Doğası, tarihi, buz gibi suyu ve sakinliği ile öne çıkan bir yer Akyaka. Rüzgârı ve deniziyle su sporcuları, sakinliğiyle de şöyle ayaklarını uzatıp kafa dinlemek isteyenleri cezbediyor. Denize girmek istediğinizde mavi bayraklı plajları sizi buyur ediyor. Orman havası istediğinizde yeşilin bin bir tonu ile bezeli doğası size kollarını açıyor. Hem cebinizi yormayacak hem de ruhunuzu ve bedeninizi dinlendirecek bir tatil arayışındaysanız Akyaka tam size göre! Akyaka hakkında işinize yarayabileceğini düşündüğümüz bilgileri sizler için derledik.

Gezilecek yerler

 

Akyaka Evleri: Binlerce yıllık medeniyetin izlerini taşıyan evler az katlı ve ahşap sanatının zirvesindeki dış cepheleriyle şehre ayrı bir hava katıyor. Akyaka evleri tarihi dokusunun yanı sıra ahşabın ince ince işlendiği mimarisiyle ve hemen hemen hepsinin bahçesinde yer alan begonvillerle görenleri adeta estetik doyuma ulaştırıyor. Bu evler Ulalı bir ressam ve aynı zamanda sanatçı olan Nail Çakırhan tarafından tasarlanmış. Sanatçı Ula’nın eski evlerinin mimarisini baz alarak kendine bir ev yapmış ve evinin mimarisinden ötürü birçok ödülü almaya da hak kazanmış. Bugün bazı Akyaka otelleri de bu evlerin mimarilerinden esinlenerek oluşturulmuş.

Kadın Azmağı Deresi: Ülkemizin adeta doğal akvaryumu olan Kadın Azmağı’nda balık, kaplumbağa, ördek ve hatta su samuru gibi birçok hayvan yaşıyor. Dere bu su altı zenginliğinden ötürü sit alanı olarak korumaya alınmış. Kadın Azmağı doğal güzelliği ve ekolojik zenginliğinin yanı sıra birçok su altı sporu için de aranılan mekanlardan. Bunun yanında 400 farklı noktadan geldiği söylenen suyun içerisinde yüzmenin de şifalı olduğuna inanılıyor. Uzunluğu 1200 metreyi bulan Kadın Azmağı Deresi’ni mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz.

Sedir Adası: Diğer adı Kleopatra olan bu efsanevi ada Gökova Körfezi’nde bulunuyor. Hem tarihi hem de güzelliğiyle görenleri kendine hayran bırakan Sedir Adası hakkındaki efsane ise şöyle: Zamanında Kleoptra ve Anttonious burada beraber yüzmüşler. Kleopatra için Mısır ve civarından özel olarak kumlar getirilmiş ve kumsal oluşturulmuş. Bugün Sedir Adası’ndaki altın kumların da bu şekilde buraya taşındığı söyleniyor. Zira bu kumlardan Mısır’dan başka bir yerde bulunmuyor.

Akyaka Sahili: Muğla’nın temizlik simgesi olan mavi bayrak ödülüne sahip yüz plajından biri olan Akyaka Sahili, çok derin olmayışından ötürü de çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler tarafından en çok tercih edilen plajlardan. Sahilin ucunda yer alan Akçapınar Plajı’nda ise uçurtma sörfü yapmak isteyenler için tesisler mevcut.

Çınar Plajı: Küçük çakıl taşlarından oluşan plaj kum sevmeyenler için ideal noktalardan biri olabilir. Derinliği ise yüzmek için gayet elverişli. Ayrıca Kadın Azmağı da plajın ortasından geçerek denize kavuşuyor.

Sakartepe Seyir Terası: Tarihi ve doğal güzelliklerin ayağınızın altına serildiği bir mekân burası. Mavi ve yeşilin ahengini 900 metre yukardan izlemek ise başlı başına bir keyif. Muğla-Marmaris güzergahında yer alan Sakartepe’den Gökoava, Azmak Çayı, Akyaka ve Akçapınar manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.

Çınar Koyu: Akyaka’dan sonraki ilk koy olan Çınar Koyu içerisine karışan soğuk kaynak suyuyla sıcak yaz aylarında cennetten bir köşe gibi. Ayrıca denizin içerisinde bulunan çakıl taşlarından ötürü suyu çok berrak hatta kelimenin tam anlamıyla turkuaz renginde.

Akbük Koyu: Akyaka civarında bulunan güzel koylardan biri olan Akbük görür görmez insanı kendine hayran bırakıyor. Akyaka’ya uğramışken Akbük Koyu’nu görmeden dönmemenizi tavsiye ediyoruz.

Akyaka Orman Kampı Plajı: Güneşten bunalanlardansanız burası tam size göre! Bol oksijenli havası ve bir tarafında ormanı bir tarafında deniziyle Akyaka Orman Kampı mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden. Burası Akyaka merkeze de oldukça yakın. Denize ise yürüyerek inebiliyorsunuz. Ayrıca otel dışında bir konaklama tecrübesi yaşamak isteyenlerse Akyaka Orman Kampı Plajı veya daha doğayla iç içe Akyaka otelleri arasından seçim yapabilir.

