Ören Yerini gezerken,  toprak seviyesinden aşağıya doğru inen her bir katmanda sizi farklı bir medeniyetin hikayesi karşılıyor. Ören yerindeki tören alanında yer alan duvar kabartmaları o dönemin yaşam olguları hakkında fikir veriyor. Örneğin dini törenlerdeki çalgıcıların resmedildiği rölyeflerde dünyanın ilk çalgı aletlerini görmeniz mümkün.

Medeniyet tarihinin ilk sulama sistemleri ve barajlarının modern yapısı görenleri kendine hayran bırakıyor. Hititler tarafından yapılan ve yeraltı sularıyla beslenen Hitit Barajı günümüzde de kullanılmaya devam ediyor. Eski Tunç Çağına ait kral mezarları bölgede görebileceğiniz en görkemli kalıntılar arasında yer alıyor.

M.Ö.1300 yıllarına ait Hitit tabletleri buğdayın Mısır’dan Anadolu’ya geliş hikayesini anlatıyor. Alacahöyük Ören Yeri’nde dönemde yaşanan kuraklık ve buna bağlı kıtlık ile mücadele ve çözümlerinin izlerini adım adım görebilirsiniz. Alacahöyük sadece tek bir medeniyeti değil farklı dönemleri bir arada inceleyebileceğiniz bir  kazı alanı.

Alacahöyük Ören Yeri

İlk katmanda karşınıza çıkan ve yerleşik hayatın izlerini taşıyan kerpiç ve sıvalı evler M.Ö. 5000 yıllarında yapılmış olsa da günümüz köy evlerine benzerlikleriyle şaşırtıyor. Alacahöyük Ören Yeri girişinde aslanlı kapı sfenksi ile sizi karşılıyor. Toprak zemine adım attığınız andan itibaren farklı medeniyetler arasındaki yolculuğunuz başlamış oluyor.

⇒ Alacahöyük Otelleri 

Alacahöyük’e Nasıl Gidilir?

Anadolu medeniyetleri tarihinde birçok ilkin yaşandığı Alacahöyük, dünya genelinde turistler ve bilim insanları tarafından büyük ilgi görüyor. Alacahöyük ören yeri Alaca ilçesine 15 km, Çorum merkeze 45 km uzaklıkta yer alıyor. Alacahöyük ören yerini ziyaret etmek için, otobüslerle Çorum şehir merkezine geldikten sonra toplu taşıma araçları ile önce Alaca ilçesine gidebilirsiniz. Buradan ilçe minibüsleri ya da taksi kullanarak yaklaşık 15 dakika içerisinde ören yerine ulaşabilirsiniz.

Hitit uygarlığının en önemli kült kenti sayılan Alacahöyük’e havayoluyla ulaşım için üç ayrı seçenek bulunuyor. Hava yolu için Ankara, Samsun ya da Amasya-Merzifon hava alanlarından birini tercih edebilirsiniz. Ankara-Çorum arası 243 km, Samsun-Çorum arası 172 km ve Amasya-Çorum arası ise 92 km mesafede yer alıyor. Tercih ettiğiniz havaalanına göre Alacahöyük Ören yerine olan yolculuğunuzu karayolu ile tamamlayabilirsiniz.

Özel aracınız ile bu tarihi beldeye ulaşmak için batı yönünden İstanbul-Ankara otoyolu ile ortalama 9 saatlik bir yolculuk sizi bekliyor. Doğudan Kırıkkale, Tokat ve Yozgat üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Ankara-Samsun arasında yer alan Çorum ili sınırlarında bulunan dünyanın en önemli açık hava müzelerinden biri olan Boğazköy Alacahöyük milli parkını da ziyaret edebilirsiniz. Alacahöyük ören yeri ve Boğazköy Alacahöyük Milli Parkı arası ise yarım saat sürüyor.

hattuşaş Alacahöyük Çorum

Alacahöyük’ün Tarihi

Alacahöyük bugüne kadar yapılan kazılarda ortaya çıkan katmanlar birçok uygarlığa ev sahipliği yapıyor. İlk olarak 1835 yılında keşfedilen Alacahöyük bölgesinde ilk kazı çalışmaları 1907 yılında başlıyor. Ardından 1935 yılında yeniden hız kazanan kazı çalışmaları günümüzde de devam ediyor. Hititlerin önemli bir yerleşim merkezi olan Alacahöyük ören yerini gezerken karşınıza çıkacak uygarlıklar ise katmanlara göre değişiyor.

Birinci uygarlık evresinde Frigler, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait kalıntılar yer alıyor. Geç Frig dönemine ait evler, çanak, çömlek ve takılar bu bölümde görebileceğiniz başlıca eserleri oluşturuyor. Alacahöyük’de bir kat daha aşağıya inildiğinde M.Ö. 2000- M.Ö. 1200 yılları arasında Hitit dönemine ait arkeolojik eserleri görebilirsiniz.

Alacahöyük bölgesini çevreleyen surlar, sfenksli kapı ve çivi yazılı tabletlerin yer aldığı ikinci katmandan bir diğer katmana geçişte tarih aralığı M.Ö.2500- M.Ö. 2100 olarak değişiyor. Altın ve gümüş takılar, silahlar, kraliyet mezarları, tarım ve sulama sistemlerinin yer aldığı döneme ait yaşam ritüelleri geziniz boyunca size eşlik ediyor.

Bu zamana kadar ulaşılan en eski medeniyet izlerinin bulunduğu en alt katmanda bakır çağına ait eşyalar yer alıyor. M.Ö.5000-M.Ö. 2600 yılları arasında taştan yapılan silah, çanak, çömlek ve süs eşyalarından bakır çağına geçiş hikayesine yakından tanık olabilirsiniz. Alacahöyük tarihine ait eşyaları ören yerinin yanı sıra Alacahöyük Müzesi’nde de görebilirsiniz.

Alacahöyük Ören Yeri Çorum

Alacahöyük Müzesi 

Alacahöyük Müzesi Türkiye’nin ilk yerel müzesi olarak anılıyor. Alacahöyük köyünde yer alan müzede ören yerinde yapılan arkeolojik kazılarda çıkan tarihi eserler sergileniyor. İlk olarak 1940 yılında açılan müze, 1982 yılında ören yeri içerisine taşınarak günümüzde de burada hizmet vermeye devam ediyor. 2011 yılında son düzenlemesi yapılan Alacahöyük Müzesi’nde eserler kazı başkanlarının isimlerinin verildiği salonlarda sergileniyor.

Müze gezisinde kalkolitik çağdan Osmanlı dönemine kadar süs eşyaları, kesici-delici aletler, silahlar, çanak ve çömleklerin tarihsel sürecini inceleyebilirsiniz. Alacahöyük Müzesi’nde ayrıca dokuma tezgahları, yöresel kilim ve halı tezgahları gibi eserleri de görebilirsiniz. Alacahöyük ile ilgili kazı çalışmalarına ait bilimsel yayınlar ve kazı aletlerinin sergilendiği alan da müze bölümünde yer alıyor.

Alacahöyük Müzesi

Boğazköy Alacahöyük Milli Parkı

Boğazköy Alacahöyük Milli Parkı ören yeri ile yarım saatlik bir mesafede yer alıyor. Bu bölgeyi gezerken Hititler ve Alacahöyük’e ait diğer güzellikleri görmek için Milli Park alanını da ziyaret edebilirsiniz. 1988 yılından beri Milli Park sınıfında olan bölge Çorum’a bağlı Boğazkale ilçesinde.

2 bin 634 hektarlık büyük bir alana sahip olan bölge Hattuşaş Antik Kenti, kültürel ve tarihi dokunun yanı sıra doğasıyla da ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Aslanlı Kapı, Hattuşaş şehir surları ve doğal kayalar üzerine inşa edilmiş Yazılıkaya Açıkhava Tapınağı gezilecek yerlerin başında geliyor. Boğazköy Alacahöyük Milli Parkı içerisinde yer alan Hattuşaş, Unesco Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

Boğazköy Alacahöyük Milli Parkı

Yazılıkaya Açıkhava Tapınağı

Yazılıkaya Açıkhava Tapınağı, Hitit uygarlığının ulusal tapınağı olarak biliniyor. Bu sebeple Alacahöyük bölgesini ziyaretiniz sırasında Hattuşaş’ın  görsel bir şölen sunan bu doğal alanını da ziyaret edebilirsiniz. Boğazköy’ün yaklaşık 2 km kadar dışında kalan Yazılıkaya Açıkhava Tapınağı A ve B bölümlerinden oluşuyor. Hitit yeni yıl ve ilkbahar kutlamaları, dini törenlerinin gerçekleştiği tapınakta kaya yüzeylerinde görkemli işlemeler yer alıyor.

Bölgedeki yüksek kayalıklar arasına saklanmış olan tapınak 90’ı aşkın tanrı, tanrıça ve figürlerden oluşuyor. A odasının ana sahnesinde fırtına tanrısı, eşi güneş tanrıçası ve çocuklarına ait işlemeleri görebilirsiniz. 12 yer altı tanrısının belirli bir düzenle işlendiği taş kabartmaların yanı sıra karşı duvarda Kral IV. Tuthaliya törensel kıyafetleriyle sizi karşılıyor.

Alacahöyük Tapınak

18 metre uzunluğunda bir geçitten ulaştığınız B odası yine tanrılar kayalar üzerinde tasvir ediliyor. A odasında daha çok yeni yıl kutlamaları B odasında ise kralların anma törenlerinin yapıldığı düşünülüyor. Anadolu’nun ve Hitit medeniyetinin farklı çağlara ait zenginliklerini yakında görebileceğiniz tapınak, tarih meraklıları tarafından da büyük ilgi görüyor.

Siz de Anadolu uygarlıklarının eşsiz zenginliklerini yakından keşfetmek için medeniyetler diyarı Çorum’un  Alacahöyük Ören Yeri ve çevresini ziyaret edebilirsiniz.