İztuzu Caretta Caretta Plajı: Bir tarafında tuzlu diğer tarafında tatlı su akan nadir plajlardan olan plaj, Caretta Caretta’ların da yumurtalarını bırakmasından dolayı ekstra bir öneme sahip. İztuzu Caretta Caretta plajına yolunuz düşerse Caretta Caretta’lar ile bir hatıra fotoğrafı çektirebilirsiniz.

Beyobası Yuvarlak Çay: Son zamanlarda yabancı turistlerin de keşfettiği Beyobası Çayı enfes manzarasıyla insanı büyüleyen cinsten. Çay etrafında birçok kafe, restoran rastlamak mümkün. Fakat mekandaki en ilgi çekici şey çay üzerine kurulu devasa salıncak.

Yapılacak aktiviteler

Yolunuz Akyaka’ya düşerse yapmadan dönmemeniz gereken aktiviteleri sizler için derledik.

  • Akçapınar Köyü içerisinde Amazon olarak bilinen bölgede kano yapabilirsiniz.
  • Akçapınar Plajı’ndaki tesislerde uçurtma sörfü yapabilirsiniz.
  • Artık Akyaka’nın klasikleşmiş aktivitesi olan Azmak’ta tekne turunun keyfini çıkarabilirsiniz.
  • Paddleboard kiralayarak günbatımının olağanüstü güzelliğine denizden şahit olabilirsiniz. Üstelik bu aktivite ilk defa yapacak olanlar için dahi oldukça uygun.
  • Bisiklet kiralayarak Akyaka’nın yeşiline doğru keyifli geziler gerçekleştirebilirsiniz.
  • Akyaka’daki yelken kursuyla çok kısa sürede yelken yapmayı öğrenebilirsiniz.

Yeme içme

Akyaka mutfağı ağırlıklı olarak Ege yemeklerinden oluşuyor. Akyaka’ya uğramışken Azmak Nehri’nin kenarında yer alan Vira Vira’ya mutlaka uğramanızı tavsiye ediyoruz. Vira Vira’nın en meşhur yemeğiyse ahtapotla hazırlanan spesiyaller. Bunun dışında birçok deniz mahsulünü de mekânda bulmanız mümkün. Lezzetli yemeklerinizi yerken aynı zamanda Azmak Nehri’nin buz gibi sularına ayaklarınızı sokarak serinleyebilirsiniz. Bu teklif size cazip geldiyse ve içinizde Akyaka’ya gitme isteği oluştuysa birbirinden güzel Akyaka otelleri kapılarını açmış sizi bekliyor olacak. Ayrıca şehrin meşhur tostçusu olan Akyaka Tostçusu’na da uğrayabilirsiniz. Mum’s Cook, Ayşe Ana’nın Yeri, Olta şehrin diğer ünlü lezzet duraklarından.

Konaklama

Yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça rağbet gören bir şehir olduğundan ötürü Akyaka’da oldukça fazla konaklama alternatifleri mevcut. Otellerin ücretleri gecelik 50 TL’den başlıyor. Akyaka otelleri genel olarak şehirde ziyaret edilebilecek noktalara yürüme mesafesinde yer alıyor. Otel Azmakhan Akyaka Evleri görünümünde bir otel. Farklı atmosferdeki bu otel aynı zamanda sıra dışı bir konaklama deneyimi sunuyor. Bunun yanında Shimal Residences & Hotel, İskelem Otel Akyaka, Portofino Apart Akyaka’da konaklayabileceğiniz diğer tesislerden.

Alışveriş

Akyaka’dan dönerken yanınızda küçük dükkanlardan alabileceğiniz çeşitli hediyeliklerden alabilirsiniz. Bunun dışında Akyaka’da çok geniş bir ot kültürü var. Birçok otu kurutulmuş ya da yaş bir şekilde Akyaka pazarlarından satın alabilirsiniz. Pazarlardan alabileceğiniz diğer bir ürünse köylülerin kış için hazırladıkları börülce, bamya, fasulye gibi sebzeler.

Eğlence ve gece hayatı

Uluslararası Yavaş Kentler Birliği üyesi olan ve sakinliği ile öne çıkan bir şehir olan Akyaka’da Azmak civarındaki alkollü ve alkolsüz mekanlar gece yarısına kadar hizmet veriyor. Şehirde birkaç eğlence mekânı daha bulunuyor fakat pek kapsamlı değiller. Ayrıca bazı Akyaka otelleri bünyesinde çeşitli eğlenceler düzenleniyor. Ayrıca Akyaka 2015’ten bu yana Balık Tadım Festivali’ne ev sahipliği yapıyor.

Ulaşım

Şehre hava ve karayolunu kullanarak ulaşım sağlamak mümkün. Havayolu ile şehre ulaşmak isterseniz önce Dalaman ya da Milas havalimanlarından birine gelip, sonrasında karayolu ile Akyaka’ya ulaşmanız gerekiyor. Muğla merkezden ve Muğla’nın birçok ilçesinden Akyaka’ya düzenli otobüs seferleri mevcut. Eğer karayolu ile şehre ulaşmak isterseniz birçok otobüs firması ile şehre ulaşmanız mümkün.